گفتوگو با مهندس عطوفی معاون بازاریابی و فروش همراهاول
سلیقه مردم حرف آخر را میزند
معاون بازاریابی و فروش همراهاول معتقد است که آنچه باعث انعطاف همراهاول در بهکارگیری روشهایی برای باقی ماندن در صدر بازار اپراتوری تلفن همراه ایران شده نیاز مشترکان بوده است. مهندس محمدمهدی عطوفی تغییر رویکرد این اپراتور به مشارکت با کسبوکارهای نوپا و توسعه اکوسیستم بزرگترین اپراتور تلفنهمراه را راهبرد فعلی همراهاول میداند؛ موضوعی که حالا به گفته وی باعث شده در کاهش ناگزیر درآمدهای سنتی ناشی از صوت و پیامک چیزی بین ۱۰ تا ۱۱ درصد از درآمدهای همراه اول از این مسیر حاصل شود. به بهانه نمایشگاه تلکام با مهندس عطوفی درباره تمام سرویسهای تازه و استراتژیهای این شرکت به گفتوگو نشستهایم که میخوانید:
از نمایشگاه امسال تلکام شروع کنیم که ظاهرا تدارک قابلتوجهی برای حضور در آن دیدهاید.
معاون بازاریابی و فروش همراهاول معتقد است که آنچه باعث انعطاف همراهاول در بهکارگیری روشهایی برای باقی ماندن در صدر بازار اپراتوری تلفن همراه ایران شده نیاز مشترکان بوده است. مهندس محمدمهدی عطوفی تغییر رویکرد این اپراتور به مشارکت با کسبوکارهای نوپا و توسعه اکوسیستم بزرگترین اپراتور تلفنهمراه را راهبرد فعلی همراهاول میداند؛ موضوعی که حالا به گفته وی باعث شده در کاهش ناگزیر درآمدهای سنتی ناشی از صوت و پیامک چیزی بین ۱۰ تا ۱۱ درصد از درآمدهای همراه اول از این مسیر حاصل شود. به بهانه نمایشگاه تلکام با مهندس عطوفی درباره تمام سرویسهای تازه و استراتژیهای این شرکت به گفتوگو نشستهایم که میخوانید:
از نمایشگاه امسال تلکام شروع کنیم که ظاهرا تدارک قابلتوجهی برای حضور در آن دیدهاید. امسال شاهد چه بخشهایی در این نمایشگاه هستیم؟
بله در نمایشگاه امسال تلکام ما دو محور اصلی داریم؛ نخست سرویسهای مبتنی بر اینترنت اشیا(IOT) یا اشیای هوشمند است که امسال آنرا بهصورت واقعی و کاربردی اجرا میکنیم. البته بعضی از این بحثها خیلی لوکس است و در جامعه جایی ندارد، اما برخی هم در فضای اقتصادی کشور مورد نیاز است. مثلا یکی از مهمترین آنها کنتورهای هوشمند است که برای سنجش مصرف آب و برق و گاز مطرح میشود. ما اینها را بهصورت عملیاتی از اول تا آخر پیادهسازی کردیم؛ یعنی از زمان مصرف تا صدور قبض و حالا یک نسخه شبیهسازی شده عملیاتی برای اجرا آوردیم.
مخاطب این سرویسها سازمانها هستند؟
مخاطبان ما شرکتهای آب و برق و گاز هستند. البته در کنار این، جنبههای دیگر استفاده از این تکنولوژی را چه در خانه هوشمند و چه در ماشین هوشمند بهنمایش میگذاریم. در نمایشگاه امسال همچنین شرکتهای نوآوری را آوردهایم که سرویسهای دیجیتال را ارائه میکنند. ما سه سال است با این شرکتها کار میکنیم. با توجه به اینکه تنها راه برونرفت از فضای فعلی رکود اقتصادی، ایجاد شغل برای افراد جوان است؛ میتوان فضای دیجیتال را یکی از مغتنتمترین فرصتها برای این منظور برشمرد.
