نفت،‌ گاز و انرژی جذاب‌ترین حوزه‌ها برای سرمایه‌گذاران اروپایی است
مشاور رییس جمهور با اشاره به حوزه‌های جذاب برای ورود سرمایه‌گذاران اروپایی،‌ گفت: اروپایی‌ها را یکی از شرکای مناسب صنعتی ایران می‌دانیم و البته دیگران را هم نفی نمی‌کنیم، اما از ظرفیت خوب اروپایی‌ها برای توسعه همکاری‌هایمان استفاده می‌کنیم. جذاب‌ترین حوزه‌ها برای همکاری با سرمایه‌گذاران اروپایی نفت،‌ گاز و حوزه‌های انرژی هستند. اکبر ترکان،‌ دبیر شورای عالی مناطق آزاد درباره همکاری‌های اقتصادی با فرانسوی‌ها با توجه به عدم همراهی مناسب آن‌ها در جریان مذاکرات هسته‌ای، تاکید کرد: در حال حاضر هدف ما بازگشت به گذشته و زندگی در گذشته نیست بلکه هدفمان ساختن آینده با استفاده از تجربیات گذشته است، بنابراین باید به آینده اقتصاد ایران و رونق و رشد اقتصادی فکر کنیم اما از تجربه گذشته هم درس بگیریم.
وی با بیان اینکه حوزه‌های نفت ،گاز و انرژی از مهم‌ترین حوزه‌های جذب سرمایه‌گذار خارجی است، اظهار کرد: باید در این حوزه‌ها همکاری‌هایمان را با سرمایه‌گذاران توسعه دهیم، چراکه رفتار بسیار منصفانه‌ای در بخش انرژی داریم که بخشی از آن باید همراه با اخلاق و فرهنگ استفاده و بخشی دیگر همراه با تکنولوژی باشد. دبیر شورای عالی مناطق آزاد ادامه داد: وقتی نیروگاهی بازدهی پایینی دارد و افت قابل توجهی در شبکه‌های انتقال برق وجود دارد و وقتی خودروهای ما پرمصرف هستند، مصرف‌کننده هر چقدر هم که صرفه‌جویی کند نمی‌تواند به ارتقای بازدهی کمکی کند. معتقدم علاوه براینکه باید فرهنگ مصرفی را اصلاح کنیم، باید تکنولوژی را هم ارتقا دهیم تا صرفه‌جویی در انرژی محقق شود. ترکان در پاسخ به این سؤال که کدام یک از مناطق آزاد کشور جذابیت بیشتری برای سرمایه‌گذاران خارجی دارند،‌ گفت: هر منطقه‌ای بنابر پتانسیلی که دارد، طیف خاصی از سرمایه‌گذاران را به خود جذب می‌کند و هر منطقه‌ای هم پتانسیل و ظرفیت منحصر به خود را دارد. مشاور رییس جمهور با اشاره به پتانسیل‌های منطقه آزاد کیش افزود: منطقه آزاد کیش از آنجا که از گذشته پایگاه پشتیبانی، حفاری و عملیات دریایی بوده و مجهز به پایگاه‌های حفاری و هلیکوپتری است، برای اجرای پروژه‌های فراساحلی و دریایی بسیار قابل توجه سرمایه‌گذاران خارجی است.

منطقه آزاد اروند نیز به دلیل نزدیکی به میادین نفت و گاز ایران و همین‌طور نزدیکی به میادین نفت و گاز عراق، جذابیت دارد و سرمایه‌گذاران صنایع نفتی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این منطقه هستند. ترکان گفت: معتقدم دو منطقه آزاد اروند و کیش در حال حاضر مورد توجه سرمایه‌گذاران خارجی صنایع نفتی هستند که از ورود این سرمایه‌گذاران به این مناطق هم استقبال می‌کنیم. ترکان ادامه داد: در برنامه ششم توسعه کوشش بر این است که نرخ رشد اقتصادی بالا برود که برای این موضوع نیازمند هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در اقتصاد ایران هستیم. مشاور رییس جمهور با اشاره به ورود سرمایه‌گذاران خارجی به کشور گفت: اقتصاد ایران باید به دنبال جذب سرمایه‌گذار خارجی باشد نه ورود سرمایه خارجی، چرا که سرمایه‌گذار خارجی همراه خود منابع مالی، مدیریت و فناوری‌های پیشرفته را وارد اقتصاد و صنعت کشور می‌کند، اما ورود سرمایه خارجی تنها بانک‌ها را بدهکار می‌کند و بنگاه‌های اقتصادی نمی‌توانند منابع مالی خارجی را مدیریت کنند و این روند بدهی‌های ارزی نیز ایجاد می‌کند. مدیریت، مقوله‌ای است که کمتر در اقتصاد به آن توجه شده است. ترکان درباره حوزه‌هایی که نیازمند جذب سرمایه‌گذاری خارجی است، گفت: حوزه‌های انرژی، نفت و گاز در کشور نیازمند سرمایه‌گذاری و ورود فناوری‌های پیشرفته هستند که یکی از مهم‌ترین اقدامات در این حوزه اصلاح الگوی مصرف است، چرا که منابع انرژی در کشور از طریق نیروگاه‌ها، مصارف عمومی و در ناوگان فرسوده حمل‌ونقل به‌راحتی هدر می‌رود. مشاور رییس جمهور افزود: در صنایع بالادستی نفت و گاز سرمایه‌گذاری‌های خوبی انجام شده و در مقابل ایران در حلقه‌های پایین‌دست و پتروشیمی نیازمند سرمایه‌گذاری‌های بیشتری است.