همراهاول، حامی اول نوآوری؛ از شعار تا عمل در تحقق نوآوری
در بخش نوآوری و توسعه کسبوکار همراهاول چه میگذرد؟
احتمالا دوست داشته باشید، بدانید همراهاول چگونه با ایدههای نو برخورد میکند؟ نوآوری در همراهاول یعنی چه؟ رویدادهای کارآفرینانه همراهاول چیست؟ برای پاسخ به این سؤالات تا پایان این نوشتار با ما همراه باشید. اگر نوآوری را بهکارگیری راهحلهای جدید بهمنظور شناسایی و پاسخ به نیازهای جدید و ناشناخته و یا موجود در بازار تعریف کنیم، برخلاف فکر و نظر اکثریت مردم و حتی مدیران، نوآوری تنها تحقیق و توسعه نیست، بلکه باید کلیه زنجیره ارزش را از تحقیق و توسعه تا مهندسی، تولید، توزیع، فروش و بازاریابی و حتی کاربری آسان و استراتژی سرمایهگذاری را در برگیرد و این مهم از طریق خلق و ارائه محصولات، خدمات، فرآیندها، فناوریها و ایدههای نوین محقق میشود.
احتمالا دوست داشته باشید، بدانید همراهاول چگونه با ایدههای نو برخورد میکند؟ نوآوری در همراهاول یعنی چه؟ رویدادهای کارآفرینانه همراهاول چیست؟ برای پاسخ به این سؤالات تا پایان این نوشتار با ما همراه باشید. اگر نوآوری را بهکارگیری راهحلهای جدید بهمنظور شناسایی و پاسخ به نیازهای جدید و ناشناخته و یا موجود در بازار تعریف کنیم، برخلاف فکر و نظر اکثریت مردم و حتی مدیران، نوآوری تنها تحقیق و توسعه نیست، بلکه باید کلیه زنجیره ارزش را از تحقیق و توسعه تا مهندسی، تولید، توزیع، فروش و بازاریابی و حتی کاربری آسان و استراتژی سرمایهگذاری را در برگیرد و این مهم از طریق خلق و ارائه محصولات، خدمات، فرآیندها، فناوریها و ایدههای نوین محقق میشود.
چند سالی است که همراهاول با شعار حامی اول نوآوری فعالیت خود را در این زمینه آغاز کرده است. چیزی که شاید به مزاج مراکز رشد و کارآفرینی خوش درنیاید و به حرکت نوآورانه در یک ساختار نیمهدولتی نیمهخصوصی را باور نداشته باشند. اما چیزی که بیش از هر چیز باید به آن توجه کنیم این است که فرایند کلی جهان در حال تکامل و پیشرفت بهسوی تعالی است و شروع حرکتهایی در جهت خلق نوآوری و پذیرش طرحها و ایدههای نوین در هر قالبی قابلستایش است. ضمن آنکه همه ما میدانیم شاید در ابتدای امر با کندیها و اشکالاتی مواجه باشیم؛ اما با توان نیروهای جوان و صاحبذوق بالاخره چرخه اقتصاد و صنعت مبتنی بر نگاه و ساختار جدید به حرکت درخواهد آمد.
در عصر ارتباطات، مفهوم مرزهای سازمانی بیمعناست؛ ارتباط با مشتریان، تأمینکنندگان، توزیعکنندگان و شرکا نسبت به گذشته منعطفتر است. تأکید نوآوری بر این است که در جهانی که پراکندگی دانش زیاد است، شرکتها صرفا نمیتوانند بر تحقیقات خود تکیه کنند و بهمنظور انطباق با پیشرفتهای فنّاوری میبایست ایدههای نوآورانه را از محیط داخل و خارج سازمان دریافت کنند. ایدههای خارجی از طریق افراد حقیقی، شرکای تجاری، مراکز رشد و نوآوری و... جمعآوری میشود. همراهاول نیز همین خطمشی را برای جذب ایدههای نوآورانه بهصورت مدل نوآوری باز سرلوحه خود قرار داده است.
شرکت همراهاول بهمنظور همگامی با پیشرفتها و ﺗﻐﻴﻴﺮات ﺳﺮﻳﻊ ﻓﻨﺎوری اﻃﻼﻋـﺎت و ارﺗﺒﺎﻃـﺎت و پاسخگویی به ﺗﻘﺎﺿــﺎﻫﺎی ﺟﺪﻳــﺪ ﻣﺸــﺘﺮﻳﺎن، نوآوری را یکی از اولویتهای استراتژیک خود قرار داده و اقدام به توسعه بخش نوآوری خود با اهداف پرورش نوآوری و تبدیلشدن به مرجعی در اکوسیستم فناوری اطلاعات و ارتباطات و دیجیتال کرده است. همراه اول، نوآوری را در ابعاد محصول/ خدمت، فرآیند، سازمان و کسبوکار دنبال میکند، لذا ایجاد و نهادینه کردن فرهنگ نوآوری در سازمان و جذب ایدههای داخلی و خارجی از دغدغههای این شرکت است؛ برای جذب، ارزیابی و غربال ایدههای دریافتی در همراهاول از مدل قیف نوآوری استفاده میشود. ایدهها از درگاههای متفاوت و متنوعی ازجمله پرتال، رویدادهای کارآفرینی و همآفرینی و همکاران و ... جذب میشوند. صاحبان ایده میتوانند از طریق درگاه جذب ایده به آدرس https:/ / www.mci.ir/ mci-innovation به ثبت ایدههای خلاقانه خود بپردازند.
