سریال انتخاباتی افزایش یارانه نقدی
سید محمد مجیدی
نخست به تعریف یارانه بپردازیم. یارانه یا سوبسید به مفهوم ساده، مزیتی است که دولت در اختیار مردم یا گروه خاصی از آنها قرار میدهد تا بتوانند فعالیتهای اقتصادی خود را راحتتر انجام دهند. برای مثال یارانه میتواند بهصورت نقدی به مردم پرداخت شود تا راحتتر بتوانند به داد و ستد و تامین نیازهای خود بپردازند یا میتواند شامل معاف شدن از پرداخت مالیات باشد که تحت این شرایط هزینه افراد برای انجام فعالیت اقتصادی خود کاهش مییابد. همچنین عرضه مواد مورد نیاز مردم مثل خوراک و پوشاک یا مواد اولیه صنایع، کشاورزان و.
سید محمد مجیدی
نخست به تعریف یارانه بپردازیم. یارانه یا سوبسید به مفهوم ساده، مزیتی است که دولت در اختیار مردم یا گروه خاصی از آنها قرار میدهد تا بتوانند فعالیتهای اقتصادی خود را راحتتر انجام دهند. برای مثال یارانه میتواند بهصورت نقدی به مردم پرداخت شود تا راحتتر بتوانند به داد و ستد و تامین نیازهای خود بپردازند یا میتواند شامل معاف شدن از پرداخت مالیات باشد که تحت این شرایط هزینه افراد برای انجام فعالیت اقتصادی خود کاهش مییابد. همچنین عرضه مواد مورد نیاز مردم مثل خوراک و پوشاک یا مواد اولیه صنایع، کشاورزان و... به قیمت پایینتر از قیمت بازار، خود گونهای از سوبسید یا یارانه است.
اما چرا دولتها به مردم یارانه میدهند؟ دولتها بهعنوان متولی اصلی حکومت علاوهبر برقراری نظم و امنیت، مرجع اصلی تصمیمسازی در اقتصاد کشور نیز هستند. وقتی بخشی از اقتصاد بهواسطه کمبود امکانات و عدمتوانایی در جذب منابع مورد نیاز دچار مشکل میشود کارآیی خود را از دست داده و صدمات آن بهصورت سیستمی به بخشهای دیگر منتقل میشود. برای مثال اگر دولتها منابع لازم برای آموزش یا بهداشت در مناطق محروم را فراهم نکنند سرمایههای انسانی زیادی (که میتوانند در بلندمدت منافع بیشماری نصیب کشور کنند) از سیستم اقتصادی حذف میشوند؛ یا اگر دولتها به کشاورزان سهمیه کود یا وامهای ارزانقیمت برای تامین نیازهای کشت و زرعشان ندهند رفته رفته از جمعیت این قشر کاسته شده و تولید کلی محصولات کشاورزی کاهش مییابد. در مرحله بعد این کمبود با ورود محصولات خارجی جبران خواهد شد که بهمعنی افزایش واردات و خارج شدن پول از کشور خواهد بود.
