۶ عارضه جدی صبحانه نخوردن - ۳ خرداد ۹۵
عارف مومنی*
جمله معروف «صبحانه مهمترین وعده غذایی روز است»، در طول اعصار مختلف نقل شده ولی با این حال شاید هنوز عمق این مسأله که چرا صبحانه بسیار اهمیت دارد، به درستی درک نشده باشد. عوارض جانبی صبحانه نخوردن شامل تأثیرات منفی بر وزن و سلامت هورمونی و اختلال در حافظه و خلقوخوی است.
چاقی: چاقی و عوارض متعاقب آن از قبیل دیابت، ناباروری، بیماریهای قلبی و. . . از بزرگترین نگرانیهای قرن هستند. نخوردن صبحانه میتواند خطر ابتلا به چاقی و از دست ندادن وزن را وخیمتر کند.
عارف مومنی*
جمله معروف «صبحانه مهمترین وعده غذایی روز است»، در طول اعصار مختلف نقل شده ولی با این حال شاید هنوز عمق این مسأله که چرا صبحانه بسیار اهمیت دارد، به درستی درک نشده باشد. عوارض جانبی صبحانه نخوردن شامل تأثیرات منفی بر وزن و سلامت هورمونی و اختلال در حافظه و خلقوخوی است.
چاقی: چاقی و عوارض متعاقب آن از قبیل دیابت، ناباروری، بیماریهای قلبی و... از بزرگترین نگرانیهای قرن هستند. نخوردن صبحانه میتواند خطر ابتلا به چاقی و از دست ندادن وزن را وخیمتر کند. نخوردن صبحانه باعث میشود که شما در تمام طول روز پرخوری کنید.
این درحالی است که مصرف مواد غذایی مناسب برای صبحانه مانع از تجمع انسولین میشود. این هورمون باعث میشود که سلولهای چربی، اسیدهای چرب بیشتری ذخیره کند. به عقیده محققان افرادی که صبحانه میخورند کمتر در معرض نوسانات وزن قرار میگیرند. یکی از دلایل اصلی چاقی ناشی از صبحانه نخوردن این است که بدن در حالت روزه طولانیمدت قرار میگیرد. سپس زمانی که غذا مصرف میکنید بدن مواد غذایی دریافتی را بهصورت چربی ذخیره میکند تا در حالت روزه طولانیمدت از آنها استفاده کند.
نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۱۳ انجام شده است، نشان میدهد خوردن صبحانه کامل مانند تخممرغ و ناهار سبک باعث تسهیل کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و کلسترول بالا میشود؛ درحالی که عکس این قضیه یعنی صبحانه سبک و ناهار سنگین چنین تأثیری را ندارد.
کاهش سطح حافظه: بهطورکلی تغذیه نامناسب بر رشد ذهنی کودکان و نوجوانان تأثیر منفی میگذارد. محققان دانشگاه مریلند مشاهده کردند کودکانی که صبحانه نمیخورند در مدرسه احساس خستگی بیشتری کرده و نمیتوانند به درستی تمرکز داشته باشند. به عقیده محققان دانشگاه آیووا در ایالات متحده آمریکا نیز کودکانی که به میزان کافی آهن، ید و پروتئین دریافت نمیکنند بهره هوشی پایینتری دارند.
این درحالی است که کودکانی که برای صبحانه بلغور جوی دوسر مصرف میکنند حافظه کوتاهمدت قویتری دارند. بهطورکلی نتایج تمام پژوهشهای انجام شده در زمینه صبحانه نشان میدهد که مصرف منظم صبحانه باعث افزایش قدرت حل مسائل، بهبود یادگیری، افزایش خلاقیت کاری و به خاطرسپاری بهتر میشود.
بینظمی در قاعدگی: حذف وعده صبحانه در زنان با بینظمیهای دوران قاعدگی همراه است. علاوه بر این قاعدگی دردناک و یبوست نیز از عوارض دیگر نخوردن صبحانه است.
کاهش سطح خلقوخوی: مصرف مواد غذایی مناسب برای صبحانه باعث تامین ویتامینها و مواد معدنی بدن شده و کمک میکند که با انرژی بیشتری روز را سپری کنید. اما صرفنظر کردن از اولین وعده غذایی باعث میشود که خیلی زود احساس خستگی و کجخلقی کنید. نتایج پژوهشها نشان میدهد بزرگسالانی که صبحانه کاملی مصرف میکنند خوشخلقتر و مثبتتر از افراد دیگر هستند.
عوارض جانبی فیزیکی: نخوردن صبحانه خطر ابتلا به هیپوگلیسمی یا کاهش قندخون را افزایش میدهد. علائم جسمی دیگر شامل لرزش، ضعف، سرگیجه، سردرد، احساس سوزن سوزن شدن و سریع شدن ضربان قلب است.
احساس گرسنگی مداوم: یکی از دلایل ضعف کردن و احساس گرسنگی مداوم، نخوردن صبحانه است. افرادی که روز خود را با مصرف صبحانه آغاز میکنند کمتر گرسنه میشوند؛ اما زمانیکه روز خود را بدون صبحانه آغاز میکنید معدهتان سیگنالهایی به مغز فرستاده و اعلام خالی بودن میکند؛ در نتیجه از همان ابتدای روز حس گرسنگی در بدنتان شکل گرفته و باقی میماند. هر چه دیرتر اقدام به خوردن کنید احساس گرسنگیتان بیشتر خواهد شد. به عقیده محققان صبحانه نخورها بیشتر در دام تغذیه ناسالم میافتند. این افراد برای سیر شدن و مقابله با احساس گرسنگیشان هر ماده غذایی نامناسب را نیز مصرف میکنند.
*کارشناس تغذیه
ارسال نظر