سودای جایگزینی احسان علیخانی
انگار نام احسان علیخانی و ماه عسل با حاشیه‌سازی گره خورده است.اتفاق‌هایی که در این برنامه برای او و تیمش می‌افتد در کمتر برنامه‌ای اتفاق می‌افتد.امسال هم او از این حاشیه‌سازی‌ها در امان نیست و به نظر می‌رسد برخلاف سال‌های قبل،این بار این حاشیه‌ها کاملا برنامه‌ریزی شده برایش پیش آمده است. امسال برنامه ماه عسل نسبت به سال‌های قبل با جنجال بیشتری آغاز شد. اگرچه بعضی سوژه‌های این برنامه نسبت به سال‌های قبل با افت چشمگیری مواجه بوده است؛ اما به نظر می‌رسد فضای این انتقادات منطقی و طبیعی نیست. حالا باید در مواجهه با هجمه‌های غیرقابل اعتنا، این پرسش را مطرح کرد که برنامه‌ای که محتوای آن با همه کاستی‌ها و اشتباهات، جای خالی اش در رسانه ملی حس می‌شود چرا در همان آغاز، با این همه حواشی ‌ریز و درشت مواجه می‌شود. پخش نخستین برنامه ماه عسل با توجه به اینکه مجری برنامه حرکت انتحاری جوانک عاشق‌پیشه را توسط چند زوج دیگر مورد بررسی و قضاوت قرار داد ناگهان با حواشی غلیظ و پررنگی مواجه می‌شود.
ماه عسل هنوز به روز سوم پخش نرسیده، مبتلا به حاشیه دیگری می‌شود. خبر دستمزد علیخانی در نخستین شماره هفته‌نامه جدیدالورود منتسب به یک سایت جنجالی سیاسی منتشر می‌شود. اخبار منتشره در مورد دستمزد میلیاردی علیخانی منطق و سندی ندارد و تنها براساس استدلال‌های کاملا سطحی و غیر کارشناسانه به نگارش درآمده است. این هفته‌نامه تازه وارد و گردانندگانش سایتی جنجالی را با مشی خاصی اداره می‌کنند در متن منتشر شده اعلام می‌کنند، اسنادی از قرار دادهای مالی این برنامه تلویزیونی و نحوه اسپانسرینگ صورت گرفته را در اختیار دارند و انتشار این اسناد، تهیه‌کننده و مجری این برنامه احسان علیخانی را با چالشی جدی روبه‌رو خواهد کرد.
این نشریه در تحلیل خود می‌نویسد «کسی حق فروش آنتن که به نوعی بیت‌المال محسوب می شود را نداشته و حتی در برنامه‌هایی که به‌صورت مشارکتی تهیه می‌شوند، تمام درآمد‌ها به حساب سازمان واریز شده و پرداخت حقوق کارمندان از این درآمد‌ها صورت می‌گیرد.» بنا به ادعای این رسانه، آن‌طور که شنیده‌ها حکایت می کند در نهایت سازمان صداوسیما مبلغ مورد تقاضای او را برای برنامه ماه عسل تصویب کرده است.
به نظر می‌رسد آمارهای منتشر شده توسط رقیب جدی علیخانی یا اعضای اصلی شبکه عنکبوتی منتشر شده است. علیخانی بدون طرح موضوع شکایت، به ادعاهای بی‌اساس این هفته‌نامه پاسخ می‌دهد و در این ارتباط به باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید: «در حال حاضر درآمد فیلمبرداری مجالس عروسی از یک تهیه کننده با سابقه تلویزیون بیشتر است، برخی گمان می‌کنند رسانه ملی خانه پدر بنده است، تلویزیون بودجه ندارد، ولی تا دلتان بخواهد کارشناس دارد بعضی‌ها می‌گویند علیخانی هر کاری بخواهد می‌تواند انجام دهد و دستمان در پول بیت‌المال است. این برنامه هزینه‌ای برای بیت‌المال ندارد، ولی با نظارت سازمان صداوسیما است، این مطلب را باید می‌گفتم چرا که حالم با شنیدن این حرف‌ها بد می‌شود. بی‌معرفتی و صحبت‌هایی که در اطرافمان می‌بینیم و می‌شنویم دل انسان را به درد می‌آورد. حرف‌هایی که منطبق با واقعیت نیست. من نباید در مورد بحث مالی برنامه حرفی می‌زدم، چراکه سازمانی داریم که قاعده آن مشخص است.»
