خبر سال از نگاه روزنامه‌نگاران چپ‌ و راست(بخش اول)
درباره خبر حرف می‌زنیم و خبرها هر چه باشند کاردستی «خبرنگاران» هستند. در آخرین روزهای سال 1391، برای اینکه مهم‌ترین خبرها را بدانیم چه کسانی بهتر از صاحبان خبر می‌توانند به ما بگویند مهم‌ترین خبر سال چه بوده است؟ با راست و چپ و گرایش سیاسی کاری نداریم، چون «خبر» وجه اشتراک همه رسانه‌ها است، پس اینجا مریم سلطان‌زاده، مهتاب محمدی و عاطفه چهره‌گشا سراغ همه کسانی رفتند که خبرهای سال 1391 را تولید کردند، از شرق تا جوان و از آفتاب تا رجانیوز.

سه سوال مشترک از تمام روزنامه‌نگاران پرسیدیم. از آنها خواستیم

مهم‌ترین (یا مهم‌ترین) خبرهای سالی را که گذشت به ما بگویند.
دلیل این اهمیت را شرح دهند.
در پایان تبعات رخداد مورد نظر خود را تشریح کنند.

حالا این شما و این پاسخ روزنامه‌نگاران حوزه‌های غیرسیاسی به این سه سوال:

علی عالی
سوابق کاری: دبیر گروه ورزش روزنامه اعتماد
حوزه تخصصی: ورزش
مهم‌ترین خبر سال، المپیک و موفقیت کاروان ایرانی در به دست آوردن مدال و بهتر شدن رتبه ایران در المپیک بود که بعد از انقلاب اسلامی ایران برای نخستین بار اتفاق افتاد. ورزشکاران ایرانی به ویژه فرنگی کاران طلا گرفتند، در کشتی آزاد نیز نقره و برنز داشتیم. احسان حدادی در بخش پرتاب دیسک مدال نقره گرفت. این کاروان برای نخستین بار پس از انقلاب رشد داشت. البته خارج از حوزه تخصصی خودم، در حوزه اجتماعی هم زلزله ورزقان خبر بسیار دردناکی بود، اما مردم کمک‌های خود را چه نقدی و چه غیر نقدی به ورزقان فرستادند و به آنها کمک کردند.

کریم جعفری
سابقه: دبیر گروه بین‌الملل روزنامه‌های اعتماد و اعتماد ملی
حوزه کاری: بین‌الملل
۱ مهم‌ترین خبر پیروزی جریان اخوان‌المسلمین در مصر و رییس‌جمهور شدن محمد مرسی از اعضای این جریان بود.
2 این رخداد یکی از مهم‌ترین تبعات اعتراضات مردمی در کشورهای عربی علیه حکومت‌های دیکتاتوری بود که در مصر به دلیل ساختار مستحکم و استخوان‌دار اخوان، باعث پیروزی ضعیف آنها در برابر دیگر رقبا شد.
۳ در مورد تبعات این پیروزی باید گفت که اخوانی‌ها مصر را به دوره‌ای از قهقرا و بن‌بست کشانده بودند و باید منتظر انقلابی جدید در این کشور می‌شدند. به عبارت دیگر، در حالی که اخوانی‌ها نه شروع‌کننده و نه به ثمر رساننده انقلاب مردم مصر بودند، با سوار شدن بر امواج اعتراضات و زد و بند با قدرت‌های غربی مانند آمریکا و دادن تضمین‌های مطمئن در مورد امنیت رژیم اسرائیل، توانستند در یک انتخابات مشکوک، عنوان ریاست جمهوری را از آن خود کنند. بدون شک به قدرت رسیدن اخوانی‌ها در مصر منطقه را دچار نوعی بی‌ثباتی و عدم آرامش خواهد کرد، این جریان سیاسی که با توجه به شواهد مورد قبول و پسند آمریکا و اروپا است، باعث خواهد شد تا آنها تا از حمایت این قدرت‌ها برخوردار باشند و با استفاده از همین ابزار هم سرکوب‌های شدیدی را علیه گروه‌های معترض و جریان‌های سیاسی فعال در این کشور راه بیندازند که نخستین جرقه آن با تشکیل گروه‌های مسلح حافظ امنیت - با حضور اعضای اخوان‌المسلمین- موازی با پلیس و نیروهای امنیتی این کشور در حال شکل‌گیری است.

