مدیرعامل صادرات شرکت کاله:
در صورت حمایت دولت ، محصولات ایرانی حرف اول را در منطقه میزند
حمید چاوشی متولد سال ۱۳۵۸، فارغالتحصیل دانشگاه شریف در رشته مکانیک است. او بیش از ۱۲ سال سابقه مدیریت و تجارت درداخل و خارج از کشور را در کارنامه خود دارد. چاووشی پنج سال پیش همکاری خود را با مجموعه سولیکو از پروژه عراق شروع کرد و این همکاری تاکنون ادامه دارد. سولیکو که مشتمل بر ۴۰ شرکت و ۱۲ کارخانه است ، یکی از بزرگترین برندهای غذایی ایران می باشد که معروف ترین آنها کاله نام دارد. چاوشی در حال حاضر مدیرعامل صادرات شرکت کاله است. گفت و گوی دنیای اقتصاد با او را بخوانید تا از شرایط و مشکلات کار در عراق بیشتر بدانید و از تجربیات این شرکت عظیم لبنی استفاده کنید.
حمید چاوشی متولد سال 1358، فارغالتحصیل دانشگاه شریف در رشته مکانیک است. او بیش از 12 سال سابقه مدیریت و تجارت درداخل و خارج از کشور را در کارنامه خود دارد.
چاووشی پنج سال پیش همکاری خود را با مجموعه سولیکو از پروژه عراق شروع کرد و این همکاری تاکنون ادامه دارد. سولیکو که مشتمل بر ۴۰ شرکت و ۱۲ کارخانه است ، یکی از بزرگترین برندهای غذایی ایران می باشد که معروف ترین آنها کاله نام دارد. چاوشی در حال حاضر مدیرعامل صادرات شرکت کاله است.گفت و گوی دنیای اقتصاد با او را بخوانید تا از شرایط و مشکلات کار در عراق بیشتر بدانید و از تجربیات این شرکت عظیم لبنی استفاده کنید.
آقای چاوشی، لطفا از فعالیت های گروه سولیکو برایمان بگویید؟
سولیکو که مشتمل بر 40 شرکت است و 12 کارخانه دارد، یکی از بزرگترین برندهای غذایی ایران است که معروف ترین آن کاله نام دارد.آقای غلامعلی سلیمانی حدود 40 سال پیش گروه سولیکو را تاسیس کرد و سالهای متمادی با نوآوری های بسیار در صنعت مواد غذایی و پخش مویرگی گروه سولیکو را به جایگاه کنونی خود در منطقه رسانید. کارخانه لبنی آمل یکی از بزرگترینهای کارخانه های لبنی در خاورمیانه است که توان جذب بیش از 2 هزار تن شیر در روز را دارد.
از دیگر فعالیت های گروه سولیکو تولید فرآوردههای گوشتی با برندهای کاله، سولیکو و پمینا،سبزیجات و میوه جات با برند پمینا، بستنی با برندهای کاله و بریموند، نوشیدنی با برندهای کاسل و شمس و سس با برندهای کاله و کوچین است.
مهم ترین طرح ها و برنامه های گروه سولیکو در حال حاضر چیست؟
در حوزه صادرات، افزایش بازارهای صادراتی و برندسازی در منطقه از اهداف اصلی گروه است. حدود ۹ سال است که گروه سولیکو به بیش از 15 کشور دنیا صادرات انجام میدهد. کشورهای حوزه خلیجفارس، کشورهای شمال و شرق آفریقا، مالزی، افغانستان، پاکستان، کانادا، لبنان ، عربستان، کشورهای مشترک المنافع و عراق بازارهای هدف خارجی ما تا این لحظه برای صادرات بوده است.
صادرات شرکت تاکنون چه میزان بوده است؟
سال گذشته صادرات مواد غذایی کاله حدود ۲۰۰ میلیون دلار بود و بر اساس هدف گذاری انجام شده برای سال آینده رشد قابل توجهی خواهد داشت. کار صادرات گروه سولیکو را آقای علی زارع با حمایت کامل آقای سلیمانی آغاز کردند و کار و موفقیت در بازار عراق نیز یکی ازموفقیت های بزرگ گروه بوده است.
چه میزان ایجاد اشتغال داشته اید؟
گروه سولیکو به طور کلی حدود ۱۴هزار نفر را مشغول به کار کرده است .
فعالیت در عراق به چه زمانی برمی گردد؟
حدود هشت سال پیش ابتدا با تعدادی نماینده کار در عراق را شروع کردیم. و سپس به کمک آنها کار پخش مویرگی آغاز شد، چون به پخش مویرگی برای موفقیت در این تجارت بسیار معتقد هستیم.
اوایل کار با مقاومتهای زیادی روبرو شدیم ولی با پشتکار و برنامهریزی دقیق کار خود را ادامه دادیم و اولین شعبه در کربلا افتتاح شد. سپس شعبههای کوت، نجف، ناصریه، عماره و کلار را افتتاح کردیم و اخیرا نیز شعبات سلیمانیه و اربیل راه اندازی شده است. تصمیم ما این است که تمامی نقاط عراق را زیر پوشش پخش مویرگی قرار دهیم.
در همه شهرهایی که نام بردم مراکز توزیع ، تیمهای بازاریابی، فروش و پخش بصورت فعال مشغول فعالیت هستند. علاوه براین سعی کرده ایم تبلیغات خوبی در عراق داشته باشیم و همزمان تلاش می کنیم با ارایه محصولات با کیفیت بالا، برند کاله را به عنوان برندی با محصولات با کیفیت معرفی کنیم. با توجه به اینکه بازار عراق پذیرای تمامی برندهای غذایی از تمام دنیا است.
