جایگاه کارگزاران در توسعه بازار مالی
عبدالله پورجوان
مدیر توسعه و تامین مالی شرکت کارگزاری بانک دی
در بازارهای مالی؛ شرکتهای کارگزاری نقش مهمی در انتقال کارآی وجوه موردنیاز در این بازارها بهویژه از طریق ایمنسازی برای متقاضیان بازی میکنند. به بیان دیگر، کارگزاران بورس در هر دو طرف متقاضیان و عرضهکنندگان وجوه مالی، با کنترلهای قانونی دو طرف معامله ریسکها و هزینههای نقلوانتقالات مالی را کاهش میدهند و نقش اساسی در تحقق بازارهای کارآی قوی دارند. بهعلاوه، کارگزاران پس از اخذ مجوزهای لازم میتوانند به سرمایهگذاران علاقهمند به سرمایهگذاری، مشاورههای سرمایهگذاری در ابزارهای مالی بدهند؛ بنابراین آنها در هر دو طرف فرآیند تامین مالی سرمایهگذاری قرار دارند و بهصورت پیوسته به ایجاد اطلاعات مالی در بازارهای مالی کمک میکنند.
عبدالله پورجوان
مدیر توسعه و تامین مالی شرکت کارگزاری بانک دی
در بازارهای مالی؛ شرکتهای کارگزاری نقش مهمی در انتقال کارآی وجوه موردنیاز در این بازارها بهویژه از طریق ایمنسازی برای متقاضیان بازی میکنند. به بیان دیگر، کارگزاران بورس در هر دو طرف متقاضیان و عرضهکنندگان وجوه مالی، با کنترلهای قانونی دو طرف معامله ریسکها و هزینههای نقلوانتقالات مالی را کاهش میدهند و نقش اساسی در تحقق بازارهای کارآی قوی دارند. بهعلاوه، کارگزاران پس از اخذ مجوزهای لازم میتوانند به سرمایهگذاران علاقهمند به سرمایهگذاری، مشاورههای سرمایهگذاری در ابزارهای مالی بدهند؛ بنابراین آنها در هر دو طرف فرآیند تامین مالی سرمایهگذاری قرار دارند و بهصورت پیوسته به ایجاد اطلاعات مالی در بازارهای مالی کمک میکنند. فضای رقابتی فزاینده صنعت کارگزاری ناشی از ازدیاد شرکتها و گسترش فناوریهای اطلاعات و ارتباطات تاثیر عمدهای بر عملکرد آنها میگذارد که در بخش خدمات مالی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ بنابراین سیاستگذاران اقتصادی و نهادهای متولی امر سرمایهگذاری در کشور برای دستیابی به توسعه بازارهای مالی و رونق اقتصادی باید کارآیی عملکرد شرکتهای کارگزاری و اهمیت آنها برای بازارهای مالی را مورد توجه قرار دهند.
از دیدگاه نظری، مسلموف و آراس (۲۰۰۲) بر این باورند که جنبش فراگیر دستیابی به توسعه اقتصادی در کشورها نیاز به سرمایه و سرمایهگذاری را افزایش میدهد و منجر به رشد متناسب در عرضه و تقاضای خدمات کارگزاری در بازارهای مالی میشود. از این رو خدمات مالی کارگزاران به گسترش لایههای بیشتر سرمایه و تخصیص مطلوبتر آن کمک میکند و گردش جریان واقعی سرمایه را افزایش میدهد و فرصتهای مالی ارزانتر را با انتقال منابع پرهزینه جایگزین کند. در این چارچوب شرکتهای کارگزاری حداقل به اندازه خود ماهیت و سرشت بازار بورس به لحاظ تاریخی و عملکردی اهمیت دارند. در حال حاضر توزیع وجوه مالی کشور بین فعالان مالی بهسوی سرمایهگذاری در سپرده بانکی ایمن سوق مییابد. حتی تصویب قانون بازار سرمایه در آذرماه سال ۱۳۸۴ و تشکیل سازمان بورس و اوراق بهادار نتوانست تغییرات زیادی در ترجیحات و سلایق دارندگان وجوه مالی در سایر گزینههای سرمایهگذاری بهویژه سهام و اوراق بهادار ایجاد کند. با اینحال، تغییرات ایجاد شده در تنظیم قوانین و مقررات بازار سرمایه و تحولات پس از آن موجب شده است تا نقاط عطفی در صنعت و شرکتهای کارگزاری بهوجود آید.