علی قلی پور
سوابق کاری: روزنامه‌نگار گروه‌های اندیشه در اکثر رسانه‌ها
حوزه تخصصی: تئاتر و هنر
در حوزه فرهنگ و هنر امسال اتفاقات زیادی افتاد، اما کمتر کسی به آن توجه کرد. در این میان خبر مهمی نیز نوشته نشد. یکی از این اخبار حضور احمدی‌نژاد در اختتامیه جشنواره تئاتر فجر بود. در این سی سال هیچ مقامی در حد رییس‌جمهور در افتتاحیه یا اختتامیه جشنواره تئاتر شرکت نکرده بود. اغلب در حد وزیر و معاون وزیر بود. ضمن اینکه رییس‌جمهور همراه با مشایی در اختتامیه شرکت کرد. در این مراسم احمدی‌نژاد از سانسور تئاتر گلایه کرد و گفت: شنیدم یه عده‌ای به متن‌ها (نمایشنامه‌ها) گیر می‌دهند... می‌خوام اعلام کنم این کار را نکنید مردم ما خودشان می‌فهمند چه چیز خوب است و چیز بد. برای من این سخنان بعید به نظر می‌رسید. حتی خاتمی هم‌چنین سخنانی نمی‌گفت، البته خاتمی بیشتر از احمدی‌نژاد تئاتر می‌رفت و تئاترشناس بود، اما احمدی‌نژاد که تئاتر نمی‌آمد، ورودش به اختتامیه جشنواره جالب بود. البته اتفاق مهم دوم نامه محمد رضایی‌راد به رضا ثروتی بود که به نظر من خیلی مهم بود. معتقدم که تئاتر دولتی‌‌ترین هنر ایرانی‌ها است؛ یعنی هیچ هنری به اندازه تئاتر به دولت وابسته نیست و احمدی‌نژاد با این کار به طوری سلطه دولت را به تئاتر ایرانی که اساسا غیر‌سیاسی وخنثی است، تقویت کرد. البته تئاتر ممیزی به شدت حوزه نشر نیست؛ چراکه مخاطب کمتری دارد، اما با این حال درک جماعت تئاتر از سیاست، به اندازه یک راننده تاکسی هم نیست. تئاتری جماعت به شدت غیرسیاسی است، به همین دلیل خیلی راحت ممکن است در انتخابات بعدی از کاندیدای مد نظر احمدی‌نژاد حمایت کنند، البته این فقط یک فرضیه است.

محمود ملکی
سوابق کاری: سردبیر سایت تابناک
حوزه تخصصی: رسانه‌های دیجیتال
ابتدای امسال مهم‌ترین بحث، تحریم‌ها بود. تحریم‌ها در چند مرحله بود و همه منتظر بودند که ایران به مشکلات عدیده برخورد، اما ما از پس تحریم‌ها خوب برآمدیم.
افزایش نرخ ارز یکی دیگر از مشکلات بود که در پی آن تورم افزایش یافت. افزایش تورم موجب مشکلاتی برای مردم شد.
بحث هدفمندی یارانه‌ها بود که فاز دوم آن فعلا متوقف شد.
فاز نخست دوتا بخش داشت و دو گروه کارشناس بودند که نظر می‌دادند.
گروه اول مثل فریبرز رییس دانا و تقوی بودند که از ابتدا اجرایی شدن این قانون را اشتباه می‌دانستند.
گروه دوم کسانی مانند پژویان بودند که از نحوه اجرا شدن گلایه داشتند و معتقد بودند نحوه اجرا درست نبوده و کشور را با مشکلات عدیده مواجه کرده است.
از نظر اجتماعی، تغییر رفتارهای اجتماعی مردم اهمیت زیادی داشت.
مردم امسال تغییر رویه دادند. نظرسنجی‌های ما در سایت حاکی از تغییر سبک زندگی و طرز نگرش اجتماعی مردم بود.
زلزله ورزقان دیگر خبر پر‌اهمیت امسال به شمار می‌رود. اهمیت آن نحوه تعامل مردم و دولت بود که مردم بسیاری از کمک‌های خود را به طور مستقیم به ورزقان و هریس بردند.
حریق مدرسه شین‌آباد خبر پر‌اهمیت دیگر بود که کم‌کاری آموزش پرورش در بهبود کیفیت فضای آموزشی ابعاد تازه‌ای به این رخداد بخشید.
آلودگی هوا نیز از منظر مخاطبان ما، موضوع پر‌اهمیتی بود. تصور می‌کنم امسال روی هم رفته ۲۰ تا ۳۰ روز پاک داشتیم و بقیه روزها آلوده بودند.

