«دنیای اقتصاد» گزارش میدهد؛
روند کند پرداخت وام صنعتی
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- اوایل شهریورماه بود که رضا رحمانی، قائممقام وزیر صنعت در امور تولید در جلسهای که فعالان اقتصادی خراسان رضوی با اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس داشتند، از بسته شدن پرونده پرداخت تسهیلات احیای صنایع کوچک و متوسط تا پایان شهریور سال جاری خبر داد و با اشاره به اینکه پرداخت این تسهیلات ۱۶ هزار میلیاردتومانی از تیرماه آغاز شده است، خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه قرار است با اجرای این طرح، صنایع تا پایان سال جاری از رکود خارج شوند، لازم است تا پایان شهریورماه پرداختها به اتمام برسد تا واحدهای تولیدی زمان کافی برای استفاده از این تسهیلات و خرید مواد اولیه و ادامه چرخه تولید را داشته باشند.
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- اوایل شهریورماه بود که رضا رحمانی، قائممقام وزیر صنعت در امور تولید در جلسهای که فعالان اقتصادی خراسان رضوی با اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس داشتند، از بسته شدن پرونده پرداخت تسهیلات احیای صنایع کوچک و متوسط تا پایان شهریور سال جاری خبر داد و با اشاره به اینکه پرداخت این تسهیلات ۱۶ هزار میلیاردتومانی از تیرماه آغاز شده است، خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه قرار است با اجرای این طرح، صنایع تا پایان سال جاری از رکود خارج شوند، لازم است تا پایان شهریورماه پرداختها به اتمام برسد تا واحدهای تولیدی زمان کافی برای استفاده از این تسهیلات و خرید مواد اولیه و ادامه چرخه تولید را داشته باشند. اگرچه شهریورماه به اتمام رسیده اما پرونده پرداخت وام صنعتی در خراسان رضوی همچنان باز است و درحال حاضر تنها حدود یکدهم سهم استان به صنایع پرداخت شده است؛ بنابر اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تاکنون ۱۵۳ میلیارد تومان از سهم خراسان رضوی که در ابتدا ۷۶۳ میلیارد تومان اعلام شد و کمی بعدتر به یکهزار و ۲۶ میلیاردتومان افزایش یافت، پرداخت شده است؛ حالا رئیس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در واکنش به اظهارات قائممقام وزیر صنعت مبنی بر اتمام پرداخت وام صنعتی تا پایان نیمهنخست سال جاری، اینطور میگوید: منظور این بوده که تا پایان شهریور ثبتنام واحدهای تولیدی و صنعتی به اتمام میرسد و پرداختها همچنان ادامه خواهد داشت.
اتمام مهلت ثبتنامها
قاسمعلی کیومرثی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» دراینخصوص تصریح میکند: قرار بود تا پایان شهریور ثبتنامها به پایان برسد و از پایان شهریور ثبتنام جدید نخواهیم داشت و تنها همان واحدهای ثبتنام شده را ساماندهی خواهیم کرد. رئیس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه پرونده ثبتنام باید تا پایان شهریور بسته میشد و بعد از شهریور پرداختها و بررسیها ادامه دارد، اظهار میکند: نمیتوانیم بهدلیل اینکه شهریور به پایان رسیده است، پروندههای درحال بررسی را ببندیم؛ بحث این است که پرونده جدید بعد از شهریور نخواهیم داشت اما بررسی و عارضهیابیها همچنان ادامه خواهد داشت و تا پایان سال، خروجی خوبی در این زمینه خواهیم داشت، همانطورکه اکنون هم خروجی کار خوب است.
