استقلال رای،  مهمترین اصل در نظام رتبه‌بندی
اجرای طرح ملی رتبه بندی کارتهای بازرگانی نه تنها به شفافیت و بهبود فضای کسب وکار می انجامد، بلکه موجب می شود بنگاهها با جمع آوری اطلاعات خواسته شده به بررسی و شناخت نقاط ضعف و قوت خویش بپردازند و درصدد رفع آنها برآیند.به این ترتیب و با انجام رتبه بندی عملکردها ارتقا می یابد و فضا رقابتی تر شده و درنهایت زمینه برقراری عدالت بیشتر فراهم می گردد. مهدی پاکدامن لاهیجی مدیرعامل شرکت ستاره نادی در این گفت وگو به اثرات مثبت رتبه بندی کارتهای بازرگانی اشاره و تاثیرات اجرای آن را بر عملکرد و خروجی شرکتها و بنگاههای اقتصادی غیرقابل انکار ارزیابی می کند. تا چه اندازه این طرح را در شکل‌گیری یک نظام علمی و عادلانه موفق می‌دانید؟
مطمئنا این طرح در جهت ساماندهی یک نظام علمی و نیز بعنوان یک امر عدالت محور نقش غیرقابل انکار خواهد داشت.
این طرح با ساماندهی و طبقه‌بندی علمی بنگاه‌های اقتصادی براساس تخصص‌های کاری و معرفی شایسته آنها در سطوح ملی و بین‌المللی بسیار کارساز بوده و پیشرفت آن نقش بسزایی در معرفی حرفه‌ای بنگاه‌های اقتصادی معتبر و تنظیم و تسهیل روابط ‌میان آنها دارد.
از نظر شما مهمترین تسهیلات با توجه به رتبه کسب شده که بیشترین تاثیر را در بهبود محیط کسب و کار ایفا می‌کنند، کدام‌اند؟
برای واحدهای تولیدی که از یک سو با نوسانات و تغییرات شدید شرایط تولید و از سوی دیگر با متغیرهای فراوان مستقیم و غیرمستقیم عرصه تجارت روبرو هستند، بزرگ‌ترین و مهمترین تسهیلات، فراهم آوردن شرایط پایدار اقتصادی است که در بستر آن بتوان سایر متغیرها را شناسایی و نسبت به مهار و کنترل آنها اقدام نمود.
به نظر شما چرا باید نهادهای رتبه‌بندی مستقل باشند؟ وابستگی نهاد رتبه‌بندی چه مخاطراتی را به همراه دارد؟
استقلال رای و نظر، به ویژه در عرصه‌ رتبه‌بندی باید یک اصل باشد و در غیر این صورت به جهت وابستگی و دخالت غیرحرفه‌ای عملا رتبه‌بندی دچار اغتشاش شده و هدف نهایی آن که عدالت محوری است تحقق نخواهد یافت.
دلیل موفقیت‌های نهادهای رتبه‌بندی مستقل در سطح بین‌المللی نظیر S&P، Moady و سایرین را چه می دانید؟
برخورداری از دانش حرفه‌ای، تجربیات عملی، استقلال و عدم وابستگی، عمده‌ترین دلایل موفقیت آنهاست.
به گمان شماچرا از رتبه‌بندی به عنوان یکی از عوامل اصلی شفاف‌سازی محیط کسب و کار یاد می‌شود؟
زیرا از طریق عملکرد صحیح آنها و انعکاس واقعی رتبه‌بندی در مجامع تخصصی و حرفه‌ای، موجب قرار گرفتن بنگاه‌های اقتصادی در جایگاه‌های واقعی خود شده و از این طریق به شفاف‌سازی در ارائه توانمندی‌ آنها منجر می‌گردد.
رتبه‌بندی تا چه اندازه می‌تواند کسب و کار ایران را برای هدایت در مسیر دستیابی به اهداف مشخص شده در اسناد بالادستی همچون برنامه‌های توسعه‌ای، افق ۱۴۰۴، قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار و ... راهبری نماید؟
واضح است که برنامه‌های توسعه اقتصادی کلان که اهداف استراتژیک درازمدت را ترسیم می کنند و برنامه‌های تاکتیکی آن که در اجزاء و در قالب قوانین و مقررات تجلی می‌یابند، به معنای ارائه یک انضباط کاری است که برای رسیدن به آن اهداف متعالی، اهرم‌های شکل‌دهنده مانند رتبه‌بندی موجب می‌شوند که بنگاه‌ها در جایگاه‌های واقعی و نه توهمی خود قرار گرفته و مانند واگنی بر روی ریل‌های از پیش کار گذاشته شده به حرکت هدف دار خود که همانا رسیدن به اهداف برنامه‌های بلندمدت است، ادامه دهند.
رتبه‌بندی تا چه اندازه به بهبود و اصلاح رویه‌ها در اجرای صحیح قوانین در سطح ملی کمک می کند؟
نظام رتبه‌بندی کمک می‌ کند که هر بنگاه اقتصادی با توجه به پتانسیل‌های واقعی خود در توسعه ملی نقش‌آفرینی نماید و چون در حد توان و قدرت خود عمل می‌ کند لذا رسیدن به اهداف طراحی شده تقریبا تضمین می‌گردد و احتمال خطا و انحراف در معیار به حداقل رسیده و اگر هم رخ دهد به آسانی قابل رصد و اصلاح خواهد بود.
