دست‌انداز در بازار خودرو
هر چند تصور می‌شد بازار با افزایش 78 درصدی تولید خودرو و افزایش عرضه با استفاده از روش‌های فروش فوری و پیش‌فروش، شرایط بهتری پیدا کند، اما آغاز ایام محرم بار دیگر بازار را در رکود فرو برد. در این زمینه یک کارشناس بازار با تشدید رکود بازار خودرو به دلیل ماه‌های محرم و صفر تاکید می‌کند که طبق روال هر ساله خرید و فروش در این ایام به حداقل می‌رسد. وی همچنین عنوان می‌کند که مشتریان خودرو در این دو ماه ترجیح می‌دهند خرید خودرو را به ماه‌های بعد از محرم و صفر موکول کنند. بر این اساس به‌نظر می‌رسد که پس از گذشت سه هفته از رونق نسبی بازار که به دلیل از سرگیری شماره‌گذاری برخی از خودروهایی که به‌دلیل مصوبه سازمان ملی استاندارد مبنی‌بر نصب کپسول آتش‌نشانی از شماره‌گذاری منع شده بودند و همچنین فروش فوری و پیش‌خرید برخی از خودروها که حال و هوایی تازه به معاملات خودرویی داده بود، بار دیگر رکود بر این بازار حمکفرما شده است. در این بین هر چند برخی از کارشناسان و دست‌اندرکاران بازار معتقدند که بازار راه پیشین خود را پیدا کرده و با اتمام ماه محرم بار دیگر خرید و فروش رونق خواهد گرفت، اما برخی دیگر از کارشناسان نظریه‌ دیگری دارند؛ چراکه آنها معتقدند به دلیل افزایش قیمت خودرو بازار خودرو برای خیلی از مشتریان از دسترس خارج شده و دیگر رونق سابق به بازار یاد شده باز نخواهد گشت.
در حال حاضر خودروسازان با افزایش تولید توانستند بخشی از تعهدات معوقه خود را جبران کنند این در حالی است که بازار خودروی کشور در شرایط فعلی به سمت اشباع در حرکت است. هر چند اشباع بازار به معنی وفور خودرو نیست؛ بلکه با افزایش قیمت خودرو تقاضا با روند کاهشی روبه‌رو شده است، اما با این حال صعود تولید در صنعت خودرو را باید به فال نیک گرفت. در این زمینه برخی از مشتریان با توجه به افزایش تولید همچنان در انتظار کاهش قیمت نشسته‌اند حال آنکه خودروسازان به‌طور مکرر تاکید کرده‌اند که افزایش قیمت فعلی به نوعی جبران زیان گذشته است و مشتریان در شرایط فعلی نباید توقع کاهش قیمت داشته باشند.
در این بین هر چند با توجه به عرضه زیاد و تقاضای نسبتا اندک، برخی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو پیشنهاد کاهش قیمت یا حداقل در نظر گرفتن شرایطی خاص برای فروش خودرو را به خودروسازان پیشنهاد می‌کنند، اما آنچه مشخص است تولید‌کنندگان در شرایط فعلی درصدد جبران زیان‌های ناشی از افزایش قیمت ارز طی دو سال گذشته و همچنین تحریم صنعت خودرو از سوی کشورهای غربی هستند. در این حین افزایش قیمت خودرو هر چند برای مشتریان امری ناخوشایند بود، اما به نوعی به‌نفع مصرف‌کننده تمام شد. چرا که قیمت خودروهای داخلی در بازار در حال نزدیک شدن به نرخ مصوب خودروها در کارخانه است که این مساله منجر به کوتاه شدن دست دلالان و واسطه‌گران خودرو از بازار شد. به این ترتیب خودروسازان با اجرای مصوبه افزایش قیمت که از سوی شورای رقابت صادر شد، موظف هستند تا حاشیه بازار را مدیریت کنند و با عرضه بالای خودرو فضا را برای دلالان محدود سازند. این الزام شورای رقابت در حالی است که هم‌اکنون تندر-90 به دلیل کاهش تولید نتوانسته پاسخگوی بازار باشد و قیمت آن به‌طور چشمگیری افزایش یافته است.
همان‌طور که گفته شد این خودرو به دلیل تولید و عرضه بسیار کمی که دارد در بازار به ۴۲ میلیون تومان رسیده است. قیمت کارخانه‌ای تندر هم‌اکنون حدود ۳۶ میلیون تومان است، اما افزایش قیمت تندر در بازار در حالی است که خودروهایی مانند پژو ۲۰۶ و پارس نسبت به ماه گذشته به‌صورت میانگین یک میلیون تومان کاهش قیمت داشته‌اند؛ بنابراین به‌نظر می‌رسد با حذف دلالان از بازار و افزایش تولید هم‌اکنون تعادل نسبی در عرضه و تقاضا شکل گرفته هر چند که کاهش نسبی تقاضا حتی به روند نزولی قیمت‌ها نیز منجر شده است. در حال حاضر به‌نظر می‌رسد مشتریان می‌توانند خودروی مورد نیاز خود را بدون واسطه از خودروسازی‌ها با نرخ مصوب خریداری کنند. در این زمینه برخی از کارشناسان معتقدند که فروش‌های فوری با تحویل کوتاه‌مدت اصلی‌ترین راه برای جلوگیری از افزایش قیمت در حاشیه بازار است.
از سوی دیگر به‌نظر می‌رسد اگر خودروسازان وقفه‌ای در تولید ایجاد کنند یا به نوعی نتوانند تقاضای فعلی را پاسخ دهند به‌طور طبیعی قیمت خودروها در نمایشگاه‌ها از نرخ رسمی فاصله می‌گیرد. طی ماه‌های اخیر افزایش عرضه در چند نوع خودرو به واسطه تولید بالا موجب شده بود تا قیمت بازار حتی از نرخ کارخانه هم پایین‌تر بیاید. حتی کسانی که به پیش‌خرید خودرو دست زده‌اند و از سود مشارکت بهره برده‌اند، حاضرند برای پیدا کردن مشتری، نرخ پایین‌تری نسبت به نرخ مصوب دریافت کنند. این شرایط اما طی دو هفته گذشته تغییر کرد تا توقف خودروها در ایستگاه شماره‌گذاری موجب کاهش عرضه و افزایش قیمت شود.
بازار در هفته جاری
اما به گفته برخی از دست‌اندرکاران و فعالان بازار طی هفته جاری قیمت برخی خودروهای داخلی مانند تندر-90 در بازار حدود دو میلیون تومان افزایش یافت. مدت انتظار تحویل خودرو برای متقاضیانی که به‌طور مستقیم از خودروسازی‌ها خرید کرده‌اند نیز افزایش یافته است. از طرف دیگر شماره‌گذاری خودروهای وارداتی دراجرای تبصره 13 به اسقاط 2 تا 6خودروی فرسوده بر مبنای میزان مصرف سوخت خودروی وارداتی موجب شده تا خودروهای وارداتی هم در صف انتظار قرار بگیرند و با افزایش قیمت مواجه شوند.
بر این اساس به گفته دست‌اندرکاران بازار قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد تغییر خاصی نسبت به نرخ این محصولات در هفته گذشته نداشته است.
تنها تغییر قیمت قابل توجه در این محصولات مربوط به افزایش حدود 2 میلیون تومانی قیمت خودروی تندر-90 اتومات است.
به گفته فعالان بازار خودرو با توجه به رکود بازار و تعادل نسبی عرضه و تقاضا قیمت خودروهای داخلی در یکی دو ماه آینده تغییر قابل توجهی نخواهد داشت.