کیومرثی با اشاره به اینکه درصورتیکه سقف زمانی برای پرداخت و عارضهیابیها درنظرگرفته شود، حتما اعلام میکنیم، میافزاید: تسهیلاتی که اکنون پرداخت شده به بخش تولید تزریق شده و ادامه آن هم درحال بررسی است و اثرات آن را حتما بر رونق تولید خواهیم دید. وی درخصوص اقدامات انجام شده برای تسریع در روند بررسی و پرداخت این تسهیلات عنوان میکند: تقریبا هر روز برای بررسی پروندهها با بانکها جلسه داریم اما بهدلیل حجم زیاد پروندهها، بررسی آنها زمان میبرد با این حال روند بررسی ادامه دارد. کیومرثی درخصوص علت اختلافی که بین آمار بانکها و سازمان صنعت استان در میزان تسهیلات پرداخت شده وجود دارد، اینطور پاسخ میدهد: سازمان صنعت آمار موجود در سامانه بهینیاب را اعلام میکند درحالیکه آمار اعلام شده توسط بانکها مربوط به مجموع تسهیلاتی است که به صنایع استان پرداخت کردهاند و بخشی از این تسهیلات از منابع داخلی بانکها پرداخت شده است و ارتباطی با تسهیلات ۱۶ هزار میلیارد تومانی ندارد.
1026 میلیارد تومان پذیرش اولیه بانکها
رئیس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی درباره برداشته شدن سقف تسهیلات احیای تولید در استان اظهار میکند: در ابتدا سهم استان از تسهیلات احیای تولید ۷۶۳ میلیارد تومان بود اما اکنون این سقف برداشته شده و این رقم به یکهزار و ۲۶ میلیاردتومان افزایش یافته است. وی با تأکید بر اینکه این رقم حدود یکهزار میلیاردتومانی پذیرش اولیه ما در بانکهاست، خاطرنشان میکند: بعد از ثبتنام واحدهای صنعتی، رقم درخواستی آنها براساس اسناد و مدارک ارائه شده، صورتهای مالی، آمار فروش و ... بررسی میشود و بعد از بررسی، رقم موردتأیید در کمیته اولیهای متشکل از استانداری، شرکت شهرکهای صنعتی، سازمان صنعت و بانکها مطرح و درباره آن تصمیمگیری می شود و تأیید آن منوط به ارائه بررسی طرح توجیه فنی در بانکها، بررسی دقیقتر اطلاعات و ... است و معمولا بعد از بررسیها رقم پرداخت شده از مبلغ درخواستی توسط واحد کمتر است که بانک معمولا مبلغی را که در این کمیته تأیید شود، در قالب تسهیلات به واحد تولیدی متقاضی پرداخت میکند.
کیومرثی درخصوص اظهارات قائممقام وزیر صنعت در جلسه با فعالان اقتصادی استان مبنی بر اینکه پرداختها در خراسان رضوی نسبت به سایر استانها پایینتر است، میگوید: من این مسأله را نمیدانم و نشنیدم زیرا اکنون آمار درستی نداریم که نسبت به سایر استانها خود را مقایسه کنیم؛ این آمار روزانه تغییر میکند و اطلاعات درستی نداریم و بعید میدانم به این صورت باشد زیرا براساس اطلاعات اولیهای که اعلام شد، خراسان رضوی به لحاظ پرداخت، جزو اولین استانها بود. رئیس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی درباره اقدامات انجام شده برای جلوگیری از انحراف در پرداخت و هزینهکرد تسهیلات نیز تصریح میکند: بانکها هنگام پرداخت تسهیلات قطعا نظارتهایی دارند؛ نظارتهای سازمان صنعت نیز در این زمینه باید از ابتدای نیمه دوم سال انجام شود؛ کمی که جلوتر برویم، وضعیت این نظارتها هم مشخص خواهد شد.
