ایجاد شهرکهای صنعتی بدون برنامه توسعه
حسین رجبپور*
لازمه فعالیتهای صنعتی، ارائه برخی خدمات زیرساختی است که باید توسط دولت صورت گیرد؛ تجمیع بنگاههای صنعتی در مکان مشخصی در قالب شهرکهای صنعتی باعث میشود ارائه این خدمات برای دولت راحتتر باشد بنابراین دولتها شهرکهای صنعتی را ایجاد میکنند تا خدماتدهی به بنگاههای صنعتی تسهیل شود.
منطق اصلی ایجاد شهرکهای صنعتی ارائه خدمات زیرساختی دولتی و صرفههای خارجی است؛ خدمات زیرساختی دولتی مواردی مانند احداث جاده، آب، برق، گاز و . . . را شامل میشود و منظور از صرفههای خارجی این است که تجمیع این بنگاهها در شهرکهای صنعتی باعث میشود ذخیره نیروی کار ماهر نیز در آنجا به وجود آید و بنگاهها میتوانند از آن استفاده کنند و از این منظر ایجاد شهرکهای صنعتی به نفع واحدهای تولیدی نیز هست.
حسین رجبپور*
لازمه فعالیتهای صنعتی، ارائه برخی خدمات زیرساختی است که باید توسط دولت صورت گیرد؛ تجمیع بنگاههای صنعتی در مکان مشخصی در قالب شهرکهای صنعتی باعث میشود ارائه این خدمات برای دولت راحتتر باشد بنابراین دولتها شهرکهای صنعتی را ایجاد میکنند تا خدماتدهی به بنگاههای صنعتی تسهیل شود.
منطق اصلی ایجاد شهرکهای صنعتی ارائه خدمات زیرساختی دولتی و صرفههای خارجی است؛ خدمات زیرساختی دولتی مواردی مانند احداث جاده، آب، برق، گاز و ... را شامل میشود و منظور از صرفههای خارجی این است که تجمیع این بنگاهها در شهرکهای صنعتی باعث میشود ذخیره نیروی کار ماهر نیز در آنجا به وجود آید و بنگاهها میتوانند از آن استفاده کنند و از این منظر ایجاد شهرکهای صنعتی به نفع واحدهای تولیدی نیز هست. نکته قابل توجه این است که در ایجاد شهرکهای صنعتی باید ظرفیتهای بومی منطقه لحاظ شود؛ به عبارت دیگر شهرک صنعتی باید در مکانی احداث شود که پتانسیلهایی در این زمینه دارد برای مثال صنایع یا بنگاههای فعال و مزیتهای اقتصادی وجود داشته باشد و با احداث شهرک صنعتی این پتانسیلها مورد استفاده قرار گیرد؛ در برنامههای توسعهای بعد از انقلاب به ویژه برنامه اول که هم بازسازی ویرانیهای جنگ و هم توسعه صنعتی را مدنظر قرار داده بود، ایجاد شهرک صنعتی به عنوان یکی از راهکارهای توسعه پیشنهاد شده بود اما گاهی برای هر منطقه یک شهرک صنعتی در نظر گرفته شده بود بدون اینکه به پتانسیلهای این مناطق توجهی شود؛ از طرف دیگر باید برای رشد شهرکهای صنعتی نیز برنامهریزی درستی وجود داشته باشد؛ متأسفانه دولت عموما در برنامههای توسعهای به صورت ناقص به جنبه زیرساختی توجه کرده که مصداق این مدعا نیز شهرک صنعتی زاوین است؛ این شهرک صنعتی به لحاظ زیرساختی و فیزیکی احداث شده اما برنامه درستی برای توسعه آن وجود نداشته، زنجیره تولید شکل نگرفته، ظرفیتهای آن شناخته نشده است و ... ؛ درباره شهرک صنعتی زاوین سؤالاتی مطرح است که یافتن آنها علت توسعه نیافتن این شهرک را بعد از گذشت بیش از ۲۰ سال مشخص میکند: زاوین منطقه کشاورزی است و آیا قبل از ایجاد شهرک صنعتی، امکان فعالیت صنعتی در این منطقه بررسی شده است؟ آیا پیش از این صنایع کارگاهی در زاوین وجود داشته و برای رشد و توسعه این صنایع اقداماتی انجام شده است؟
نکته دیگر این است که جاده مواصلاتی مشهد- کلات جاده مناسبی نیست؛ متولی احداث شهرک، وزارت صنعت و متولی احداث و بهسازی جاده وزارت راه و شهرسازی است؛ در شهرک صنعتی زاوین، وزارت صنعت کار خود را انجام داده اما ظاهرا وزارت راه اقدامات لازم را انجام نداده است و نتیجه عدم هماهنگی این دو وزارتخانه، در توسعه نیافتن شهرک صنعتی زاوین خود را نشان میدهد؛ مسئول هماهنگی این دو وزارتخانه سازمان فرابخشی(سازمان مدیریت) است که باید این فعالیتها را هماهنگ میکرده اما ظاهرا بخش فعالیت تکمیلی انجام نشده است؛ همچنین وزارت اقتصاد و وزارت کشاورزی باید طرحهایی برای توسعه کشاورزی و ایجاد صنایع تبدیلی در منطقه داشته باشند؛ آیا چنین طرحهایی برای شهرک صنعتی زاوین وجود داشته است؟
به طور کلی ایجاد شهرکهای صنعتی بدون انجام شدن کار کارشناسی لازم و در نتیجه بلااستفاده ماندن و رشد نکردن این شهرکها تبعات کلی اقتصادی و اجتماعی به دنبال خواهد داشت؛ از منظر اقتصادی باید گفت ایجاد شهرکهای صنعتی نیازمند صرف منابع کشور است؛ این امر تقاضا را تحریک میکند و این مسأله بر بازار تأثیر میگذارد و زمانی در بازار تعادل ایجاد میشود که بنگاههای تولیدی که زیرساختهایی برای آنها فراهم شده، شروع به عرضه محصولات خود کنند و به این ترتیب اقتصاد رشد کند؛ در یک بازه زمانی تقاضا از طریق این تحریک رشد داشته اما برای پاسخ به این تقاضا، عرضهای صورت نگرفته است؛ بنابراین از منظر اقتصادی، ایجاد این شهرکهای صنعتی و بلااستفاده ماندن آنها باعث اتلاف منابع کشور میشود.
از منظر اجتماعی نیز احداث این شهرکها باعث ایجاد تقاضای محلی برای اشتغال میشود اما به دلیل آنکه شهرک فعالیت چندانی ندارد، به این تقاضا پاسخ داده نمیشود و نارضایتیهایی را به دنبال خواهد داشت. راهکار رفع مشکل چنین شهرکهای صنعتی و توسعه یافتن آنها انجام مطالعات جامع با محوریت سازمان فرابخشی(سازمان مدیریت) درباره ظرفیت های منطقه است؛ باید طرح توسعه این شهرکهای صنعتی با تمرکز بر متغیرهایی از قبیل جمعیت، تولیدات، زیرساختهای لازم، مزیتهای اولیه و ... مورد بازنگری قرار گیرد و بر اساس ظرفیتها و مزیتهای موجود برای توسعه این شهرکها طرحی در نظر گرفته شود و در این طرح جدید تمرکز بر پیوندهای بین بخشی باشد.
*کارشناس اقتصادی
ارسال نظر