کمی درباره کار با این شرکتها توضیح میدهید، این شرکتها که حالا با آنها همکاری میکنید چه خصوصیاتی دارند؟
اینها شرکتهای دانش بنیانی هستند که خدمات خرد و جذابی بر بسترهای مختلف شبکه همراهاول ارائه میدهند. ما دو نوع نیازشان را مرتفع میکنیم؛ اول اینکه به پیدا کردن مشتری برای آنها کمک میکنیم و دوم آنکه فضای تبلیغاتی برای آنها فراهم میکنیم. حاصل این استراتژی همراهاول در کارکردن با این شرکتها، بهوجود آمدن ۱۸۰ شرکت نوپا و دانشبنیان است که بین ۳ تا ۵ نفر و یا حتی تا ۵۰ نفر در آنها مشغول بهکارند. ما امیدواریم بتوانیم تعداد این شرکتهای همکار را به هزار شرکت برسانیم؛ البته این منوط به داشتن برخی حمایتها هم هست. این شرکتها اقتصاد قابل توجهی را ایجاد کردهاند؛ بهطوری که بین ۴۰۰ میلیون تا ۳ میلیارد تومان در ماه درآمد دارند.
در کنار اینها، در نمایشگاه سرویسهای جاری شرکت نیز معرفی میشود. سرویسهای مربوط به موبایل باند پهن My MCI که مشتریان از طریق آن تمام کارهای خود را با همراهاول انجام میدهند. همچنین امسال قسمت باشگاه هواداران تیمهای معروف والیبال و بسکتبال و فوتبال را داریم که خود ورزشکارها میآیند و با مردم و طرفدارانشان ارتباط میگیرند. یعنی ما هواداران را مستقیما به تیمها و بازیکنان مورد علاقهشان مرتبط میکنیم . آنها میتوانند هم از حمایتهای هواداریشان برخوردار شوند و هم بدون واسطه، هواداران با تیمهای محبوب ارتباط پیدا میکنند.
یک قسمت دیگر در نمایشگاه تلکام عرضه گوشی برای مشترکان است. با توجه به فضای رقابتی، از سال گذشته ما با هر شرکتی که بتواند ارزشی را برای مشترکان تولید کند، وارد صحبت و مذاکره شدهایم. اولویت و تمرکز ما روی شرکتهای داخلی است؛ ولی اگر نتوانند نیازهای مشترکان را برآورده کنند، شرکتهای خارجی را هم مدنظر قرار میدهیم. بهعنوان مثال، ما خود شرکت GLX را در نمایشگاه خواهیم داشت و گوشیهایی که میتوانیم بهصورت باندل عرضه کنیم را به نمایش میگذاریم. اگر مشتری ما این نوع محصول مورد سلیقه اش نبود، سایر برندها مانند شیائومی و سامسونگ را به مشترکان به صورت باندلینگ عرضه میکنیم.
در مورد نسلهای سوم وچهارم موبایل چطور؟ شاهد یک فشار ویژه تقاضا برای سرعت دادن به توسعه در این بخش هستیم. بهخصوص در زمینه نسل چهارم که در مورد آن کمتر تبلیغ و سروصدا از همراهاول دیدهایم؛ اما ظاهرا بیش از 130 نقطه فقط در تهران تحت پوشش شبکه نسل چهار موبایل همراه اول هستند. روی توسعه این بخش در نمایشگاه تاکید میکنید؟
بله. بحثهای توسعهای نسل چهارم سر جای خود هست و توسعه در حال انجام است؛ به خصوص تاکید قابل توجهی بر توسعه نسل چهارم تا پایان سال در سراسر کشور داریم. اما ما در تلکام از این فراتر میرویم و میخواهیم کاربریهای واقعی نسل پنجم را به نمایش بگذاریم. اینکار را بهصورت شبیهسازی شده ارائه میدهیم. یک ویژگی این شبکه این است که تعداد اتصالات بسیار بالا و تاخیر بسیار پایینی دارد. یعنی در حالی که در شبکههای نسل سوم و چهارم ارسال اطلاعات با نرخ تاخیر ۲۰ تا ۳۰ میلیثانیه انجام میگیرد، در شبکه نسل پنجم نرخ تاخیر بین ۱ تا ۲ میلیثانیه است. به همین دلیل این شبکه برای اینترنت اشیا و ماشین هوشمند و شهر هوشمند یک الزام اساسی است. ما در نمایشگاه امسال بحث کاربری شبکه نسل پنجم(۵G) را هم در بحث مقایسه تاخیر پخش ویدئویی و هم در بخش رباتیک(صنعت) به نمایش میگذاریم که امکان مقایسه دو نسل ۴ و ۵ را برای بازدیدکنندگان بهخوبی فراهم میکند.