افشین امیر شاهی
سوابق کاری: دبیر گروه جامعه روزنامه بهار و عضو تحریریه روزنامه همشهری
زلزله ورزقان و وضعیت خانه‌های روستایی و کمک رسانی مردم پر‌اهمیت‌ترین خبر سال ۱۳۹۱ از نظر من بود.
در این ماجرا مردم از دولت پیشی گرفتند و کمک‌های خود را چه نقدی چه غیر نقدی برای کمک به زلزله‌زدگان بردند. عملکرد صدا و سیما اصلا خوب نبود. صدا و سیما در بحث اطلاع رسانی خیلی ضعیف عمل کرد. هنگامی که باید زلزله را اعلام می‌کرد برنامه طنز پخش می‌کرد بعد از برنامه طنز تازه اعلام کرد که زلزله آمده و تلفات زیادی داده است. تسلیت‌ها دیر اعلام شد و بسیاری از مسوولان حتی پیام تسلیت ندادند. در این میان خانه‌هایی که وعده داده بودند ساخته نشد و سرما از راه رسید. قول‌های مسوولان دیر عملی شد و مردم با مشکلات عدیده مواجه شدند.
خبر مهم بعدی دستگیری مرتضوی بود.پیش تر مرتضوی را به عنوان رییس سازمان تامین اجتماعی معرفی شد. واکنش‌های مختلف مجلس را در پی داشت و گفتند که غیر قانونی بوده. ماجراهای کهریزک پیش آمد و مرتضوی برکنار شد، اما به عنوان سرپرست همچنان آنجا بود. بنابراین مرتضوی جای مرتضوی نشست.


دهقان
سوابق کاری: سردبیر سایت آفتاب
حوزه تخصصی: رسانه‌های دیجیتال
به نظر من افزایش نرخ ارز مهم‌ترین اتفاق امسال بود.
دیگر موضوع نقدینگی بود. وقتی آقای احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور شد برابر آمار متخصصان نقدینگی حدود 80 هزار میلیارد تومان بود، این در حالی است که امروزه این مبلغ حدود 6 برابر شده است.
حتی کسانی که الفبای اقتصاد را بلد هستند، می‌دانند که رشد نقدینگی روی اقتصاد تاثیر منفی دارد. دولت به نگاه کارشناسان بی‌توجهی کرد.
کارشناسان معتقد بودند که نباید پول نفت به نقدینگی تبدیل شود و نباید پول نفت صرف واردات شود.
اما درست همین اتفاقات رخ داد.درآمدهای نفتی به ریال تبدیل شد و پول نفت صرف واردات شد.
به این ترتیب تولید ملی ضربه خورد.
دولت باید در این مسائل تدابیر می‌داشت که این اتفاق نیفتاد.
رهبر معظم انقلاب، امسال را سال حمایت از تولید ملی نامگذاری کردند، اما دولت چندان حمایتی از تولید نکرد.
با اجرایی شدن فاز نخست هدفمندی یارانه‌ها تولید ضربه خورد و ظرفیت‌های تولید خالی ماند.

فاطمه علی اصغر
سوابق کاری: خبرنگار حوزه میراث فرهنگی
حوزه تخصصی: میراث فرهنگی
یکی از اخبار مهمی که امسال اتفاق افتاد عوض شدن رییس میراث فرهنگی بود. از دیگر اخبار مهمی که منتشر شد بحث تخریب‌هایی بود که در بوشهر صورت گرفت.
برگزاری همایش باستان شناسی پس از ۴ یا ۵ سال نیز از دیگر اتفاقات مهمی بود که امسال روی داد.

