دو سناریو برای آینده بازار
علیرضا باغانی عضو گروه بورس بازار سهام ایران پس از یک دوره طولانی رشد بیوقفه، چندی است که در کانال نزولی قرار گرفته است. فشار کارگزاران برای تسویه معاملات اعتباری از یک سو و سایه افکندن ریسک سیستماتیک بزرگی همچون حمله به سوریه از سوی سبب شد تا بازار بهانههای لازم را برای ورود به فاز استراحت و اصلاح قیمت سهام پیدا کند. البته بعد از کاهش تنشها در خاورمیانه شاخص بورس از روز سهشنبه دوباره رو به صعود گذاشت. به هر حال این شرایط سبب شده تا تحلیلها درباره چشم انداز بازار سرمایه در نیمه دوم سال کمی دشوار شود.
علیرضا باغانی عضو گروه بورس بازار سهام ایران پس از یک دوره طولانی رشد بیوقفه، چندی است که در کانال نزولی قرار گرفته است.
فشار کارگزاران برای تسویه معاملات اعتباری از یک سو و سایه افکندن ریسک سیستماتیک بزرگی همچون حمله به سوریه از سوی سبب شد تا بازار بهانههای لازم را برای ورود به فاز استراحت و اصلاح قیمت سهام پیدا کند. البته بعد از کاهش تنشها در خاورمیانه شاخص بورس از روز سهشنبه دوباره رو به صعود گذاشت. به هر حال این شرایط سبب شده تا تحلیلها درباره چشم انداز بازار سرمایه در نیمه دوم سال کمی دشوار شود. تحلیل گران دو دیدگاه متفاوت دارند. یکی مربوط به تغییر شرایط اقتصادی کشور از حالت تورمی به حالت ثبات است، شرایطی که در آن دیگر رشد نجومی قیمت سهام شرکتها که به دلیل تورم موجود در کشور و افزایش قیمت ارز بود، رخ نخواهد داد. در این شرایط سهام شرکتهای صادرکننده و تولیدی نمیتواند رشد قابل اعتنایی را تجربه کند و به تعبیری واضحتر سهام دیگر گران نخواهد شد. اما در دیدگاهی دیگر، بازار سرمایه در شرایط کنونی پتانسیل رشدهایی بیش از این دارد چرا که ارزش بازار سرمایه کنونی بر اساس دلار حدودا ۳۳۰۰ تومانی کنونی ۹۰ میلیارد دلار است، اما در زمان تثبیت نرخ دلار در ۱۱۰۰ تومان بورس ۱۲۰ میلیارد دلار ارزش داشت. پس بازار پتانسیل رشد ۳۰ میلیارد
دلاری را دارد تا به ارزش دلاری ۳ سال گذشته خود برسد. همچنین به دلایل تورم کم سابقه کشور ارزش جایگزینی شرکتها رشد قابل اعتنایی داشته که خود تضمینی برای ثبات وضعیت شرکتها و بدون رقیب ماندن بخش اعظمی از شرکتهای بورسی مثل صنایع مادر همچون پتروشیمیها است.
ارسال نظر