جنایتی که همه «ویژه» بررسی‌اش می‌کنند
روزهای پایانی مهرماه بود که خبر اسیدپاشی به بانوان اصفهانی در رسانه‌های رسمی کشور منتشر شد، کابوسی که از اوایل مهرماه به سراغ زنان اصفهانی آمده بود با کمک رسانه‌ها واکنش مسوولان را هم برانگیخت و از آن روز تاکنون دیگر زنی در اصفهان قربانی اسید نشد. نخستین واکنش رسمی را سرهنگ «حسین حسین‌زاده»، جانشین رئیس پلیس استان اصفهان به موضوع نشان داد، او روز بیست و چهارم مهرماه با تایید این خبر از انگیزه عاملان این جنایت اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت که موضوع به‌طور ویژه از سوی پلیس در دست بررسی است. «فضل‌الله کفیل»، فرماند اصفهان هم در همان روز این موضوع را تایید کرد. دو روز پس از تایید رسمی خبر اسیدپاشی‌ها در اصفهان، سردار «حسین اشتری» جانشین فرمانده ناجا و شخص دوم نیروی انتطامی جزئیاتی بیشتر از این جنایت را تشریح کرد و از کشف سرنخ‌هایی در این پرونده خبر داد. اشتری که پیش از این ریاست پلیس امنیت نیروی انتظامی را بر عهده داشت گرچه پاسخی کلی به پرسش‌های خبرنگاران داده بود اما نخستین کسی بود که اسیدپاشی به صورت چهار زن را تایید و اعلام کرد. او جزئیات بیشتری از این ماجرا را در اختیار خبرنگاران قرار نداد و تنها در پاسخ به پرسش‌های مکرر خبرنگاران در خصوص وضعیت ظاهری و اجتماعی قربانیان گفت که این افراد از قشر خاصی نبودند و موضوع به شکل ویژه در دست بررسی است.
پس از سخنان اشتری، موج خبرهای اسیدپاشی جامعه را فرا گرفت اما در سایه سیاست سکوت صدا و سیما در قبال این حادثه و عدم انعکاس اخبار اسیدپاشی، رسانه‌های بیگانه و معاند خارجی پرچم اطلاع‌رسانی در این خصوص را به دست گرفتند. همزمان موج شایعات نیز در جامعه به راه افتاد و هر روز در شبکه‌های مجازی و نرم‌افزارهای ارتباطی شایعات مختلفی پیرامون اسیدپاشی به‌صورت زنان در یکی از شهرهای کشور منتشر می شد.
از 26 مهرماه تا به امروز اسیدپاشی به صدر اخبار رسانه‌ها آمد و چند روز بعد هم صدا و سیما بر خلاف قبل، دقایقی از بخش‌های خبری‌اش را به اطلاع‌رسانی در این خصوص اختصاص داد.
شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده نیز به این موضوع واکنش نشان داد و خواستار اتخاذ تدابیری برای توقف خشونت علیه زنان شد.
اعلام خبر دستگیری چهار مظنون
صبح روز ۲۸ مهرماه خبر دستگیری چهار مظنون به اسیدپاشی از سوی قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی و فرهنگی اعلام شد. مرتضی میرباقری علاوه بر اعلام این خبر گفت: «اسیدپاشی‌های اصفهان زنجیره‌ای نبوده است و بر اساس گزارش استاندار اصفهان به هیچ وجه نگرانی در سطح استان اصفهان نسبت به اسیدپاشی وجود ندارد.
البته با این اقدامات جنون‌آمیز مقابله می‌شود و نوع و شدت مقابله در کاهش این‌گونه اقدامات موثر است. پس از وقوع اسیدپاشی‌های اصفهان حوزه‌های ذی‌ربط در استان اصفهان اقداماتی در این زمینه انجام دادند و وزیر کشور فردای روز اسیدپاشی با استاندار اصفهان همه ابعاد این مساله را بررسی کرد.»
