چالشهای انرژیهای تجدیدپذیر
بهطور کلی مبحث انرژیهای تجدیدپذیر در سیستم اقتصادی بیانگر مجموعهای از تکنولوژیهایی است که با بهکارگیری منابع تمامنشدنی نظیر انرژی خورشید، باد، جریانهای دریایی و گرمایش زمین به ایجاد و تامین انرژی مورد نیاز مصرفکنندگان و بنگاهها میپردازد. در حال حاضر اکثر کشورها و اقتصادهای دنیا بهشدت به سوختهای فسیلی و مشتقات آن وابستهاند. وابستگی به این منابع از میزان قدرت درونی اقتصاد، در کنترل و توضیح سیاستهای اتخاذ شده میکاهد و میتواند سیستم اقتصادی را دستخوش نوسانات قیمتی این مواد کند.
بهطور کلی مبحث انرژیهای تجدیدپذیر در سیستم اقتصادی بیانگر مجموعهای از تکنولوژیهایی است که با بهکارگیری منابع تمامنشدنی نظیر انرژی خورشید، باد، جریانهای دریایی و گرمایش زمین به ایجاد و تامین انرژی مورد نیاز مصرفکنندگان و بنگاهها میپردازد. در حال حاضر اکثر کشورها و اقتصادهای دنیا بهشدت به سوختهای فسیلی و مشتقات آن وابستهاند. وابستگی به این منابع از میزان قدرت درونی اقتصاد، در کنترل و توضیح سیاستهای اتخاذ شده میکاهد و میتواند سیستم اقتصادی را دستخوش نوسانات قیمتی این مواد کند. این همان مساله اساسی است که موجب شده اکثر کشورهای وابسته به این منابع به سمت ایجاد تکنولوژیهای لازم برای جایگزینی این عامل وابستگی خارجی بروند تا بتوانند در تصمیمسازیهای اقتصادی خود فاکتور ثبات را تا حد زیادی تثبیت کنند.
حرکت کشورهای وابسته به منابع سوخت فسیلی به سمت منابع تجدیدپذیر خبر خوبی برای کشورهای صادرکننده این منابع نخواهد بود. همانطور که پیشتر بیان شد اغلب اقتصادهای نفتی دچار فقر صنعتی و تکنولوژیک هستند و کاهش تقاضا برای یگانه محصول صادراتی آنها تا مرز فروپاشی اقتصاد آنها پیش خواهد رفت. لذا درخور توجه است تصمیمسازان کشوری نیز در سیاستهای اقتصادی بلندمدت خود این نکته را در نظر داشته باشند. حتی درحالیکه کارشناسان از عمر ۷۰ ساله این منابع صحبت میکنند، اما بالاخره این منابع تمام شدنی هستند و باید در نظر داشت که ثروت حاصل از این منابع باید صرف ایجاد زیرساخت و افزایش تولید سایر محصولات نیز در کشور شود، همچنین بخشی از این منابع مربوط به نسلهای بعدی ما نیز میباشد.
پربیراه نیست اگر بگوییم اکنون که اکثر کشورهای در حال توسعه در حال حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر هستند وقت مناسبی است تا ما نیز بر موج شکلگیری این تکنولوژی سوار شویم. اما مزایای اصلی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر کدامند؟ سالانه روزهای زیادی در پایتخت شاهد آلودگی شدید هوا هستیم که اثرات مخرب جسمی و زیستمحیطی فراوانی به همراه دارد. اگر در کشور ما نیز همچون نروژ تا سال ۲۰۲۰، هفتاد درصد خودروهای موجود به خودروهای برقی تبدیل شوند دیگر شاهد چنین روزهایی نخواهیم بود. علاوهبر نامحدود بودن و پاک بودن این گونه منابع انرژی، استفاده از این منابع از بعد اقتصادی نیز موجب کاهش هزینههای عملیاتی بنگاههای دولتی و خصوصی میشود. در سادهترین فرم با توجه به طبیعی بودن منبع این انرژیها هزینههای مربوط به انتقال و ذخیره آنها تا حد بسیار زیادی کاهش مییابد، همچنین این منابع فاقد هرگونه ضایعات هستند. مجموعه این عوامل هزینههای تولید را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهد و بهرهوری کلی در اقتصاد را بالا میبرد.
بخش زیادی از کشور ما شامل مناطق کویری با تابش مستمر آفتاب در طول سال است. ورود تکنولوژی استفاده از این منبع تابشی علاوهبر تامین منابع انرژی، تاثیر مهم دیگری بر سیستم اقتصادی کشور خواهد داشت و آن ایجاد بازار کار جدید در مناطق محروم خواهد بود. نیروی کار جدید و ایجاد پروژههای جدید موجب توسعه اقتصادی و اجتماعی این مناطق و حتی گسترش صنعت توریسم خواهد شد. تکنولوژی استفاده از منابع تجدیدپذیر در مراحل اولیه و البته تکاملی خود بهسر میبرد. با توجه به ویژگیهای منحصربهفرد این منابع خصوصا نامحدود بودن آنها، بهنظر میرسد نقطه عطف بعدی تاریخ اقتصادی بشر در شکوفایی این منابع انرژی و جایگزینی آنها با سوختهای فسیلی رقم خواهد خورد. در حال حاضر از جمله مشکلات این صنایع قابلیت تولید آنها در مقایسه با سوختهای فسیلی است. برای مثال حجم برق تولیدی توسط این صنایع در مقایسه با ژنراتورهای قدیمی با سوخت فسیلی بسیار ناچیز است. سیاست کشورها در گام اول حرکت به سمت توازن بین این دو گونه انرژی است تا در مراحل بعدی بتوان به سمت جایگزینی و گذار از استفاده سوختهای فسیلی به سمت منابع تجدیدپذیر حرکت کرد.
یکی از چالشهای اساسی پیشرو در اجرای سیاستهای استفاده از منابع تجدیدپذیر دگرگونیهای آبوهوایی است. اما این مشکل نیز با تکیه بر آمار هواشناسی و اطلاعات جغرافیایی بهخوبی قابل ارزیابی است. برای مثال میتوان بررسی کرد در طول سال چه ماههایی از سال آسمان کویر لوت برای جذب انرژی خورشیدی مناسب است سپس با مکانیابی مناسب، متناسب با انرژی قابل دریافت از این منطقه اقدام به سرمایهگذاری نمود. یا با شناسایی مناطق بادخیز یا جریانهای دریایی مستمر میتوان پتانسیل تولید انرژی در کشور را تا حد زیادی بالا برد. امروزه بحث در مورد انرژیهای تجدیدپذیر، با توجه به رشد جمعیت در دنیا و افزایش تقاضا برای انرژی در آینده، به یک موضوع داغ در اقتصاد کشورها تبدیل شده است. با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و تکیه بیش از حد به صادرات نفت بهنظر ضروری میرسد که تصمیمسازان کشور با نگاهی آیندهنگر به تصمیمسازی اصولی در این زمینه بپردازند.
ارسال نظر