بزرگداشت آیت‌الله سید هاشم میردامادی در مشهد برگزار شد
دنیای اقتصاد- تالار همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در هفته‌ای که گذشت، میزبان دومین همایش تفسیر و تفسیرنگاری حوزه علمیه خراسان در سده اخیر بود که با محوریت واکاوی تفسیر خلاصه‌البیان آیت‌الله سیدهاشم میردامادی نجف‌آبادی و با قرائت پیام رهبر معظم انقلاب برگزار شد.

به گزارش ایسنا، رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به این همایش، تجلیل از این عالم ربانی را اقدامی شایسته خواندند و با اشاره به برخی وجوه شخصیتی و تلاش‌های قرآنی و حدیثی آن فقیه و مفّسر پارسا، خاطرنشان کردند: اهتمام به امر دین در میدان‌های دشوار و پرخطر، از قبیل حضور در مجاهدت علمای مشهد در مسجد گوهرشاد از نقاط برجسته زندگی او بود که تحمل زندان و تبعید از سوی دستگاه رضاخانی نیز نتیجه قهری آن به شمار می‌رفت.

حوزه علمیه خراسان؛
قطب علمی تشیع و جهان اسلام pic۱
به گزارش ایرنا، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از سخنرانان این همایش بود که اظهار کرد: استان‌های سه‌گانه خراسان از جمله حوزه‌های علمیه این خطه در طول تاریخ قطب علمی تشیع و جهان اسلام بوده‌اند.
سیدعباس صالحی خاطرنشان کرد: در این چارچوب اساتید، علما و اندیشمندان بسیاری از خراسان آثار ارزشمندی به یادگار گذاشته‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به شیخ طوسی، طبرسی اشاره کرد و در سده اخیر از آیت‌الله سیدهاشم میردامادی نجف‌آبادی، شهید مطهری، آیت‌الله خزعلی و دیگر بزرگان یاد کرد.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در این میان مرحوم آیت‌الله میردامادی نجف‌آبادی با رویکرد اجتهادی عامه‌گرایانه خاص، قرآن کریم را تفسیر می‌کرد که این از نقاط بسیار شاخص تاثیرگذاری فعالیت وی بود.
صالحی تصریح کرد: این رویکرد باعث شد که آیت‌الله میردامادی نجف‌آبادی تفسیر قرآن را به صورت شفاهی و نگارشی با رویکرد اجتهادی روایی بیان کند و عوام و خواص از مباحث وی به خوبی بهره‌مند می‌شدند.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: از قرن چهاردهم هجری تاکنون شاهد رویکردهای علمی و اجتماعی خوب و نظام‌مند در تفسیر موضوعی، ترکیبی و قرآن‌پژوهی در حوزه‌های علمیه خراسان بوده‌ایم.

شاخصه تفسیر آیت‌الله میردامادی
آمیختگی با روایات استpic۲
به گزارش ایسنا، یکی از اساتید حوزه عملیه قم نیز در این همایش شاخصه اصلی تفسیر آیت‌الله میردامادی نجف‌آبادی را آمیختگی با روایات دانست و با بیان اینکه برگزاری چنین همایش‌هایی برای داستان‌گویی نیست، اظهار کرد: هدف الگوگیری از این شخصیت‌های وارسته است و باید همه به این فکر باشیم که طوری زندگی کنیم که منش و رفتارمان مردم را به دین دعوت کند.
آیت‌الله رضا استادی ادامه داد: مرحوم میردامادی نجف‌آبادی در سال ۱۳۰۳ متولد شد؛ در شرح حال وی آمده است که آیت‌الله سیدمرتضی کشمیری و استاد میرزایی دوم از اساتید وی بوده‌اند.pic۳
این استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه آیت‌الله میردامادی نجف آبادی از آغاز طلبگی در پی معنویت بود، گفت: راجع به شرح حال این عالم اطلاعات فراوانی در دست نیست؛ این شاید به این دلیل باشد که خود وی نیز به این مساله مایل نبود.
استادی سال انتقال میردامادی نجف‌آبادی از نجف به ایران را نامشخص دانست و افزود: هنگامی که به مشهد آمد، در ردیف اول اساتید حوزه علمیه قرار گرفت؛ بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که در آن زمان علما و عملا مورد قبول بوده و شخصیتی شناخته شده بود.pic۴
این استاد حوزه علمیه قم تواضع را از شاخصه‌های اصلی شخصیت آیت‌الله نجف‌آبادی میردامادی برشمرد و تصریح کرد: وی جزو رجال صالح است و ذکر و یاد چنین علمایی ذکر خداست؛ تفسیر نگاشته شده توسط وی بسیار دقیق و آمیخته با روایات است و آن چه که امروز نیاز ماست، وجود چنین سرمایه‌هایی است؛ عالمانی که در عمل بتوانند ماهیت دین را نشان دهند.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی قم نیز با اشاره به ابعاد برگزاری این همایش گفت: توجه به میراث علمی گذشتگان برای هویت‌سازی ضروری است و عملکرد دفتر تبلیغات اسلامی در این خصوص قابل تقدیر است.
حجت‌الاسلام والمسلمین احمد واعظی با بیان اینکه احیای آثار بزرگان ما دارای پیام‌های متعددی است، اظهار کرد: هویت‌سازی و عرضه آن به نسل جدید از طرفی و آشنا کردن طلاب و فضلای جوان با شخصیت‌های برجسته، از طرفی دیگر از اهداف اصلی برگزاری چنین همایشی است.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی قم افزود: غرض از رویکرد تفسیر و تفسیرنگاری در سده اخیر ترویج فرهنگ قرآن‌پژوهی است.