اعلام خبر دستگیری چهار نفر از سوی قائم مقام وزیر کشور در حالی مطرح شد که در چند روز پس از آن آمارهای ضد و نقیضی از شمار دستگیر شدگان منتشر شد و حتی برخی از مسوولان اعلام کردند که تاکنون دستگیری در پرونده اسیدپاشی‌ها وجود نداشته است تا اینکه در روز دوم آبان ماه، سرهنگ حسین حسین‌زاده، جانشین فرمانده انتظامی استان اصفهان در گفت‌وگویی اعلام کرد هنوز مظنون اصلی پرونده‌های اسیدپاشی دستگیر نشده است. او البته دستگیری برخی از افراد را که احتمال ارتباطشان با این موضوع وجود دارد تایید کرد و از ادامه تحقیقات برای شناسایی عامل اصلی این جنایت خبر داد. حسین‌زاده همچنین تصویری را که این روزها در شبکه‌های مجازی به‌عامل اسیدپاشی منتسب شده و از شهروندان برای شناسایی‌اش کمک گرفته شده نادرست خواند و گفت پلیس تاکنون تصویری از متهم را برای شناسایی در اختیار مردم قرار نداده است.
تکذیب شایعات اسیدپاشی
با فراگیر شدن خبر اسیدپاشی‌ها، بازار شایعه هم حسابی داغ شد. خبرنگاران حوزه حوادث به خوبی می‌توانند شهادت دهند که روزانه چندین پیام و تماس از دوستان و آشنایانشان در خصوص اسیدپاشی جدید در یکی از شهرهای کشور به دستشان رسیده و البته تمامی این اخبار با تکذیب به پایان رسیده است.
خبر اسیدپاشی به صورت زنان در نقاط مختلف پایتخت، افزایش شمار اسیدپاشی‌ها به زنان اصفهانی، اسیدپاشی به صورت پسران در خراسان رضوی، اسیدپاشی به صورت چند زن در تبریز و ... همه از جمله شایعاتی است که از سوی پلیس تکذیب شده است. سردار آقاخانی، رئیس پلیس استان اصفهان آمارهای بالای اسیدپاشی در اصفهان را تکذیب کرده و گفت: پلیس تنها وقوع چهار مورد اسیدپاشی در اصفهان را تایید می‌کند و مابقی خبرها
کذب محض است.
سرهنگ عباسعلی محمدیان، رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ هم در پیگیری‌های خبرنگار ما از شایعات اسیدپاشی در نقاط مختلف تهران گفت: آخرین مورد اسیدپاشی در تهران مربوط به اردیبهشت ماه می‌شود که در آن فرد اسیدپاش هم دستگیر شد. این شایعات که در فضای وایبر، واتس آپ، لاین، تلگرام و... منتشر می‌شود هیچ‌کدام مورد تایید پلیس نیست و از اساس کذب است.
محمدیان این شایعات را به فیلمنامه‌های‌ هالیوودی تشبیه می‌کند و می‌گوید: کسانی که این شایعات را منتشر می‌کنند بدانند که پلیس با آنان برخورد خواهد کرد. چرا که ناامن جلوه دادن فضای جامعه جرم بزرگی است که مجازات‌های سنگینی هم در قانون برایش آمده است.
هشدار محمدیان درخصوص دستگیری عاملان انتشار شایعات با خبر سردار ساجدی‌نیا، رئیس پلیس پایتخت به منصه عمل رسید. او در حاشیه مراسم ختم آیت‌الله مهدوی کنی در پاسخ به خبرنگار ما درباره شایعه اسیدپاشی در تهران و مزاحمت برخی جوانان برای بانوان با بطری‌های آب معدنی، گفت: اخیرا فردی که از تلفن‌های عمومی با آموزشگاه‌ها تماس گرفته و آنان را تهدید به اسیدپاشی می‌کرد دستگیر و در تحقیقات انجام شده از وی مشخص شد که تحت تاثیر شبکه‌های ماهواره‌ای دست به این اقدام زده است. او همچنین از دستگیری شماری از مزاحمان تلفنی سامانه 110 که اقدام به اعلام گزارش جعلی اسیدپاشی کرده بودند خبر داد و گفت: درخصوص اقدامات نابجا و زشت برخی هم باید بگویم که پلیس با این افراد هم برخورد خواهد کرد. شایعه‌پراکنان هم بدانند که برخورد پلیس با آنان قاطع خواهد بود.
