کد‌رهگیری در معاملات خودرویی - ۷ دی ۹۱
معاملات خودرو نیز همچون معامله مسکن قرار است از دهه فجر امسال با کدرهگیری انجام شود . بر این اساس از ماه آینده تمامی معاملات خودرو در بازار دارای کد رهگیری خواهد بود و نمایشگاه‌های خودرو نیز همچون بنگاههای معاملات ملکی، موظف به ثبت معاملات خودرو در سامانه کد «رهگیری معاملات خودرو» خواهند بود.اما اگر شما قصد خرید یا رهن و اجاره خانه ای را دارید باید از بنگاه های معاملات ملکی یک کد رهگیری دریافت کنید .کد مذکور به نوعی ردیاب خانه مورد نظر شما است بدین معنی که سوابق معامله در سیستمی خاص متمرکز
می‌شود که اجازه سوء استفاده از اراضی و یا املاک را از متخلفان می‌گیرد. این طرح از سال ۸۷ در حالی اجرا شد که طبق آمارهای موجود هم‌اکنون تخلف در زمینه سوء استفاده از ملک خریداری شده و یا اجاره ای به طور بی سابقه ای کاهش یافته است .هر چند اجرای کامل این طرح یکسالی طول کشید چرا که تا تجهیز تمامی بنگاه ها به این سیستم و همچنین پذیرش آن از سوی مردم ، اجرای آن را به تاخیر انداخت اما با گذشت زمان هم بنگاه ها و هم مردم قبول کردند که دریافت کد رهگیری تماما به نفع آن ها خواهد بود.
حال در شرایطی قرار داریم که تقریبا تمامی بنگاههای معاملات ملکی در پایتخت و بسیاری از شهرستانها و حتی روستاها، از این سیستم بهره می‌برند و خود را به این سامانه مجهز کرده‌اند، البته در مقابل فرهنگ استفاده از این سامانه نیز میان مردم جا افتاده است و اگر هم اکنون، بنگاه معاملات ملکی، این سامانه را در اختیار نداشته باشد و یا به آن متصل نباشد، مردم اطمینان نمی‌کنند که آن را امین خود در انجام یک معامله ملکی قرار دهند.
حال با پشت سرگذاشتن طرح کد رهگیری در بنگاه های معاملات ملکی و همچنین موفقیت آن و کاهش تخلفاتی که قبلا در این زمینه صورت می گرفت ، مسوولان به این فکر افتادند این بار سامانه ای برای ثبت معاملات خودرو راه اندازی کنند .طبق خبرهای هفته جاری در این زمینه توافقاتی بین وزارت صنعت، معدن و تجارت با اتحادیه کشوری بنگاهداران اتومبیل انجام شده و بر این اساس قرار است که این سامانه بهمن ماه به صورت پایلوت راه‌اندازی شود.
طبق توافقات صورت گرفته قرار است که این سامانه ابتدا در قرچک ورامین و سپس در مشهد پیاده سازی شود و در بهمن ماه بصورت سراسری اجرایی شود.
خبرگزاری مهر چندی پیش اعلام کرد که برآوردهای وزارت صنعت، معدن و تجارت نشانگر این است که هم اکنون ۱۴ تا ۱۵ هزار بنگاه معامله خودرو به صورت رسمی و شناسنامه‌دار در سراسر کشور وجود دارد و چندین برابر آن نیز به صورت غیررسمی فعالیت می‌کنند؛ این در شرایطی است که معضلات خرید و فروش خودروهای سرقتی یا مشکل‌دار عموما توسط همین بنگاههای غیررسمی و بدون شناسنامه صورت می‌گیرد. با کاهش تولید و به موازات آن نبود خودرو در نمایندگی های شرکتهای خودروساز ، بار دیگر نمایشگاه های خودرو جان دوباره ای گرفته است این درشرایطی است که بسیاری از خرید و فروش های مورد دار در نمایشگاه های یاد شده صورت می گیرد حال شاید از جمله مدافعان پر و پا قرص راه‌اندازی این سامانه، دارندگان بنگاههای رسمی معاملات خودرو باشند که حداقل می‌توانند سر و سامانی به فعالیت های خود دهند و جلوی فعالیت غیرمجاز برخی از بنگاههای فاقد پروانه فعالیت را بگیرند.
