مهمترین رویداد بخشخصوصی
دنیای اقتصاد، زهرا صفدری- ۱۴ روز دیگر به انتخابات اتاق بازرگانی به عنوان مهمترین تشکل بخشخصوصی که از آن با عنوان پارلمان این بخش یاد میشود، مانده است. با توجه به نزدیک شدن به ۱۸ اسفندماه، اظهارنظرها و صحبتها درباره انتخابات، اهمیت اتاق بازرگانی، نامزدان و ویژگیهای آنها شدت گرفته است.
در دو شماره گذشته نظرات برخی از اعضای هیات نمایندگان اتاق و فعالان اقتصادی استان را در این زمینه جویا شدیم و در این شماره با چندتن از کاندیداهای انتخابات پیشرو و فعالان بخشخصوصی گفت وگو کردیم. ۵۷ کاندیدا برای حضور در هشتمین دوره انتخابات هیات نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان رضوی احراز صلاحیت شده اند.
در دو شماره گذشته نظرات برخی از اعضای هیات نمایندگان اتاق و فعالان اقتصادی استان را در این زمینه جویا شدیم و در این شماره با چندتن از کاندیداهای انتخابات پیشرو و فعالان بخشخصوصی گفت وگو کردیم. ۵۷ کاندیدا برای حضور در هشتمین دوره انتخابات هیات نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان رضوی احراز صلاحیت شده اند.
دنیای اقتصاد، زهرا صفدری- 14 روز دیگر به انتخابات اتاق بازرگانی به عنوان مهمترین تشکل بخشخصوصی که از آن با عنوان پارلمان این بخش یاد میشود، مانده است. با توجه به نزدیک شدن به 18 اسفندماه، اظهارنظرها و صحبتها درباره انتخابات، اهمیت اتاق بازرگانی، نامزدان و ویژگیهای آنها شدت گرفته است.
در دو شماره گذشته نظرات برخی از اعضای هیات نمایندگان اتاق و فعالان اقتصادی استان را در این زمینه جویا شدیم و در این شماره با چندتن از کاندیداهای انتخابات پیشرو و فعالان بخشخصوصی گفت وگو کردیم. ۵۷ کاندیدا برای حضور در هشتمین دوره انتخابات هیات نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان رضوی احراز صلاحیت شده اند.
اتاق باید مطالبهگر
حقوق بخشخصوصی باشد
سیدحسن حسینی
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی
اتاق تشکلی با بیش از ۱۰۰ سال قدمت بوده و تنها تشکلی است که مقبولیت خود را در تمام قوای سهگانه به عنوان یک مشاور امین داشته و این موضوع برکسی پوشیده نیست. اتاق بازرگانی پلی بین بخشخصوصی و دولتهاست و اگر بتواند وظایف خود را به خوبی ایفا کند؛ بسیاری از مشکلات بخشخصوصی حل و فصل میشود.
عملکرد هیچ دستگاهی بدون نقد نیست و هر تشکلی با توجه به موانع موجود بر سر راهش، ممکن است بهطورکامل وظایف خود را انجام نداده باشد. یکی از وظایف اتاق خدماترسانی به اعضایش است، اطلاعات اتاق از نظر آماری و نیز خدماتی که میتواند به اعضای خود در بخش تولید و دیگر بخشهای اقتصادی بدهد، باید کامل و مطلوب باشد، این موضوع در سالهای گذشته انجام شده، اما متاسفانه آنطورکه باید نبوده است.
البته نباید فراموش کنیم که در سالهای اخیر تحرک خوبی در اتاق صورت گرفته که از جمله آن میتوان به تلاش برای تصویب قانون بهبود محیط کسبوکار اشاره کرد، قانونی که بخشخصوصی سالهای زیادی به دنبال تصویب آن بود. علاوه بر این باتوجه به جایگاه مطلوب اتاق در شورای پول و اعتبار، اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده، اما فعالان اقتصادی با توجه به توان و پتانسیل اتاق، توقع دارند که این تشکل فعالتر از این باشد. اتاق ظرفیت لازم برای فعالیت بیشتر را دارد، اما از این ظرفیت آنطور که باید استفاده نشده است.pic۱
کسانیکه برای عضویت در هیات نمایندگان اتاق انتخاب میشوند باید بیش از آنکه به فکر منافع خود باشند، دغدغه حفظ منافع ملی را داشته و از اتفاقاتی که در اتاق میافتد، به نفع خود استفاده نکنند. اتاق میتواند علاوه بر مشورت دادن به دولت، مطالبهگر حقوق بخشخصوصی باشد و افرادی که به این تشکل ورود میکنند باید علاوه بر تعاملگرایی با دولت، مطالبهگری به حق را فراموش نکنند. وجود بخشخصوصی قدرتمند از نظر علمی و سرمایهای به توانمندی و قدرت دولت کمک میکند و این نشاندهنده نقش تاثیرگذار یک اتاق بازرگانی توانمند است.