بنابراین دولتها باید منابع موجود در کشور را بهگونهای توزیع کنند که همه اقشار بتوانند نقش خود را در اقتصاد ایفا کنند و از منافع آن بهرهمند شوند. اصل اقتصادی مهم در زمینه اعطای یارانه این موضوع است که عواید حاصل از یارانه باید بیش از هزینهای باشد که دولت در این زمینه انجام میدهد. بنابراین دادن یارانه یک سیاست مهم و یک منفعت اقتصادی اجتنابناپذیر است که همواره مدنظر دولتها بوده است. اما با توجه به نزدیک شدن به انتخابات شاید شما نیز برخی شعارهای نامزدان مبنی بر افزایش یارانه نقدی را شنیده باشید. بهنظر شما چند برابر شدن یارانه نقدی امری مفید خواهد بود؟ آیا تحت این شرایط رفاه خانوارها افزایش مییابد؟ آیا از نظر اقتصادی این طرح به توسعه کشور، افزایش تولید و اشتغال کمک خواهد کرد؟
نخست آنکه از نظر اقتصادی بهنظر میرسد اینگونه شعارها تنها جنبه تحریک احساسات و انگیزه مردم را دارد زیرا هیچکدام از این نامزدان طرحی برای اینکه اینگونه پرداخت منابع نقدی بهچه منظور است، چگونه بر اقتصاد تاثیر خواهد گذاشت، اعداد و ارقامی که ارائه میشود بر چه اسلوبی استوار است و نهایتا از پرداخت این یارانه چه سودی نصیب اقتصاد و تولید ملی میشود، پیش روی مردم نمیگذارند. فقط بهواسطه شرایط بد معیشتی مردم با دادن اینگونه شعارها قصد انحراف انگیزه مردم به سمت خود را دارند. همانگونه که در بالا گفته شد هدف از دادن یارانه، فعال کردن بخشهای نیازمند جامعه برای نقشآفرینی در سیستم اقتصادی است و در کل منافع این طرحها باید بیش از هزینه آن برای دولت باشد. یارانه نقدی در کشور در دوران اوج قیمتهای نفتی با وجود منابع عظیم مالی همواره با کسری بودجه همراه بود. از زمان اجرای این طرح، تامین منابع لازم برای پرداخت یارانه یکی از چالشهای اساسی دولت در تعیین بودجه سالانه بوده است. در شرایط پسابرجام که درآمدهای نفتی کشور نیز محدودتر شده است بدهی ۷۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت هیچ گواهی مبنی بر وجود منابع لازم برای افزایش یارانه نقدی ندارد.
با فرض وجود منابع لازم برای افزایش یارانه نقدی به سراغ مساله اساسی برویم. در صورت اجرایی شدن این طرح چگونه شرایط اقتصادی کشور بهبود مییابد؟ در سیستم یارانه غیرنقدی، هدفگیری دولت در بهبود رفاه اقتصادی مردم دقیقتر خواهد بود برای مثال وقتی برنج یک کالای ضروری در سبد مصرفی افراد جامعه است دادن کوپنهای خرید برنج به طبقات محروم جامعه یعنی هدایت رفتار مردم به سمت هدف مورد نظر؛ یا وقتی هدف، اشتغال طبقات محروم جامعه است شناسایی این قشر، تامین غذا، خدمات درمانی و تامین اجتماعی آنان تا مرحله ورود به بازار کار به مفهوم هدفگذاری یارانه برای بهرهوری از سرمایه انسانی بالقوه خواهد بود. اما در مورد اعطای یارانه نقدی چطور میتوان رفتار مردم را کنترل یا به سمت هدف خاصی هدایت کرد؟ دادن یارانه نقدی به مثابه افزایش تقاضای مصرفی خانوارها است. تحت این شرایط تقاضای مصرفی مردم در انواع و اقسام کالاها توزیع شده و دیگر نمیتوان مقصد نهایی پولهای یارانه را بهدرستی تعیین کرد. افزایش تقاضا در اقتصاد در حال توسعه و تک محصولی کشور که زیرساختهای بخش عرضه آن بهدرستی شکل نگرفته، یا منجر به افزایش قیمتها میشود یا زمینهساز افزایش واردات به کشور خواهد بود که هر دو آسیبی بزرگ بر پیکره اقتصاد کشور وارد میکنند.
شاید خود شما نیز به این باور رسیده باشید که یارانه نقدی در ابتدا درآمد شما را افزایش داد اما رفته رفته با افزایش قیمتها قدرت خرید شما به مراتب کاهش یافت تا جایی که دیگر همان کالاهای قبل را نمیتوانید وارد سبد کالایی خود کنید و این همان نظریهای است که اقتصاددانان در مورد توزیع یارانه نقدی در بین قشر بزرگی از جامعه دارند. اگر این آمار و ارقام و مفاهیم اقتصادی گویای تجدید نظر اساسی در رویه پرداخت یارانه در سیستم اقتصادی کشور است، نامزدانی که نقطه پرگار اصلاحات اقتصادی خود را روی افزایش یارانه نقدی گذاشتهاند یا نظریهپردازی قدرتمند هستند که طرح جامع و کاملی در این زمینه دارند یا قصد دارند با تحریک احساسات مردم در شرایط بد اقتصادی آرای خود را به قیمت از دست رفتن منابع مالی عظیم کشور، افزایش تورم و کاهش تولیدات داخلی کسب کنند. رویهای که در بلندمدت اثری جز کاهش رفاه خانوارها نخواهد داشت.
ارسال نظر