لزوم انتقال حمل و نقل عمومی اصفهان به زیر شهر

رئیس کمیسیون حقوقی، اقتصادی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار کرد: روزانه بیش از ۶۰۰ هزار خودرو از جمله ۱۲۰۰ دستگاه اتوبوس و ۲۳ هزار تاکسی در شهر اصفهان تردد می کنند. وی افزود: این در حالی است که ۵۰ درصد از اتوبوس های حمل و نقل عمومی بیش از ۵ سال عمر دارند. فتح الله معین با اشاره به اینکه این حجم از خودرو، شهر را به مکانی برای تردد خودروها تبدیل کرده است؛ تصریح کرد: شهر زمانی برای زندگی مناسب و امن است که شرایط برای زیستن انسان فراهم باشد نه فقط برای تردد ماشین.

وی ادامه داد: در کشورهای توسعه یافته برای تبدیل شهر ماشینی به شهر انسانی، بخشی از حمل و نقل را به سطح زیرین شهر انتقال داده اند. وی گفت: با ساخت امکانات زیرزمینی، سطح شهر را برای قدم زدن، ورزش، نشستن های دورهمی، تفریح و شادی و دوچرخه سواری فراهم می کنند. معین بیان کرد: در توسعه شهری جدید برای پیشگیری از آسیب زدن به بافت اصلی شهر، تا حدامکان قطارها، مترو و خودروها به زیر زمین منتقل می شوند. وی افزود: اگر چنین نشود شهر به محوطه ای مملو از ماشین و آلودگی های صوتی و زیستی تبدیل می شود. رئیس کمیسیون حقوقی، اقتصادی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان خاطر نشان کرد: همچنین مداخله انسان در طبیعت و به بهانه ایجاد تسهیلات، تبدیل طبیعت به مکان های تجاری مانند آنچه در برخی از نقاط ناژوان، حاشیه رودخانه و شمال شهر رخ داده است یا تبدیل فضاهای سبز شهری به ساخت و ساز انسانی، همه جز کاهش کیفیت زندگی در شهر نتایج دیگری نداشته و نخواهد داشت.

وی ادامه داد: نباید اجازه داد به بهانه های مختلف مداخله انسان در طبیعت صورت گرفته تا نتیجه چنین اقداماتی، غرق کردن شهروندان در زندگی ماشینی و سیمانی باشد. معین اضافه کرد: در این حالت شهروند در حکم فردی است که در مشکلات و مسائل شهر ماشینی گرفتار شده و در حالی که فریاد کمک می زند، دیگران از بیرون نظاره گر او هستند. وی افزود: ما به عنوان مسئولان شهر نباید نظاره گر وضع موجود باشیم درحالی که شهروندان در حال دست و پا زدن و فریاد کمک خواهی هستند؛ باید برای نجات اقدام کرد. رئیس کمیسیون حقوقی، اقتصادی و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: هزینه انتقال حمل و نقل عمومی به زیر شهر زیاد است اما با برنامه ریزی درازمدت هم امکانپذیربوده و هم پیامدهای مثبتی به ویژه در افزایش کیفیت زندگی شهری دارد. معین در پایان خاطرنشان کرد: توجه ویژه به پرداخت اعتبار مورد نیاز برای تکمیل خط یک مترو و شروع خطوط ۲ و ۳ آن و تعریف پیاده راه های مناسب می تواند گامی موثر در این مسیر باشد.