.
استفاده از ایدههای اتاق، به نفع تمام جامعه است
محمدمهدی مروج الشریعهpic۲
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس
اتاق بازرگانی تنها پارلمان بخشخصوصی ایران است که در استانهای مختلف با شخصیتی حقوقی کار میکند و در شرایط کنونی کشور میتواند به عنوان یکی از بهترین مراکزی باشد که به کمک سیاستهای نظام و دولت در حوزههای اقتصادی شامل تجارت و تولید نقشآفرینی کند و امیدواریم دولت به نیکی به قدر و منزلت این جایگاه توجه داشته باشد.
در این میان استانداران به ویژه در قالب شوراهای گفتگو میتوانند در راستای پیشبرد اهداف توسعهای دولت از امکانی که در اتاق بازرگانی وجود دارد، به نحوی شایسته استفاده کنند، زیرا بازخورد این موضوع به نفع تمام جامعه است، این اتفاق تاکنون در حد ایدهآل رخ نداده؛ اما گامهایی در این زمینه با اهمیت دادن به شورای گفتگو در استان ما برداشته شده است.
بخشخصوصی در خراسان رضوی به طور تمام قد و بدون هیچگونه مشکل و ملاحظهای تمام مسائل، مشکلات و ایرادها را مطرح و دنبال میکند. مسئولان استانی بهویژه استاندار نیز پس از شنیدن این مشکلات براساس توان مدیریتی خود برای حل آنها دستورات لازم را میدهند و یا موضوع را به مرکز منعکس میکنند.
دو مشکل اساسی در سطح کلان کشور وجود دارد که در صورت رفع آنها بسیاری از مسائل حل میشود و مطلوبیت حضور بخشخصوصی و کاربرد شورای گفتگو افزایش مییابد؛ نخستین مشکل، حاکم بودن تمرکزگرایی شدید در کشور ماست. مسئولان نظام باید در این زمینه چارهاندیشی کنند، از 70 سال پیش کشور ما درگیر بیماری تصمیمات تمرکزگرایی است و برای نجات از این بیماری مزمن نیازمند عزمی جدی هستیم و این عزم در وهله نخست باید در مسئولان عالیرتبه و با پیشگامی دولت باشد تا با ارائه الگوهایی از نظام مدیریتی، حداکثر اختیارات به استانها داده شود تا بهطور مثال شورای گفتگوی استان برای برخی از مسائل منتظر تصمیمات ملی نباشد.
مشکل دوم موضوع شفافیت اختیارات و وضع قوانین و مقررات است، یکی از اشکالات دهههای اخیر که در نظام ما مشکلآفرین شده وضع قوانین و مقررات مکرر و ناپایدار است، تعداد مقررات، تصویبنامه و بخشنامهها در قالب ارزشهای مختلف نیازمند ساماندهی است، زیرا امروز کشور ما از کثرت قانون رنج میبرد و قوانین مخل در حال تبدیل شدن به معضلی ملی است.
اما در این میان اینکه همه مشکلات و معضلات را به گردن قوانین بیاندازیم، کمانصافی است، زیرا عزمی جدی هم در بخشخصوصی وجود ندارد و این بخش باید با آهنگ بهتری وارد کار شود. اتفاقاتی که در گذشته برای این بخش افتاده نوعی تمرین دموکراسی است و هیات نمایندگان اتاق بازرگانی باید با مطالعه و دقت کافی وارد عمل شده و برای حل مسائل و مشکلات بخشخصوصی وقت بگذارند.
کاندیداهای حضور در هیات نمایندگان اتاق باید آمارهای مستندی داشته و از حرفهای احساسی پرهیز کنند. آنها باید بهطور منسجم و مسئولانه وقت بگذارند و با تعامل دوسویه و مثبت با دولت، گامهای مفیدی برای بخشخصوصی و فعالان اقتصادی بردارند.
اتاق کمتر از ۶۰ درصد توانایی خود را نشان داده است
مجتبی بهاروندpic3
رئیس هیات مدیره شرکتهای حملونقل بینالمللی مشهد
اتاق بازرگانی موثرترین و بزرگترین تشکل بخشخصوصی و شاکله تمامی تشکلهای صنفی است که با توجه به تعامل خوبی که با دولت دارد و کمکهایی که میتواند به اجرای درست اصل 44 قانون اساسی بکند، دارای نقش غیرقابلانکاری در رونق و اقتصاد کشور است.
اتاق مشهد در دو دهه اخیر نسبت به گذشته رشد و پیشرفتهای مطلوبی داشته، اما فاصله زیادی با انتظارات بخشخصوصی و توقعاتی که از عملکرد آن وجود دارد، داشته و توانایی و چالاکی خوبی برای گذر به سمت وضعیت اتاقهای بازرگانی روز دنیا ندارد. اتاق دارای ظرفیتها و پتانسیل بسیار بالایی است، اما تاکنون حتی ۶۰ درصد از این توانایی را هم انجام نداده است.
