روزهای غم انگیز صنعت تایر ایران
تولیدکنندگان تایر، زیر فشار کالای قاچاق و چینی
مدیر عامل گروه صنعتی رازی در دیدار از «گروه رسانهای دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه واحدهای تولیدی با مشکل بازپرداخت تسهیلات دریافتی از حساب ذخیره ارزی مواجه هستند، گفت: ۵ هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی وجود دارد که درگیر چگونگی بازپرداخت تسهیلات دریافتی از حساب ذخیره ارزی هستند. به گفته دکتررضا گنجی، براساس مصوبه مجلس مقرر شد تا بدهکاران حساب ذخیره ارزی در مدت زمانی مشخص ۲۵درصد از بدهی خود را پرداخت و مابقی بدهی خود را بر مبنای نرخ روز دریافت، یا قیمت روز گشایش پرداخت کنند، اما با وجود مصوبه پیشبینی شده در قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور پس از پرداخت ۲۵ درصد از بدهی از سوی بدهکاران ارزی، دولت اعلام کرد مابقی بدهی باید به نرخ روز حساب شود که این امر مشکلات بسیاری را برای تولیدکنندگان به وجود آورد.
مدیر عامل گروه صنعتی رازی در دیدار از «گروه رسانهای دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه واحدهای تولیدی با مشکل بازپرداخت تسهیلات دریافتی از حساب ذخیره ارزی مواجه هستند، گفت: ۵ هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی وجود دارد که درگیر چگونگی بازپرداخت تسهیلات دریافتی از حساب ذخیره ارزی هستند. به گفته دکتررضا گنجی، براساس مصوبه مجلس مقرر شد تا بدهکاران حساب ذخیره ارزی در مدت زمانی مشخص ۲۵درصد از بدهی خود را پرداخت و مابقی بدهی خود را بر مبنای نرخ روز دریافت، یا قیمت روز گشایش پرداخت کنند، اما با وجود مصوبه پیشبینی شده در قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور پس از پرداخت ۲۵ درصد از بدهی از سوی بدهکاران ارزی، دولت اعلام کرد مابقی بدهی باید به نرخ روز حساب شود که این امر مشکلات بسیاری را برای تولیدکنندگان به وجود آورد. بهطوری که با وجود تمایل تولیدکنندگان برای پرداخت بدهی خود بر اساس مصوبه پیش بینی شده از سوی مجلس با تغییر صورت گرفته از سوی دولت، بدهکاران نیز پاپس کشیدند. دکترگنجی، پرداخت مالیات توسط تولیدکنندگان را یکی دیگر از مشکلات بخش تولید عنوان کرد وگفت: روند پرداخت مالیات شفاف نیست و دولت باید راهکاری شفاف را برای مودیان مالیاتی در نظرگیرد تا به این طریق مودیان به پرداخت مالیات راغب شوند. به گفته وی، با توجه به اینکه سود بانکی در راستای هدایت منابع مالی به سمت بخش تولید کاهش یافت؛ اما این موضوع محقق نشد و تنها سیستم بانکی از کاهش بهره سود برد و روند پرداخت تسهیلات به بخش تولید تسریع نشد.
دکتر رضا گنجی/ رییس انجمن صنفی صنعت تایر
تولید تایر در ایران به سالهای بسیار دور پیش از انقلاب اسلامی بازمی گردد. پس از انقلاب کارخانههای دیگری به این گروه اضافه شدند، طوری که در حال حاضر ۹ کارخانه تولید تایر در ایران با ظرفیت رسمی ۳۲۰ هزار تن، وظیفه تولید و تامین تایر مصرفی کشور را به عهده دارند. در حال حاضر شرکتهای تولید کننده تایر کشور به فکر ارتقاع سطح فناوری خود بوده و با شرکتهای مطرح بین المللی در حال مذاکره برای گرفتن فناوری جدید هستند که این انتقال تا رفع کامل تحریمها به طول خواهد انجامید. واردات تایر نیز مثل همیشه ادامه داشته و فراز و فرودهای خود را دارد. مثلا در سال ۹۳ میزان واردات تایر به دلیل اختصاص ارز مبادله ای حدود یکصد هزار تن از سالهای قبل بیشتر بود که این موضوع موجب رکود مصرف تایرهای داخلی شد. این در حالی است که در دوران جنگ تحمیلی و عدم دسترسی به واردات، این کارخانههای داخلی بودند که با حداکثر توان تولید کردند و کشور توانست شرایط جنگی را بدون کسری سپری کند. پس از جنگ تحمیلی و با اعمال تحریمها علیه ایران، واردات به سوی خاور دور کشیده شد و کشورهایی مثل هند، چین، اندونزی و کره نقش صادر کننده تایر به ایران را به عهده گرفته و حدود ۹۰ درصد تایرهای وارداتی به کشور، از این کشورها صورت گرفت به نحوی که اکنون تایرهایی مثل بریجستون، میشلن و گودیر، نقش تایرهای لوکس را در بازار ایران ایفا میکنند .
