مدیرگروه جغرافیا و مدیریت شهری دانشگاه تهران:
بازآفرینی پایدار؛ راه نجات شهرها از بافت فرسوده
دنیای اقتصاد- مدیر گروه جغرافیا و مدیریت شهری دانشگاه تهران گفت: وقتی صحبت از بافت فرسوده می شود فقط بافت فرسوده عنوان نمی گردد، بافت فرسوده مباحث اجتماعی مهم همچون فقر و بحران هویت را به همراه دارد. احمد پوراحمد در اولین همایش بافت میانی شهرهای ایران در اصفهان، اظهار کرد: بافت میانی شامل بافت هایی در شهرها می شود که ۸۰ سال از عمر آنها می گذرد و بافت ناکارآمد محسوب می شوند. در دهه اخیر با سند توسعه عمرانی شهرهای اروپایی دو نکته باید در نظر گرفته شود. ابتدا اینکه بافت فرسوده دیگر معنا ندارد، بلکه بافت ناکارآمد مفهوم پیدا می کند و احیا بافت ناکارآمد صرفا احیا فعالیت کالبدی و معماری نیست، بلکه جنبه اقتصادی و اجتماعی این کالبدها نیز باید مدنظر قرار گیرد.
دنیای اقتصاد- مدیر گروه جغرافیا و مدیریت شهری دانشگاه تهران گفت: وقتی صحبت از بافت فرسوده می شود فقط بافت فرسوده عنوان نمی گردد، بافت فرسوده مباحث اجتماعی مهم همچون فقر و بحران هویت را به همراه دارد. احمد پوراحمد در اولین همایش بافت میانی شهرهای ایران در اصفهان، اظهار کرد: بافت میانی شامل بافت هایی در شهرها می شود که ۸۰ سال از عمر آنها می گذرد و بافت ناکارآمد محسوب می شوند. در دهه اخیر با سند توسعه عمرانی شهرهای اروپایی دو نکته باید در نظر گرفته شود. ابتدا اینکه بافت فرسوده دیگر معنا ندارد، بلکه بافت ناکارآمد مفهوم پیدا می کند و احیا بافت ناکارآمد صرفا احیا فعالیت کالبدی و معماری نیست، بلکه جنبه اقتصادی و اجتماعی این کالبدها نیز باید مدنظر قرار گیرد. وی با تعریفی از سازمان های مردم نهاد افزود: نهادهای مردمی دارای ظرفیت های مهارتی، دانشی، انگیزشی و خلاقیتی هستند و با مشارکت آنها می توان مباحث اجتماعی را به درستی اجرایی و پیاده سازی کرد و بر روی دو مسئله این سازمان ها تمرکز می کنند. ابتدا توانمند سازی مردم و سپس سرمایه های اجتماعی که به شدت مهم هستند.
مدیرگروه جغرافیا و مدیریت شهری دانشگاه تهران ادامه داد: در ایران به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر یک سازمان مردم نهاد وجود دارد که در این میان کلانشهرهای تهران و اصفهان وضعیت بسیار بهتری دارند. پوراحمد تصریح کرد: امروز ۷۵ هزار هکتار بافت فرسوده یا ناکارآمد در کشور وجود دارد که سه هزار و ۵۰۰ هکتار از آنها فقط در شهر تهران وجود دارد. البته فقط نباید در خصوص بافت فرسوده یک بعدی نگاه کنیم، وقتی صحبت از بافت فرسوده به میان می آید دو معضل اجتماعی فقر و بحران هویت نیز در کنار آن وجود دارد. پس مباحث اجتماعی در بافت های فرسوده یا ناکارآمد به شدت از اهمیت بالایی برخوردار است. وی با تاکید بر اینکه بازآفرینی پایدار شهری موجب ترمیم بافت ناکارآمد و کاهش معضلات اجتماعی می شود، ادامه داد: امروز قطعا دیگر دولت نه بودجه و نه اعتباری برای تغییر در بافت های فرسوده و میانی ندارد و باید با استفاده از سازمان های مردم نهاد به سمت بهبود این بافت ها برویم. مدیر گروه جغرافیا و مدیریت شهری دانشگاه تهران با اشاره به اینکه بازآفرینی پایدار شهری می تواند شهرها را از بافت های ناکارآمد نجات بدهد، افزود: شناسایی افراد خلاق، بازارچه محصولات غذایی و صنایع دستی خانگی، کاهش حجم کاری دستگاه ها، کمک به حقوق شهروندی و ایجاد نشاط اجتماعی و رفع فقدان اعتماد شهروندان به دستگاه اجرایی از جمله مواد مهم برای اجرای بازآفرینی پایدار شهری است. پوراحمد خاطرنشان کرد: پس نهادهای مردمی می توانند به عنوان جایگزین مناسب دولت نقش حفاظت از مناطق تاریخی و بافت های فرسوده در شهرها معرفی شوند.
ارسال نظر