در این زمینه علاوه بر قوانین دست و پاگیر به عنوان یکی از موانع، اعضای هیات نمایندگان هم آنچنان که باید عمل نکردهاند، هر چند این افراد تاکنون فعالیتهای خوبی داشتهاند، اما در این سالها آنگونه که اتاق به عنوان نماینده بخشخصوصی باید به مطالبهگری خواستههای این بخش میپرداخت، عمل نکرده و به نوعی بیشتر فرمانبردار دولت بوده است.
به اعتقاد من اگر اتاق بازرگانی مانند بسیاری از موسسات، شرکتها و تشکلها بهطور سالانه مجامعی برگزار میکرد، بیلان کاری و تراز مالی خود را به اعضا ارائه و بازرس منتخب در این زمینه بررسیهای لازم را انجام میداد، بسیاری از ابهامات در زمینه عملکرد اتاق وجود نداشت.
اعضای هیات نمایندگان باید تجربه، تخصص، تحصیلات آکادمیک و دید فراگیر نسبت به تمامی بخشها داشته و با شفافیت در عملکرد و اطلاعاتی بهروز در دفاع از بخشخصوصی فعالیت کنند و از گزارش دادن چگونگی عملکرد خود به دیگران هراسی نداشته باشند.
حضور شافعی در اتاق ایران
به نفع تمام کشور است
عبدالله یزدانبخشpic4
عضو هیات رئیسه انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی
اتاق بازرگانی موسوم به پارلمان بخشخصوصی ایران، تنها مکان و امکان حضور و فعالیت بخش غیردولتی در ایران است که میتواند در تمام عرصههای سیاستگذاری و برنامهریزیهای حال و آینده ایران نظرات خود را اعلام کند. مسلماً عرصه اقتصادی، مهمترین عرصه تخصصی ارائه این نظرات است که برای نظام و دولتمردان مغتنم خواهد بود. برای اهمیت وجود اتاق بازرگانی همین بس که تنها مرجع بخشخصوصی بوده و اگر نباشد یعنی بخشخصوصی حذف شده است.
تنها دلگرمی و دلخوشی فعالان اقتصادی بخشخصوصی و غیر دولتی ایران طی چند سال گذشته به ویژه سالهای سخت دوران اخیر، امکان گردهمایی و ارائه نظر و فریاد بخشخصوصی در مکان اتاق بازرگانی بوده است. هرچند بسیاری از فریادها به جایی نرسیده باشد، اما حضور فعالان بخشخصوصی به خودی خود در اتاق که در چند سال اخیر محور این انسجام و تشکل بوده، قابل تقدیر است. نظر من به عنوان یکی از فعالان بخشخصوصی این است که در چند سال اخیر علیرغم تنگناها و فشارهای سیاسی و اقتصادی، اتاق بیش از انتظار در امور دخالت داشته و حتی اگر کمتر از نیاز بوده باز هم کاری انجام داده و این جای تقدیر دارد.
در انتخابات اتاق بازرگانی، ورود دولتها را در هر شرایطی و به هر بهانهای به مصلحت و مفید نمیدانم، افرادی که به عنوان اعضای هیات نمایندگان اتاق انتخاب میشوند، باید تعهد و دلسوزی لازم برای کاهش و رفع معضلات و مشکلات بخشخصوصی، احساس تعلق خاطر برای خدمت صادقانه و خالصانه برای تمامی فعالان بخش غیرخصوصی از نظر اتاق و بیان منطقی و کارشناسی مسائل، راهبردها، مشکلات و راهحلهای مرتبط با آن را داشته باشند. افرادی که دارای شخصیت مستقل با شناخت کافی از بخشخصوصی با تحصیلات روز و تخصص باشند، میتوانند برای اتاق مفید باشند و نباید اتاق را به اشخاصی که این خاصیت را ندارند، بسپاریم.
اگر مسئولان استانی یعنی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مدیران عالیرتبه و اجرایی استان در کنار تشکلهای غیر دولتی، بخشخصوصی و سایر شخصیتهای حقیقی و حقوقی تاثیرگذار در مسائل توسعه استان، به حضور آقای شافعی در اتاق ایران به عنوان امکان و فرصتی طلایی توجه کنند، میتوان از شرایط بهوجود آمده برای توسعه همه جانبه استان بهتر از این بهرهمند شد.
حفظ کرسی ریاست اتاق ایران به نفع ایران بوده و مشهد هم بخشی از آن است. به عقیده من شافعی برای کل کشور لازم است و وی مختص استان ما نیست.