با این حال اخیرا به منظور سر و سامان دادن به واردات. وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به تشکیل کارگروهی خاص اقدام کرده، این کارگروه واردات تایر را سرو سامان داده و در حال حاضر حدود ۴۰ نمایندگی مجاز برای تایر تعریف شده که اجازه ثبت سفارش و ورود کالا را دارند. علاوه براین، در صنعت تایر ایران حدود ۱۵ هزار نفر به صورت مستقیم در کارخانهها به تولید تایر اشتغال دارند که این رقم با توجه به اشتغال غیرمستقیم به حدود بیش از ۲۰۰ هزار نفر میرسد و این خیل عظیم در صورت عدم توجه و حمایت دولت قطعا با مشکل مواجه خواهند شد. انجمن صنفی صنعت تایر معتقد است، ورود تایر به کشور باید کنترل شده باشد. تجار نیز باید مبادرت به ورود تایرهایی کنند که در کشور تولید نشده و یا کسری تایرهای تولیدی کشور را وارد نمایند. این در حالی است که چنین وضعی در حال حاضر حاکم نیست و تجار هر سایز و هر مقدار که بخواهند وارد میکنند. وجود چنین حجم عظیمی از واردات و دمپینگ کالاهای چینی و پرداخت ۱۳ تا۱۵ درصد جایزه صادرات به تولید کنندگان چینی، توان رقابت را از تولیدکنندگان ایرانی ربوده به نحوی که در حال حاضر کارخانههای داخلی با ظرفیت کامل کار نمی کنند و شرکتهای خارجی سهم بازارآنها را گرفته اند. تولید تایر که در دوران جنگ تحمیلی تا ۳۳۰ هزارتن افزایش یافته بود. اکنون در سال ۹۵ به ۲۲۰ هزار تن رسیده است. در سال گذشته ۱۵۰ هزار تن تایر وارد شده که این مقدار به صورت رسمی بوده است. از میزان دقیق تایر وارد شده به صورت قاچاق نیز اطلاع دقیقی در دست نیست. اما مقدار کمی نمی تواند باشد. تعرفه واردات تایر نیز ۳۱ درصد برای تایرهای سبک و ۲۰ درصد برای تایرهای سنگین است، اما این مقدار تعرفه آنقدر زیاد نیست که مانع واردات شود، ضمن آنکه همه واردات از گمرکات رسمی وارد نمی شوند.
