دستیابی به کیفیت بالای 95 درصد در نورد سرد
گروه صنعت: فولاد یعنی سختی و استحکام در حین انعطاف پذیر بودن، اصلی که به خوبی در شرکت های تولید فولاد رعایت می شود و این میسر نیست مگر عبور از مراحل گوناگون و عملیات فراوان بر شمش های خام، گذشتن از هر کدام از واحدها برای تبدیل به ورق های فولادی،آداب و نکات مخصوص به خود دارد که در فولاد مبارکه اصفهان به خوبی انجام می‌گیرد اما شرح چگونگی انجام آن اینجا مدنظر نبوده بلکه آماری از تولیدات و تازه های یکی از نواحی این مجتمع یعنی نورد سرد مورد نظر است. به همین منظور با نادر حسین زاده مدیر ناحیه نورد سرد فولاد مبارکه به گفتگو نشستیم. دنیای اقتصاد: ناحیه نورد سرد به عنوان یکی از نواحی تولیدی مجتمع فولاد مبارکه از چه سالی آغاز به کار کرد و چه نوع محصولاتی را تولید می‌کند؟
ناحیه نورد سرد از سال ۱۳۷۱ همزمان با نواحی فولادسازی، نورد گرم و آهن سازی کار خود را آغاز کرده و آخرین ناحیه پایین دستی فولاد مبارکه است که محصولات نهایی سرد و اسید شویی را برای مشتریان تولید می‌کند.
در ابتدای کار ظرفیت تولیدناحیه نورد سرد750 هزار تن محصول سرد پیش بینی شده بود و دارای خطوط مختلفی مانند اسیدشوئی، واحدتاندم میل، واحد آنیلینگ و خطوط برش و اصلاح بود که در ادامه بهره برداری به واسطه شناسایی نیازهای آتی بازار و جهت دستیابی به تنوع محصولات در دهه 80 با مطالعات زیر ساختی اقداماتی جهت توسعه ناحیه نورد سرد انجام شد این توسعه ظرفیت ،تولید این ناحیه را به2میلیون تن محصولات سیکل و فروش اسیدشویی و1.7 میلیون تن محصولات سرد و پوشش دار و قلع اندود ارتقا داد.
در ابتدا دو نوع محصول سرد و محصول گرم اسیدشویی در ناحیه نورد سرد تولید می‌شد که پس از توسعه و گسترش در دهه ۸۰ خورشیدی ،در حال حاضر به هشت نوع محصول مختلف افزایش پیدا کرده است که مهمترین آن محصولات رنگی، گالوانیزه و قلع اندود می باشد.
در همین راستا با توجه به نیاز مشتریان استراتژیک فولاد مبارکه به ویژه خودروسازان، تنوع محصول را هم از نظر کیفیت و هم کمیت داشته‌ایم و توانسته‌ایم میزان عرضه به بازار خودروسازان را در سالهای اخیر افزایش دهیم.
در حال حاضر سالانه حداقل ۸۰۰ هزار تن محصولات سرد به بازار خودروسازان و صنایع زیر مجموعه آنها عرضه می‌شود که علاوه بر این سالانه ۳۲۰هزار تن محصولات پوشش دار و ۷۰۰ هزار تن کلاف خام و محصول اسید شویی شده نیز به بازار ورود پیدا می‌کند
دنیای اقتصاد: میزان تولیدات، افزایش یا کاهش محصولات تولیدی قسمت واحد نورد سرد را در سه ماهه نخست سال جاری بفرمایید؟
در سه ماه اول سال جاری توانسته‌ایم در خطوط اسید شویی ۴۳۲ هزار تن تولید، خطوط نورد ۳۶۱ هزار تن و بازپخت ها یک و دو ۲۰۳ هزار تن، خطوط اسکین یک و دو ۲۲۷ هزار تن،خطوط اصلاح ۱۷۰ هزار تن، ودر بخش گالوانیزه ۴۷ هزار تن، رنگی ۳۱ هزار تن و قلع اندود ۱۷ هزار تن دست پیدا کنیم که نسبت به سه ماه سال پیش در اکثر محصولات افزایش داشته‌ایم.
نورد سرد در خصوص تولید صرفا کمّی معنی و مفهوم کاملی ندارد چرا که تولید ما با کیفیت و ارتقا کیفیت همراه است همانگونه که قبلا هم به آن اشاره شد توسعه تکنولوژی، بخشی از آن علاوه بر کمیت مربوط به ارتقای کیفیت بوده است به گونه‌ای که در سه ماهه سال جاری توانسته‌ایم به کیفیت 95.82درصد در محصولات نورد سرد دست پیدا کنیم که یک رکورد کیفی در ناحیه نورد سرد می باشد که این مقدار در سال گذشته 95 درصد بوده است.