جلوگیری ازحضوربدهکاران بزرگ بانکی در اتاق
محمدجواد حمید
مدیرعامل شرکت
نمایشگاه بینالمللی مشهدpic۵
اتاق به عنوان پارلمان بخشخصوصی در کشور شناخته میشود و تشکلی با قوانینی مشخص و دارای جایگاه در قانون است. با توجه به رویکرد دولت و قوانین بهبود محیط کسبوکار، جایگاه اتاق بالاتر رفته و امروز این تشکل در شوراهای عالی کشور که درباره مسائل اقتصادی تصمیمگیری میشود، به نمایندگی بخشخصوصی، صاحب رأی است.
در سالهای گذشته خواسته بخشخصوصی از دولت، حضور در تصمیمگیریها بود که این خواسته ازطریق اتاق محقق شده است. یکی از نگرانیهایی که وجود دارد، حاکم شدن مدیریت دولتی در اتاق است، اینکه بعد از سالها یک کرسی برای بخشخصوصی ایجاد شده و در این کرسی نباید افرادی با تفکر دولتی و به نمایندگی از سوی دولت حضور داشته باشند. این درحالیاست که در واقع افراد فعال در بنگاههای بخشخصوصی باید در عضویت هیات نمایندگان اتاق باشند.
از طرفی معتقدم اگر فردی در سمت و مسئولیتی بیش از حد حضور داشته باشد، ایده جدید و انگیزه خاصی برای ادامه کار ندارد. افرادی که بیش از 20 سال است در عضویت هیات نمایندگان اتاق هستند، به طور قطع انگیزه کمتری دارند. باید با حفظ کرامت اعضای گذشته، افراد جدید با انگیزهها و ایدههای نو وارد اتاق شوند، حضور نیروهای متخصص و جوان در کنار نیروهای باتجربه و کاربلد میتواند به نفع اتاق مشهد باشد.
به یاد داشته باشیم که اگر اقتصاد در بخشخصوصی دچار انحصار شود، بسیار خطرناک است. اتاق بازرگانی فرصت خوبی برای ایجاد فرصتهای ارزشمند برای فعالان اقتصادی است و اگر بهطور برابر به آنها فرصت داده شود، نتایج خوبی خواهد داشت، اما اگر فرصتدهی به صورت رانتی باشد، مانند سمی مهلک است.
یکی از بدترین اتفاقات در تشکلهای بخشخصوصی، حضور افراد بدهکار در بنگاههای خود است، حضور چنین افرادی در اتاق باعث میشود که جریان را به سمت حل مشکلات خود ببرند. کسانی که بدهی بزرگی به بانکها داشته و یا در بنگاههای اقتصادی خود دارای مشکل هستند نباید در میان اعضای هیات نمایندگان اتاق باشند. ما در استان خراسان رضوی و شهر مشهد دارای اقتصادی پویا با مدیرانی با تجربه و تحصیلکرده هستیم که با عملکرد خوب خود هیچگونه بدهی و یا مشکلی ندارند و با سلامت کار میکنند و حضور این افراد به نفع اتاق است.
اتاق بازرگانی؛
ویترین توانمندی تولیدی کشور
سیدتقی گرجینیا
مدیرعامل شرکت بینالمللی توسعه و تجارت تیرانpic۶
اتاق در قالب نهادی مدنی به منزله حلقه اتصال بخشخصوصی با دولت دارای رسالت خطیر هماهنگسازی با هدف اثربخشی تلاش کارآفرینان بوده و تجلی قابلیت بخشخصوصی در گرو کارآمدی اتاق است و طبعا اتاق باید با استفاده از سازوکارهای قانونی در تجمیع توانمندی بخشخصوصی با هدف ظرفیتسازی برای تسهیل در فرآیند نقشپذیری بخشخصوصی در اقتصاد کلان کشور تلاش کند.
اتاق کانال ارتباطی اقتصاد برونمرزی کشور با جامعه جهانی بوده و در واقع ویترین توانمندی و داشتههای تولیدی و ظرفیت تجاری مملکت است. تشریح قابلیتهای اقتصادی کشورها به تناسب تاثیرات وجودی اتاقها بستگی دارد و کیان و اقتدار اقتصادی در سایه توانمندی اتاق در بازارهای جهانی قابلانعکاس است.
عملکرد اتاق در سالهای اخیر گرچه با فلسفه وجودی و علت ایجادی فاصله دارد، ولی پیشرفت نسبی داشته و آنچه دور از انتظار نشان میدهد، این است که جامعه پویای مولد که در عرصه تولیدات علمی پیشرفتهای شگرف داشته، باید فارغ از تنگناهای تحمیلی به اصطلاح تحریمها به ساختارسازی و نیز کادرسازی اهتمام مضاعف میداشت. با این حال مشارکتعمومی صاحبانرأی میتواند در تسهیل و تسریع روند بهروزسازی اتاق موثر واقع شود.
