ملودی‌های دیجیتال - ۲۰ مهر ۹۱
مریم عسگری
شما به عنوان فردی که در دنیای هزار رنگ دیجیتالی امروز زندگی می‌کنید چه قدر با دستگاه‌های پخش و ضبط‌کننده‌های دیجیتال صدا آشنا هستید؟ تا چه حد نسبت به امکانات و ویژگی‌های دستگاهی که خریداری کرده اید اطلاع دارید؟ آیا می‌دانید واقعا چه دستگاهی مورد نیاز شماست؟ اصلا تا کنون به علاقه‌مندی‌های خود برای داشتن یک دستگاه کوچک و کم حجم پخش و ضبط دیجیتالی فکر کرده‌اید، یا اینکه تنها به داشتن یک دستگاه ارزان که فقط از پس پخش موسیقی و یا ضبط صدا برآید بسنده می‌کنید؟ شاید هم از آن دسته باشید که فقط به دنبال نمونه‌های جدید و فوق‌حرفه‌ای هستید، حتی اگر امکان یا دانش استفاده از قابلیت‌های آن را نداشته باشید.
به هر حال از هر دسته و گروهی از کاربران و یا علاقه‌مندان به این دسته از کالاهای دیجیتالی هستید باید بدانید که خرید یک دستگاه پخش و ضبط موسیقی هم به اندازه خرید سایر کالاهای دیجیتالی و کامپیوتری نیاز به کسب اطلاعات دارد. در غیر این صورت یک خرید ناآگاهانه و سرسری می‌تواند موجبات دردسر شما را فراهم آورد. پس اگر قصد خرید یک دستگاه پخش و ضبط صدا و موسیقی را دارید، این مطلب را بخوانید:


۱-بودجه خود را برای خرید مشخص کنید و بگویید از دستگاه خود چه انتظاری دارید:
مانند خرید هر کالای دیگری، هنگام خرید دستگاه‌های پخش و ضبط صدا و موسیقی باید بودجه و هدف خود را از خرید دستگاه مشخص کنید تا بعدا دچار دردسر نشوید.
در حال حاضر این دستگاه‌ها در سه رده قیمتی ارزان قیمت (نمونه‌های ساده و کم قابلیت) میان قیمت (نمونه‌هایی که دارای قابلیت‌های فنی مطلوب و در حد نیاز هستند) نمونه‌های گران قیمت (دستگاه‌هایی با برندهای گران قیمت و امکانات و قابلیت‌های فنی بالا) در بازار موجودند.
پس قبل از خرید حتما مشخص کنید که از دستگاهتان چه انتظاری دارید و همچنین بودجه مورد نظر را مشخص کنید. اگر قصد دارید دستگاهی داشته باشید که مانند برخی از مدل‌های موجود در بازار مانند آیپاد شافل و... استفاده ورزشی برای شما داشته باشد، باید سراغ برندهای عرضه‌کننده این نمونه بروید. اگر دستگاهی می‌خواهید که به صفحه لمسی مجهز باشد، باید بودجه بیشتری صرف خرید این دستگاه کنید. اگر هم به برند خاصی مانند اپل و سونی و... علاقه‌مندید باید بدانید که معمولا محصولات این برند کمی گران تر از سایر برندهای موجود در بازار است.