طی چند سال اخیر شاهد تغییرات زیادی در همراهاول بودیم؛ رویکردهایی که برخی آنرا به فضای رقابتی و برخی دیگر به نیازهای جدید جامعه نسبت دادهاند. شما موفقیت همراهاول در باقی ماندن بهعنوان بزرگترین بازیگر عرصه اپراتوری را در چه چیزی میدانید؟
من تاثیر فضای رقابتی را رد نمیکنم؛ یک رقیب خوب همیشه باعث میشود انسان هوشیار باشد. اما بحث اصلی و عامل حرکت اصلی در به روزماندن همراه اول، تغییر ذائقه مردم است. مردم چه مشتری ما و چه مشتری رقبای ما باشند، سطح نیازهایشان بهسرعت در حال تغییر است و ما مجبوریم خودمان را بهروز نگاه داریم. یکی از عواملی که بهخصوص از سال ۹۰ و با ورود همراه اول به فضای خصوصی و رقابتی انجام گرفت، ایجاد راهبردهای جدیدی بود که بتوان با آن نیازهای جامعه را برطرف کرد. بخشی از این نیازها آن است که مردم ابراز میکنند، ولی بخش دیگر نیازهایی است که مردم نیاز دارند اما ابراز آن نیازمند ایجاد زمینه است؛ ما در هر دو زمینه وارد کار شدیم . نظرسنجیهای مختلفی را انجام دادیم برای نیازهای مردم و بر اساس آن پیش رفتهایم. مثلا بحث استارتاپها یک بحث اساسی است؛ ما دیدیم مردم نیازهای متنوعی دارند که از عهده فضا و امکانات خود شرکت خارج است و اصولا این قبیل کارها را کسب و کارهای کوچک میتوانند انجام دهند و آنها هستند که میتوانند نیازهای خرد جامعه را پوشش دهند. در این فضا ما تولید کننده را به جامعه متصل کردیم. این راهبرد همکاری با شرکتهای استارتاپ و کوچک میتواند نیازهای مختلف مشترکان ما را شناسایی کند.
به نظر میرسد با انتخاب این مدل همکاری با شرکتهای استارتاپی بهنوعی بهدنبال ایجاد اکوسیستمی در پیرامون خود هستید؟
بله. یک سمت اینکار مشتری و نیازهای جامعه است و یک سمت دیگر آن فضای کارآفرینی است. ما در همین نمایشگاه تلکام یکی دو نمونه قراردادهایی که طی یکسال گذشته با دانشگاههای مختلف امضا کردهایم را به نمایش میگذاریم؛ از جمله کاری که با دانشگاه شهید بهشتی انجام دادهایم. ما میخواهیم همه را ترغیب کنیم و هر جا پتانسیل وجود دارد بیاید و وارد این بازی شود.
مدل تقسیم درآمد شما با استارتاپهایی که با آنها کار میکنید چگونه است؟
چیزی که در سطح عرف جامعه جا افتاده و نشات گرفته از همان فضاست. ما ۷۰ درصد درآمد را به استارتاپ و شرکت نوپا میدهیم و ۳۰درصد برای همراهاول است. این مدل را برای تمام کسب وکارهایی که روی پهن باند کار میکنند اجرا کردهایم.
اپراتورها در دنیا به نحو قابل توجهی با شرکتهای تکنولوژی وارد یک مشارکت شدهاند؛ برخی حتی شرکتهای تکنولوژی را خریداری کردهاند یا در آنها ادغام شدهاند. راهحلی که همراهاول برای تعامل با فضای تکنولوژی درنظر دارد چیست؟
ادغام با مجموعههای تکنولوژی زمانی مفید است که بتواند یک کسبوکار را به سمت بزرگتر شدن پیش ببرد. در حال حاضر تولید گوشی کار سختی نیست؛ چراکه شما میتوانید یک گوشی با ظرفیتهای موجود بازار بسازید؛ اما بازاریابی برای آن گوشی در تولید درتیراژهای بالا و کاهش هزینهها مساله اصلی شما خواهد بود. در سمت تکنولوژیهای مبتنی بر GSM هم چالش اصلی این است که باید سرمایهگذاریهای سنگین روی تحقیق و توسعه محصولات صورت گیرد که در کشور ما فعلا دست یافتنی نیست. بههمین دلیل در زنجیره ارزشی که برای تجهیزات و سرویسهای تلکام وجود دارد، معمولا کمترین ارزش سمت قطعات و تجهیزات سختافزاری و بیشترین ارزش در سمت سرویسهای ارزشافزوده و کارآفرینی روی این سرویسهاست. الان حداکثر ارزش افزوده یک گوشی مثل سامسونگ یا اپل ۲۵ تا ۳۰ درصد است؛ اما سمت سرویسهای ارزش افزوده عددها بسیار بالاتر است. راه حل ما در همراهاول هم تمرکز روی همین سرویسهاست.