مفاخر و اندیشمندان
به نحو مطلوب شناسانده نشده‌‎اندpic5
به گزارش ایرنا، رئیس دفتر مقام معظم رهبری نیز در حاشیه این همایش در جمع خبرنگاران اظهار کرد: مفاخر و اندیشمندان کشور به نحو مطلوب در جامعه شناسانده نشده‌اند لذا باید با برگزاری یادواره‌ها و همایش‌های گوناگون در این زمینه تلاش کرد.
آیت‌الله محمد محمدی گلپایگانی خاطرنشان کرد: مفاخر، علما و اندیشمندان بسیاری در طول تاریخ در حوزه‌های مختلف از جمله علوم دینی، منشاء تاثیرگذاری بسیار در کشورمان بوده‌اند و آثار باارزشی از خود به یادگار گذاشته‌اند.
رئیس دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه میزان آشنایی مردم نسبت به علما و اندیشمندان کشورمان کم است، افزود: لذا این طیف ارزشمند باید بیش از پیش به مردم و جامعه معرفی شوند.
گلپایگانی عنوان کرد: مرحوم آیت‌الله میردامادی نجف‌آبادی یکی از علمای صاحب‌نظر حوزه علمیه خراسان از جمله در تفسیر و قرآن‌پژوهی بود و 40 سال بدون تعطیلی در مسجد گوهرشاد حرم مطهر امام رضا(ع) نسبت به این امر اهتمام می‌کرد.
وی شناخت کامل نسبت به احادیث و روایات اهل بیت(ع) را دیگر خصوصیت مهم تفاسیر آیت‌الله میردامادی نجف‌آبادی برشمرد و بیان کرد: قرآن‌پژوهی و تفسیر این کتاب الهی بدون عنایت لازم به احادیث ائمه اطهار(ع) نتیجه مطلوبی نخواهدداشت.
گلپایگانی ادامه داد: زهد، تقوا، اخلاص کامل و ساده‌زیستی از دیگر ویژگی‌های مرحوم آیت‌الله میردامادی نجف‌آبادی بود.
وی گفت: انسان هر اندازه که عالم باشد و در زمینه‌های گوناگون پیشرفت کند اگر به مبانی اخلاقی توجه نداشته باشد به صورت جدی منحرف خواهد شد.
حوزه علمیه خراسان در طول تاریخ از جایگاه خاصی در توسعه علوم و معارف دینی برخوردار بوده و علما و اندیشمندان بسیاری در این زمینه تلاش کرده و منشاء اثر بسیار بوده‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به آیت الله سیدهاشم میردامادی نجف آبادی، شیخ طبرسی و غیره اشارهکرد. وی افزود: حوزه‌های علمیه استان‌های خراسان به برکت انقلاب اسلامی رشد بسیاری داشته‌اند.
آیت الله محمدی گلپایگانی گفت: امروز فرهنگ و معارف اسلامی و تشیع در سطح جهان در حال گسترش است و تقاضاهای بسیاری از نقاط مختلف جهان برای اعزام مبلغ به دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی ارسال می‌شود و مقام معظم رهبری بسیار با دوراندیشی به این مساله عنایت خاص دارند.