۲-به وزن و حجم دستگاه توجه کنید:
پخش‌کننده‌های موسیقی بعد از تلفن‌های همراه، دومین جزء همراه اکثر کاربران به شمار می‌آیند. به همین دلیل توجه به ابعاد و وزن دستگاه اهمیت زیادی دارد. یک دستگاه پخش و ضبط صدا و موسیقی باید به راحتی در جیب، کاور کمربندی، زنجیر‌های گردنی و... حمل شود، بدون اینکه مزاحمتی برای کاربر ایجاد کند. به همین دلیل هنگام خرید باید نهایت دقت را در مورد وزن دستگاه و همچنین حجم آن داشته باشید. اگر چه این موضوع ممکن است دست و پای شما را برای انتخاب آنچه واقعا می‌خواهید ببندد!
در هر حال اگر وزن و حجم فاکتور اولیه و مهم شما برای خرید ضبط و پخش‌کننده‌های صدا و موسیقی است، باید بدانید که دستگاه‌های ساده که فاقد صفحه نمایش هستند یا از پنل‌های تک‌رنگ معمولی برخوردارند از وزن و حجم بسیار پایینی برخوردارند. وزن این دستگاه‌های کم حجم معمولا بین ۳۰ تا ۵۰ گرم است و گاه حتی در برخی از مدل‌های ارزان قیمت کمتر از ۲۰ تا ۳۰ گرم است که در کنار حجم بسیار پایین، ابزار ایده‌آلی برای جیب اکثر افراد خواهند بود.
نمونه‌های بزرگ‌تر و حجیم‌تر هم، شامل دستگاه‌هایی می‌شوند که به صفحه نمایش‌های رنگی با ابعاد بزرگ‌تر و با حجم و وزن بالاتر دیده می‌شود که نسبت به مدل‌های ساده و سبک امکانات بالاتری همچون پخش ویدئو به آنها افزوده شده است. وزن این دستگاه‌ها معمولا بین 50 تا 70 گرم است. این دستگاه‌ها معمولا امکانات مولتی‌مدیای فراوانی دارند که برخورداری از سیستم‌عامل، صفحه‌نمایش بزرگ لمسی، حافظه‌های داخلی حجیم، پشتیبانی از کارت حافظه، گزینه‌های ارتباطی متعدد و خروجی‌های تصویر از جمله امکانات آنها به حساب می‌آید. بالاترین وزن و حجم پخش‌کننده‌های موسیقی هم به کلاس PMP یا پلیرهای پرتابل مولتی‌مدیایی تعلق دارد که با صفحه‌نمایش‌های بزرگ 4 تا 7 اینچی امکانات گسترده‌ای برای پخش صوتی و تصویری ارائه می‌دهند. حداکثر وزن مدل‌های مختلف این دسته تا بیش از 200 گرم در مدل‌های‌هارددیسکی است که نگفته پیداست انتخاب این مدل‌ها برای کاربرانی که زیاد نقل مکان می‌کنند، مشکل‌ساز خواهد بود.


۳-به ظرفیت و حافظه جانبی دستگاه توجه ویژه‌ای داشته باشید:
حجم حافظه داخلی یا اصطلاحا ظرفیت دستگاه نقش عمده‌ای در انتخاب دارد.
پس قبل از انتخاب، مشخص کنید به چه میزان برای ضبط صدا و همچنین قرار دادن موسیقی در دستگاه نیاز دارید.ظرفیت‌های معمول در کلاس پخش‌کننده‌های موسیقی مبتنی بر حافظه فلش از ۲ تا ۴ گیگابایت در مدل‌های ارزان‌قیمت، ۸ تا ۱۶ گیگابایت در نمونه‌های میانی و ۳۲ گیگابایت و بالاتر در مدل‌های گران‌قیمت ادامه پیدا می‌کند. بالاترین ظرفیت فعلی پخش‌کننده‌های دارای حافظه فلش ۶۴ گیگابایت است که در نسل‌های مختلف iPod Touch به کار گرفته شده است.
توجه به حافظه جانبی و فرمت‌های قابل‌پشتیبانی دستگاه هم اهمیت ویژه‌ای دارد. فرمت کارت حافظه مورد استفاده در پلیرهای موسیقی عمدتا از نوع بزرگ SD با ظرفیت و سرعت بالاست، البته به تازگی برخی پلیرهای جدید از حافظه Micro SD برخوردار شده‌اند که به علت یکسان بودن آن با حافظه‌های موبایل امکان جابه‌جایی و انتقال سریع اطلاعات بین دو دستگاه نیز در این مدل‌ها وجود خواهد داشت،
همچنین باید به فرمت‌های قابل‌پشتیبانی دستگاه هم توجه ویژه‌ای داشت. در حال حاضر محبوب‌ترین فرمت در این میان که نام پخش‌کننده‌های موسیقی نیز از آن گرفته شده است، فرمت صوتی MP۳ است؛ این فرمت که در تمامی پخش‌کننده‌ها مورد پشتیبانی قرار می‌گیرد، تعادل مناسبی بین کیفیت صدا و حجم فایل تولیدی برقرار می‌کند. فرمت‌هایی نظیر WAV، OGG و خانواده AAC نیز فرمت‌های محبوبی هستند. JPEG، GIF، BMP، PNG، WMV،DAT،XVID،DIVX و... از دیگر فرمت‌های موجود در دستگاه‌های پخش و ضبط همراه هستند.


