تجربه موفق یک پروژه بزرگ

طرح ترابردپذیری تلفن‏همراه یکی از مهمترین طرح‏های اجرا شده در حوزه اپراتورهای موبایل طی چند ماه اخیر بوده است. این طرح به طور ساده شرایطی را فراهم می‏کند که مشترکان بتوانند با حفظ شماره سیم‏کارت به اپراتور دیگری ترابرد کنند. در مقایسه با سایر کشورها این طرح بسیار دیر در ایران به اجرا در آمده و بسیاری از کارشناسان پیش از اجرای آن - که چندباری نیز به تعویق افتاد - معتقد بودند که به دلایل مختلف استقبال چندانی از این پروژه صورت نخواهد گرفت.‍ پیش بینی که به نظر می‏رسد چندان بیراه هم نبوده است؛ با این حال همه بر این موضوع متفق‏القول‏اند که طرح ترابردپذیری در نهایت به سود مشترکان موبایل در کشور خواهد بود؛ چراکه به رشد رقابت بیشتر در این عرصه منجر خواهد شد.

هر چند فرآیند انجام ترابرد ممکن است از نگاه بیرونی چندان پیچیده به نظر نرسد، اما واقعیت این است اجرای این طرح نیازمند فراهم‏سازی امکانات و بسترهای فنی مختلفی بوده است. اپراتور همراه‏اول به‏عنوان اپراتوری که بیشترین سهم بازار و بالاترین تعداد مشترک را در کشور دارد، از نخستین روزهای اجرای این طرح، برنامه‏ریزی گسترده‏ای برای اجرای مطلوب آن به‏کار بست. در فروردین‏ماه امسال مهندس وحید صدوقی مدیرعامل همراه‏اول از به‏کارگیری مشاور خارجی و ایجاد کمیته‏ای متشکل از سه معاونت این شرکت برای اجرای این طرح خبر داد.

با این حال با توجه به اینکه اجرای این طرح توسط سازمان تنظیم مقررات انجام می‏شد و اپراتورها نیز به‏طور مستقل باید شبکه فنی مستقلی را ایجاد می‏کردند، بحث‏های مختلف فنی درباره نحوه آن وجود داشت. مدیرعامل همراه‏اول با اشاره به اینکه تجارب کشورهای اجرا کننده این طرح در این شرکت به دقت مورد بررسی قرار گرفته، نسبت به اجرای آن انتقاداتی را مطرح کرد، از جمله آنکه گفت: روشی که در ایران دنبال می‌شود استاندارد نیست. اگر قرار باشد از داخل و خارج از کشور با اجرای ترابردپذیری، تماس حاصل شود، ترافیک باید به سمت سوئیچ‏های استانی زیرساخت و مخابرات برود تا بعد از آن به اپراتور مربوطه منتقل شود. البته صدوقی همچنین در مراسم افتتاح رسمی طرح ترابردپذیری گفته بود همراه‏اول به این طرح به‏عنوان یک فرصت می‏نگرد.

حفظ سهم همراه‏اول از بازار موبایل

پیش از اجرای این طرح برخی گمان می‏کردند که اجرای ترابردپذیری باعث تغییراتی در سهم بازار خواهد شد. نمونه‏های اجرا شده در برخی کشورهای دیگر نیز نشان دهنده آن بود اجرای این طرح در مواردی به نفع اپراتورهای کوچک‏تر تمام شده است؛ هر چند تجربه‏هایی از شکست این طرح در برخی کشورها نیز وجود دارد. با این حال در فروردین‏ماه رئیس هیأت مدیره مخابرات درباره ترابردپذیری و تأثیر آن بر همراه‏اول پیش‏بینی کرده بود که سهم ۵۸ درصدی همراه‏اول پس از اجرای این طرح در بازار ارتباطات حفظ خواهد شد.