ایدهها در این مرحله با بررسی معیارهای ساده و اولیهای(مانند تکراری نبودن، منطبق بودن با استراتژی همراهاول، نمونه اولیه داشتن، گروه بودن و...) پذیرش و رد میشوند. براساس مدل قیف نوآوری ایدههای دریافتی وارد قیف شده و توسط متخصصان هر بخش با معیارهای متعددی همانند: انطباق با استراتژی سازمانی، عملی بودن، قابلیت پیادهسازی و ... غربال شده و در طول فرآیند مربوطه نیز مراحل نمونهسازی، تست و اجرا صورت میپذیرد. بدیهی است تعداد ایدههای خروجی از فرآیند ذیل بسیار کمتر از ایدههای ورودی است، زیرا ایدهها میبایست با موفقیت از مسیر ارزیابی گذر کنند.
یک ایده همراهاولی چه ویژگیهایی دارد؟
اگر شما هم طرح و ایدهای نو در ارتباط با حوزه کاری همراهاول(مرتبط با تلفنهمراه، برنامههای کاربردی، محصول یا سرویسهای قابلارائه از طریق مکالمه، پیامک داده یا کسبوکارهای جدید مبتنی بر موبایل) دارید و به دنبال معامله برد-برد هستید، در این معامله همراهاول نیز در هزینههایش صرفهجویی میکند تا به سودآوری و به ارتقاء برند همراهاول منجر شود. البته بدانید که صرف ثبت ایده در پرتال همراه اول بهمنزله پذیرش ایده نیست، بلکه بهمنزله شروع مراحل ارزیابی ایده شما نیز هست. درصورتیکه ایده موفق شود مراحل ارزیابی را طی کند و مورد قبول کمیتههای کارشناسی و ارزیابی قرار بگیرد، در مورد آن تصمیمگیری خواهد شد. زمان معینی برای این فرآیند نمیتوان ارائه داد و با توجه به نوع و کارشناسی ایده و تعداد ایدههای دریافتی این زمان متغیر خواهد بود. ایده پرداز تا سه روز امکان ویرایش دارد بعدازآن ایده بررسی و امتیازدهی میشود.
آیا نگران سرقت ایدهتان هستید؟
اولازهمه باید بدانید که طرح ایده یک درصد از انجام کار است و ۹۹ درصد باقی آن اجراییسازی آن است. ایدهای که هماکنون به ذهن شما خطور کرده، ممکن است همزمان به ذهن دهها و صدها نفر دیگر هم رسیده باشد. ازنظر همراهاول فردی که ایده خود را زودتر در پرتال همراهاول ثبت میکند(و یا مدرک قانونی دال بر ثبت زودتر در مرجع قانونی معتبر داشته باشد)، دارای اولویت بررسی ایده است. شاید بخواهید بدانید که در ازای ارائه ایده به شما چه خواهد رسید؟ همراهاول با داشتن نگرش به حقوق مشتری و ایده پردازان و شرکتهای نوپا در حال تدوین سیاستهایی برای رویارویی با آنها و مدلهای ممکن همکاری است. در این مسیر با بررسی همهجانبه فضای غالب بر صنعت و دانشگاه و مراکز رشد و شتابدهندهها در داخل و خارج ایران تا حدودی به نگرشی مشتمل و چندبعدی دستیافته است.
در این رابطه میتوانیم بگوییم که مطابق دستورالعمل، به ایدههایی که در مراحل بالاتر رد میشوند، پاداشی تعلق میگیرد، لذا درصورتیکه ایده شما رد شود، بسته به مرحلهای که ایده شما در آن رد شده باشد، از هدایای آن مرحله که جهت قدردانی به شما اهدا میشود بهرهمند خواهید شد. اما درصورت تأیید و طی کردن موفقیتآمیز مراحل ارزیابی ایده، مطابق روالهای از پیش تعیینشده منتهی به عقد انواع قرارداد جهت همکاری در قالبهای پیشنهادی همراهاول از قبیل مشارکت و سرمایهگذاری مشترک، خرید محصول، همکاری در ارائه خدمات و تسهیم درآمد و .... میشود که میزان بهرهبرداری از سود و درآمد حاصله در این تعاملات مورد توافق قرار خواهد گرفت.