بنفشه سام گیس
سوابق کاری: خبرنگار حوزه جامعه روزنامه اعتماد
حوزه تخصصی: جامعه
به نظر من یکی از مهم‌ترین اخباری که می‌توان به آن در سال 91 اشاره کرد موضوع عزل وزیر بهداشت است. به‌رغم تمام شعارها و وعده‌های رییس‌جمهور و معاون اول وی، مبنی بر ماندگاری در پست وزارت تا اتمام دولت احمدی‌نژاد به یک‌باره عزل شد. این اقدام برای همه سوال برانگیز شد. البته بعد از برکناری وزیر بهداشت و درمان، بسیاری از نمایندگان مجلس این اقدام را سیاسی و پیامد انتقادات دستجردی از تخصیص نیافتن ارز دارو، عنوان کردند.
شاید این قبیل اتفاقات باید مردم را آگاه و هوشیارتر کند که وقتی فرد و جریانی حتی به عهد و قول خود پایبند نیست و شب از رسانه ملی به صراحت یک چیزی می‌گویند و روز بعد عکس آن عمل می‌کنند ارزشی برای افکار عمومی قائل نیستند.


علی نادری
سوابق کاری: سردبیر رجا نیوز
حوزه تخصصی: رسانه‌های دیجیتال
از نظر سیاسی، ابتدای سال مهم‌ترین خبر، انتخابات مجلس بود که تمام مجامع بین‌المللی فکر می‌کردند که مردم شرکت نمی‌کنند، این در حالی بود که حضور مردم چشمگیرتر از همیشه بود. خبر مهم دیگر، برگزاری همایش جنبش عدم تعهد بود که بعد از انقلاب بزرگ‌ترین همایش کشور به شمار می‌رفت، که رییس‌جمهور نخست وزیر و سران ارشد کشورهای مختلف به ایران آمدند و همایش برگزار شد، البته کشورهای غربی گمان می‌کردند که این همایش خوب برگزار نخواهد شد، اما ایران با برگزاری این همایش در منطقه قدرت نمایی کرد. خبر مهم دیگر امسال، ‌بازگشت مهدی‌هاشمی در پاییز سال ۱۳۹۱ بود وی پس از سه سال به ایران بازگشت. بازگشت و دستگیری وی خبر ساز شده بود. در زمستان و آخرین فصل امسال نیز اتفاقی را تجربه کردیم. احمدی‌نژاد رییس‌جمهور به مجلس رفت و با رییس مجلس اختلاف نظر پیدا کرد و مشکلات بین دولت و مجلس شروع شد. از همه اینها گذشته حضور گسترده مردم در ۲۲ بهمن رخداد مهمی در سال ۹۱ به شمار می‌رود، چراکه قدرت‌های بین‌المللی و قدرت‌های غربی فکر می‌کردند که با وجود مشکلات مردم و فلج شدن اقتصاد ایران مردم به این راهپیمایی نخواهند آمد و این حضور مشت محکمی به دهان استکبار زد.
از نظر اقتصادی نیز خبرهای زیر را می‌توانم نام ببرم
در بهار وضع کردن تحریم‌های نفتی و پولی ایران خبر مهمی بود که برای خرید و فروش نفت محدودیت ایجاد شد و کشور با چالش‌های بسیاری مواجه شد. مسائل بانکی نیز تشدید شد و بانک مرکزی به مشکلات بسیاری برخورد کرد، اما با تمام این مشکلات ایران از بحران‌ها با موفقیت بیرون آمد. تغییر تراز تجاری ایران یکی دیگر از اتفاقات مهم سال ۹۱ بود. فضای صادراتی بهتر شد. واردات کالاهایی که در ایران می‌شد تولید شود محدود شد و کالای ایرانی جای آنها را گرفت. تولید رونق پیدا کرد. افتتاح خط لوله صلح خبر اقتصادی مهم دیگر سال ۹۱ بود که پس از دو دهه مذاکره به نتیجه رسید. این خط لوله برای ایران برد استراتژیک محسوب می‌شود. از نظر من، خبر دیگر ‌پرتاب ماهواره به فضا با موجود زنده بود که امیدوار‌کننده بود، همچنین تولید هواپیمای قاهر ۳۱۳ از مهم‌ترین مباحث علمی سال ۹۱ ایران بود.
در مباحث بین‌المللی، جنگ 8 روزه بین اسرائیل و غزه و چشم پوشی طرف‌های غربی از سرمایه گذاری که روی شکست بشار اسد کرده بودند، مهم بود.
چالش جدی بین کشورهای اتحادیه اروپا و انتخاب دوباره اوباما در آمریکا از جمله خبرهای مهم سال ۱۳۹۱ بودند.
در حوزه فرهنگی نیز، اهدای جایزه اسکار به فیلم آرگو خبر مهمی به شمار می‌رفت، این فیلم ضد ایرانی بود. این در حالی است که بانوی اول آمریکا خانم اوباما این جایزه را در مراسم اسکار داد و با این کار خشم خود را نسبت به مردم ایران نشان داد.