این را هم بگویم که با راه اندازی فروشگاههای سون تن در عراق ، طیف گسترده محصولات گروه سولیکو معرفی می شود که بسیار مورد استقبال مردم عراق قرار گرفته است .
بطورکلی چطور می توان به بازار عراق ورود کرد؟
مانند هر بازار دیگر، شناخت بازار کلید ورود به عراق است. عراق بدلیل شرایط امنیتی، طبیعتا سختیها و خطرات خاص خود را دارد که تیم عراق شرکت کاله بخوبی با این مشکلات کنار آمده و جا دارد از تمامی دوستان حاضر در عراق بابت این کار بزرگ تشکر نمایم.
پیشنهاد شما برای حضور دیگر شرکتهای ایرانی در عراق چیست؟
عراقیها قرابت فرهنگی بسیاری با ما دارند و نیز دولت عراق از طرق مختلف می خواهد به سرمایه گزاری در عراق کمک نماید که امیدوار کننده است ولی کافی نیست. یکی از نیازهای سرمایه گذاری علاوه بر دانش فنی و توان اجرایی که هر سرمایه گذاری باید داشته باشد ، کمک در سرمایه گذاری هایی است که نفعش به مردم عراق باز می گردد و توقع می رود که وقتی شرکتی با تمامی شرایط امنیتی عراق تصمیم به حضور در بازار این کشور را دارد دولت با تمام توان از آن حمایت کند.
مهمترین مشکل شما در عراق چیست؟
به نظر بنده مهم ترین مشکل کار در عراق ،عدم حمایت کافی هم از جانب دولت ایران به عنوان صادر کننده و هم از سوی دولت عراق است.
تفاوت استانداردهای مواد غذایی در ایران و عراق و عدم تطابق مدت زمان ماندگاری در این دو کشور نیز از دیگر مشکلات صادرات مواد غذایی میان ایران و عراق است.
مشکل دیگر مسئله امنیت در عراق است که سرعت رشد کار در این کشور را بشدت تحت تاثیر قرارمی دهد .
عدم توانایی در ارسال حواله های بانکی، گشودن LC وغیره بر اثر تحریمها نیز از دیگر مشکلات مهم است.
تعامل مسئولان ایرانی با شما چگونه بوده است؟
مسئولان تاکنون کمک زیادی به ما کرده اند، مخصوصا ستاد ایران و عراق -آقایان کاظمی قمی و شریعتی- سازمان استاندارد - خانم پیروز بخت- سفیرمحترم ایران در عراق -آقای داناییفر- همچنین سازمان توسعه تجارت و گمرکات کمک قابل توجهی به ما کردند که بسیاراز آنها ممنون هستیم. البته این سازمانها میتوانند اقداماتی از جمله جایزههای صادراتی که مدتهاست وعده داده می شود را نیز به کارهای مثبت خود اضافه کنند.
امیدوارم در ایران هم مانند برخی از کشورهای همسایه کمک های دولتی از نظر سرمایه و تسهیلات اعمال شود. در هیچ کجای دنیا هیچ شرکتی صددرصد سرمایه گذاری را انجام نمی دهد بلکه دولتها هم کمک میکنند تا شرکتها بتوانند فعالیت های خود را در خدمت به کشور و ملت توسعه دهند.
در عراق به ما تسهیلات نمیدهند و ما از کشور خود توقع بیشتری داریم. البته در عراق به ما زمین داده میشود ولی به دلیل نامناسب بودن منطقه واگذاری زمین و در دسترس نبودن آب و برق که از الزامات یک کارخانه مواد غذاییِ لبنی است، از این طرحها استقبال و استفاده نکردیم.
اقدامات دولت جدید تا چه میزان در راستای اهداف شما و کمک به صادرات کالا و خدمات بوده است؟
خوشبختانه تاکنون اقدامات دولت جدید از نظر ما خوب بوده است، مانند حذف مالیات بر صادرات. اما هنوز تا رسیدن به نقطه ای که شرایط ما و شرکت های رقیب خارجی در بازارهای بین المللی یکسان شود فاصله داریم . در صورتی که به همت دولت محترم تحریم ها بطور کامل برداشته شود، کمتر کشوری در منطقه میتواند در مقابل صنعتگران ایرانی رقابت کند، چرا که ایرانی ها همیشه و در همه عرصه ها هوش و همت بالای خود را نشان داده اند.
و سخن آخر؟
اگر بخواهیم در صادرات موفق باشیم باید قدمهای جدیتری برداریم. دادن یک جایزه صادرات به تنهایی مشکلات را حل نمیکند. در حال حاضر صنعتگران در برخی از حوزه های فعالیت مانند صادرات، که شامل شناسایی بازارهای جدید ، شناخت بازار ، ورود به بازار و باقی ماندن در بازار برای مدت طولانی است، بیشتر با تکیه بر توان خود کار و فعالیت میکنند. با برداشتن تحریمها و حمایت دولت مطمئن باشید محصولات ایرانی حرف اول را در منطقه میزنند، همانطور که در حال حاضر نیز کیفیت خود را اثبات کرده اند وقطعا در صورت تحقق این حمایت ها چهره جدیدی از توانمندی های صنعتی ایران را در منطقه و حتی جهان خواهیم دید.
ارسال نظر