تا این جا که حدود یک ماه از اجرای رسمی این طرح و آزادسازی اپراتورها برای تبلیغ روی آن می‏گذرد مشخص شده که اجرای این طرح تأثیری در تغییر سهم اپراتورها نداشته است. هر چند فعلا آماری از سوی رگولاتوری در مورد این طرح و میزان ترابرد کاربران منتشر نشده، اما به نظر می‏رسد این طرح در یک ماه نخست خود چندان مورد استقبال کاربران قرار نگرفته است. خبرگزاری تسنیم پیش از اجرای رسمی این طرح نوشت آماری که از تعداد ترابردهای انجام شده( در دوران آزمایشی این طرح ) به دست آمده نشان می‏دهد همراه‏اول نسبت به تعداد مشترکان خود کمترین تعداد خروجی را داشته و بسیاری از کسانی که از همراه‏اول مهاجرت کرده بودند به‏دلیل مشکلات مختلف برای بازگشت به این اپراتور اقدام کرده‏اند.

اجرای ترابردپذیری در همراه‏اول

فارغ از تأثیرات احتمالی طرح ترابردپذیری، بخش مربوط به همراه‏اول این پروژه به‏عنوان یک پروژه فنی با دقت تمام از سوی همراه‏اول طرحی و پیاده سازی شد. محسن بهداری مدیر پروژه این طرح در گفت و گو با خبرگزاری تسنیم درباره آن گفته بود: ترابردپذیری پیچیدگی‏های خاص خود را دارد و برای پیاده‏سازی آن، تمامی اپراتورهای تلفن‏همراه از سوی رگولاتوری مکلف شده‏اند تا با پیمانکار این پروژه همکاری داشته باشند. پیچیدگی‏های این طرح ملی موجب شد تا مرحله تست طولانی گردد؛ ابتدا قرار بود بهمن ماه سال گذشته اجرایی شود که به اردیبهشت سال‏جاری موکول شد و نهایتا هم آخر مردادماه شاهد پیاده‏سازی عملیاتی ترابردپذیری شماره‏های تلفن‏همراه بودیم. مدیر پروژه ترابردپذیری اپراتور اول موبایل با بیان اینکه در زمان پایلوت این پروژه مشخص شد که برخی مشترکان در زمان پورت کردن به شبکه اپراتورهای دیگر با مشکلاتی نظیر قطعی سیم‏کارت مواجه می‏شوند، درباره ترافیک درخواست ترابرد و مشکلات ناشی از آن عنوان کرد: تاکنون که در مرحله اجرای تجاری هستیم مشکلی از منظر بار سیستمی به وجود نیامده و هر تعداد تقاضا برای پورت شماره به اپراتورها رسیده، قابلیت پاسخگویی وجود داشته است.

او همچنین درباره رغبت مشترکان همراه‏اول برای رفتن به شبکه دیگر اپراتورها نیز خاطر نشان کرد: برخلاف نظرسنجی‏های جهانی و برخی پیش‏بینی‏های داخلی که انتظار می‏رفت با شروع تبلیغات اپراتورها، تعداد زیادی از مشترکان به شبکه اپراتورهای دیگر بروند، این اتفاق نیفتاد و کسانی هم که درخواست ترابرد شماره داشتند، اغلب برای تست این کار را کردند و سیم‏کارت اصلی‏شان را پورت نکردند. بهداری با تأکید بر اینکه خیلی‏ها امیدوار بودند ترابردپذیری در اذهان عمومی تأثیرگذار بوده و همین موضوع منجر به پورت بسیاری از مشترکان در هفته اول رونمایی تجاری ‏شود، گفت: تمام پیش‏بینی‏ها غلط از آب درآمد. در حال حاضر حتی عده بسیاری از اندک مشترکان همراه اول که به شبکه اپراتورهای دیگر پورت شدند، در حال برگشتن هستند. این مدیر حوزه ارتباطات درباره دلایل اصلی برگشت مشترکان پورت شده همراه‏اول گفت: دلیل اصلی به کیفیت و پوشش شبکه باز می‏گردد؛ اندک مشترکانی که از همراه اول رفتند گمان می‏کردند با خدمات خوب و پوشش مناسب دیگر اپراتورها مواجه می‏شوند، اما در همان چند روز ابتدایی متوجه گستردگی پوشش ارتباطی اپراتور اول شدند و لذا درخواست بازگشت به شبکه دادند.