علیخانی در دفاعیه خود برای نگرفتن دستمزدهای نجومی در مواجهه با مدعیان، سخنان جالبی را بر زبان می‌آورد. وی به «بی‌معرفتی و صحبت‌هایی که در اطرافمان می‌بینیم و می‌شنویم» اشاره می‌کند. اشارات غیرمستقیمی از سوی علیخانی که به نظر می‌رسد متوجه سرگروه باند عنکبوتی است. عبارت بی‌معرفتی به‌صورت منطقی در مورد دوستان و همکاران به کار برده می‌شود و واژه «اطراف» موید این است که کسانی که این اخبار را در مورد دستمزد وی منتشر کرده‌اند از همکاران حال یا گذشته وی در مجموعه سازمان صداوسیما هستند.
از یک طرف تخریب‌ها علیه علیخانی آغاز شده است و از سوی دیگر اعضای رسانه‌ای مرتبط به رقیب او، شایعه نشستن وی را روی کرسی برنامه هفت پررنگ می‌کنند. یکی از دبیران روزنامه حامی آقای رقیب، پس از رفتن فریدون جیرانی از هفت، مدتی با گبرلو همکاری می‌کرد و سپس به دلایل مالی از تیم گبرلو جدا می‌شود. حالا قرار است که در سری تازه هفت با آقای رقیب همکاری کند. طبیعی است اگر بخش تلویزیون روزنامه فرهنگی مذکور از نشستن آقای رقیب روی کرسی هفت دفاع می‌کند تنها دلیلش قرار همکاری دوباره دبیر تلویزیون روزنامه حامی در سری تازه هفت، با اجرای آقای رقیب است.

حاشیه دیگری که به تازگی برای «ماه عسل ۹۴» رقم خورده است موضوع طراحی دکور این برنامه است که چالش جدیدی را برای این برنامه رقم زد. مساله‌ای که برای ماه عسل دردسرهای فراوانی به همراه داشت. با انتشار عکسی در فضای مجازی و مقایسه شدن دکور این برنامه با کنسرت یکی از خوانندگان بدنام فرنگی و به مدد شبکه‌های اجتماعی تصاویری غیرمرتبط با دکور ماه عسل مونتاژ و در ابعاد وسیعی منتشر شد. «بانی فیلم» در این رابطه می‌نویسد هر چند این تشابه در حد استفاده نمایی مشابه از منظومه شمسی است؛ اما به هر حال نگاهی به تصاویر اندک تشابهاتی را نشان می‌دهد، تشابهاتی که در انتخاب رنگ‌ها وجود دارد.
حلقه مرکزی صحنه کنسرت مورد اشاره با نمایی از چشم تزئین شده؛ اما مرکزیت صحنه ماه عسل را نمایی از مجموعه کهکشانی در برمی‌گیرد. چشم سمبل فراماسونری در مقابل تصویر آسمانی کهکشانی که برداشت‌ها و تفاسیر آسمانی و معنوی را موجب می‌شود. اما خبرپراکنی آقای رقیب برای تخریب «ماه عسل» معطوف به انتشار عکس‌ها در فضای مجازی نمی‌شود.
آقای رقیب قبل از پخش سراسری ماه عسل، یعنی قبل از ماه مبارک رمضان با اسپانسر ماه عسل برای حمایت از برنامه هفت وارد گفت‌وگو می‌شود؛ اما به توافق جامعی دست پیدا نمی‌کند و مدیران موسسه مالی مذکور به آقای رقیب می‌گویند که با ماه عسل به توافق رسیده‌اند.
آقای رقیب به تلافی عدم حمایت از برنامه‌ای که ظاهرا با بی‌تدبیری برخی مدیران سیما او قرار است رقیب اش باشد با اسپانسر و حامی مالی یکجا تسویه حساب می‌کند. دسترسی آقای رقیب به منابع خبری منجر به این می‌شود که خبر غیرمجاز خواندن اسپانسر ماه عسل باز هم برای این برنامه حاشیه دیگری را رقم می‌زند.
انتقاد به رفتار احسان علیخانی
از طرفی رفتارهای رقیب این برنامه احسان علیخانی نیز همواره مورد انتقاد بسیاری بوده است و بسیاری نوع برخورد او با میهمانان را تا حدود زیادی زننده و خالی از ادب دانسته‌اند.این اعتراضات در هفته گذشته به اوج خود رسید. هنگامی که رقیب برنامه درباره دختران مجرد صحبت کرد و به آنها گوشزد کرد که به دلیل کمبود شوهر! به خواستگاران خود جواب مثبت دهند.
این حرف‌ها آنچنان به مذاق بینندگان و به خصوص مخاطبان ناخوش آیند آمد که در مدت کوتاهی هزاران پیام اعتراض‌آمیز راهی رسا نه های مجازی شد و کار به جایی کشید که رسانه‌ها هم لب به اعتراض گشودند و احسان علیخانی را مجبور کردند در برنامه بعدی با ارائه پاره‌ای توضیحات برخورد نادرستش را توجیه و از مردم عذرخواهی کند.