4-به کیفیت پخش صدای دستگاه اهمیت دهید:
کیفیت و قدرت صدای پخش شده توسط یک دستگاه مهم‌ترین فاکتور هنگام انتخاب یک دستگاه پخش و ضبط صدا و موسیقی نزد برخی از خریداران است.
نکته‌ای که باید مد نظر قرار دهید این است بین بلندی صدا و کیفیت صدا تفاوت بسیاری وجود دارد و بلند بودن صدا به معنی با کیفیت بودن آن نیست، پس هنگام خرید به این نکته دقت کنید، همچنین توجه داشته باشید که صدای پخش شده عاری از خش‌خش و صداهای مزاحم و... باشد. به طور کلی یک سیستم صوتی با کیفیت باید علاوه بر اینکه صدای پرقدرت و شفاف داشته باشد، باید در یک لحظه قادر به تولید زیرترین صداها و بالاترین اصوات باشد. برای اندازه‌گیری این معیار باید اختلاف بین بالاترین و پایین‌ترین سطح سیگنال تولیدی صدای خروجی از دستگاه مورد ارزیابی قرار گیرد. تداخل در صدای تولیدی و ایجاد اصواتی متفاوت از صدای اصلی و بررسی عدم تداخل باندهای صدای استریو در خروجی‌های متفاوت، از دیگر نکات مورد بررسی در تعیین کیفیت صدای خروجی از یک پخش‌کننده صداست.


۵-به طول عمر و دوام باتری توجه کنید:
یکی از مهم‌ترین امکانات قابل‌اشاره در پخش‌کننده‌های موسیقی و از عوامل اصلی برتری نسبت به تلفن‌های همراه دوام باتری بسیار بالاتر پلیرهای موسیقی و امکان استفاده طولانی‌مدت از آنها با یک بار شارژ است. باتری لیتیومی پخش‌کننده‌های موسیقی یک تفاوت نسبتا مهم و اساسی دیگر نیز با تلفن‌های همراه دارد؛ این باتری‌ها تقریبا در تمام موارد قابلیت خارج‌سازی از دستگاه و جایگزین شدن با نمونه‌ای دیگر را ندارند و همگی به صورت داخلی بدون امکان دسترسی برای کاربران طراحی شده‌اند. البته پلیرهای ارزان‌قیمت از باتری‌های خارجی معمولی به فرم AAA یا AA استفاده می‌کنند. ظرفیت باتری‌های لیتیومی پخش‌کننده‌های موسیقی برخلاف تلفن‌های همراه معمولا در مشخصات دستگاه ذکر نمی‌شود و تنها به حداکثر دوام آن حین پخش موسیقی و ویدئو به صورت جداگانه اشاره می‌شود. این زمان‌ها در مورد پلیرهای ساده فاقد صفحه ‌نمایش یا با صفحه‌نمایش‌های تک‌رنگ کوچک به بیش از 50 ساعت، در پخش موسیقی نیز قابل‌افزایش است که نتیجه بسیار رضایت‌بخش به نظر می‌رسد. در پلیرهای پیشرفته با صفحه‌نمایش‌های بزرگ و امکانات ارتباطی مدرن، با اینکه در نگاه اول افزایش مصرف انرژی منجر به کاهش دوام باتری خواهد شد، اما در عمل بخش عمده‌ای از این مدل‌ها به علت سایز بزرگ‌تر دستگاه امکان به‌کارگیری باتری‌های با ظرفیت بالاتر را خواهند داشت، که به‌رغم برخورداری از گزینه‌های سخت‌افزاری با مصرف انرژی بالا، دوام باتری آنها حتی از مدل‌های ساده نیز فراتر می‌رود. در نمونه‌های جدید، دستیابی به بیش از 70 ساعت پخش مداوم موسیقی و نزدیک به 10 ساعت پخش ویدئو امری کاملا طبیعی و متداول ارزیابی می‌شود.