از سوی دیگر وجود تایرهای قاچاق مثل سایر کالاهایی که قاچاق میشوند نقش پررنگی در بازار دارد. وجود این کالاها علاوه بر تولیدکنندگان داخل، تجار رسمی را نیز دچار مشکلات عرضه کرده آنچنان که سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز به موضوع وارد شده و جلسات متعددی در خصوص راهکار مبارزه با تایر قاچاق تشکیل و تصمیمات خوبی اتخاذ شده است. مسلما کلیه مسئولان معتقدندکه از ورود کالای مشابه داخلی که در ایران تولید میشود باید ممانعت شود و تلاش میکنند این مهم صورت گیرد تا ضمن حمایت ازتولید داخل به حفظ اشتغال پایدار فرزندان ایران اسلامی همت گمارده شود . در حال حاضر وزارت صنعت، معدن و تجارت به منظور گسترش زنجیره تولید تایر برای سالهای بعد از ۱۴۰۰،نسبت به صدور پروانه تاسیس برای ۴ کارخانه دیگر با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن در بخش خصوصی و با مشارکت سازمان گسترش مالکیت واحدهای تولیدی اقدام کرده که آنها نیز در حال مذاکره برای اخذ فناوری ورود ماشین آلات و در نهایت ساخت کارخانه هستند. اما با توجه به تحریمها و اثرات آن که هنوز لغو نشده، چندان موفقیتی در اجرای این پروژه به دست نیامده است. از سوی دیگر شرکتهای فعلی تولید کننده تایر نیز واحدهای گسترش افزایش ظرفیت تولید خود را دارند، به نحوی که شاید پس از تکمیل همه طرحها ظرفیت تولید تایر در کشور در سال ۱۴۰۵ به ۶۰۰ هزار تن افزایش یابد. علاوه براین، شرکتهای تولیدکننده تایر همگی دارای طرح گسترش هستند و احتمالا ظرفیت تولید در پایان سال ۹۶ به حدود ۴۲۰ هزار تن خواهد رسید.
بدیهی است این ظرفیت عظیم تا ۹۰ درصد مصارف کشور را تامین میکند و به همین دلیل لزوم حمایت دولت از تولیدات داخلی در مقابل واردات ضروری است. باید بدانیم که همه تایرهای وارداتی کیفیت مناسب و حتا بهتر از تایر ایرانی ندارند. بعضی از آنها به دلیل قیمت ارزان وارد میشوند و البته بعضی دیگر کیفیت مناسب و خوب دارند ولی قیمت آنها بسیارگران است. مهم این است که واردات تایر خارجی چه با کیفیت چه بی کیفیت، چه ارزان چه گران، سهم بازار کالای ایرانی را تصاحب میکنند و بر دولت واجب است حسب فرمان مقام معظم رهبری از ورود کالاهایی که مشابه آن داخل کشور تولید میشود ممانعت به عمل آورد. حمایت دولت از تولیدات داخلی میتواند با افزایش نرخ گمرکی یا به وسیله safe guard روی بعضی کشورها. مانند چین اعمال شود. همچنین حمایت دولت از صنایع داخلی مبنی بر عدم صدور مجوز ورود برای سایزهایی که در ایران تولید میشود، اقدام موثری است برای حمایت از کارخانههای داخل در مقابل واردات. در حال حاضر هر دو نوع حمایت، مورد درخواست انجمن صنفی صنعت تایر بوده و تمامی ارگانها در لزوم حمایت از صنایع داخلی اتفاق نظر دارند. تاکید میکنیم که وجود کالاهای قاچاق در هرکشوری موجب تضعیف اقتصاد و گسترش رانت. عدم قانون مندی و... میشود و لازم است دولت نظارت ویژهای بر مبارزه با قاچاق تایر داشته و کالای قاچاق را همچون مواد مخدر معدوم نماید. از دیگر سو، با گسترش آموزش و فرهنگ سازی و ترویج آن در رسانههای عمومی باید مردم را به خرید کالای ایرانی تشویق کرد و امتیازات آن را برشمرد تا مصرف کنندگان با اطمینان کالای ایرانی را بخرند. گارانتی و خدمات پس از فروش گسترده در سراسر کشور کالاهای داخل توسط کارخانهها، توجه به حفظ اشتغال پایدار فرزندان ایران زمین و حمایت از تولید کننده داخلی به منظور گسترش کیفیت، از امتیازات خرید کالای ایرانی است. مزایای دیگر لاستیکهای ایرانی نسبت به خارجی عبارت است از:
الف : استاندارد ملی ایران که برگرفته از استاندارد آمریکا و اروپاست، استاندارد بالایی است، به نحوی که هم اکنون کشورهای اروپایی و امریکا از استانداردی مشابه ایران استفاده میکنند .
ب : تولیدات داخلی دارای بیمه کیفیت هستند و در صورت بروز هر حادثه جانی و مالی، مصرف کنندگان میتوانند با مراجعه به بیمه خسارت خود را دریافت کنند.
با توجه به این مشخصه ها، مصرف کننده ایرانی میتواند با اطمینان تایرهای ایرانی بخرد و مصرف کند.
ارسال نظر