شرایط بازگشت پژو سهل شد؟
همزمان با تعدیل تحریم‌های اعمالی علیه ایران بسیاری از نگاه‌ها به بازگشت شرکت‌های فرانسوی به صنعت خودرو کشورمان دوخته شده بود، این در حالی است که شرکت‌های مذکور پس از شرکت در همایش بین‌المللی صنعت خودرو ایران به نوعی دست‌اندرکاران تولید خودرو کشورمان را ناامید کردند.
این شرکت‌ها با اشاره به اینکه تحریم‌ها هنوز لغو نشده و برنامه‌ریزی نیز برای حضور دوباره در ایران ندارند، خودروسازان کشورمان را بلاتکلیف رها کردند در پی توافق ژنو و لغو برخی از تحریم‌های اعمالی علیه ایران، دو صنعت خودرو و پتروشیمی در اولویت رهایی از تحریم‌های غرب قرار گرفتند این در حالی است که دست‌اندرکاران صنعت خودرو ایران پیش از این توافق در تدارک برگزاری همایشی جهت جذب دوباره فرانسوی‌ها و دیگر خودروسازان جهانی بودند.
این همایش امید‌های زیادی را برای همکاری دوباره فرانسوی‌ها با طرف ایرانی به‌وجود آورد حال آنکه شرکت‌های خودروساز فرانسوی به بهانه عدم لغو تحریم‌ها آب پاکی را روی دست خودروسازان کشورمان ریختند.
در هر صورت این طور می‌توان گفت که تا پایان سال جاری شاید از حضور خودروسازان خارجی به‌خصوص فرانسوی‌ها در صنعت خودروی کشورمان خبری نباشد حال آنکه وزارتخانه صنعت و معدن و تجارت و همچنین خودروسازان برنامه‌ریزی وسیعی در این زمینه تدارک دیده بودند.
بر این اساس هر چند خبرهای خوشایندی از همایش بین‌المللی صنعت خودرو و حواشی آن به گوش نرسید، اما خبر دیگری که در هفته جاری در رسانه‌ها منعکس شد، تا حدودی توانست خیال خودروسازان کشورمان را از حضور فرانسوی‌ها آسوده کند. این خبر حکایت از جدایی شرکت پژو از جنرال موتورز داشت.
اگر چه پیوستن این دو شرکت در سال گذشته سرنوشت صنعت خودروسازی کشورمان را تغییر داد، اما جدایی آنها مشخص نیست چه تاثیری بر خودروسازی ایران داشته باشد.
بر این اساس طی هفته جاری سخنگوی جنرال ‌موتورز رسما اعلام کرد که این شرکت قصد دارد هفت درصد سهام خود در شرکت پژو را واگذار کند.
جنرال ‌موتورز در فوریه سال ۲۰۱۲ معادل هفت درصد از سهام پژو را به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار خریداری کرد. هدف از این اقدام تولید محصولات مشترک و صرفه‌جویی دو میلیارد دلاری در هزینه‌های دو شرکت فرانسوی و آمریکایی بود.
با این حال به گفته تحلیلگران اولین ثمره شراکت جنرال ‌موتورز و پژو، قطع همکاری شرکت فرانسوی با خودروساز ایرانی به دنبال فشارهای وارده از سوی شریک آمریکایی و همچنین لابی صهیونیستی«اتحاد بر ضدایران هسته‌ای» بود.
به دنبال این فشارها شرکت پژو از ابتدای سال ۹۱ همکاری خود با ایران را قطع و به دنبال آن متحمل ضرر و زیان سنگینی از ناحیه توقف ارسال قطعات به ایران شد. این شرکت که به عنوان دومین خودروساز بزرگ اروپا شناخته می‌شود در سال ۲۰۱۱، یک سال پیش از اعمال تحریم‌ها ۴۵۷ هزار دستگاه خودرو به ایران فروخت. ایران در این سال از نظر حجم پس از فرانسه، دومین بازار بزرگ پژو بوده است.
پس از اینکه پژو در فوریه سال ۲۰۱۲ ارسال محموله‌های خود به ایران را متوقف کرد، فروش این خودروساز در ایران ۶۸ درصد کاهش یافت و به ۱۴۵ هزار دستگاه خودرو رسید.
در این زمینه یکی از مقامات پژو چندی پیش اظهار کرده بود که درآمد این شرکت به علت تحریم‌های ایران ماهانه ۱۰ میلیون یورو کاهش یافته است. بنابراین با توجه به ضرر و زیان‌های ناشی از خروج پژو از ایران امیدهای زیادی به همکاری با جنرال موتورز برای شرکت پژو ایجاد شده بود که متاسفانه بعد از گذشت حدود یکسال این امیدها به ناامیدی تبدیل شده است.
بر همین اساس با توجه به ضررهای مالی فراوان این شرکت فرانسوی، جنرال موتورز آمریکا حالا قصد کرده که سهام پژو را به فروش رساند. تنها خبر فروش سهام پژو طی هفته گذشته منجر به افت سهام این شرکت شد که برخی از کارشناسان از آن به عنوان تیر خلاص به پژو یاد می‌کنند.
به این ترتیب شراکت با جنرال ‌موتورز نتوانست مشکلات مالی شرکت فرانسوی را حل کند و شرکت آمریکایی نیز به دنبال مشکلات داخلی عدیده پژو رسما از قصد خود برای خروج از شراکت با شرکت فرانسوی خبر داده است.به گفته کارشناسان در این شرایط پژو برای تامین نقدینگی به دنبال فروش
بخش دیگری از سهام خود است به‌گونه‌ای که با این کار مالکیت شرکت فرانسوی از دست خانواده پژو که بنیانگذار این شرکت محسوب می‌شوند خارج خواهد شد.
هم‌اکنون شرکت چینی دانگ فنگ و دولت فرانسه دو خریدار احتمالی سهام پژو محسوب می‌شوند و مذاکرات بین آنها و شرکت فرانسوی برای خرید سهام ادامه دارد.در هر صورت به نظر می‌رسد اعلام رسمی خروج جنرال ‌موتورز از شراکت با پژو شرایط را برای بازگشت شرکت فرانسوی به ایران تسهیل خواهد کرد. با این حال باید دید شریک جدید این شرکت فرانسوی چه موضعی در رابطه با همکاری با ایران خواهد داشت.
در این زمینه نیز برخی از کارشناسان معتقدند که اگرچه ممکن است همکاری با دانگ فنگ منجر به قطع همکاری پژو با جنرال موتورز و از بین رفتن موانع بازگشت این شرکت فرانسوی به ایران شود؛ اما این احتمال نیز وجود دارد که شرکت دانگ فنگ نیز موانعی را بر سر راه همکاری پژو با ایران ایجاد کند.
به‌طوری‌که ممکن است دانگ فنگ ورود پژو به ایران را منوط به حضور خود به عنوان شرکت واسط در این همکاری کند که البته با توجه به اشتیاق گسترده خودروسازان چینی به بازار ایران این موضوع بعید نخواهد بود.