او ابراز کرد: برخی مشترکان ما که به اپراتورهای دیگر رفتند و سریعا درخواست بازگشت دادند، در پاسخ به ما راجع به دلیل این بازگشت عنوان کردند که مشکلات پوشش‏دهی و قطع و وصلی منجر به این تصمیم‏گیری شده است. مستندات تمامی اظهارات و چت‏های آنها در پاسخ به مرکز تماس ما موجود است. وی درباره دیگر دلایل بازگشت مشترکان پورت شده نیز گفت: طبق مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، اپراتورها موظف هستند برای مشترکانی که پورت می‏شوند پیغام IVR فعال کنند تا زمانیکه فردی با آنها تماس می‏گیرد متوجه ترابرد مشترک مورد نظر شود. اهمیت پخش پیغام از این جهت است که مخاطب تماس گیرنده متوجه شود احتمال پرداخت هزینه بیشتر به نسبت قبل جهت تماس برون شبکه هست. بهداری اضافه کرد: در نظر بگیرید که مشترکی از همراه‏اول به اپراتور دیگری پورت کرده است؛ در چنین شرایطی ناخواسته هزینه‏ای به شخص تماس گیرنده با وی که از قضا او هم مشترک همراه‏اول است تحمیل می‏شود.

مدیر ترابردپذیری MCI گفت: این موضوع برای تجار و دارندگان کسب‏وکار بسیار مهم است، زیرا ممکن است بخشی از تماس‏هایشان را از دست بدهند. از سوی دیگر چون این پیام به زبان فارسی پخش می‏شود ممکن است برای خارجی‏ها نگران کننده باشد و سریعا تماس را قطع کنند؛ زیرا گمان می‏کنند مخاطب‏شان به کشور دیگری رفته و قرار است هزینه رومینگ بین‏الملل (هزینه بیشتر) از آنها دریافت شود. وی گفت: بازگشت به اپراتور اولیه پورت حساب نمی‏شود و با در نظر گرفتن این موضوع، تنها دو بار در سال قابلیت ترابرد برای مشترکان وجود دارد. او خاطر نشان کرد: با این حال ما در اپراتور اول ترابردپذیری را یک فرصت می‏دانیم، زیرا در حال حاضر حدود یک میلیون مشترک اپراتورهای دیگر از طریق رومینگ ملی وارد شبکه ما می‏شوند و ما به آنها خدمات می‏دهیم. بیشتر میزان ترابرد به همراه اول هم همین افراد بوده‏اند.

وی در ارتباط با ودیعه‏های موجود در شبکه ارتباطی همراه اول که می‏تواند یک چالش برای مشترکان متقاضی ترابرد این اپراتور باشد هم گفت: اتفاقا کاملا بالعکس است. همراه‏اول با توجه به ودایعی که از مشترکان دائمی دارد سقف قطع میاندوره(۸۵درصد ودیعه) را بالا برده تا جایی‏که اغلب مشترکان بعد از دو ماه صورتحساب خود را پرداخت می‏کنند؛ اما در اپراتورهای دیگر وضعیت این‏گونه نیست و بعد از یک میزان مکالمه، سریعا ارتباط مشترک یکطرفه می‏گردد. او تصریح کرد: علاوه بر این، سامانه اعتبارسنجی برای اولین‏بار در همراه‏اول راه افتاده که حداکثر سقف مکالمات میان‏دوره را تا میزان قابل قبول و جذابی ارتقا داده است. بهداری درباره این سامانه گفت: طبق این طرح ۷۵۰ میلیارد تومان ظرف یک ماه به اعتبار مشترکان دائمی افزوده شده است.