نحوه اطلاع‌رسانی طرح و رتبه‌بندی متقاضیان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ برای بهبود آن چه پیشنهاد شخصی دارید؟
تبلیغ و اطلاع‌رسانی طرح صحیح، به موقع و در سطح گسترده انجام شد. اطلاع‌رسانی گسترده‌تر در محافل تخصصی و حتی غیرتخصصی می‌تواند هم آگاهی عموم را از شرایط بنگاه‌های اقتصادی بالا برده و از اثرات بزرگ‌نمایی‌های کاذب برخی بنگاه‌ها بکاهد و هم موجب تشویق و ترغیب بنگاه‌های واقعی برای اعتلای نام و برند خود ‌گردد. استفاده از همه ظرفیت‌های موجه ملی و بین‌‌المللی برای اطلاع‌رسانی پیشنهاد اینجانب است.
فرآیند ارزیابی و نحوه تعاملات صورت گرفته در طول مسیر رتبه‌بندی را چگونه ارزیابی می‌نمایید؟
گرچه در طول مسیر رتبه‌بندی و تعاملات مرتبط شاهد برخی ناهماهنگی ها بودیم ولی در مجموع، میانگین فرآیند آن را بسیار مثبت تلقی می کنم.
تا چه اندازه از رویکرد خوداظهاری برای جمع‌آوری اطلاعات متقاضیان به منظور تعیین رتبه رضایت دارید؟
امروزه خوداظهاری در اخذ اطلاعات به عنوان یک رویکرد جدید و قابل قبول در عرصه‌های مختلف، در دنیا و نیز در کشور ما با استقبال مواجه گردیده ولی لازم است تا ایجاد فرهنگ لازم و کافی، خوداظهاری همراه با نظام و تحقیق و بررسی و راستی آزمایی همراه شود تا افراد فرصت‌طلب با ارائه اطلاعات غلط و گاه ناقص، صحت عمل رتبه‌بندی را مخدوش نکنند. در صورت رعایت این الزامات، اینجانب از خوداظهاری در نظام رتبه‌بندی رضایت داشته و از آن استقبال می کنم.
اعلام رتبه اولیه و ایجاد فرصت دوباره برای تکمیل مدارک به چه میزان به سازمان متبوع شما کمک کرده است؟
اعلام رتبه اولیه ما را از وضعیت قرار گرفته در نظام رتبه‌بندی آگاه نموده و ایجاد فرصت دوباره برای تکمیل مدارک، فرصت مغتنمی بود تا در تکمیل برخی اطلاعات نیز اقدام و نواقص را مرتفع کنیم و موقعیت خود را در نظام رتبه‌بندی مستحکم کرده و ارتقاء ببخشیم.
به چه میزان از رتبه‌بندی و خروجی‌های آن برای شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود سازمان خود کمک گرفته اید؟
رتبه‌بندی این احساس را در ما تقویت کرد که باید در ارائه همه زوایا و عملکردهای خود کوشا باشیم تا بتوانیم تصویر حقیقی از پتانسیل‌های این واحد اقتصادی ارائه نمائیم. لذا رتبه فعلی را پایین تر از حد واقعی خود دانسته و شناسایی نقاط ضعف، رفع نواقص قابل بهبود و تقویت نقاط قوت خود را در دستور کار قرار داده‌ایم.
امتیازدهی وضعیت نسبت‌های مالی و سایر شاخص‌های مرتبط با بهره‌گیری از مقادیر میانگین صنعت را تا چه اندازه منطقی می‌دانید؟
این شاخص مسلما از اصلی‌ترین و حیاتی‌ترین شاخص‌های بررسی عملکردی یک بنگاه اقتصادی اعم از تولیدی و یا تجاری است و مقادیر میانگین نیز مناسب‌ترین و منطقی‌ترین است، ولی در تجزیه و تحلیل داده‌ها، سایر شاخص‌ها نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
به نظر شما این طرح تا چه میزان باعث ساماندهی اطلاعات و تسهیل مدیریت دانشی در بنگاه شما شده است؟
اجرای این طرح یک توفیق اجباری بود تا اطلاعات ونظام جمع‌آوری ، تجزیه و تحلیل و ارائه آن با سرعت، دقت و ابعاد گسترده‌تری انجام گیرد . علاوه براین، شرکت در طرح رتبه‌بندی و بهره‌گیری از مزایای آن موجب بازنگری عملکردی درون سازمانی و تحول درونی گردید.
چه پیشنهاداتی جهت بهبود فرآیند ارزیابی دارید؟
ارزیابی عملکردی، فرآیندی است پویا، دائمی و مستمر و لذا ‌باید در فواصل زمانی معین و هر چه کوتاه‌تر بازنگری شده و ورژن‌های جدیدی را ارائه دهد تا بنگاه‌های اقتصادی در پشت اعتبارات به دست آورده شده متوقف و مغرور نمانند و بدانند که همواره خطر سقوط به رده‌های پایین‌تر آنها را تهدید می کند و البته برای واحدهای پویا شانس ارتقاء همواره وجود دارد.
آیا ثبت‌نام در این طرح را به سایر همکاران و صاحبان کارت‌های بازرگانی توصیه خواهید کرد؟
اگر به اهداف عالیه طرح رتبه‌بندی آگاه و به آن اعتقاد داشته باشیم، آن را یک ضرورت و فرصت تلقی نمائیم و عدالت را قرار گرفتن در چارچوب آن بدانیم،‌ باید حتما اهداف آن را تبلیغ و به دیگران نیز توصیه کنیم تا همه چیز، در همه جا و برای همه شفاف و روشن شده و سایه‌ها حذف گردند.