حاشیه‌های دستمزد رقیب ماه عسل
بحث دستمزد احسان علیخانی نیز یکی دیگر از حاشیه‌هایی بود که این برنامه در هفته‌های گذشته با آن مواجه بود. هفته‌نامه طلوع صبح نوشت: با شروع ماه مبارک رمضان مطابق چند سال گذشته شاهد پخش برنامه ماه عسل از شبکه سه سیما هستیم. تنها پس از پخش چند قسمت از این مجموعه به دلایل متفاوتی همچون عدم نوآوری در موضوع و اجرا، بدآموزی برای قشر مخاطب جوان و... انتقادات فراوانی به آن صورت گرفته است، اما انتشار اسنادی از قراردادهای مالی این برنامه تلویزیونی و نحوه اسپانسرینگ صورت گرفته، تهیه‌کننده و مجری این برنامه احسان علیخانی را با چالشی جدی رو‌به‌رو خواهد کرد.
در ابتدا لازم به توضیح است که صداوسیما سازمانی دولتی است و کسی حق فروش آنتن آن که به نوعی بیت‌المال محسوب می شود را نداشته و حتی در برنامه‌هایی که به‌صورت مشارکتی
تهیه می شوند، تمام درآمد‌ها به حساب سازمان واریز شده و پرداخت حقوق کارمندان از این درآمد‌ها صورت می گیرد.
میزان پرداختی سازمان صداوسیما به تهیه‌کننده در برنامه‌های مشارکتی عظیم و با بیننده بالا در بهترین حالت به دقیقه‌ای ٥٠ هزار تومان می رسد، که اگر بخواهیم ماه عسل را از این اصل مستثنا کنیم و آن را جزو برنامه‌های مناسبتی مانند ویژه برنامه شب عید به حساب بیاوریم دقیقه‌ای ١٠٠ هزار تومان برای آن در نظر می‌گیریم که با محاسبه‌ای سرانگشتی در طول ٣٠ روز ماه مبارک رمضان مبلغ ٢٥٠ میلیون تومان عددی توجیه پذیر برای تهیه‌کنندگی این برنامه به نظر می رسد.
جالب است که بدانید شنیده‌ها حاکی از آن است او مبلغ ۱۲.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال معادل یک میلیارد و دویست میلیون تومان را برای یک ماه طلب کرده است که علاوه بر این مبلغ ١۰ درصد از دریافتی سازمان به‌عنوان حق آورندگی اسپانسر به آورنده حامی مالی تعلق می‌گیرد. البته احسان علیخانی نیز ساکت ننشست و با لحنی اعتراض‌آمیز به این افشاگری‌ها پاسخ داد. وی گفت: تمام گروه و عوامل با زبان روزه و در اوج گرما تلاش می‌کنند تا یک ساعت برنامه روی آنتن برود و مزد کارشان را دریافت می‌کنند؛ اما این حجم از اتهام‌ها و توهین‌ها دل عوامل ماه عسل را می‌شکند. حداقل این یک ماه تهمت نزنید، توهین نکنید و به ناحق قضاوت نکنید.
حامی مالی غیرقانونی برنامه
حاشیه‌های این برنامه البته به این مورد ختم نشده و همچنان ادامه دارد. زمانی که عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با انتقاد از حمایت موسسه غیرمجاز از برنامه ماه عسل گفت: باید دستگاه‌های ذی‌صلاح هرچه سریع‌تر به تعیین تکلیف موسسه غیرمجاز حامی این برنامه بپردازند.
ابراهیم نکو در نشست علنی هفته قبل مجلس شورای اسلامی، در تذکر شفاهی با اشاره به اینکه حامی برنامه خوب و آموزنده ماه عسل موسسه غیرمجاز بوده که باعث اعتراض برخی از شهروندان شده است؛ افزود: سوال من این است که چرا برنامه‌ای که به دنبال ترویج احکام اسلام و حوزه‌های دینی و مسائل فرهنگی در جامعه است باید مورد حمایت موسسه‌ای قرار بگیرد که در معرض اتهام بوده و غیرمجاز شناخته می‌شود این همه موسسه داشتیم که هیچ مشکلی نداشتند و می‌توانستند حامی برنامه ماه عسل باشند حال باید مشخص شود؛ چرا موسسه‌ای که درگیر حاشیه بوده؛ به‌عنوان حامی این برنامه معرفی می‌شود درصورتی‌که حامی برنامه‌های صداوسیما موسسات مجاز باشند؛ می‌توانند اثرات مثبت آنها را دو چندان کند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی یادآور شد که امیدوار است هرچه سریع‌تر تکلیف موسسه مذکور مشخص شده تا به مطالبه مردم در این باره جامه عمل پوشانده شود.