همچنین کاهش نرخ سود بانکی در سالهای اخیر و انتظار کاهش بیشتر آن در یک تا دو سال آتی میتواند رونق بیشتر بازار سرمایه را به همراه داشته باشد. این وضعیت قابلیت دسترسی به وجوه مالی بلندمدت در بخشهای خصوصی و دولتی را افزایش خواهد داد. علاوهبر این، شرکتهای کارگزاری همراه با سرمایهگذاری و سپردههای بانکی برای نظام مالی ضروری میشود. در شرایط کنونی اقتصاد ایران بنگاههای تولیدی خصوصی و دولتی دشواریهای گوناگونی برای دستیابی به توزیع موثر وجوه بهویژه تحت شرایط اقتصادی بازار باز را تحمل میکنند که از آن به «تنگنای مالی» نام میبرند. فرصتهای پسابرجام و پساتحریم و اهتمام ویژه مسوولان کشور برای رونق و رفاه اقتصادی ضرورت جذب سرمایه خارجی و ایجاد یک بازار شفافتر را آشکار میسازد. بنابراین لازم است تا دولت، بانک مرکزی و سایر نهادهای ذیربط بازار سرمایه از طریق حاکم ساختن قواعد و استانداردهای بینالمللی یک زیرساخت نهادی کارآ برای تشویق سرمایهگذاری داخلی و خارجی فراهم کنند. شرکتهای کارگزاری بهعنوان یکی از مهمترین اجزای ساختار مالی، تغییرات بسیاری را در سالهای اخیر تجربه کردهاند و همانطور که اشاره شد با توجه به فرصتهای پسابرجام در جهت جذب سرمایهگذاری خارجی و افزایش تکنولوژیهای اطلاعاتی باید به سرعت خود را با استانداردهای بینالمللی منطبق و سازگار کنند. در حال حاضر با توجه به افزایش رقابتپذیری، شرکتهای کارگزاری مانند گذشته تنها روی گردش معاملات مشتریان و تراکنشهای آنها متمرکز نمیشوند؛ بلکه به فعالیتهای تحلیلی و مشاورهای و مدیریت ثروت و سرمایهگذاری و خدمات تامین منابع مالی بهعنوان وجه تمایز خدمات خود با سایر رقبا میپردازند.
در حال حاضر با تاکید بر سودآوری و رشد، جایگاه مدیریت ریسک در صنعت کارگزاری از اهمیت ویژهای برخوردار شده است. مشتریان در شرکتهای کارگزاری انتظار دارند هدف بنیادی کارگزاران بهصورت شناسایی، رتبهبندی، نظارت، برآورد و کاهش ریسک در بازار مالی تعریف شود. در صورتیکه این رویه جدید به نحو موفقیتآمیزی استفاده شود، میتواند یک مزیت رقابتی برای شرکت کارگزاری ایجاد کند؛ بنابراین تغییر در فضای رقابتی، تاثیر زیادی بر آنها داشته و باعث افزایش توجه این شرکتها بر استراتژیهای نهادی خواهد شد که به نوبه خود باعث ترغیب و تشویق آنها در جهت تخصیص بهتر فعالیتهایشان در حوزههای مختلف میشود. شرکتهای کارگزاری باید با توجه به ادراک موجود از رشد ریسک بازار، مدیریت ریسک را وارد خدمات قابل ارائه خود کنند و نهادهای ذیربط باید در تسهیل فرآیند ارائه اینگونه خدمات به مشتریان با کارگزاران همکاریهای لازم را بهعمل آورند. در همین حال، خدمات مالی متنوعتر و پیچیدهتر شدهاند که خود باعث سختتر شدن ارزیابی روشهای فعالیتی کارگزاریها میشود. در چنین شرایطی، شرکتهای کارگزاری باید ساختاری انعطافپذیر با قابلیت سازگاری با شرایط موجود داشته باشند. با افزایش تقاضا برای خدمات مالی، ریسک عملیاتی نیز افزایش مییابد. بالا بودن انعطافپذیری کارگزاری در زمانی که شرکت در حال سازگاری خدمات مالی و نیاز به گزارشگری مالی است، به مدیریت ریسک عملیاتی شرکت کمک میکند.
شرکتهای کارگزاری، شرکتهای ثبتشدهای هستند که خدمات کارگزاری و خرید و فروش را برای خود یا دیگران و در چارچوب قوانین موجود ارائه میدهند. این خدمات براساس ابزارهای مالی تعریف شده در بازار سرمایه میگنجد و شامل واسطهگری در خرید و فروش اوراق در بازار دوم و ارائه خدمات کارگزاری در پایان قراردادهای بلندمدت میشود. خوشبختانه شرکتهای کارگزاری جایگاه لازم را در قانون بازار سرمایه کسب کردهاند و ملزم به رعایت قوانین شورایعالی بورس هستند که چگونگی ساماندهی مناسب فعالیتهای کارگزاران در حوزه بازار سرمایه و نحوه ارتباط با دیگر موسسات مالی را مشخص و تبیین میکند. شرکتهای کارگزاری در کشور باید به ازای هر حوزه فعالیت، مجوز تاسیس و فعالیت خود را از سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت کنند. عمده فعالیتهای کارگزاران شامل واسطهگری در خرید و فروش و انتشار ابزارهای بازار مالی، تملیک ابزارهای مالی قبلا منتشر شده و تدارک ابزار مشتقه ازجمله اوراق تبعی براساس شاخصهای مالی و اقتصادی، ابزارهای بازار مالی، کالا، فلزات گرانبها و ارز است. در مجموع این فعالیتها خرید و فروش، مشاوره سرمایهگذاری و مدیریت سبد را در بر میگیرد.
ارسال نظر