نقش دولت در ایجاد بستری مبتنی بر شوقآفرینی به مشارکت عمومی صاحبان رأی بسیار حائز اهمیت است، ولی ورود دولت در قالب سهمپنداری در مدیریت اتاق بهصلاح آینده اقتصاد کشور نیست و عنانداری نهادهای اقتصادی وابسته به دولت در اتاق مانع از بلوغ بخشخصوصی خواهد شد.
اعضای هیات نمایندگان باید در حوزه کاندیداتوری اعم از بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی دارای تجربه و عملکرد مطلوب باشند و ورود غیرمتخصصان با گرایشهای صرفا سیاسی و بینش غیراقتصادی مانع از کیفیسازی قابلیت اقتصادی کشور خواهد شد. آنچه در تبادلات اقتصادی بینالمللی بسیار مهم است این است که منتخبان دارای سبقه در موضوعات تجارت خارجی باشند،
زیرا نتیجه مدیریت افراد غیرمجرب، وابستگی اقتصاد به مبادی خارجی با سطحی نازل و غیرکیفی است.
در دو شماره گذشته نظرات برخی از اعضای هیات نمایندگان اتاق و فعالان اقتصادی استان را در این زمینه جویا شدیم و در این شماره با چندتن از کاندیداهای انتخابات پیشرو و فعالان بخشخصوصی گفت وگو کردیم. ۵۷ کاندیدا برای حضور در هشتمین دوره انتخابات هیات نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان رضوی احراز صلاحیت شده اند.
اتاق باید مطالبهگر
حقوق بخشخصوصی باشد
سیدحسن حسینی
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی
اتاق تشکلی با بیش از ۱۰۰ سال قدمت بوده و تنها تشکلی است که مقبولیت خود را در تمام قوای سهگانه به عنوان یک مشاور امین داشته و این موضوع برکسی پوشیده نیست. اتاق بازرگانی پلی بین بخشخصوصی و دولتهاست و اگر بتواند وظایف خود را به خوبی ایفا کند؛ بسیاری از مشکلات بخشخصوصی حل و فصل میشود.
عملکرد هیچ دستگاهی بدون نقد نیست و هر تشکلی با توجه به موانع موجود بر سر راهش، ممکن است بهطورکامل وظایف خود را انجام نداده باشد. یکی از وظایف اتاق خدماترسانی به اعضایش است، اطلاعات اتاق از نظر آماری و نیز خدماتی که میتواند به اعضای خود در بخش تولید و دیگر بخشهای اقتصادی بدهد، باید کامل و مطلوب باشد، این موضوع در سالهای گذشته انجام شده، اما متاسفانه آنطورکه باید نبوده است.
البته نباید فراموش کنیم که در سالهای اخیر تحرک خوبی در اتاق صورت گرفته که از جمله آن میتوان به تلاش برای تصویب قانون بهبود محیط کسبوکار اشاره کرد، قانونی که بخشخصوصی سالهای زیادی به دنبال تصویب آن بود. علاوه بر این باتوجه به جایگاه مطلوب اتاق در شورای پول و اعتبار، اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده، اما فعالان اقتصادی با توجه به توان و پتانسیل اتاق، توقع دارند که این تشکل فعالتر از این باشد. اتاق ظرفیت لازم برای فعالیت بیشتر را دارد، اما از این ظرفیت آنطور که باید استفاده نشده است.pic۱
کسانیکه برای عضویت در هیات نمایندگان اتاق انتخاب میشوند باید بیش از آنکه به فکر منافع خود باشند، دغدغه حفظ منافع ملی را داشته و از اتفاقاتی که در اتاق میافتد، به نفع خود استفاده نکنند. اتاق میتواند علاوه بر مشورت دادن به دولت، مطالبهگر حقوق بخشخصوصی باشد و افرادی که به این تشکل ورود میکنند باید علاوه بر تعاملگرایی با دولت، مطالبهگری به حق را فراموش نکنند. وجود بخشخصوصی قدرتمند از نظر علمی و سرمایهای به توانمندی و قدرت دولت کمک میکند و این نشاندهنده نقش تاثیرگذار یک اتاق بازرگانی توانمند است.
.
استفاده از ایدههای اتاق، به نفع تمام جامعه است
محمدمهدی مروج الشریعهpic۲
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس
اتاق بازرگانی تنها پارلمان بخشخصوصی ایران است که در استانهای مختلف با شخصیتی حقوقی کار میکند و در شرایط کنونی کشور میتواند به عنوان یکی از بهترین مراکزی باشد که به کمک سیاستهای نظام و دولت در حوزههای اقتصادی شامل تجارت و تولید نقشآفرینی کند و امیدواریم دولت به نیکی به قدر و منزلت این جایگاه توجه داشته باشد.
در این میان استانداران به ویژه در قالب شوراهای گفتگو میتوانند در راستای پیشبرد اهداف توسعهای دولت از امکانی که در اتاق بازرگانی وجود دارد، به نحوی شایسته استفاده کنند، زیرا بازخورد این موضوع به نفع تمام جامعه است، این اتفاق تاکنون در حد ایدهآل رخ نداده؛ اما گامهایی در این زمینه با اهمیت دادن به شورای گفتگو در استان ما برداشته شده است.