دنیای اقتصاد: تولید و عرضه محصولات جدید در فولاد مبارکه چه میزان می تواند با ورود محصولات وارداتی مقابله کند و مجددا نبض بازار را با جبران ضرر و زیانها به دست بگیرد؟
چنین نگرش و رویکردی به محصولات جدید جزء یکی از رویکردهای فولاد مبارکه در تمامی زمینه های محصولات بوده که توجه به تولید محصول جدید را داشته باشیم و این کار از سالهای قبل شروع شده و مرتبط به بحران فعلی در بازار نیست و همین بحرانها در صنایع فولاد باعث می‌شود که سرعت دستیابی به محصولات جدید افزایش یابد.
یکی از معضلات ما کاهش قیمت جهانی فولاد در بازار و امتیازاتی است که به واردات فولاد داده می‌‌شود و تمامی این موارد باعث کاهش تولید در خطوط تولید پوشش دار و اسید شوییها و خطوط نورد شده است و عاملی برای سرعت بخشیدن به تولید محصولات جدید می باشد و ارتقا کیفیت و کاهش هزینه های تولید را برای مقابله با تهدیدهای ناشی از واردات بیش از پیش در برنامه کاری خود قرار داده ایم هر چند که توجه و حمایت دولت برای مقابله با واردات بی رویه محصولات فولادی می تواند نقش کلیدی در بقای شرکتهای فولادی داشته باشد.
دنیای اقتصاد: ناحیه نورد سرد چه اولویت‌هایی را در دستور کار خود قرار داده است؟
با توجه به اینکه گلوگاه در ناحیه نورد سرد واحد آنیلینگ
می باشد در یک سال گذشته توانسته‌ایم با اجرای بومی سازی در زمینه طراحی، مهندسی و ساخت کوره‌ها و پایه‌های آنیل زنجیره قلع اندود محدودیتهایی که صرفا جهت افزایش تولید برای خودروسازان است را کاهش دهیم، دردو سال گذشته نخستین کوره آنیل بومی سازی شده وارد مدار تولید شد و در سال گذشته کوره دوم و در ماه گذشته نیز سومین کوره ساخت داخل وارد مدار تولید گردیدو تا اواخر تیرماه نیز کوره چهارم که مراحل تست نهایی را سپری میکند به چرخه تولید وارد خواهد شد.
به موازات توسعه و استفاده از این کوره‌ها، چهار پایه از ۶ پایه که جز بومی سازی بوده را نیز وارد مدار تولید کردیم که این امرمنجر شد تا در طول این سه ماه هر ماهه حداقل دو هزار تن افزایش تولید محصول سرد داشته باشیم و آخرین پایه ها نیز همزمان با کوره چهارم اواخر ماه جاری وارد مدار تولید می‌شود. با این توسعه و بهینه سازی در واحد آنیل ،در طول سال ۳۰ هزار تن محصول به چرخه تولید محصول سرد فولاد مبارکه اضافه می‌شود که در برنامه تولید نیز قبلا پیش بینی شده است.
علاوه بر این پروژه‌ای را از اواخر سال 93 آغاز کردیم که تعداد 16 عدد از پایه‌های قدیم آنیل را دمونتاژ و پایه های با تکنولوژی جدید جایگزین آنها نماییم که اکنون در مرحله ساخت تجهیزات و انعقاد قرارداد با پیمانکاران برای دمونتاژ و تامین و نصب تجهیزات هستیم و هزینه‌ای بالغ بر 20 میلیارد تومان برای این پروژه در نظر گرفته شده است و انتظار می رود اوایل سال 95 شاهد بهره برداری از این پروژه باشیم.
در زمینه های محیط زیست، سال گذشته اقدام به اصلاح کوره‌های بازیابی اسید کردیم و یکی از کوره‌های اصلاح شده از اوایل سال گذشته وارد مدار تولید شد و کوره دوم همین پروژه نیز جزو برنامه‌های اصلاحی و برنامه کاری است که امیدوارم تا دو ماه آینده برنامه اجرایی آن شروع گردد و این پروژه نزدیک به ۶ میلیارد تومان هزینه برای آن برآورد شده است.
دنیای اقتصاد: با توجه به بحران‌های مصرف انرژی آیا پروژه هایی را جهت کاهش مصرف انرژی داشته‌اید؟
از چند سال پیش پروژه هایی را در زمینه انرژی در مجتمع فولاد مبارکه و نورد سرد داشته ایم که تعدادی از آنها به نتیجه رسیده یا تعدادی توسط پرسنل در قالب نظام های کیفیت جامع اجرا شده است که به عنوان مثال یکی از آنها منجر به بازیافت بخار آب ناشی از کندانس در یکی از واحدها ناحیه شده است و پروژه های دیگری نیز در دست اقدام می باشد.