ب‌ام‌و به دنبال پنل داشبورد مجازی

کاربر پسند بودن فناوری‌ها به همان اندازه اهمیت دارد که ساخت یک فناوری می‌تواند اهمیت داشته باشد و چیزی که باعث می‌شود یک فناوری مورد استفاده و کاربردی شود کاربر‌پسند بودن آن است. کاربر پسند بودن به این معنا است که کاربر برای استفاده از یک امکان دچار سردرگمی نشود و استفاده از آن به راحتی و بدون داشتن دانش خاصی صورت بگیرد. در دنیای پر رقابت امروزی تنها فناوری‌هایی موفق می‌شوند که در این زمینه موفق‌تر عمل کرده‌اند.

شرکت ب‌ام‌و به‌عنوان یکی از خودرو‌سازان صاحب فناوری قصد دارد در نمایشگاه CES ۲۰۱۷ از آخرین ایده‌اش رونمایی کند؛ این فناوری جدید HoloActive Touch نام دارد و به نظر می‌رسد نسخه به‌روز‌رسانی شده از فناوری‌های گذشته است که قرار است در نقش نوعی رابط کاربری مجازی برای اتومبیل‌ها ظاهر شود. در واقع این سیستم نوعی صفحه لمسی از نوع مجازی و نامرئی است که با حرکت انگشتان دست در هوا عمل می‌کند. با حرکت انگشتان در هوا دستورات مورد نظر به خودرو داده می‌شوند و این کار بر اساس تشخصی حرکت صورت می‌گیرد. در واقع این کار نوعی ایجاد زبان اشاره بین کاربر و خودرو است تا آنچه لازم است اعمال شود بدون اینکه به جایی خیره شوید انجام شود که باعث ایجاد ایمنی و افزایش تمرکز در رانندگی می‌شود. به نظر می‌رسد که این سیستم، هولوگرام‌ها را از کنسول مرکزی به سمت فرمان ارسال می‌کند تا راننده به کمک دست آزاد خود، با آنها تعامل داشته باشد. در جریان این ارسال و بازتاب‌های صورت گرفته، دوربینی هم به دنبال کردن محل قرارگیری انگشتان شما می‌پردازد و دستورات از سوی خودرو درک می‌شوند. اینکه این فناوری در چه زمانی به درون خودروهای ب‌ام‌و راه پیدا می‌کند سوالی است که ب‌ام‌و هنوز به آن پاسخی نداده است و قبل از این موضوع هم برای برخی کارها و دستورات ساده در خودرو ب‌ام‌و از سیستم‌های مشابه‌ای استفاده کرده است. نگرانی‌هایی در این رابطه اما وجود دارد که آیا این کار واقعا باعث ایجاد ایمنی می‌شود یا خود باعث کاهش ایمنی و حواس پرتی راننده خواهد شد. نمایشگاه CES محلی است تا شرکت‌های مختلف دستاوردهای خاص خود را در معرض نمایش قرار دهند و هر ساله خودرو‌سازان زیادی در کنار سایر تولید‌کننده‌ها مانند وسایل منزل و تولید‌کنندگان ابزار‌های مختلف مبتنی بر فناوری در این نمایشگاه که در لس‌آنجلس برگزار می‌شود، شرکت می‌کنند. مبتکران زیادی از سراسر دنیا سال‌ها است که دستاوردهای خود را در این فرصت بین‌المللی معرفی می‌کنند. خودرو‌سازها هم که در موضوع فناوری حرف‌های زیادی برای گفتن دارند پای ثابت این نمایشگاه بزرگ هستند که در سال ۲۰۱۷ ب‌ام‌و از این صفحه لمسی و مجازی خود رونمایی خواهد کرد. فناوری‌ها برای اینکه به درون خودروها راه پیدا کنند باید مسیر دشواری را طی کنند و معرفی آنها به معنای تجاری‌سازی نیست و بر اساس بازخوردهایی که در نمایشگاه گرفته می‌شود ممکن است تغییراتی در آن ایجاد شده یا به‌صورت محدود استفاده شود یا اینکه با جدیت تجاری‌سازی آن فناوری را دنبال می‌کنند. موضوع ایمنی در خودرو موضوع جدیدی نیست اما بر اساس اقداماتی که در یکی، دو دهه اخیر صورت گرفته است افزایش چشمگیری در این حوزه به‌وجود آمده است و خودروهای دو دهه گذشته با امروزی قابل مقایسه نیستند و این افزایش چشمگیر ایمنی ارتباط مستقیمی با فناوری دارد.

استفاده از تجهیزات و طراحی‌هایی که باعث شوند راننده تمرکز خود را از دست ندهد یا برای ایجاد یک تغییر در تنظیمات مربوط به وضعیت داخلی خودرو نیاز نداشته باشد که نگاهش را از جاده بردارد مورد توجه است. نکته دیگر این است که در استفاده از این سیستم‌ها نباید به داشتن مهارت خاصی نیاز باشد چرا که برای روشن کردن سیستم گرمایش خودرو اگر لازم باشد فرد به یادگیری حرکت خاصی اقدام کند یا در تشخیص آن خطا وجود داشته باشد از حالت کاربر پسند بودن خارج می‌شود. این نکته اهمیت زیادی دارد چرا که افراد ترجیح می‌دهند به‌صورت فیزیکی دکمه‌ای را در زمان کوتاه‌تری لمس کنند تا اینکه سیستم تشخیص حرکات فرمان صادر شده را اشتباه دریافت کند و باعث ایجاد حواس پرتی بیشتر شود.

ب‌ام‌و با توجه به سابقه درخشانی که در ساخت خودروهای مبتنی بر فناوری دارد قطعا در رابطه با مشکلات و ایمنی در این فناوری به جمع‌بندی مناسبی می‌رسد. آنچه مسلم است این است که خودروهای آینده کاربر پسندتر از همیشه خواهند بود و برای اینکه این هدف تحقق پیدا کند باید مسیری طولانی طی شود که این فناوری‌ها گام‌های نخست در این رابطه به حساب می‌آیند.

ب‌ام‌و به دنبال پنل داشبورد مجازی

ب‌ام‌و به دنبال پنل داشبورد مجازی