وی افزود: به‏عنوان مثال اگر سقف میزان مکالمات برای یک مشترک تاکنون در موعد میان‏دوره ۲۵۰هزار تومان بوده، با محاسباتی که روی پرداختی‏ها و سنوات او صورت گرفته، میزان سقف مکالمات میان‏دوره او ممکن است تا یک میلیون و ۵۰۰هزار تومان هم ارتقا یافته باشد که البته بسته به میزان ودایع و محاسباتی که گفتم، این رقم برای هر مشترک دائمی متغیر است. مدیر ترابردپذیری همراه‏اول خاطر نشان کرد: در نتیجه مشترکان دائمی دیرتر قطع می‏شوند و این موضوع رغبت آنها برای حضور در شبکه را می‏افزاید و از اپراتورهای دیگر نیز جذب همراه‏اول می‏شوند.

چگونه به همراه اول ترابرد کنیم؟

اگر مایلید به همراه اول ترابرد کنید و به خانواده ۹۶ میلیونی (ثابت و همراه) بپیوندید یک راه مراجعه به سایت http:/ / join.mci.ir و پرکردن فرم درخواست ترابرد است. از طریق همین سایت می‏توانید پیگیری درخواست ترابرد خود را هم انجام دهید. مزیت‏های ترابرد به همراه‏اول را در چند بخش می‏توان عنوان کرد. نخست اینکه همراه‏اول بالاترین سطح پوشش شبکه را در سطح کشور داراست؛ به‏طوری که حالا حتی در جاده‏ها و روستاهای دورافتاده بسیاری از کاربران از طریق همراه‏اول به اینترنت و مکالمه دسترسی دارند. موضوع دیگر اینکه شبکه تلفن ثابت نیز بخشی از مخابرات و به تبع آن همراه‏اول است و هزینه تماس با آن برای مشترکان همراه‏اول به صرفه‏تر است. نکته مهم دیگر اعتباری است که شبکه و برند همراه‏اول دارد. شرکتی که با نیازهای مخاطبان به‏خوبی آشناست و به‏خصوص به حفظ حریم خصوصی و اطلاعات مشترکان عمیقا پایبند است.

مزیت‏های حضور در همراه‏اول به اینها خلاصه نمی‏شود. همین امسال همراه‏اول طرح ویژه‏ فروش گوشی اقساط را برای مشترکانش در نظر گرفته که با استقبال بسیار خوبی هم مواجه شده است. به این طرح که باندلینگ گفته می‏شود، گوشی به‏همراه بسته‏ای از مکالمه، اینترنت و پیامک به‏صورت اقساطی و با شرایط تسهیلاتی بسیار ساده در اختیار مشترکان علاقه‏مند قرار می‏گیرد. به جز اینها طرح‏های پروموشن بسیار جذابی نیز پیش‏روی مشترکان همراه‏اول قراردارد که یکی از مهمترین آنها «جایزه بزرگ همراهی» است که هر ماه ۵جایزه ۲۰۰ میلیون تومانی بین مشترکان قرعه‏کشی می‏شود. همچنین در نظر بگیرید که حضور در همراه‏اول به معنای اتصال به شبکه ۳G و ۴G این اپراتور نیز هست. همین هفته گذشته نیز اعلام شده تعداد قابل توجهی از مراکز خرید و فرهنگی شهرهای تهران و کیش تحت پوشش اینترنت وای‏فای همراه قرار گرفته و این یعنی به سادگی می‏توانید در نقاط کور به اینترنت وای‏فای همراه اول متصل شوید و با سرعت بالا به شبکه دسترسی داشته باشید.

تجربه موفق یک پروژه بزرگ