مدلهای درآمدی همراهاول یک شیفتی را از مکالمه به سمت خدمات داشته که خود موضوع خدمات ارزش افزوده دارای پیچیدگیها و وسعت زیادی است. کدام مدلهای خدماتی الان در اولویت همراهاول است؟
سرویسهای اولیه ما مبتنی بر مکالمه و پیامک بود و سرویسهایی بود که نمیشد در آن اشتراک درآمد را توسعه داد و سپس IVR آمد، اما استقبال چندانی از سمت مشتریان نشد. الان با آمدن تکنولوژیهای موبایل باندپهن این امکان فراهم شده که شرکتهای دیگر که قابلیتهای خاصی دارند وارد قضیه بشوند و حالا مدلهای اشتراک درآمد دارد جذابیتهای خودش را نشان میدهد. این بدین مفهوم خواهد بود که ما همه چیز را خودمان ایجاد نخواهیم کرد، بلکه با تسهیم درآمد به ایجاد ارزش افزوده کمک میکنیم.
الآن با این حساب چه تغییری در مدلهای درآمدی همراهاول بوجود آمده است؟
شما اگر صورتهای مالی ما را ببینید، سال گذشته درآمد عملیاتیمان حدود ۹هزار میلیارد تومان بوده که ۱۰ الی ۱۱ درصد آن از شرکتهای نوپا حاصل شده است که فکر میکنیم این عدد به راحتی به مرزهای ۳۰ تا ۴۰ درصد خواهد رسید .
در زمینه سرمایهگذاری روی شرکتهای نوپا مثلا در حوزه OTT (پیامرسانهای موبایلی) هم برنامهای دارید؟
استراتژی همراهاول در رابطه با OTTها بحث همکاری است نه مقابله و اینکه بر اساس آوردههایمان بهرهمند بشویم. بعضی از تجارتها بهگونهای است که بسته به مورد، همراهاول در آن سرمایهگذاری خواهد کرد. الان تیمی وجود دارد که پتانسلهای این شرکتها را محاسبه میکند و سپس تصمیم میگیریم در کجا سرمایهگذاری و سهامداری شود. سیاست همراهاول این است که در این شرکتها سهام غالب نداشته باشد؛ چون OTTها ذاتا چابکند و با سهام غالب، OTTها چابکیشان را از دست میدهند.
اولویت شما در انتخاب یک تیم برای سرمایهگذاری چیست؟
ما باید مطمئن باشیم این تجارتها در آینده ادامه پیدا خواهند کرد و برای همین دنبال سرویسهایی هستیم که تداوم داشته باشند. بحث دوم این است که با توجه به سهم کمی که ما در فضای درآمدی داریم(یعنی سهم ۳۰ در برابر۷۰) باید بتوانیم منبع درآمدی جایگزینی را برای سرویسهای مکالمه و پیامک داشته باشیم که سود مناسبی هم داشته باشد.
اینترنت بههر حال مهمترین کالایی است که دارندگان گوشی هوشمند به آن نیاز دارند. حضور روی نسل ۳ و ۴ تحول بزرگی در بازار ایجاد کرده. سهم درآمدزایی از اینترنت چگونه است؟
سهم درآمدزایی اینترنت ما ۱۳ تا ۱۵ درصد است . رگولاتوری بر اساس تدابیری که از دولت اتخاذ میکند، قیمتگذاری اینترنت را در سطح پایین نگه داشته و این موضع، صنعت اینترنت موبایل را تهدید میکند؛ چون سرمایهگذاری که انجام میشود در زمان خاص خودش برنمیگردد. از طرف دیگر مشترکان هم عطش پهنای باند و افزایش کیفیت دارند. الان مصرف اینترنت ضریب ۲۰ به خود میگیرد؛ یعنی ۲۰ برابر عطش مشترکان بالا میرود؛ اما درآمدها حداکثر ۲ یا ۲ و نیم برابر میشود. اپراتور سرمایهگذاری سنگین را انجام میدهد، ولی درآمد کافی نخواهد داشت. این موضوع هم ما و هم بقیه اپراتورها را تهدید میکند. ما البته به اینترنت فروشی یا دیتای خام فروشی نیازی نداریم و همچنان مسیر توسعه را در بخشهایی که پیشترگفتم میدانیم؛ اما سرمایهگذاری که در حوزه اینترنت انجام میشود هم باید قابلیت برگشتپذیری داشته باشد.
