مراقب باشید؛ پنیرهای گردویی و کنجدی وسوسهتان نکند !
شاید تا چند سال پیش که فقط یکی، دو نوع پنیر در بازار موجود بود، راحتتر میتوانستیم پنیر مصرفیمان را انتخاب کنیم، اما حالا آنقدر در فرمولاسیون پنیرها دستکاری شده و بر تنوع محصول افزودهاند که نمیدانیم پنیری که میخریم چه مزایایی دارد و چگونه تولید میشود. به گزارش جام جم؛ حال پرسش اینجاست، پنیر پروبیوتیک چیست و نسبت به پنیرهای معمولی چه امتیازی دارد؟ مزیت پنیرهای طعم دار زیرهای، گردویی، کنجدی و نعنایی در چیست؟ لفظ فرآوری شده یا پروسس که روی برخی بسته بندی پنیرها نوشته شده است چه مفهومی دارد؟ پنیرهایی که بهتازگی با نام لبنه به فروش میرسند نوعی پنیر خامهای است؟لبنیات از گروههای غذایی است که مصرف دو تا سه واحد آن در روز لازم و ضروری است.
شاید تا چند سال پیش که فقط یکی، دو نوع پنیر در بازار موجود بود، راحتتر میتوانستیم پنیر مصرفیمان را انتخاب کنیم، اما حالا آنقدر در فرمولاسیون پنیرها دستکاری شده و بر تنوع محصول افزودهاند که نمیدانیم پنیری که میخریم چه مزایایی دارد و چگونه تولید میشود.به گزارش جام جم؛
حال پرسش اینجاست، پنیر پروبیوتیک چیست و نسبت به پنیرهای معمولی چه امتیازی دارد؟ مزیت پنیرهای طعم دار زیرهای، گردویی، کنجدی و نعنایی در چیست؟ لفظ فرآوری شده یا پروسس که روی برخی بسته بندی پنیرها نوشته شده است چه مفهومی دارد؟ پنیرهایی که بهتازگی با نام لبنه به فروش میرسند نوعی پنیر خامهای است؟لبنیات از گروههای غذایی است که مصرف دو تا سه واحد آن در روز لازم و ضروری است. خوب است بدانید هر واحد لبنیات شامل یک لیوان شیر، ماست، کشک، 45 گرم پنیر یا دو لیوان دوغ است.
پنیر پروبیوتیک فراسودمند است؛ اما...
پنیر به تنهایی فرآورده لبنی سودمند و مغذی است، اما با افزودن باکتریهای پروبیوتیک، آن را فراسودمند میکنند. این محصول اثراتی فراتر از محتوای مواد مغذی خود داشته و به واسطه باکتریهای مفید پروبیوتیک به میزان زیادی ریسک ابتلا به بیماریهای زمینهای را کاهش میدهد. البته موثر بودن این محصول در یک فرد به معنی اثربخش بودن آن در دیگر افراد نیست و عوامل بسیاری در اثربخش بودن این فرآورده نقش دارند. مهمترین عامل، چگونگی و شرایط افزودن باکتریهای پروبیوتیک به فرآوردههای لبنی بهویژه پنیر است که باید کنترل شده و به میزان مشخص اضافه شود، چراکه در غیر این صورت خواص پنیر افزایش نخواهد یافت.پایه اصلی پنیرهای پروبیوتیک مانند پنیرهای معمولی است و از نظر میزان پروتئین، کلسیم، چربی و نمک با دیگر پنیرها برابری میکند، اما از نظر میزان باکتریهای پروبیوتیک غنی تر است و پنیر معمولی هیچگاه به پای آن نمی رسد. لازم است بدانید پروبیوتیک ها توده فعال و زندهای از میکروب ها هستند که با حضور در دستگاه گوارش موجب تقویت و رشد میکروبهای مفید مقیم در روده میشوند. این میکروبها راندمان جذب مواد معدنی بهویژه کلسیم و منیزیم را از لوله
گوارش افزایش داده، از عدم تحمل لاکتوز شیر کاسته و با خاصیت ضدعفونیکنندگی و تقویت سیستم ایمنی، مقاومت بدن را در برابر بیماریهای عفونی و ویروسی بیشتر میکند،
اما باید بدانید اگر پنیرهای پروبیوتیک در دمای یخچال (۵درجه سانتی گراد) نگهداری نشوند، باکتریهای موجود در آن نابود خواهند شد. همچنین اگر تاریخ مصرف محصول بگذرد، خواص و ارزش درمانی پنیر از بین میرود. مصرف این نوع محصولات برای کودکان زیر یک سال، بیماران مبتلا به ایدز و هپاتیت، سالمندان یا کسانی که ویروس خاصی وارد بدن شان شده است باید تحت نظر پزشک مربوط باشد، چراکه به گفته متخصصان، سیستم ایمنی این گروه از افراد به قدری ضعیف است که حتی ورود یک میکروب یا باکتری مفید به بدن آنها میتواند خطرآفرین باشد. برای نفع بیشتر از فواید درمانی محصولات پروبیوتیک باید مصرف آن به صورت روزانه و مستمر باشد.
