نگاهی به وضعیت بهداشت و درمان شهرستان چناران
مهدی اکبرزاده با گسترش روزافزون جمعیت و بروز بیماریهای جدید، حوزه سلامت و مدیران آن همواره با چالشهای مختلفی روبهرو هستند. چالشهای مهم حوزه سلامت توسعه و تامین منابع، نیروی انسانی و وسایل و تجهیزات است. توسعه و گسترش شهرها، نیاز ساکنان این شهرها به کادر پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی را افزایش میدهد. در صورت نبود یا کمبود در هر بخش از این خدمات، بیماران مجبور هستند برای دریافت خدمات کافی و بهتر به شهرها یا حتی کشورهای دیگر سفر کنند. پس بهتر است خدمات درمانی مطلوب و قابل قبولی در شهرها ایجاد شود تا از افزایش هزینه و حتی خروج ارز جلوگیری شود.
مهدی اکبرزاده با گسترش روزافزون جمعیت و بروز بیماریهای جدید، حوزه سلامت و مدیران آن همواره با چالشهای مختلفی روبهرو هستند. چالشهای مهم حوزه سلامت توسعه و تامین منابع، نیروی انسانی و وسایل و تجهیزات است.
توسعه و گسترش شهرها، نیاز ساکنان این شهرها به کادر پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی را افزایش میدهد. در صورت نبود یا کمبود در هر بخش از این خدمات، بیماران مجبور هستند برای دریافت خدمات کافی و بهتر به شهرها یا حتی کشورهای دیگر سفر کنند. پس بهتر است خدمات درمانی مطلوب و قابل قبولی در شهرها ایجاد شود تا از افزایش هزینه و حتی خروج ارز جلوگیری شود.
یکی از مهمترین خدمات ارائه شده در بخش بهداشت و درمان «خدمات بیمارستانی» است. بر اساس آمار ارائه شده توسط بانک جهانی، در جهان به ازای هر ۱۰۰۰ نفر ۱.۴پزشک و ۲.۹ پرستار وجود دارد که این آمار در ایالات متحده به ۲.۴پزشک و ۹.۸پرستار میرسد. در خاورمیانه این آمار به ۱.۴ پزشک و ۲.۲ پرستار به ازای همین تعداد میرسد، اما در ایران به ازای هر ۱۰۰۰ نفر، ۰.۹ پزشک و ۱.۴پرستار وجود دارد که نسبت به سطح جهانی و منطقهای کمتر است. از همین رو در نظر داریم هر هفته در این ستون وضعیت یکی از شهرستانهای استان را در حوزه بهداشت و درمان بررسی کنیم.
چناران، مرکز شهرستان چناران و از شهرهای استان خراسان رضوی است که در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال غربی مشهد واقع شدهاست. طبق سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ جمعیت چناران ۱۲۵ هزار و ۶۰۱ نفر اعلام شده است که از این میزان، ۵۸هزار و ۱۰۱ نفر در بخش شهری این شهرستان زندگی میکنند. این شهر مانند دیگر شهرهای استان خراسان رضوی، دارای شبکه سلامت و درمان مشخصی است. این شبکه به غیر از واحدهای ستادی دو حوزه «مرکز بهداشت» و «بیمارستان ثامن الائمه» را شامل میشود.
شبکه بهداشت
خدمات اساسی بهداشت، به معنای مراقبتهای اولیه بهداشتی معتبر و علمی است که با بهایی عادلانه در دسترس برای تمامی آحاد جامعه باشد. این خدمات شامل آموزش عمومی جامعه، اصلاح و بهبود تغذیه، مراقبت مادر و کودک، تنظیم خانواده، ایمن سازی علیه بیماریهای عفونی (سل، دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، فلج اطفال، سرخک، سرخجه و اوریون) پیشگیری و درمان بیماریهای بومی و محلی، خدمات بهداشت دهان و دندان و خدمات بهداشت روان میشود. مرکز بهداشت چناران که شامل ۴ مرکز شهری، ۴ مرکز بهداشتی درمانی روستایی و ۴۹ خانه بهداشت است، هم اکنون با ۱۴ پزشک، ۱۰ ماما و ۶۴ بهورز در حال خدمت رسانی به ساکنان روستاهای تحت پوشش است.
خدمات درمانی بیمارستانی و درمانگاهی
براساس آمار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در حال حاضر ۵۲ پزشک عمومی، ۱۷پزشک متخصص و ۲ ماما در شهرستان چناران مشغول فعالیت هستند.
با توجه به آمار جهانی که در بالا به آن اشاره شد، شهرستان چناران، حداقل به ۱۲۵ پزشک نیاز دارد که کمبود حداقل ۴۵ پزشک در این شهرستان کاملا مشهود است. لازم به ذکر است اطلاعات لازم در خصوص تخصصهای مورد نیاز و تخصص های موجود در این شهرستان در اختیار خبرنگار روزنامه دنیای اقتصاد قرار نگرفته است و لذا از تحلیل این قسمت باز ماندهایم.
این شهرستان، علاوه بر کمبود نیروی انسانی در بخش درمان، با کمبود تخت بیمارستانی نیز مواجه است. این شهرستان فقط از یک بیمارستان ۵۰ تختخوابی برخوردار است.
هم اکنون بخشهای جراحی عمومی، زنان و زایمان، داخلی قلب، اطفال، CCU و اورژانس در این بیمارستان دایر است. کلینیک تخصصی، درمانگاه اورژانس و بخش دیالیز از بخشهای تازه تاسیس این مجموعه هستند. در کنار ارائه خدمات درمانی توسط این بیمارستان ۲ درمانگاه عمومی نیز در این شهرستان خدمات درمانی ارائه می دهند اما خدمات آنها فقط در سطح عمومی است.
هرچند نمیتوان زحمات و تلاشهایی که تاکنون برای ایجاد همین شبکه سلامت و بهداشت کشیده شده است را در نظر نگرفت اما با نگاهی کلی میتوان دریافت که هنوز کمبودهای زیادی در بخش کادر انسانی و خصوصا کادر متخصص و هم چنین کمبودهایی در بخش تجهیزات پزشکی احساس میشود. امید است در آیندهای نه چندان دور شاهد تکمیل و گسترش این شبکه بهداشت و سلامت باشیم.
ارسال نظر