طی ماههای اخیر شاهد اعطای پروانههای MVNO(اپراتورهای مجازی موبایل) بودیم. این اپراتورها و حضورشان چه تاثیری بر همراهاول خواهد گذاشت؟
موضوع اپراتورهای مجازی با حضور OTTها در این فضا عملا اتفاق افتاده، اما در حال حاضر رگولاتوری با اعطای این پروانهها به آن سروسامان داده است. MVNOها در دنیا و سایر کشورها روی بخش و بازار خاصی کار میکنند؛ مثلا بخش بانکی یا گیم. قطعا در اینجا هم موضوع همان است و اینها باید روی نیشمارکت(بازارهای خاص) کار و از آن درآمدزایی کنند. ما مطابق قوانین نمیتوانیم هیچ سهمی در این اپراتورهای مجازی داشته باشیم و هیچکدام آنها هم نمیتوانند وابسته به اپراتورهای موجود باشند؛ بنابراین بحث سر پیشنهادهای مارکتینگ است. ما با ۱۷ شرکتی که پروانه دارند مذاکره را شروع و بررسیها را آغاز کردهایم و انتظار داریم در پاییز بتوانیم با گزینههای مناسب وارد کار شویم.
بحث ترابرد پذیری را اخیرا داشتیم که به نظر نمیرسد با استقبال زیادی روبه رو شده باشد. تا چه اندازه طرحی مثل ترابردپذیری برای بازار ایران کشش موفقیت دارد؟
ترابردپذیری و مقررات دیگری که از سمت سازمان تنظیم مقررات برای کنترل بازار است، قطعا از طرف ما بهعنوان همراهاول که تابع این قوانین است مورد پذیرش قرار میگیرد؛ اما نکتهای که بهنظر میرسد از سمت دولت محترم باید مدنظر قرار گیرد این است که با هر کدام از این قوانین حجم و سایز بازار چقدر تغییر میکند. مثلا در زمینه ترابرد، این پروژه چقدر حجم بازار را تغییر میدهد و این تغییر آیا باعث بزرگتر شدن سایز بازار میشود یا کوچکتر شدن آن. اگر اینکار و این قوانین باعث افزایش حجم بازار نشود همه ضرر میکنند. موضوع این است که آیا اینگونه قوانین بر اساس نیازهای مردم تدوین شده؟ ما احساس میکنیم اولویتهای مردم چیزهای دیگری است. آمارها هم همین را نشان میدهد. بهعنوان مثال اولویت اول، پهنای باند بیشتر و کیفیت بهتر سرویس است. وقتی پهنای باند مناسبی نداشته باشند، فرقی نمیکند در کدام اپراتور باشند.
سرویس «وای فای اول» را طی همین چند روز اخیر راهاندازی کردهاید، کمی درباره آن توضیح دهید. این ظاهرا همان سرویس وای فای عمومی است که منتظر آن بودیم. سرعت این سرویس چقدر است و در چند نقطه الان این امکان وجود دارد؟
سرویسهایی مثل وای فای که موضوع فرکانس در آن مطرح نیست و توسعه آن راحتتر است، جزو اهداف همراهاول قرار دارد و هدف این سرویس هم این است که مردم در نقاط مختلف شهر به اینترنت از طریق وای فای دسترسی داشته باشند که سریعتر هم هست. در حال حاضر در نقاط خاصی از چند شهر این سرویس به صورت تجاری ارائه شده و نحوه عملکرد به این صورت است که مشترکان همراهاول در این نقاط که قرار بگیرند، میتوانند بهطور اتوماتیک به شبکه وای فای سوئیچ کنند و با همان تعرفه و بستههایی که داشتند از اینترنت استفاده کنند. مدل قیمتگذاری بهصورت پایلوت است و بیشتر راحتی استفاده از سرویس مهم است. ما بعد از گرفتن بازخوردهای لازم، تغییراتی را در مدل قیمتگذاری آن ایجاد میکنیم.
