تاثیر چشمگیر نمایشگاه انرژی کیش بر صنعت نفت
هر چند بشر نمی‌تواند به آینده‌ای با منابع لایزال فسیلی دل خوش کند و حداکثر تا یکصد سال آینده ماه عسل انسان امروزی و منابع نفتی به اتمام می‌رسد، اما روند رو به رشد مصرف این منابع در سال‌های پیش رو به خصوص در کشورهایی که رشد صنعتی شتابزده‌ای را تجربه می‌کنند، هنوز این مایع سیاه و غلیظ را در رده یکی از مهم‌ترین کالاهای استراتژیک بشر قرار می‌دهد؛ نفتی که توانسته است بسیاری از معادلات سیاسی جهان را به ویژه در منطقه نفت‌خیز خاورمیانه بر هم زده و برخی اقتصادها را به زیر کشیده و برخی دیگر را در ظاهر رونق ببخشد.
ایران نیز از زمان کشف نفت در مسجد سلیمان، فراز و نشیب‌های زیادی را تجربه کرده و بخشی از تاریخ خود را به همین دلیل زیر یوغ بیگانگان گذرانده است. حتی پس از ملی شدن نفت تا وقوع انقلاب اسلامی، توطئه‌های استکباری برای غارت ثروت ملی کشور پایان نپذیرفت و پس از انقلاب نیز که در‌های روابط اقتصادی ایران با غرب دو قفله شده و یا به شدت از سوی نیروهای انقلابی کنترل می‌شد، غرب با ترفند راه‌اندازی جنگ تحمیلی و اجرای پروژه ایران‌هراسی به غارت نفت کشورهای دیگر خاورمیانه پرداخت و تمامی سعی خود را در محدود کردن ایران اسلامی از بهره‌مندی از این منبع ثروت خدادادی کرد تا به زعم خود، کشور ایران را به دلیل وابستگی به منابع نفتی اش تسلیم سازد. امروز پس از گذشت سی و هفت سال از انقلاب و اثبات تسلیم‌ناپذیری ایران در مقابل انحصارطلبان بین‌المللی و ترفندهای استکباری، کشورمان وارد مرحله جدیدی از دوران اقتصادی و سیاسی شده است؛ مرحله‌ای که با پیروزی سیاسی ایران در گفت‌وگوهای پیچیده، پر تنش و طولانی با شش کشور بزرگ اقتصادی و سیاسی دنیا به دست آمد. در این دوران جدید هم، نفت هنوز جایگاه ویژه‌ای در اقتصاد ایران دارد. ایران برای شتاب بخشیدن به رشد اقتصادی و ایفای نقش خود در عرصه سیاست جهانی به منابع نفتی‌اش نیاز دارد.

امروز با وجود سیر نزولی قیمت جهانی نفت، اقتصاد کشور برای مانور دادن در صحنه بین‌المللی نیاز به استفاده حداکثری از بازار نفت دارد. همچنین عطش نفتی کشورهای صنعتی به ویژه کشورهای تازه صنعتی شده مانند چین، هند، کره و. . . این فرصت را برای کشور فراهم خواهد کرد که در دوران تنفس در هوای بدون تحریم، پایه‌های اقتصادی خود را محکم کند. این فرصت زمانی ایجاد می‌شود که تامین منابع مالی هزینه‌های هنگفت توسعه صنعت نفت از طریق جذب سرمایه‌گذاری خارجی فراهم شود. بازار وسوسه کننده ایران در خاورمیانه و شرایط ثبات سیاسی کشور، مشتاقان زیادی را روانه این بازار بکر می‌کند. ایران اسلامی برخلاف بسیاری از کشورهای منطقه به دلیل این که هیچگونه تعهدی به شرکت‌های نفتی و کارتل‌های بزرگ ندارد، می‌تواند شرکای قابل اطمینان خود را از بین رقبای این بازار بیابد و در آرامش، حرکت رو به جلو را در زمینه توسعه صنعت نفت تجربه کند؛شرکایی که بتوانند ضمن تامین منابع مالی و سرمایه‌گذاری در ایران، به تقویت بنیه علمی و تکنیکی این صنعت در کشور نیز کمک کنند . قطعا متخصصان ایرانی که هیچگاه نگذاشته‌اند شیرهای نفت، در فراز و نشیب‌های سیاسی و اقتصادی بسته شود، به خوبی خواهند توانست با تلفیق دانش خودیافته و تکنولوژی نوین جهانی، این صنعت را هر چه سریع‌تر بومی‌سازی کرده و شرایط را در کوتاه مدت، جهت ورود به عرصه جهانی و پیوستن به باشگاه‌های انحصاری ساخت تجهیزات پیشرفته این صنعت فراهم کنند.

امروز در شرایطی که از گوشه و کنار کشور اخبار خوش اکتشافات منابع جدید نفت و گاز به گوش می‌رسد، کشف منابع عظیم گازی در محدوده جزیره کیش، هنوز در لایه‌های اخبار امیدبخش دیگر، مغفول مانده است. میدان گازی کیش در سال ۸۴، توسط مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت با ۶۶ تریلیون فوت مکعب ذخیره گاز کشف شد و به عنوان یکی از منابع مهم گازی کشور مورد توجه قرار گرفت. در فاز نخست این طرح، حفاری ١٢ حلقه چاه تولیدی، تعمیر یک حلقه چاه اکتشافی موجود، احداث خط لوله‌ زیردریایی و تاسیسات شیرین‌سازی در پسکرانه سرزمین داخلی (روستای گرزه)، برداشت میعانات گازی، احداث خط لوله انتقال گاز سبک، تاسیسات صدور میعانات گازی و تاسیسات فرآورش با ظرفیت ٢٨ میلیون مترمکعب گاز ترش با هدف برداشت روزانه ٢٦ میلیون مترمکعب گاز سبک و ١٣ هزار بشکه میعانات گازی پیش‌بینی شده است. سرمایه‌گذاری روی طرح میدان گازی کیش، این میدان را به هاب گازی بندرآفتاب تبدیل خواهد کردکه قابلیت توسعه آن معادل ٤ یا ٥ فاز پارس جنوبی است و چشم‌انداز روشنی را نوید خواهد داد. کیش که یک جزیره گردشگری و دارای شرایط ویژه‌ای به لحاظ ورود و خروج خارجیان است، می‌تواند به لحاظ تامین و پشتیبانی توسعه صنایع نفتی نه تنها در حوزه میدان گازی کیش بلکه در سایر حوزه‌های نفتی وگازی خلیج فارس فعال شود.

کیش همچنین به دلیل وجود ساختار مناسب قانونی در ایجاد موسسات مالی و همچنین بازار بورس بین‌المللی می‌تواند در تامین بازار مالی حوزه صنعت نفت هم نقش آفرینی نماید. در حال حاضر منطقه آزاد کیش، هر سال میزبان یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین نمایشگاه‌های تخصصی انرژی کشور است و برگزاری این نمایشگاه تاکنون توانسته در ایجاد مبادلات تجاری و تامین تجهیزات و تبادلات تکنولوژی، علمی و فناوری روز دنیا تاثیر مناسبی در صنعت نفت کشور داشته باشد. در آینده‌ای نه چندان دور، جزیره کیش نه تنها در حوزه گردشگری مناطق آزاد کشور و منطقه بلکه در بحث انرژی نیز قدم‌های محکم و امیدوار کننده‌ای را برای اقتصاد کشور برخواهد داشت .