دشارژ رکود مسکن
رئیس اتحادیه مشاوران املاک با بی‌مورد دانستن هرگونه نگرانی در خصوص افزایش قیمت مسکن تحت تاثیر پرداخت وام 80 میلیونی گفت: هیچ رابطه منطقی بین افزایش قیمت مسکن و مصوبه شورای پول و اعتبار در خصوص افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن وجود ندارد. حسام عقبائی، رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران، با اشاره به اینکه افزایش وام مسکن و تصویب وام خرید 80 میلیونی برای خانه اولی‌ها، منجر به ایجاد تشنج و گرانی در بازار مسکن نخواهد شد، اظهار داشت: این وام رکود معاملات مسکن را به‌دلیل شارژ مالی و افزایش قدرت خرید متقاضیان واحدهای کوچک متراژ یا سایر متقاضیان خرید مسکن را به نحو محسوسی کاهش خواهد داد و خیز خروج از رکود را به سمت رونق سرعت می‌بخشد.
عقبائی با اشاره به اینکه انگیزه‌ای که در نتیجه شارژ قدرت خرید مردم برای سازندگان ایجاد می‌شود باعث کاهش تعداد واحدهای مسکونی نیمه‌کاره و همچنین خروج بازار ساخت‌و‌ساز از حالت رکود می‌شود، ادامه داد: گسترش انبوه‌سازی و افزایش ساخت و ساز از دیگر پیامدهای افزایش قدرت خرید متقاضیان مسکن در پی بالا رفتن رقم تسهیلات خرید است و در شرایطی که قیمت مسکن در واقعی‌ترین شکل خود به سر می‌برد شارژ مالی متقاضیان خرید می‌تواند به بهبود تعادل بین عرضه و تقاضای مسکن کمک کند. وی تاکید کرد: فعالان بازار مسکن و متقاضیان خرید به هیچ وجه نباید نگران ایجاد شوک قیمتی در نتیجه افزایش رقم تسهیلات خرید باشند.
عقبایی با اشاره به تاثیر مثبت افزایش تسهیلات در تامین بخش موثری از یک واحد کوچک متراژ برای خانه اولی‌ها گفت: تاثیر وام جدید در شهرهای کوچک بیشتر از شهرهای بزرگ خواهد بود ضمن اینکه امیدواریم در فاز بعدی افزایش تسهیلات طی ماه‌های آینده، باز هم وام خرید مسکن در کلان‌شهرها به‌خصوص در شهر تهران افزایش یابد.
بررسی‌های مشاوران املاک در مناطق مختلف تهران و تحقیقات میدانی درباره قدرت پوششی وام خرید ۸۰ میلیونی از قیمت مسکن نشان می‌دهد در مناطق غرب و شرق پایتخت که بیشترین حجم معاملات آپارتمان مصرفی انجام می‌شود، این تسهیلات حداقل ۲۵ درصد قدرت خرید را تامین می‌کند. در جنوب شهر اما، نرخ پوشش به حداقل ۴۰ درصد می‌رسد. بازار مسکن طی چند روزی که از اعلام و اجرای مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی بر افزایش وام خرید مسکن می‌گذرد، واکنش‌های متفاوتی نشان داده است. برخی از مشاوران املاک نسبت به این وام خوش‌بین بود‌ه‌اند و آن را سبب رونق بازار دانسته و برخی نیز معتقدند این وام سال آینده تاثیر عینی خود را بر بازار خواهد گذاشت.
در این میان، برخی هم مدعی هستند افزایش وام خرید باعث افزایش قیمت مسکن می‌شود!
واسطه‌های بازار مسکن امیدوارند افزایش وام موجب افزایش قدرت خرید متقاضیان ‌شود و حجم و سطح معاملات افزایش ‌یابد و رونق نسبی به بازار بر‌گردد تا از این طریق شتاب خیز خروج از رکود بیشتر شود.
در این باره رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک استان تهران با اشاره به اینکه در ۱۲ روز اول خرداد، 6873 مبایعه نامه به ثبت رسیده است، گفت: به‌طور میانگین روزانه بین ۱۵ تا ۲۰ پروانه کسب برای بنگاه املاک صادر می‌شود اما در مجموع نسبت به سال‌های گذشته افزایش تعداد مشاوران املاک را نداشتیم زیرا به همان اندازه هم پروانه کسب باطل شده و مشاوران املاک کار خود را تعطیل کردند.