اهانت به دختران مجرد و واکنش‌ها
اما آنچه بیش از همه دست اندرکاران این برنامه را در تنگنای واکنش‌ها قرار داد صحبت‌های هفته گذشته علیخانی درباره کمبود خواستگار برای دختران بود که با بازخوردهای منفی زیادی همراه بود.این برنامه در یکی از قسمت‌ها میزبان جوانانی بود که از کودکی بی‌سرپرست بوده و توسط بهزیستی سرپرستی شده و امروز به سن ازدواج رسیده‌اند. یکی از پسرهایی که میهمان برنامه بود اظهار کرد که تمایل به ازدواج با یکی از دخترانی دارد که او هم همراه آنها از کودکی تحت سرپرستی بهزیستی بوده است. احسان علیخانی تصمیم گرفت در برنامه زنده با دختر تماس گرفته و جواب بله را از پشت تلفن از او بگیرد ! علیخانی وقتی مشاهده کرد که دختر برای جواب مثبت دادن مردد است به او گفت: «خانم شوهر نیستا ! به خدا شوهر نیست !»
افسر افشارنادری، جامعه‌شناس خانواده و زنان، درباره علل این موضوع که چرا نگاه‌ها در جامعه تنها به سوی دختران مجرد است نه پسران؟ به« آفتاب یزد» گفت: تاکیدی که بر هر تغییر عامل فرهنگی در جامعه می‌شود از طریق تغییرات ادبیاتی صورت می‌گیرد به عبارت دیگر زمانی که قرار است تغییر فرهنگی در جامعه رخ دهد ابتدا سعی می‌شود ادبیات آن را در جامعه جابیندازند سپس روی آن ادبیات مانور دهند، درست مثل این ادبیات که دختران ترشیده شده‌اند یا شوهر نیست.
وی در بیان عوامل باب شدن چنین ادبیاتی در جامعه اظهار کرد: یکی از اهداف رایج شدن این ادبیات از سوی مردانی است که می‌خواهند این‌گونه القا کنند که زنان همواره به دنبال مردان هستند، نه مردان به دنبال زنان؛ در حالی که در واقعیت اینگونه نیست. عده‌ای از مردان هم که قوه مردسالارانه در آنها قوی‌تر است چون تاب نمی‌آورند شاهد پیشرفت زنان در جامعه باشند به این ادبیات روی آورده‌اند. اینکه زنان امروز ما در حال پیشرفتند بر کسی پوشیده نیست و این موضوع برای برخی مردان سنگین است.
این جامعه‌شناس تاکید می‌کند: در این میان عده‌ای از مردان نیز قصد دارند با به‌راه انداختن این ادبیات و القای این موضوع به دختران در قدم بعدی به اهداف خود برسند از جمله ازدواج مردان سن بالا یا مطلقه با دختران مجرد به این بهانه که این دختر دیگر ترشیده شده و زمان ازدواجش گذشته است.
افشار نادری با تاکید بر اینکه پس پشت این ادبیات مقاصدی نهفته است، ادامه داد: این الفاظ نشانگان زبانی در جامعه است که در پشت آنها معانی‌ای در جریان است که هدف جا افتادن آنها در جامعه است و این اتفاق بیشتر در جوامع مردسالار دیده می‌شود. ما در مقابل دختران مجرد، پسران مجردی هم داریم که می‌توان آنان را هم ترشیده لقب داد اما زنان هدفی در استفاده از این ادبیات ندارند تا با رواج این الفاظ به هدفشان برسند.
وی با بیان اینکه در این میان زنان و دختران هم نباید حساسیت خاصی به این ادبیات نشان دهند، اظهار کرد: چه اشکالی دارد زنان هم به مردان مجرد بگویند پیرپسر یا ترشیده؟! کافی است شما به مرد مجردی بگویید ترشیده، می‌بینید چگونه از کوره درمی‌رود! اگر این لفظ بد است، پس کسی حق ندارد آن را درباره زنان به‌کار ببرد و اگر بد نیست پس مردی حق اعتراض ندارد.
این جامعه‌شناس در بیان راهکار این موضوع نیز گفت: باید برای خلاصی از شر چنین ادبیات زننده‌ای به گفتمان اجتماعی متوسل شد تا آرام آرام زننده بودن این ادبیات به جامعه تفهیم شود .