زاینده رود؛ نیازمند اقدامات اساسی

دنیای اقتصاد- رودخانه زاینده‌رود سال‌هاست که برای مقاطع بلندمدت خشک شده است. خشکی زاینده‌رود سبب ساز بیکاری چند صد هزار ساکنان پایین دست رودخانه شده و به مهاجرت فصلی یا کامل آنها به استان‌های دیگر و یا شهر اصفهان منجر گشته است. جمعیت شهر اصفهان، با مهاجرت‌ مردم از شهرستان‌های کمتر توسعه یافته به این شهر، نسبت به سال‌های گذشته رشد چشمگیری داشته و افزایش جمعیت باعث مصرف بیش از حد آب زاینده‌رود شده است. رئیس انجمن خبرگان کشاورزی اصفهان در این باره معتقد است: یک و نیم میلیون نفر مهاجر استان اصفهان که در حاشیه زاینده‌رود ساکن شده‌اند، سهمی اندک هم از آب ندارند و باید برای آنها فکری کرد. اسفندیار امینی پیرامون اینکه استان اصفهان با کمبود شدید آبی مواجه است، اظهار داشت: به رغم ساماندهی رودخانه، افزایش بهره‌وری، تحویل درصد کمتر آب به کشاورزان و کاهش حجم مصرف آب شرب با تعداد مشترکان بیشتر، بازهم باید اقدامات اساسی دیگری اجرایی شود.

لزوم جراحی اساسی برای کم‌آبی استان اصفهان

وی افزود: در شرایط حاد که جامعه‌ای مثل استان اصفهان با یک و نیم میلیون جمعیت مهاجر مواجه است و از طرفی بخشی از آب حوضه‌ای زاینده‌رود هم خارج می‌شود باید جراحی اساسی برای کم‌آبی استان صورت گیرد. رئیس انجمن خبرگان کشاورزی اصفهان با اشاره به خروج بخش زیادی از آب حوضه زاینده‌رود به خارج از استان اصفهان، بیان داشت: اکنون ۲۰۷ میلیون مترمکعب آب برای چهارمحال و بختیاری، ۹۸ میلیون مترمکعب برای استان یزد و مناطق دیگر فرستاده می‌شود. وی ادامه داد: البته لوله‌ای که برای یزد کشیده‌شده، ۹۸ میلیون مترمکعب قابلیت انتقال دارد که تاکنون ۶۵ میلیون مترمکعب بیشتر انتقال نیافته است. امینی با بیان اینکه یک و نیم میلیون نفر مهاجر استان اصفهان بیشتر در حاشیه زاینده‌رود ساکن شده‌اند، تاکید کرد: اکثر این مهاجران از استان‌های خوزستان و چهارمحال بختیاری هستند که تمام نیازهای شرب، بهداشت، اشتغال، فضای سبز و محیط زیست را آورده‌اند، اما سهم آب خود را نیاورده‌اند و باید برای آنها فکری کرد.

۶۰۰ میلیون مترمکعب کمبود آب داریم

وی به برگزاری سیزدهمین جلسه شورایعالی آب استان اصفهان اشاره کرد و گفت: براساس مصوبات جلسه چنانچه تونل بهشت‌آباد و تونل سوم کوهرنگ هم راه‌اندازی شود ۶۰۰ میلیون مترمکعب کمبود آب وجود دارد. رئیس انجمن خبرگان کشاورزی اصفهان تاکید کرد: اکنون حق‌آبه کشاورزان را گرفته‌اند و آنها به کمتر از این کوتاه نمی‌آیند و از سوی دیگر صنعت و شهر را هم نمی‌توان تعطیل کرد. برای عدم مواجه با تنش‌آبی باید فکر اساسی کرد، زیرا به مرور زمان تبعاتی دارد. وی اظهار داشت: چنانچه بحث‌های مدیریتی آب حل شود و از مقوله سیاسی‌کاری هم بیرون بیاید با نگاهی کارشناسی و عملی می‌توان تدابیر منطقی را اجرایی کرد.

لزوم بهره‌مندی از کارشناسان مجرب

امینی تنها راه رفع مشکلات کنونی کشور در زمینه آب را استفاده از کارشناسان و افراد متخصص دانست و گفت: در سال‌های اخیر با کارهای غیرکارشناسی بسیار از حوضه آبی کشور حالت بحرانی به خود گرفته و این نشان از عدم مدیریت صحیح برای منابع است. وی ادامه داد: اقلیم اصفهان همواره خشک بوده و میزان بارندگی در سال‌های اخیر به قدری کم نشده که ما دچار چنین بحران آبی شدیدی شویم، بلکه عملکردهای ناصحیح و غیرکارشناسانه همانند پمپاژهای غیرمجاز از رودخانه و در نتیجه از میان رفتن چاه‌ها و قنوات در کنار عدم مدیریت منابع آبی در این خشکسالی بیش از اقلیم موثر بوده است. رئیس انجمن خبرگان کشاورزی استان اصفهان افزود: جامعه کشاورزی با تولید ۶ میلیون تن مواد غذایی نقش قابل توجهی در فراهم کردن رزق مردم و مواد اولیه کارخانجات ایفا می‌کنند و این افراد تاکنون کمترین توقع را از مسئولان داشته‌اند. وی با اشاره به اثرات مفید کشاورزی در جامعه، تصریح کرد: وقتی صحبت از کشاورزی می‌شود مواردی اعم از تلطیف هوا ، امنیت غذایی جامعه، رفع شرایط آسیب‌زای محیطی و عدم پیشروی بیابان در مناطق نمایان خواهد شد که میزان اهمیت این بخش را بیش از پیش نمایان و در این زمینه حمایت بالای مسولان را می‌طلبد. امینی کشاورزان را در جدال با شرایط سخت طبیعی دانست و خاطر نشان کرد: کشاورزی سخت‌ترین شیوه کار کردن را دارد، زیرا ساعت، بهار، تابستان و مناسبت نمی‌شناسد و کشاورزان افرادی قانع در جدال با شرایط سخت طبیعی هستند که با کم‌ترین درآمد حداکثر کار را برای حیات کل جامعه انجام می‌دهند. وی مشکل اصلی را قانون شکنی‌های و یا عدم اجرای قانون دانست و گفت: مشکل کشاورزان تا زمانی که قانون شکنی‌ها وجود داشته باشد، کم نمی‌شود. رئیس انجمن خبرگان کشاورزی استان اصفهان خاطر نشان کرد: برخی برداشت‌های غیر مجاز و حفر برخی چاه‌ها در حریم زاینده‌رود تخلف محسوب می‌شود، نظارت بر آن به طور شایسته انجام نمی‌شود و این عامل در بروز برخی مشکلات بر کشاورزان پایین دست است که با وجود این تخلفات حل شدنی نیست.