دنیای اقتصاد- دومین جلسه ارتقای ایمنی با حضور جمعی از مدیران، دکتر ایرج دانا عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات و مسئولین شیــفتهای کاری با رویکرد نقش ایمنی فرآیند "proses safety management " در ارتقای کیفیت و کمیت محصول و کاهش حوادث انسانی و تجهیزاتی ، در سالن مرکز تحقیقات شرکت فولاد مبارکه برگزار گردید. به گزارش روابط عمومی شرکت فولادمبارکه، در این جلسه دکتر ایرج دانا به عنوان مدرس این دوره، ضمن ارائه مطالبی در زمینه PSM عنوان کرد: توسعه پایدار به عنوان یک استراتژی اصلی برای برآورد نیازها بدون داشتن آثار سوئی روی سلامت انسان و جلوگیری از به مخاطره انداختن قابلیت های تولید، چند سالی است در پروژه ها و سازمان ها مد نظر قرار گرفته می شود.

وی افزود: بر این اساس، انسان ها نقش محوری در ارتباط با توسعه پایدار بر عهده دارندکه مستحق برخورداری از یک زندگی سالم هماهنگ با توسعه های سازمانی می باشند.سازمان هایی که حفاظت از کارکنان را در فعالیتهای خود در نظر می گیرند و اهمیت آنها را همسان کیفیت محصولات و خدمات خود می پندارند، معمولاً اهداف و برنامه هایی را برای رسیدگی به اینگونه موضوعات اختصاص می دهند.، در این میان شرکت فولاد مبارکه نیز به عنوان یک شرکت بزرگ در کشور، سرآمد شرکت های همتراز است که در زمینه ایمنی و آتش نشانی توانسته جایگاه خوبی را در بین شرکت های بزرگ داشته باشد. وی ایمنی فرآیندها را جزء لاینفک مدیریت ایمنی خواند و با اشاره به حادثه پالایشگاه تگزاس که در سال ۲۰۰۵ رخ داد و منجر به کشته و زخمی شدن بیش از ۱۹۶ نفر گردید، نقش PSM را در ارتقای کیفیت و کمیت محصول و کاهش حوادث انسانی و تجهیزاتی برای حاضرین تشریح نمود. عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، با بیان علل اصلی، پایه و ریشه ای این حادثه، عدم توجه اپراتور،عدم رعایت دستورالعمل کاری، غیبت سرپرست شیفت در محیط کار، عدم ارتباط بین دو شیفت کاری، پیگیری رفع مغایرتهای ایمنی،تجهیزات اندازه گیری ناکارآمد، بی توجهی به (رویدادها) و ناهنجاری های رخ داده شده و توجه نکردن رویدادهای مشابه را از علل ۸ گانه این حادثه برشمرد و گفت : نتایج حاصل از بررسی رویدادها ما را به این باور می رساند که بهبود عملکرد ایمنی در فعالیت های سازمانی ابتدا در گرو تغییر و اصلاح رویکرد همگانی به مقوله سلامت و ایمنی و بعد از آن مدیریت ایمنی فرآیند است.

نقش اصلی در تغییر و اصلاح رفتارها و رویکرد همگانی متوجه مدیران و مسئولین واحدها و فرهنگ سازی در قالب اجرای آموزش های مؤثر است تا با اصلاح رفتارهای ناهنجار به رفتارهای ایمن و هنجار، سطح ایمنی ارتقا یابد. دکتر ایرج دانا خاطر نشان کرد: این اصلاح رویکرد در سطح مدیران و سرپرستان شیفت به صورت احساس تعهد مدیریتی و التزام به رعایت دستورالعمل های کاری بروز می کند. سرپرستان شیفت خود محرک اصلی تغییر در رفتار ایمنی کارکنان می باشند و باید توجه داشت تغییر رفتار بسیار دشوار و زمان بر بوده بنابراین لازمه تحقق آن استمرار در برنامه ها و پافشاری بر آنها است. این گزارش حاکی است، در ادامه جلسه ، گارگاه آموزشی با موضوع ایمنی در مخازن بسته برگزار و در پایان از طرف معاونت بهره برداری از گروه برتر این دوره تقدیر بعمل آمد.