از سوی دیگر، نیروی انتظامی نیز خود از جمله طرفداران راه‌اندازی این سامانه است؛ چراکه پیش‌بینی می‌شود با راه‌اندازی این سامانه، حجم مراجعات به واحدهای تعویض پلاک نیز کمتر شود و مردم نیز اطمینان بیشتری خواهند داشت که معامله‌ای که انجام می‌دهند بدون مشکل است.
با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند که با اجرای این طرح امنیت خرید و فروش وسایل نقلیه افزایش می یابد و امکان هرگونه کلاهبرداری و احتمال فروش یک خودرو به چند نفر از بین خواهد رفت .
بر این اساس با ارایه کد رهگیری به هر معامله خودرو، دیگر امکان معامله با فرد دیگری بر روی آن سیستم بدون اطلاع فروشنده یا خریدار وجود ندارد و در واقع، این امکان از بین می‌رود که یک خودرو به چند نفر فروخته شود، در واقع، همان فرآیندی که بر روی معاملات مسکن در سامانه املاک و مستغلات صورت می‌گیرد، بر روی خودرو نیز پیاده‌سازی می‌شود.
اما در این زمینه بشنوید از حسن زمانی افشار، رئیس اتحادیه کشوری صنف فروشندگان و نمایشگاه‌داران اتومبیل. زمانی افشار نیز معتقد است که این سامانه شرایطی را فراهم خواهد کرد که کلاهبرداران و سوءاستفاده کنندگان از خودرو دیگر جایگاهی در بازار معاملات خودرو نداشته باشند و معاملات به صورت رسمی صورت گیرد. رئیس اتحادیه صنف فروشندگان و نمایشگاه‌داران خودرو گفت: زمانی که یک فرد به هر بنگاه فروشنده اتومبیل مراجعه می کند، سامانه امکانی را فراهم خواهد کرد که ارتباط میان سامانه نیروی انتظامی و سامانه کد رهگیری خودرو برقرار شود.
زمانی افشار تاکید می کند که با ورود شماره پلاک خودروهای کارکرده و نیز شماره شاسی خودروهای صفرکیلومتر، اطلاعات خودرو روی صفحه نمایش داده می شود و نشان می دهد که آیا خودرو سرقتی است یا نیست ، شکایت دارد یا ندارد.
وی ادامه می‌دهدکه با ارائه کد رهگیری به هر معامله خودرو، دیگر امکان معامله با فرد دیگری روی آن سیستم بدون اطلاع فروشنده یا خریدار وجود ندارد و این امکان از بین می رود که یک خودرو به چند نفر فروخته شود و همان فرآیندی که روی معاملات مسکن در سامانه املاک و مستغلات صورت می گیرد، روی خودرو نیز پیاده سازی می شود.
وی عنوان می کند که یکسان سازی فرآیند انجام معاملات خودرو، بالابردن ضریب امنیت معاملات، استانداردسازی فعالیت واحدهای صنفی، جلوگیری از تخلف ها و فروش یک خودرو به چند نفر، شفاف سازی اطلاعات خودرو و متعاملین، حفظ حق و حقوق اعضای دارای پروانه کسب، حذف قولنامه های دستی و سلیقه ای و یک شکل شدن آنها و افزایش اطمینان خریداران و فروشندگان به معاملات در نمایشگاه های اتومبیل دارای پروانه کسب از مزایای سامانه ثبت معاملات خودرو است. هم‌اکنون روزانه در کشور 12 هزار معامله خودرو صورت می گیرد