چهار خصلت ناپسند
دکتر جان گاتمن، رییس «آزمایشگاه عشق» دانشگاه سیاتل و موسس موسسه گاتمن دهها سال است روی هزاران زوج تحقیق میکند. این بررسیها نشان دادهاند، میان بیشتر زوجها، مسائل سادهای همچون نگاههای معنی دار یا شانه بالا انداختن مشترک است. دکتر گاتمن با این بارِ تجربه میتواند تا ۹۴ درصد به درستی تشخیص دهد آیا مشکلات زن و شوهر قابلحل هستند یا خیر. او در میان همه خصلتهای ناراحت کننده ۴ ویژگی را مشخص کرده است که منجر به جدایی دونفر میشوند. به همین دلیل، دکتر گاتمن آنها را «۴ سوار رستاخیز» نامگذاری کرده است (مربوط به اعتقاد مسیحیها است).
دکتر جان گاتمن، رییس «آزمایشگاه عشق» دانشگاه سیاتل و موسس موسسه گاتمن دهها سال است روی هزاران زوج تحقیق میکند. این بررسیها نشان دادهاند، میان بیشتر زوجها، مسائل سادهای همچون نگاههای معنی دار یا شانه بالا انداختن مشترک است. دکتر گاتمن با این بارِ تجربه میتواند تا 94 درصد به درستی تشخیص دهد آیا مشکلات زن و شوهر قابلحل هستند یا خیر.
او در میان همه خصلتهای ناراحت کننده ۴ ویژگی را مشخص کرده است که منجر به جدایی دونفر میشوند. به همین دلیل، دکتر گاتمن آنها را «۴ سوار رستاخیز» نامگذاری کرده است (مربوط به اعتقاد مسیحیها است). این خصلتها شامل: عیب جویی، تحقیر، جبهه گرفتن و حرف نزدن هستند. عیب جویی؛ یعنی مورد انتقاد قرار دادن شخصیت و رفتارهای همسر خود، همچون: «تو هیچ وقت در شستن ظرفها به من کمک نمیکنی.» یا «چرا همیشه دیر میآیی؟» تحقیر کردن؛ از نامش پیدا است.
یعنی شخصیت طرف مقابل را خرد کردن. مثلا گفتن این جمله: «تو احمقتر از این هستی که این جمله را بفهمی.» جبهه گرفتن؛ یعنی اینکه همیشه در مقابل همه اعتراضهای همسر خود حالت حق به جانب و دفاعی به خود بگیرید و به هیچ وجه زیر بار اشتباهات خود نروید. مثلا: «شاید من همیشه دیر بیایم، اما تو هم الکی عصبی هستی و سختگیری میکنی». حرف نزدن؛ یعنی اینکه یکی از دو طرف همیشه ساکت باشد و مسائل مختلف را برای همسر خود تعریف نکند. شاید برخی از مواقع هر کدام از ما این کارها را انجام دهیم. مشکل این نیست.
مشکل زمانی پیش میآید که این کارها به طور مرتب تکرار شوند. برای جلوگیری از پیشامد این نوع اتفاقها باید با این خصلتهای زشت و ناپسند مقابله کنید و اگر به طور مثال، هنگامی که همسرتان گفت: «دیگر در شستن ظرفها به من کمک نمیکنی»، لازم نیست سریع جبهه بگیرید و بگویید: «تو هم در انجام فلان کار به من کمک نمیکنی»! فقط گوش کنید ببینید همسرتان چه میگوید و خواسته او را درک کنید. به جای اظهارنظرهای منفی و عصبی سعی کنید واژههای مثبت و خوب در خانه به کار بگیرید. بر اساس آمار دکتر گاتمن، ۸۶ درصد از زن و شوهرهایی که در ترک این خصلتهای ناپسند تلاش کردهاند، شاهد بهبود چشمگیری نیز در روابط خود بودهاند.
ارسال نظر