بخشخصوصی در خراسان رضوی به طور تمام قد و بدون هیچگونه مشکل و ملاحظهای تمام مسائل، مشکلات و ایرادها را مطرح و دنبال میکند. مسئولان استانی بهویژه استاندار نیز پس از شنیدن این مشکلات براساس توان مدیریتی خود برای حل آنها دستورات لازم را میدهند و یا موضوع را به مرکز منعکس میکنند.
دو مشکل اساسی در سطح کلان کشور وجود دارد که در صورت رفع آنها بسیاری از مسائل حل میشود و مطلوبیت حضور بخشخصوصی و کاربرد شورای گفتگو افزایش مییابد؛ نخستین مشکل، حاکم بودن تمرکزگرایی شدید در کشور ماست. مسئولان نظام باید در این زمینه چارهاندیشی کنند، از 70 سال پیش کشور ما درگیر بیماری تصمیمات تمرکزگرایی است و برای نجات از این بیماری مزمن نیازمند عزمی جدی هستیم و این عزم در وهله نخست باید در مسئولان عالیرتبه و با پیشگامی دولت باشد تا با ارائه الگوهایی از نظام مدیریتی، حداکثر اختیارات به استانها داده شود تا بهطور مثال شورای گفتگوی استان برای برخی از مسائل منتظر تصمیمات ملی نباشد.
مشکل دوم موضوع شفافیت اختیارات و وضع قوانین و مقررات است، یکی از اشکالات دهههای اخیر که در نظام ما مشکلآفرین شده وضع قوانین و مقررات مکرر و ناپایدار است، تعداد مقررات، تصویبنامه و بخشنامهها در قالب ارزشهای مختلف نیازمند ساماندهی است، زیرا امروز کشور ما از کثرت قانون رنج میبرد و قوانین مخل در حال تبدیل شدن به معضلی ملی است.
اما در این میان اینکه همه مشکلات و معضلات را به گردن قوانین بیاندازیم، کمانصافی است، زیرا عزمی جدی هم در بخشخصوصی وجود ندارد و این بخش باید با آهنگ بهتری وارد کار شود. اتفاقاتی که در گذشته برای این بخش افتاده نوعی تمرین دموکراسی است و هیات نمایندگان اتاق بازرگانی باید با مطالعه و دقت کافی وارد عمل شده و برای حل مسائل و مشکلات بخشخصوصی وقت بگذارند.
کاندیداهای حضور در هیات نمایندگان اتاق باید آمارهای مستندی داشته و از حرفهای احساسی پرهیز کنند. آنها باید بهطور منسجم و مسئولانه وقت بگذارند و با تعامل دوسویه و مثبت با دولت، گامهای مفیدی برای بخشخصوصی و فعالان اقتصادی بردارند.
اتاق کمتر از ۶۰ درصد توانایی خود را نشان داده است
مجتبی بهاروندpic3
رئیس هیات مدیره شرکتهای حملونقل بینالمللی مشهد
اتاق بازرگانی موثرترین و بزرگترین تشکل بخشخصوصی و شاکله تمامی تشکلهای صنفی است که با توجه به تعامل خوبی که با دولت دارد و کمکهایی که میتواند به اجرای درست اصل 44 قانون اساسی بکند، دارای نقش غیرقابلانکاری در رونق و اقتصاد کشور است.
اتاق مشهد در دو دهه اخیر نسبت به گذشته رشد و پیشرفتهای مطلوبی داشته، اما فاصله زیادی با انتظارات بخشخصوصی و توقعاتی که از عملکرد آن وجود دارد، داشته و توانایی و چالاکی خوبی برای گذر به سمت وضعیت اتاقهای بازرگانی روز دنیا ندارد. اتاق دارای ظرفیتها و پتانسیل بسیار بالایی است، اما تاکنون حتی ۶۰ درصد از این توانایی را هم انجام نداده است.
در این زمینه علاوه بر قوانین دست و پاگیر به عنوان یکی از موانع، اعضای هیات نمایندگان هم آنچنان که باید عمل نکردهاند، هر چند این افراد تاکنون فعالیتهای خوبی داشتهاند، اما در این سالها آنگونه که اتاق به عنوان نماینده بخشخصوصی باید به مطالبهگری خواستههای این بخش میپرداخت، عمل نکرده و به نوعی بیشتر فرمانبردار دولت بوده است.
به اعتقاد من اگر اتاق بازرگانی مانند بسیاری از موسسات، شرکتها و تشکلها بهطور سالانه مجامعی برگزار میکرد، بیلان کاری و تراز مالی خود را به اعضا ارائه و بازرس منتخب در این زمینه بررسیهای لازم را انجام میداد، بسیاری از ابهامات در زمینه عملکرد اتاق وجود نداشت.