اخبار را از منابع رسمی پیگیری کنید
به‌رغم هشدارهای پلیس، همچنان برخی در داخل و خارج اقدام به شایعه‌سازی درخصوص قربانیان اسیدپاشی می‌کنند، به طوری که برخی با مراجعه به آرشیو تصاویر قربانیان اسیدپاشی در سال‌های قبل که کمتر در رسانه‌ها به آن پرداخته شده، مدعی می‌شوند که این فرد از قربانیان جدید اسیدپاشی است. سرهنگ مصطفایی، معاون مبارزه با جرائم جنایی پلیس آگاهی کشور نیز در پیگیری‌های خبرنگار ما از این موضوع می‌گوید: اطلاع‌رسانی در این خصوص در سطح استان یا فرماندهی و جانشین فرماندهی ناجا انجام می‌شود، اما در خصوص شایعات مختلف هشدار همیشگی ما به مردم این است که به شایعات توجه نکنند و اخبار را تنها از منابع خبری رسمی پیگیری کنند. متاسفانه برخی با القای شایعات اهداف خاصی را دنبال می‌کنند که لازم است مردم در این باره هوشیار باشند.
البته در این بین همچنان برخی اظهارات ضد و نقیض از سوی رسانه‌ها و حتی مسوولان امکان شایعه‌پراکنی را افزایش می‌دهد، به‌عنوان مثال در حالی که مقامات انتظامی اعلام کرده‌اند که هنوز عامل یا عاملان اصلی این جنایت دستگیر نشده‌اند، یکی از نمایندگان مجلس عامل اسیدپاش را به پیروی از دستورات آمریکا و اسرائیل متهم کرده است و برخی از رسانه‌ها حتی فرهنگ بخشش را نیز مورد هجمه قرار داده و از دفاع برخی شخصیت‌های سیاسی از بخشش آمنه بهرامی انتقاد کرده‌اند و ... آنچه پیدا است ضرورت پرهیز از نگاه سیاسی و جناحی به موضوع اسیدپاشی‌ها است.
پیگیری‌های ویژه در سه قوه
سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه هم وارد گود شده و پیگیری ویژه این حادثه را در دستورکار خود قرار داده‌اند. رئیس‌جمهور در دستوری وزرای کشور، اطلاعات و دادگستری را مسوول رسیدگی به این پرونده کرده و شهیندخت مولاوردی، معصومه ابتکار و دکتر قاضی‌زاده ‌هاشمی نیز به نمایندگی از وی به عیادت قربانیان رفته‌اند. روحانی همچنین در سخنان مختلف بر دستگیری و مجازات هر چه سریع‌تر عاملان این جنایت تاکید و اعلام کرده که تا آن زمان آرام نخواهد بود.
حسین ذوالفقاری معاون امنیتی انتظامی وزیر کشور نیز پیگیری ویژه این موضوع را بر عهده دارد و با سفر به اصفهان رسیدگی به این موضوع را در دستورکار خود قرار داده است.
رئیس دستگاه قضا نیز، حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای را مامور رسیدگی ویژه به این پرونده کرده و او در سفر به اصفهان از نزدیک جزئیات پرونده اسیدپاشی را بررسی و رسیدگی به آن را بر عهده گرفته و قول رسیدگی خارج نوبت به این پرونده‌ها را داده است. نمایندگان مجلس نیز در جلسه‌ای با رئیس مجلس برای رسیدگی به این موضوع وارد عمل شده‌اند.