هم آفرینی؛ سلسله رویدادهای کارآفرینانه همراه اول
در طول سال رویدادهای همآفرینی همراهاول با رویکرد رویدادهای متداول در این حوزه و انتخاب کسبوکارهای نوپا برگزار میشود. در این رویدادها با در نظر گرفتن فضای حاکم بر اکوسیستم کارآفرینی کشور و برطرف کردن نقاط ضعف موجود در رویدادهای مشابه فعلی و نیز نیازهای همراه اول، بومیسازی لازم صورت میپذیرد. این رویدادها با نگاه حمایت همراهاول از کسبوکارهای نوپا و نوآور و همچنین ایجاد فضای کارآفرینی، بهنام رویدادهای «همآفرینی» نامگذاری شده است. همراهاول برای برگزاری هرچه موفقتر این رویدادها شرکای تجاری خود را همراه دارد.
• شرکای همراه اول در برگزاری رویداد
در هریک از این رویدادهای هم آفرینی، همراه اول بههمراه یکی از شرکای کلیدی خود ازجمله دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه صنعتی شریف، پژوهشکده ثامن، مرکز رشد علوم پایه زنجان، دانشگاه شیراز و ... اقدام به جذب و حمایت از طرحهای نوآورانه و کسبوکارهای نوپا در سراسر کشور میکند. وجود مراکز دانشگاهی در کنار شرکت همراه اول بهعنوان بازوی علمی و بهمنظور افزایش غنای رویداد و تأکید بر محتوای علمی کسبوکارها است. همچنین با توجه به ماهیت هر یک از طرحهای برتر، فرصت جذب در مرکز رشد دانشگاهها و شتابدهندهها و یا سرمایهگذاری همراه اول، فراهم میشود.
گامبهگام با همآفرینی همراهاول
۱. مرحله اول: تیم ها/ شرکتها از طریق سایت جهت شرکت در رویداد، ثبتنام میکنند.
۲. مرحله دوم: ارزیابی اولیه طرحها توسط کمیته تخصصی انجامشده و گروهها جهت شرکت در رویداد انتخاب میشوند.
۳. مرحله سوم: از تیمهای انتخابشده جهت شرکت در پیشرویداد و رویداد اصلی دعوت میشود.
۴. مرحله چهارم: قبل از برگزاری روزهای داوری، یک روز با عنوان افتتاحیه و با محوریت آشنایی با انتظارات همراه اول و نحوه ارائه در مقابل داوران و تعامل شرکتکنندگان با یکدیگر برگزار خواهد شد.
۵. مرحله پنجم: در روزهای داوری، شرکتکنندگان در زمان تعیینشده که از قبل به آنها اطلاع داده میشود، طرح خود را در مقابل کمیته داوری ارائه خواهند داد.
۶. مرحله ششم: در روز اختتامیه، ۳ طرح برتر اعلام و درنهایت مذاکره جهت حمایت از تیمهای برتر آغاز خواهد شد.
همراه اول در ارتباط با دانشگاهها و مراکز رشد چه اهدافی را دنبال میکند؟
همراه اول در راستای ترویج فرهنگ نوآوری و با هدف حمایت و هدایت کارآفرینان و دانشآموختگان دانشگاهی بهمنظور تجاریسازی ایدهها و پژوهشهای دانشگاهی جهت برآوردن نیازهای صنعت مخابرات و صنایع مرتبط، اقدام به همکاری با دانشگاهها (دانشگاههای شهید بهشتی، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، دانشگاه شیراز و دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز) و مراکز رشد کرده است. در این رابطه برای نیل به اهداف زیر میکوشد:
۱) ایجاد زمینه کارآفرینی، حمایت از نوآوری و خلاقیت نیروهای محقق جوان
۲) شکلگیری و جذب کسبوکارهای نوپا با هدف ارائه محصولات و خدمات نوآورانه
۲) کاهش ریسک کسبوکارهای نوپا با کمک جذب سرمایه اولیه و ارائه مشاورههای لازم
۳) فراهم کردن بستری مناسب بهمنظور تجاریسازی پروژههای تحقیقاتی
۴) ایجاد فضای لازم جهت گسترش و رشد واحدهای کوچک و متوسط دانشمحور
۷) تولید، توسعه و عرضه محصولات و خدمات حوزه ICT به بازار
۸) ایجاد فرصتهای شغلی مناسب بهمنظور جذب کارآفرینان و دانشآموختگان دانشگاهی در حوزه ICT
اگر قصد دارید در این رویدادها شرکت کنید و یا از اخبار همآفرینی با خبر شوید و امکان ورود به طرح هم آفرینی را برای ایده و گروهتان محک بزنید، به وبسایت http:/ / www.mci.ir/ hamafarini مراجعه کنید.
ارسال نظر