دنیای اقتصاد بررسی کرد
پوپولیسم چه میخواهد؟
رفیعه هراتی
همانطور که تعریفهای گوناگونی از پوپولیسم ارائه میشود، دیدگاههای متفاوتی نیز در مورد اهداف و سیاستهای پوپولیسم وجود دارد. در واقع گرچه پوپولیستها اهداف زیادی را دنبال میکنند، اما همه آن اهداف جزیی، در نهایت به یک هدف غایی ختم میشوند. شاید به دلیل تنوع اهداف حامیان پوپولیسم است که آنها در هر حوزهای سرک میکشند و در مورد هر موضوعی ادعایی تازه دارند. یکی از جنبههای اصلی پوپولیسم حمله به نخبگان و طبقه ممتاز جامعه است و این در شرایطی است که پوپولیستها خود را با «مردم» پیوند میدهند.
رفیعه هراتی
همانطور که تعریفهای گوناگونی از پوپولیسم ارائه میشود، دیدگاههای متفاوتی نیز در مورد اهداف و سیاستهای پوپولیسم وجود دارد. در واقع گرچه پوپولیستها اهداف زیادی را دنبال میکنند، اما همه آن اهداف جزیی، در نهایت به یک هدف غایی ختم میشوند. شاید به دلیل تنوع اهداف حامیان پوپولیسم است که آنها در هر حوزهای سرک میکشند و در مورد هر موضوعی ادعایی تازه دارند. یکی از جنبههای اصلی پوپولیسم حمله به نخبگان و طبقه ممتاز جامعه است و این در شرایطی است که پوپولیستها خود را با «مردم» پیوند میدهند. پوپولیسم، خواهان هیچ نوعی از دموکراسی مستقیم نیست و معتقد است فقط و فقط این ایدئولوژی صلاحیت دارد که تضمین کند خواست مردم اجرا میشود. در این نوع دیدگاه بهطور قطع اهمیت مردم مختلف با منافع مختلف نادیده گرفته میشود.
اما اصطلاح «پوپولیست» واژهای است که برای سیاستها و طیف خاصی از رهبران سیاسی بهکار میرود و گاهی حتی در مورد سیاستهایی به کار میرود که از سوی سیاستمداران غیرپوپولیست ارائه میشود. دو معنی برای سیاستهای پوپولیستی میتوان درنظر گرفت؛ نخست اینکه سیاستها و اهداف پوپولیستی حتی اگر برای بخش قابل توجهی از زیر گروههای جامعه مفید باشند، برای کل جامعه مضر هستند. در معنی دوم، سیاستها و اهداف پوپولیستی برای همه افراد مضر هستند. یکی از اهداف پوپولیسم ایجاد موانع تجاری است که به منظور حمایت از یک صنعت داخلی خاص در برابر رقابت خارجی طراحی شدهاند. این هدف نزد افرادی که شغلشان با رقابت آزاد تهدید میشود، محبوب است. یکی دیگر از اهداف پوپولیسم طراحی سیاستهای اقتصادی برای آن دسته از مردمی است که از سوی نهادهای سیاسی رها شدهاند.
از ویژگیهای برنامه اقتصادی پوپولیسم تمرکز بر پروژهها و برنامههای کوتاهمدت، بیتوجهی به ارزشگذاری بین حال و آینده و ناتوانی در ارزیابی سیاستهای اقتصادی موافق و مخالف و سبک و سنگین کردن آنهاست. پوپولیسم اغلب بر یک موضوع برجسته تمرکز میکند، بر جنبههای منفی مبادلات اقتصادی بینالمللی و مهاجرت تاکید میکند و خارجیها و نهادهای بینالمللی را مقصر مشکلات اقتصادی میداند. پوپولیسم برای مشکلات پیچیده، راهحلهای سادهانگارانه ارائه میکند و در زمینه اقتصاد کلان سیاستهای انبساطی و کوتاهمدت را در پیش میگیرد. پوپولیسم حامی هزینههای دولتی بالاتر است، وعده کاهش مالیاتها را میدهد و پیامدهای نامطلوب رشد بدهیهای دولتی یا تورم را بیاهمیت جلوه میدهد. مزایای سیاستهای پولی و مالی انبساطی به سرعت احساس میشود، اما مدتها طول میکشد تا پیامدهای نامطلوب رشد بدهیها یا حتی بیثباتی مالی نمایان شود. با این وجود درنهایت این پیامدها آشکار خواهد شد.
یکی دیگر از اهداف پوپولیسم بدنام کردن جهانی شدن و تجارت بینالمللی است. پوپولیسم، شرکتها یا دولتهای خارجی را به دامپینگ و رقابت ناعادلانه متهم میکند. به اعتقاد پوپولیسم، جهانی شدن به اکثر افراد جامعه لطمه میزند و فقط به سود طبقه ممتاز جامعه است که از طریق «کارشناسان جهتدار» اطلاعات نادرست ارسال میکنند. هدف دیگر پوپولیسم، مخالفت با مهاجرت است. پوپولیسم معتقد است مهاجران بر سر بازار کار با مردم بومی رقابت میکنند، شغل آنها را میگیرند و موجب کاهش دستمزدها میشوند. پوپولیسم این مساله را که مهاجران پناهجویانی هستند که از جنگ میگریزند، نمیپذیرد و ادعا میکند آنها با انگیزههای اقتصادی و بهطور غیرقانونی وارد کشورهای میزبان میشوند. پوپولیسم تاثیر مثبتی را که مهاجران ایجاد میکنند، نمیپذیرد و این مساله را که آنها ایدههای نو و پویایی به همراه میآورند، رد میکند.
حامیان پوپولیسم علاوه بر اهداف اقتصادی، اهداف سیاسی را نیز دنبال میکنند. هدف سیاسی پوپولیسم برآشفتن نظام سیاسی حاکم بر جامعه است. هدف پوپولیسم این است که قدرتهای همسنگ را که شامل دادگاهها، رسانهها و دیگر احزاب سیاسی هستند، تضعیف کند. پوپولیسم این کار را از طریق انواع ابزار حقوقی انجام میدهد، نه سرکوب کلاسیک. پوپولیستها تفرقه افکن هستند، نه متحدهکننده. هدف پوپولیسم این است که جامعه را به دو گروه خودی و دشمن تقسیم کند. یعنی در یک طرف مردم اصیل و درستکار را قرار میدهد و در طرف دیگر طبقه ممتاز فاسد را و ادعا میکند به دنبال اجرا کردن خواست مردم است.
اما هدف غایی پوپولیسم کسب قدرت است. پوپولیستها تلاش میکنند با ارائه برنامههای اقتصادی و دو قطبی کردن جامعه و تقسیم آن به «مردم» و «طبقه ممتاز و نخبگان»، رای آن دسته از افرادی را که از نهادهای سیاسی سرخورده هستند، به دست آورند و بر مسند قدرت تکیه زنند. اما به گفته جان ورنر مولر، استاد علوم سیاسی دانشگاه پرینستون و نویسنده کتاب «پوپولیسم چیست؟»، نکته قابل توجه در مورد پوپولیسم این است که زمانی که پوپولیستها به قدرت میرسند همان گناهی را مرتکب میشوند که به طبقه ممتاز نسبت میدهند:«نادیده گرفتن شهروندان و غصب کردن حکومت. آنچه را که به ظاهر نظام حاکم همواره انجام داده است، پوپولیستها نیز با عذر موجه و احتمالا با وجدان راحت انجام خواهند داد.»
ارسال نظر