مصطفی شاه کرمی
سوابق کاری: دبیر گروه فرهنگی روزنامه جوان
حوزه تخصصی: فرهنگ و هنر
یکی از مهم‌ترین اتفاقات نرفتن ایران به اسکار بود. اینکه چرا نمی‌رویم و چرا فیلمی فرستاده نشد. بعد از اعلام نتیجه دیدیم که آرگو جایزه برد و فهمیدیم که بهتر شد که نرفتیم و شرکت نکردیم؛ چراکه این فیلم کل ماجرا را تحریف کرده بود و ایرانی‌ها را زیر سوال برده بود. یکی از مشکلات خانه سینما بود که هر سال بحث‌های متفاوتی مطرح می‌شد و امسال هم ادامه داشت. ساخت فیلم لاله از دیگر اتفاقات بود. این فیلم به دلیل اینکه فردی مثل نیک‌نژاد با ابعاد شخصیت خاص و حمایت سازمان سینمایی این فیلم را می‌سازد سوال‌برانگیز است. ساختن فیلم لاله به خاطر اینکه زنان ایرانی را نشان دهد مهم است، اما چرا موضوع رالی‌باز بودن مهم شده است. خانوم‌های ایرانی وجهه‌‌های مهم دیگری دارند که باید به آن پرداخته شود. برگزاری هر ساله جشنواره فیلم فجر نیز یکی دیگر از اتفاق‌هایی است که هر ساله برگزار می‌شود و امسال بهتر از سال‌های گذشته بود.


سینا قنبر پور
سوابق کاری: دبیر گروه حوادث روزنامه اعتماد
حوزه تخصصی: آسیب‌های اجتماعی
یکی از اتفاق‌های سال 91 واژگونی یک دستگاه اتوبوس حامل 44 دانش‌آموز دختر در اردوی راهیان نور بود و در آن 26 نفر جان باخته و 18 نفر مجروح شدند. از دیگر اخبار مهم امسال می‌توان به آتش‌سوزی مدرسه شین‌آباد در پیرانشهر اشاره کرد. این حریق در نیمه آذرماه اتفاق افتاد. در پی این حریق 36 دختر بچه کلاس چهارمی مصدوم و 2 نفر فوت شدند. موضوع بعدی بحث زورگیری از یک مرد بود که در روز 11 آذر چهار نفر در خیابان خردمند جنوبی به سراغ وی رفتند و کیف او را می‌خواستند بربایند. دوربین‌های مدار بسته فیلم را گرفته بودند و فیلم این ماجرا منتشر شد. این خبر روز 15 آذر روی سایت عصر ایران رفت و 22 آذر روزنامه ایران خبر را چاپ کرد. رییس قوه قضاییه آملی لاریجانی اعلام کرد که این اتفاق تکان‌دهنده بوده است و باید مسوولان با اشرار برخورد کنند و حکم صادر شد که استفاده از قمه مانند استفاده از سلاح گرم است. اول بهمن ماه بود که دونفر از این افراد اعدام شدند و دو نفر دیگر حبس و تبعید شدند.


شبنم رحمتی
سوابق کاری: دبیر گروه جامعه روزنامه شرق
حوزه تخصصی: جامعه
یکی از مهم‌ترین خبرهایی که در سال 91 منتشر شد بحث حریق مدرسه ای در شین‌آباد پیرانشهر بود. آتش‌سوزی در مدارس ایران سابقه‌ای چند ساله دارد و تاکنون منجر به مرگ ده‌ها دانش‌آموز و معلم و سوختگی بیش از 50 دانش‌آموز از سال 1376 تاکنون شده است. البته روایت‌ها درباره علت آتش‌سوزی در مدارس کشور متفاوت است، اما آنچه اکثر ناظران اجتماعی، رسانه‌ها و مسوولان آموزش و پرورش نسبت به آن توافق دارند، استفاده از بخاری نفتی و سیستم‌های گرمایشی غیر‌استاندارد در مدارس کشور است.
در این آتش‌سوزی که ۱۵ آذر رخ داد، کلاس ۴۵ نفره مدرسه ابتدایی دخترانه شین‌آباد ۸ نفر غایب داشت و باقی دانش‌آموزان در کلاس درس حاضر شده بودند، بخاری نفتی کلاس درس شین‌آباد خاموش بود سرایدار مدرسه سعی در روشن کردن آن داشت، اما غیر‌استاندارد بودن بخاری نفتی، منجر به آتش گرفتن کلاس درس شین‌آباد و سوختگی ۲۸ دانش‌آموز و فوت دو تن از دانش‌آموزان این کلاس، شد.