اعضای هیات نمایندگان باید تجربه، تخصص، تحصیلات آکادمیک و دید فراگیر نسبت به تمامی بخشها داشته و با شفافیت در عملکرد و اطلاعاتی بهروز در دفاع از بخشخصوصی فعالیت کنند و از گزارش دادن چگونگی عملکرد خود به دیگران هراسی نداشته باشند.
حضور شافعی در اتاق ایران
به نفع تمام کشور است
عبدالله یزدانبخشpic4
عضو هیات رئیسه انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی
اتاق بازرگانی موسوم به پارلمان بخشخصوصی ایران، تنها مکان و امکان حضور و فعالیت بخش غیردولتی در ایران است که میتواند در تمام عرصههای سیاستگذاری و برنامهریزیهای حال و آینده ایران نظرات خود را اعلام کند. مسلماً عرصه اقتصادی، مهمترین عرصه تخصصی ارائه این نظرات است که برای نظام و دولتمردان مغتنم خواهد بود. برای اهمیت وجود اتاق بازرگانی همین بس که تنها مرجع بخشخصوصی بوده و اگر نباشد یعنی بخشخصوصی حذف شده است.
تنها دلگرمی و دلخوشی فعالان اقتصادی بخشخصوصی و غیر دولتی ایران طی چند سال گذشته به ویژه سالهای سخت دوران اخیر، امکان گردهمایی و ارائه نظر و فریاد بخشخصوصی در مکان اتاق بازرگانی بوده است. هرچند بسیاری از فریادها به جایی نرسیده باشد، اما حضور فعالان بخشخصوصی به خودی خود در اتاق که در چند سال اخیر محور این انسجام و تشکل بوده، قابل تقدیر است. نظر من به عنوان یکی از فعالان بخشخصوصی این است که در چند سال اخیر علیرغم تنگناها و فشارهای سیاسی و اقتصادی، اتاق بیش از انتظار در امور دخالت داشته و حتی اگر کمتر از نیاز بوده باز هم کاری انجام داده و این جای تقدیر دارد.
در انتخابات اتاق بازرگانی، ورود دولتها را در هر شرایطی و به هر بهانهای به مصلحت و مفید نمیدانم، افرادی که به عنوان اعضای هیات نمایندگان اتاق انتخاب میشوند، باید تعهد و دلسوزی لازم برای کاهش و رفع معضلات و مشکلات بخشخصوصی، احساس تعلق خاطر برای خدمت صادقانه و خالصانه برای تمامی فعالان بخش غیرخصوصی از نظر اتاق و بیان منطقی و کارشناسی مسائل، راهبردها، مشکلات و راهحلهای مرتبط با آن را داشته باشند. افرادی که دارای شخصیت مستقل با شناخت کافی از بخشخصوصی با تحصیلات روز و تخصص باشند، میتوانند برای اتاق مفید باشند و نباید اتاق را به اشخاصی که این خاصیت را ندارند، بسپاریم.
اگر مسئولان استانی یعنی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مدیران عالیرتبه و اجرایی استان در کنار تشکلهای غیر دولتی، بخشخصوصی و سایر شخصیتهای حقیقی و حقوقی تاثیرگذار در مسائل توسعه استان، به حضور آقای شافعی در اتاق ایران به عنوان امکان و فرصتی طلایی توجه کنند، میتوان از شرایط بهوجود آمده برای توسعه همه جانبه استان بهتر از این بهرهمند شد.
حفظ کرسی ریاست اتاق ایران به نفع ایران بوده و مشهد هم بخشی از آن است. به عقیده من شافعی برای کل کشور لازم است و وی مختص استان ما نیست.
جلوگیری ازحضوربدهکاران بزرگ بانکی در اتاق
محمدجواد حمید
مدیرعامل شرکت
نمایشگاه بینالمللی مشهدpic۵
اتاق به عنوان پارلمان بخشخصوصی در کشور شناخته میشود و تشکلی با قوانینی مشخص و دارای جایگاه در قانون است. با توجه به رویکرد دولت و قوانین بهبود محیط کسبوکار، جایگاه اتاق بالاتر رفته و امروز این تشکل در شوراهای عالی کشور که درباره مسائل اقتصادی تصمیمگیری میشود، به نمایندگی بخشخصوصی، صاحب رأی است.
در سالهای گذشته خواسته بخشخصوصی از دولت، حضور در تصمیمگیریها بود که این خواسته ازطریق اتاق محقق شده است. یکی از نگرانیهایی که وجود دارد، حاکم شدن مدیریت دولتی در اتاق است، اینکه بعد از سالها یک کرسی برای بخشخصوصی ایجاد شده و در این کرسی نباید افرادی با تفکر دولتی و به نمایندگی از سوی دولت حضور داشته باشند. این درحالیاست که در واقع افراد فعال در بنگاههای بخشخصوصی باید در عضویت هیات نمایندگان اتاق باشند.