پنیر با طعم متفاوت
چند سالی است که در میان انواع فرآوردههای لبنی، پنیرهایی با طعم زیره، نعناع، گردو و کنجد دیده میشود و برای آنهایی که مشتاق تنوع بخشیدن به سفره صبحانه شان هستند، گزینه مناسبی است؛ اما آیا این نوع پنیرها با توجه به دارا بودن سبزی، دانه ها یا مغزهای روغنی، خاصیت درمانی دارند؟ در درجه اول باید بدانید در ترکیب بیشتر پنیرهای طعم دار خامه به کار رفته و مصرف بیش از حد آن میتواند موجب اضافه وزن شود، اما زیره و نعناع به کار رفته در این پنیرها برای کسانی که زیاد نفخ میکنند و در هضم و جذب غذا دچار مشکل میشوند، مفید است؛ اما پنیرهای حاوی کنجد و گردو برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، مناسب نیست، چراکه هر دو پرچرب بوده و چند برابر بر کالری پنیر میافزایند. البته خوب است بدانید گردو و کنجد بیشتر برای تنوع بخشیدن به طعم پنیر استفاده میشود و به میزانی نیست که بتوان از اسید چرب مفید آن برای کاهش چربی خون نفع برد، اما میتواند برای کودکان و سالمندان کم اشتها و ضعیف مفید باشد. در ضمن اگر میزان گردوی به کار رفته در این پنیرها زیاد باشد به دلیل دارا بودن مس و فسفر میتواند به جذب بهتر کلسیم پنیر کمک کند.
پنیر فرآوری شده چیست؟
پنیرهای پروسس یا فرآوری شده از محصولاتی هستند که ظاهری نرم، یکنواخت و کرم مانند دارد و گاهی چربی آن در دهان احساس میشود. روش تهیه این پنیر با دیگر پنیرها تفاوت دارد و در اثر ذوب و مخلوط شدن یک یا چند نوع پنیر با مقداری کره، چربی و برخی افزودنیهای دیگر به دست میآید. برای همگن و یکنواخت کردن این پنیرها از «امولسی فایر» و برای ماندگاری بیشتر از برخی مواد نگهدارنده استفاده میشود. میزان چربی و کالری این پنیر برخلاف ظاهر خامهای آن با دیگر پنیرها برابری میکند و از نظر کلسیم و فسفر غنی است، اما چون برای فرآوری این محصول از فرآیندهای حرارتی استفاده میشود احتمال دارد تا حدودی پروتئین محصول دستخوش تغییر قرار گرفته و از ویتامینهای آن کاسته شود.
پنیری که از ماست تهیه میشود
مدتی است پنیرهایی به طیف وسیع پنیرها ملحق شده است که طعم و احساس دهانی این پنیر مشابه پنیر خامهای است، اما با توجه به مندرجات قید شده در جدول تغذیهای روی بسته بندی آن متوجه میشویم که در مقایسه با دیگر پنیرها کم چرب و کمکالریتر است و نمک کمتری دارد.
حال پرسش این است این پنیر به ظاهر خامهای از چه ترکیبی تهیه شده است که عوارض خامه را ندارد؟ پایه اصلی این پنیر، ماست چکیده و تغلیظ شدهای است که با افزودن مایه پنیر به آن طعم و بافتی شبیه پنیر پیدا میکند و خواص آن مشابه ماست و پنیر است و برای مزه گرفتن نیاز به نمک زیادی ندارد و در مقایسه با دیگر پنیرهای رژیمی، کم نمکتر است.
بافت به ظاهر خامهای این پنیر از چربی نیست و به دلیل ماست موجود در آن است و نصف پنیرهای خامهای چربی دارد. این محصول با نظر متخصص مربوط برای افراد مبتلا به چربی و فشار خون بالا یا کسانی که اضافه وزن دارند، گزینه مناسبی است. خوب است بدانید در هر ۱۰۰ گرم پنیر خامهای حدود ۵۵۰ کالری و در همین میزان پنیر کم چرب حدود ۱۸۰ کالری انرژی نهفته است.بهترین و سودمندترین پنیر برای افراد بالغ و سالم آن است که کمتر از ۲ درصد نمک داشته و کم چرب، پروبیوتیک یا غنی شده باشد و حتما روی بستهبندیاش جدول تغذیهای درج شده باشد.
ارسال نظر