چگونگی اتخاذ تصمیمهای هوشمندانهتر
مترجم:مهدی سریرچی مربی استراتژی «جک ولش» و مدیران برتر، نحوه تصمیمگیری صحیح را شرح دادهاند. آیا معتقدید در این سالها مدیریت و اداره کردن یک شرکت پیچیدهتر از گذشته شده است؟ اگر پاسخ شما مثبت باشد، با مشهورترین تئوریپرداز مدیریت استراتژیک یعنی «رام چارن» همنظر هستید. آقای «چارن» صراحتا معتقد است هیچگاه تصمیمگیریهای تجاری به دشواری امروز نبوده است. نشریه «هاروارد بیزینس رویو» در شماره نوامبر خود با آقای «چارن» مصاحبهای انجام داده و او حاصل ۳۵ تجربهاش را در تعلیم مدیران ارشد شرکتهای عظیمی مانند «جنرال الکتریک» و «ورایزن» بوده بیان میکند و استراتژیهای را که موفقترین مدیران ارشد بهکار میگیرند تشریح کرده است.
مترجم:مهدی سریرچی مربی استراتژی «جک ولش» و مدیران برتر، نحوه تصمیمگیری صحیح را شرح دادهاند.
آیا معتقدید در این سالها مدیریت و اداره کردن یک شرکت پیچیدهتر از گذشته شده است؟ اگر پاسخ شما مثبت باشد، با مشهورترین تئوریپرداز مدیریت استراتژیک یعنی «رام چارن» همنظر هستید. آقای «چارن» صراحتا معتقد است هیچگاه تصمیمگیریهای تجاری به دشواری امروز نبوده است. نشریه «هاروارد بیزینس رویو» در شماره نوامبر خود با آقای «چارن» مصاحبهای انجام داده و او حاصل ۳۵ تجربهاش را در تعلیم مدیران ارشد شرکتهای عظیمی مانند «جنرال الکتریک» و «ورایزن» بوده بیان میکند و استراتژیهای را که موفقترین مدیران ارشد بهکار میگیرند تشریح کرده است. مطالبی که او بیان کرده علاوهبر مدیران برای کارآفرینها نیز کارآیی دارد.
چارن میگوید: «این روزها رسیدن به جواب صحیح بسیار دشوار شده است. مشکل فقط وجود تعداد زیادی از متغیرهایی که باید مورد توجه قرار بگیرند نیست، بلکه مدیران ملزم هستند درباره مسائلی که ابهام بالایی دارند و با هم رخ میدهند، قضاوت کنند». «در زمانهای که تکنولوژی مرزها را از بین برده است و تغییرات به قدری سریع رخ میدهند که نمیتوان منتظر ثبات امور شد، تحلیلهای معمول از رقبا دیگر کارآیی زیادی ندارد.»
اکنون بیشتر از هر زمان دیگری تحتنظر رسانه و ناظران اجتماعی هستید و توسط «وجدان عمومی جامعه» مورد قضاوت قرار میگیرید. اکنون مدیران مجبورند تحت فشار اقتصاد ناپایدار و تکنولوژی جدید، با کمترین اطلاعات و در سریعترین زمان ممکن تصمیمات دقیقی اتخاذ کنند که ضمن حفظ سود، تصویر شرکت را در رسانهها و افکار عمومی خدشهدار نکنند.
با بهکارگیری این سه ترفند میتوان تصمیمات بهتری اتخاذ کرد، در بازار پیشگام بود و مشتریان را با خود همراه کرد:
۱- منطبق شدن با تغییرات مشتریان
چارن میگوید: «بهترین مدیران کسانی هستند که بتوانند اطلاعات را غربال کنند و تنها نکات مهم را مدنظر قرار دهند و معمولا این کار را با در نظر داشتن آخرین ویژگیهای مشتریان انجام میدهند. او میگوید: «آنها بدون سطحینگری در میان پیچیدگیها شکاف ایجاد میکنند تا به قلب مشکل برسند و این کار را بدون اینکه توجهشان به مشتریان را از دست بدهند انجام میدهند.»
چند سال پیش، برخی از مدیران و اعضای هیاتمدیره شرکتهای توزیعکننده سی دیهای موسیقی برای حفظ بخش عمدهای از سود شرکتهایشان تلاش میکردند تا راهی بیابند که به مبارزه با سرویس پخش موزیک آنلاین Napster بروند. در آن جلسه مدیران زیادی پیشنهاد کردند که در پی قانون جدیدی باشند تا Napster را محدود کنند، اما «چارن» به آنها گفته بود: «هیچ قانونی مانع تغییرات اجتماعی نخواهد شد». چارن در آن جلسه توضیح داده بود که مدیران نمیتوانند تصمیمی برخلاف تغییرات مشتریان اتخاذ کنند، بلکه باید همراه آنها بشوند. باید درک کنید که مشتریان در انتخابهایشان آزاد هستند و این صنعت است که باید یک تغییر مسیر اساسی داشته باشد.»
۲- تصمیمات را از پایین اخذ کنید
چارن میگوید: مدیران باید تصمیمات جامع را بر اساس نظر عامه اتخاذ کنند. بهترین مدیران امکانات «خاص و محسوس» را مورد توجه میدهند. به جای اینکه خود را در ارتفاع ۵۰۰۰۰ فوتی قرار دهند، تا ارتفاع ۵۰ فوتی پایین میآیند.
وی میگوید: «مدیران برتر سوالات صریح مطرح میکنند، درخواست تحلیل کمی میکنند، اطلاعات داخل و خارج از شرکت را مطالبه میکنند تا خمیرمایه فکری خود را شکل دهند، در نتیجه خروجی آن شبکه کوچکی از افراد قابل اعتماد میشود که قادر به انجام یک کار واقعی هستند.» «به این صورت نتیجههای لازم را استخراج کرده و ایدههای مناسب را در کنار هم قرار میدهند تا به راهحلی که آن را صحیح تشخیص میدهند، دست یابند.»
۳- به آینده ارجاع دهید
چارن معتقد است همه مدیران برتر از چیزی بهره میگیرند که او آن را«تیزهوشی ادراکی» مینامد. این عامل درواقع توانایی پیشبینی روند آینده تکنولوژی یا محصولات است. او سرمایهگذاری «ایوان سندربرگ» مدیرعامل Verizon در فیبرهای نوری را مثال میزند. این سرمایهگذاری در آن زمان یک حرکت نامحبوب و توسعه بیجهت تلقی میشد، اما آنها با درک عمیقی که از چشمانداز پیش روی تکنولوژی داشتند، اقدام به این کار کردند. «سیندربرگ» دیدی واقعبینانه از بازار و رقبای شرکت داشت و میدید که Verizon نمیتوانست ویدئوهایش را روی شبکه قرار دهد و آنها را با سرعت لازم برای کاربرانش پخش کند. به این ترتیب، او اقدام به یک ریسک بسیار بزرگ کرد. به گفته چارن، فقدان تیزهوشی ادراکی باعث نابودی شرکت میشود. هدف شما باید این باشد که متوجه شوید چگونه یا چقدر سریع بازی تغییر میکند.»
منبع:Inc.
ارسال نظر