مهدی افروز منش
سوابق کاری: دبیر سابق گروه جامعه شرق
حوزه تخصصی: جامعه
مهم‌ترین اتفاقی که در سال۹۱ روی داد و می‌توان آن را خبر نه چندان خوشایند اعلام کرد، بحث تبدیل شدن ایران به صادرکننده مواد مخدر به‌ویژه شیشه بود. پیش از این مواد مخدر به خارج از کشور صادر می‌شد، اما هیچ وقت مسوولان به طور رسمی اعلام نکرده بودند که صادرکننده مواد مخدر شدیم. این در حالی است که امسال به طور رسمی اعلام کردند. سیاست‌های نادرست در بحث مبارزه با مواد مخدر، بی‌توجهی به الگوی مصرف در ایران باعث شد که پایه مواد مخدر در ایران از سنتی‌سازی به صنعتی‌سازی تبدیل شود. با توجه به تقاضای زیاد مصرف‌کنندگان تولید نیز افزایش یافت. افزایش تولید در حالی صورت می‌گیرد که دستگاه تولید مواد مخدر حدود ۳ تا ۵ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است و تولیدکنندگان این مواد می‌توانند به راحتی با اندکی سرمایه به سود هنگفتی دست یابند. اما خبر خوبی که می‌توان اینجا اعلام کرد حرکت خودجوش جوانان تهرانی بود که برای کمک به کودکان کار سر چهارراه‌ها به فروش برخی کالاها مشغول شدند. این کار برای نخستین بار اتفاق افتاد. برای نخستین بار جوانان و نوجوانان تهرانی در نقش کودکان کار ظاهر شدند. این روند نشان‌دهنده روحیه کمک کردن به همنوع را نشان می‌دهد و شعر بنی آدم اعضای یکدیگرند در این میان قوت گرفت.


محسن اثیمی
سوابق کاری: دبیر سرویس ورزشی تسنیم
حوزه تخصصی: ورزش
مهم‌ترین اتفاق امسال رتبه خوب ایران در المپیک بود که برای نخستین بار بعد از انقلاب رخ داد. مدال‌های فراوان و نشستن ایران در رتبه ۱۷ جدول افتخاری برای ایران بود. اما شیرینی این اتفاق بعد از برگشت تیم ملی به تلخی رسید، به طوری که کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش در بحث اصلاح اساسنامه دچار اختلاف نظر شدند. این موضوع در رسانه‌ها مطرح شد و موضوع فراتر از اختلاف نظر شد. وزارت ورزش اعتقاد داشت کسانی از داخل به مجامع بین‌المللی اطلاعات نادرست می‌دهند و این موجب تعلیق ورزش ایران می‌شود. اساسنامه یک بار به کمیته بین‌المللی المپیک ارسال شد و ایراد داشت و برگردانده شد. حالا قرار است دوباره بررسی شود. یکی دیگر از اتفاقات مهم، اما و اگرهای صعود ایران به جام جهانی بوده است. ایران با برد کره جنوبی رتبه خوبی به دست آورد، اما باخت ۰-۱ ایران به ازبکستان شرایط را سخت کرد. حالا باید تا خرداد ماه منتظر ماند تا دید که می‌توانیم به جام جهانی برویم یا خیر.


فریدون حسن
سوابق کاری: دبیر سرویس ورزش روزنامه جوان
حوزه تخصصی: ورزش
استعفای محمد بنا سرمربی تیم کشتی فرنگی، مهم‌ترین خبر سال ۹۱ در حوزه من بود. ما هر سال با مربیگری بنا قهرمان المپیک می‌شدیم، اما نبود وی موجب ضربه خوردن به تیم کشتی فرنگی شد. مثل همین امسال که رتبه مورد قبول را نگرفتیم نشان از اثر حضور بنا داشت. دوره المپیک پکن هم بنا از مربی‌گری رفته بود و تیم ایران ضربه خورد. پس از آن مسوولان مجبور شدند دوباره وی را برگردانند.