از طرفی معتقدم اگر فردی در سمت و مسئولیتی بیش از حد حضور داشته باشد، ایده جدید و انگیزه خاصی برای ادامه کار ندارد. افرادی که بیش از 20 سال است در عضویت هیات نمایندگان اتاق هستند، به طور قطع انگیزه کمتری دارند. باید با حفظ کرامت اعضای گذشته، افراد جدید با انگیزهها و ایدههای نو وارد اتاق شوند، حضور نیروهای متخصص و جوان در کنار نیروهای باتجربه و کاربلد میتواند به نفع اتاق مشهد باشد.
به یاد داشته باشیم که اگر اقتصاد در بخشخصوصی دچار انحصار شود، بسیار خطرناک است. اتاق بازرگانی فرصت خوبی برای ایجاد فرصتهای ارزشمند برای فعالان اقتصادی است و اگر بهطور برابر به آنها فرصت داده شود، نتایج خوبی خواهد داشت، اما اگر فرصتدهی به صورت رانتی باشد، مانند سمی مهلک است.
یکی از بدترین اتفاقات در تشکلهای بخشخصوصی، حضور افراد بدهکار در بنگاههای خود است، حضور چنین افرادی در اتاق باعث میشود که جریان را به سمت حل مشکلات خود ببرند. کسانی که بدهی بزرگی به بانکها داشته و یا در بنگاههای اقتصادی خود دارای مشکل هستند نباید در میان اعضای هیات نمایندگان اتاق باشند. ما در استان خراسان رضوی و شهر مشهد دارای اقتصادی پویا با مدیرانی با تجربه و تحصیلکرده هستیم که با عملکرد خوب خود هیچگونه بدهی و یا مشکلی ندارند و با سلامت کار میکنند و حضور این افراد به نفع اتاق است.
اتاق بازرگانی؛
ویترین توانمندی تولیدی کشور
سیدتقی گرجینیا
مدیرعامل شرکت بینالمللی توسعه و تجارت تیرانpic۶
اتاق در قالب نهادی مدنی به منزله حلقه اتصال بخشخصوصی با دولت دارای رسالت خطیر هماهنگسازی با هدف اثربخشی تلاش کارآفرینان بوده و تجلی قابلیت بخشخصوصی در گرو کارآمدی اتاق است و طبعا اتاق باید با استفاده از سازوکارهای قانونی در تجمیع توانمندی بخشخصوصی با هدف ظرفیتسازی برای تسهیل در فرآیند نقشپذیری بخشخصوصی در اقتصاد کلان کشور تلاش کند.
اتاق کانال ارتباطی اقتصاد برونمرزی کشور با جامعه جهانی بوده و در واقع ویترین توانمندی و داشتههای تولیدی و ظرفیت تجاری مملکت است. تشریح قابلیتهای اقتصادی کشورها به تناسب تاثیرات وجودی اتاقها بستگی دارد و کیان و اقتدار اقتصادی در سایه توانمندی اتاق در بازارهای جهانی قابلانعکاس است.
عملکرد اتاق در سالهای اخیر گرچه با فلسفه وجودی و علت ایجادی فاصله دارد، ولی پیشرفت نسبی داشته و آنچه دور از انتظار نشان میدهد، این است که جامعه پویای مولد که در عرصه تولیدات علمی پیشرفتهای شگرف داشته، باید فارغ از تنگناهای تحمیلی به اصطلاح تحریمها به ساختارسازی و نیز کادرسازی اهتمام مضاعف میداشت. با این حال مشارکتعمومی صاحبانرأی میتواند در تسهیل و تسریع روند بهروزسازی اتاق موثر واقع شود.
نقش دولت در ایجاد بستری مبتنی بر شوقآفرینی به مشارکت عمومی صاحبان رأی بسیار حائز اهمیت است، ولی ورود دولت در قالب سهمپنداری در مدیریت اتاق بهصلاح آینده اقتصاد کشور نیست و عنانداری نهادهای اقتصادی وابسته به دولت در اتاق مانع از بلوغ بخشخصوصی خواهد شد.
اعضای هیات نمایندگان باید در حوزه کاندیداتوری اعم از بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی دارای تجربه و عملکرد مطلوب باشند و ورود غیرمتخصصان با گرایشهای صرفا سیاسی و بینش غیراقتصادی مانع از کیفیسازی قابلیت اقتصادی کشور خواهد شد. آنچه در تبادلات اقتصادی بینالمللی بسیار مهم است این است که منتخبان دارای سبقه در موضوعات تجارت خارجی باشند،
زیرا نتیجه مدیریت افراد غیرمجرب، وابستگی اقتصاد به مبادی خارجی با سطحی نازل و غیرکیفی است.
ارسال نظر