امسال شاهد باندل کردن گوشی شیائومی توسط همراه اول بودیم. گوشی مقرون بهصرفهای را برای باندل کردن انتخاب کرده بودید؛ اما موضوع این است که مشترک ایرانی انتظار دارد قیمت باندلینگ با قیمت گوشی تفاوت زیادی نداشته باشد با این موضوع موافقید؟ استقبال از این طرح چطور بود؟
ما در بحث باندلینگ هدفمان فروختن گوشی نیست؛ بهدنبال این هستیم که سرویسی را فراهم کنیم تا یک گوشی در کنار یک بسته متعادل در شرایط مناسب به دست خریدار برسد. تاکید ما روی گوشی شیائومی هم نیست؛ آنچه مشترک میپسندد همان را ارائه میدهیم. چیزی که حرف اول را میزند سلیقه مردم است. اگر ما بتوانیم سلیقه مردم را به این سمت بچرخانیم موفق بودهایم. ما سعی کردیم اگر گوشی شیائومی را در این طرح میدهیم، حتما از مبادی قانونی کشور وارد شده باشد که تمامی حق و حقوقش را به کشور پرداخت کرده باشد. در فضای سرویس چون رقیب هم داریم نمیتوانیم عددهای بالاتر از نرم مطرح کنیم، اما بحث قسطی کردن گوشی را برای نخستینبار مطرح کردیم و چون مشترکان همراهاول و خطوط آنها دارای ارزش است این اعتماد مقابل را داریم که فضای سادهتری برای تسهیلات در نظر بگیریم. استقبال از پایلوت این طرح بسیار خوب بود و با کمبود اعتبار پیشبینی شده مواجه شدیم.
جایزه بزرگ همراهی شما خیلی با استقبال روبهرو شد. هر ماه ۵ جایزه ۲۰۰ میلیون تومانی. سیاست همراهاول در جایزه چگونه است؟ تا چه اندازه فضا برای ارائه پروموشنهای مختلف برای بازیگرانی مثل شما باز است؟ چندی قبل شاهد بودیم که رگولاتوری جلوی یک طرح از شما را در ارائه تخفیف به مشترکان گرفت.
چیزهایی که ما میخواهیم به مشترکان ارائه کنیم در جاهایی ممکن است مورد توجه سازمان تنظیم نباشد؛ ما خودمان را منعطف کردیم به رعایت قوانینی که به ما اعلام میشود. ما برنامهمان این است که سهم مناسبی از بازار داشته باشیم و سهم خود را حفظ کنیم. بخشی از پروموشنهای ما برای ترغیب به حضور در این فضاست. بحث دوم ما بحث پروموشن های دقیقههای مکالمه و دیتاست. همه اینها در کنار کیفیت سرویس مناسب و خوب است که تیمهای فنی ما بهشدت روی این موضوع کار میکنند. درخواست مساعدت بیشتری از سوی رگولاتوری داریم. ما حدود ۵۹ درصد سهم بازار مشترکان را دارا هستیم و مشترکان ما دارای انتظارات بالایی هستند. بهعنوان مثال اینکه همه جا از موبایل به خوبی استفاده کنند، در حالی که امروزه مشکل فرکانس و کمبود فرکانس داریم. دوستان ما در سازمان تنظیم مقررات هم همواره با ما همکاری داشتهاند، اما خواهش ما این است که خواستههای مردم را مورد توجه قرار دهند تا بتوانیم جوابگوی نیاز مشترکانمان باشیم.
نکته پایانی؟
من فکر میکنم ما بهعنوان اپراتور اول کشور یکسری رسالتها داریم؛ از جمله رسالتهای اجتماعی که سعی میکنیم آنها را برآورده کنیم؛ ایجاد کارآفرینی، ایجاد شغل و دعوت جوانان به مشارکت در درآمد است. یک وظیفه دیگر ما بهعنوان یک بنگاه اقتصادی این است که باید اقتصادی عمل کنیم و سود به سهامدارانمان ارائه کنیم. ما باید منابع مناسبی را از فضاهای مخابرات داشته باشیم، مثل فضای نامبرینگ و فرکانسی و این تعیینکننده میزان حق ما از منابع است. خواهش ما از سازمانهای کنترلکننده بازار و قانونگذار این است که این دو پارامتر را مد نظر قرار داده و بر اساس سیاستهایی که دارند تقسیم منابع را منصفانه انجام دهند.
ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
ارسال نظر