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران، رکود بازار مسکن را از عوامل تعطیلی
بنگاه های مشاوران املاک دانست و افزود: در ۷ سال گذشته میانگین بنگاه‌های املاک فعال در تهران بین ۱۱ تا ۱۲ هزار بنگاه بوده و با وجود ثبت روزانه بنگاه‌های جدید، این رقم تغییری نداشته است. عقبایی با تاکید بر دریافت کدرهگیری در معاملات مسکن اظهار داشت: در مجموع تعداد معاملات مسکن در خرداد نسبت به اردیبهشت پیشرفت خوبی داشته است اما زمانی می‌توان گفت از رکود خارج شده‌‌ایم که به جای ۱۵ هزار معامله مسکن، ۳۸ هزار قرارداد انجام شود. در حال حاضر، چشم امید دلالان ملک و همین‌طور سمت عرضه مسکن، بر نحوه اثرگذاری وام‌های جدید متمرکز شده است. بیشتر مشاوران املاک معتقدند وام مسکن سبب رونق آپارتمان‌های متراژ کوچک با مساحت بین 50 تا 60 مترمربع می‌شود، زیرا خریداران می‌توانند با یک وام 80 میلیونی و فروش خودرو شخصی‌شان و همچنین تکیه بر مبلغ رهن محل اجاره فعلی خود، به‌راحتی یک آپارتمان کوچک خریداری کنند.
مطمئنا این وام ۸۰ میلیونی واحدهای مناطق شمالی را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، زیرا این وام می‌تواند حداکثر معادل تخفیفی باشد که مالک روی قیمت کل ارائه می‌کند! با این حال تسهیلات جدید در مناطق مرکزی تاثیر میانه‌ دارد اما در مناطق شرق، جنوب و خانه‌های کوچک در غرب می‌تواند تاثیر خوبی بگذارد با این حال همچنان شاخص‌های مهم‌تری برای رونق بازار مسکن وجود دارد.
به اعتقاد این مشاوران املاک، نمی‌توان پیش‌بینی کرد قیمت مسکن در ماه‌های آینده افزایش یا کاهش می‌یابد، زیرا همچنان بازار از وضعیت گنگ گذشته خارج نشده و خریداران منتظرند وضعیت تحریم‌ها مشخص شود، زیرا اگر نتیجه مذاکرات در یکی دو ماه آینده روشن شود، اثر پارامترهای بیرونی موثر بر بازار ملک همچون نتیجه مذاکرات، تورم و رشد اقتصادی، لااقل در سال جاری، قوی‌تر از متغیر «وام» که پرداخت آن از سال 95 شروع می‌شود، عمل خواهد کرد. به گفته برخی از مشاوران املاک این وام برای آپارتمان‌های حداکثر ۷ ساله است، بنابراین خانه‌های نوساز که در ۷ سال اخیر ساخته شده‌اند، وارد چرخه خرید و فروش شده و متقاضیان زیادی خواهند داشت که به دنبال خرید این واحدها هستند.
با این حال، ظرف ماه جاری، به دلیل همزمانی اولین ماه تابستان با ماه مبارک رمضان، نوعی رکود سنتی در معاملات فصل اصلی نقل و انتقال حاکم می‌شود که پیامد آن، تمدید آرامش قیمت مسکن و ایجاد فرصت جدید برای خریداران مصرفی خواهد بود.
در ماه مبارک رمضان، بخشی از سازنده‌ها و فروشنده‌ها از انجام معامله انصراف می‌دهند و آنهایی که در این ماه، اقدام به فروش می‌کنند، در تعیین قیمت پیشنهادی، نهایت انصاف و دقت را به خرج می‌دهند تا از هر نوع گران فروشی و احجاف حق مصرف‌کننده و خریدار جلوگیری کرده باشند. پس از رکود هر ساله بازار مسکن در ماه‌های رمضان، محرم‌ و صفر، بازار از اواسط پاییز جان می‌گیرد.