عدمانطباق روند فعلی با وضعیت تولید
دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی هم معتقد است روند پرداخت این تسهیلات بدون تردید کند است و به «دنیای اقتصاد» میگوید: اوضاع اقتصاد و تولید ما خاص است بنابراین تصمیمات اخذشده باید منطبق با وضعیت موجود باشد اما دستگاههای دولتی و بانکهای ما براساس رویههای مرسوم خود عمل میکنند که در این رویهها بررسی پرونده یک واحد تولیدی از زمان درخواست تا زمان پرداخت تسهیلات ممکن است سه تا چهار ماه زمان ببرد و این مسأله منطبق با شرایط موجود که در آن واحدها با تولید کمتر و تعدیل نیرو مواجه هستند، نیست؛ بنابراین رویههای مرسوم در وضعیت فعلی جواب نمیدهد و آنچه اتفاق میافتد، پاسخگوی نیازهای تولید و صنعت نیست و این روند کند است.
فیروز ابراهیمی با اشاره به اینکه با اصل موضوع پرداخت این تسهیلات هم مشکل داریم، تصریح میکند: نرخ سود ۱۸ درصدی این تسهیلات بسیار گران است اما همین را هم بانکها به شیوههای مختلف بهگونهای حساب میکنند که برای بخش تولید بین ۲۰ تا ۲۵ درصد محاسبه میشود؛ به نظر من این تسهیلات رونقی برای تولید نخواهد داشت زیرا اساس این تصمیم و رویه ایراد دارد. وی ادامه میدهد: صنعتی که حاشیه سود ۱۰ درصد دارد، نمیتواند نرخ سود بانکی ۲۵ درصد را تحمل کند؛ صنعت نیاز به تسهیلاتی با نرخ منطقی و معقول دارد تا بتواند با قدرتهای منطقهای تولید رقابت کند؛ امروزه تولیدکننده در بازارهای داخلی هم باید با کالاهای صادراتی رقابت کند و زمانی که قیمت تمامشده کالاهای ما ۱۰ تا ۱۵ برابر سایر رقباست، امکان این رقابت در داخل و خارج وجود ندارد و اگر میخواهیم این تسهیلات گرهی از کار تولید باز کند، باید سود آن منطقی باشد. دبیر خانه صنعت استان میگوید: بهنظر من اساس تسهیلات احیای تولید یک نمایش و بازی با افکار عمومی بود و آوردهای برای بخش تولید نداشت زیرا اگر تسهیلاتی برای احیای تولید پرداخت میشود، باید نرخ سود و شرایط ویژهای داشته باشد؛ در نیمه نخست امسال بالغ بر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات در کشور پرداخت شده که پنج هزار میلیارد تومان آن در قالب احیای تولید بود اما شرایط و نرخ سودی مشابه سایر تسهیلات داشت.
پرداخت 153 میلیارد تومان به واحدهای تولیدی
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی هم در این خصوص از پرداخت ۱۵۳ میلیارد تومان تسهیلات رونق تولید در بخش صنعت استان خبر میدهد. راضیه علیرضایی با بیان اینکه تاکنون ۲۶۶۷ واحد برای اخذ تسهیلات سرمایه در گردش و تسهیلات سرمایه ثابت در سایت بهینیاب ثبتنام کردهاند، اظهار میکند: از این تعداد ۹۶۸ واحد مربوط به بخش صنعت بوده و پس از بررسی در کمیتههای کارشناسی و کارگروه تسهیل استان، ۷۰۱ واحد به سیستم بانکی معرفی شدهاند. وی به این نکته نیز اشاره میکند که پرداخت یکهزار و ۲۶ میلیاردتومان تسهیلات برای ۷۰۱ واحد تولیدی دارای مشکلات مالی بخش صنعت استان در بانکهای عامل درحال بررسی است. علیرضایی یادآور میشود: درحال حاضر برای ۱۰۴ واحد صنعتی مبلغ ۲۳۶ میلیارد تومان تسهیلات در بانکهای عامل مصوب شده که ۱۵۳ میلیاردتومان تسهیلات رونق تولید به آنها پرداخت شده است و مابقی هم بهتدریج به واحدهای مذکور پرداخت خواهد شد.
ارسال نظر