ال‌کلاسیکوی آسیا

مسیر دو تیم

ایران و ژاپن هر دو با کسب نتایج مطلوب به نیمه‌نهایی جام‌ملت‌ها رسیده‌اند. کارنامه ایران را همه از حفظیم و می‌دانیم تیم کشورمان با کسب چهار پیروزی برابر یمن، ویتنام، عمان و چین و تحمل یک تساوی برابر عراق، مجموعا با ۱۲ گل زده و بدون گل خورده به جمع چهار تیم پایانی راه یافته است. ژاپن هم اگرچه کیفیت جام‌جهانی را نداشته، اما به هر حال با پنج پیروزی مقابل ترکمنستان، ازبکستان، عمان، عربستان و ویتنام به نیمه‌نهایی رسیده و شاید حتی مسیرش کمی از ما دشوارتر هم بوده است. با این وجود مثلا در بازی با سعودی دیدیدم که مالکیت توپ ژاپنی‌ها به زیر ۳۰ درصد کاهش پیدا کرد؛ مساله‌ای کم‌نظیر که بسیاری آن را حمل بر قدرت پایین تیم جوان‌شده ژاپن تلقی کردند، اما در عین حال نباید فراموش کنیم ژاپن به معنای واقعی کلمه تیم مرموزی است.

بله؛ آنها دو گل از حریفی چون ترکمنستان دریافت کردند، اما در تمام طول این تورنمنت هر زمان که نیاز داشتند حمله کردند و به گل رسیدند. کسی نمی‌داند آیا اگر این تیم در همان ۲۰ دقیقه نخست از عربستان جلو نمی‌افتاد باز دفاعی بازی می‌کرد یا نه، اما در مجموع اینکه تصور کنیم ژاپن را راحت می‌بریم، تصوری اشتباه است. عادل فردوسی‌پور که ماموریت گزارش بازی ژاپن و ویتنام در مرحله قبلی را بر عهده داشت، وسط گزارش به صراحت گفت: «ما این ژاپن را می‌بریم.» این ذهنیت طی چند روز گذشته در جامعه فوتبال فراگیر شده است که از حیث افزایش اعتمادبه‌نفس بچه‌ها می‌تواند خوب هم باشد، اما زیادی غرق شدن در آن فاجعه‌بار خواهد بود. مثلا کافی است بازی ژاپن و عمان در مرحله گروهی را بازبینی کنید و ببینید سامورایی‌ها تا وقتی به گل نرسیده بودند چقدر حمله کردند و چند موقعیت جدی درست کردند. در اینکه آنها کمی جوان شده‌اند و با تیم جام‌جهانی فرق دارند تردیدی نیست، اما گاهی به‌نظر می‌رسد این مدل بازی ژاپن بیشتر از آنکه ناشی از ضعف باشد، به معنای کنترل حریف از سوی آنهاست. مخلص کلام اینکه اگر بازی امشب آسان گرفته شود، ممکن است زیان و حسرتی تاریخی به‌دنبال بیاورد.

ژاپنی‌ها و تقلید از تاکتیک روانی کی‌روش

اگر در این چند روز مصاحبه‌های بازیکنان و مربیان تیم‌ملی ژاپن را دیده باشید، مسلما با فوجی از اظهارنظرهای متواضعانه در مورد قدرت برتر تیم‌ملی ایران مواجه شده‌اید. آنها به شکلی اغراق‌شده و عجیب از تیم کشورمان تعریف می‌کنند و آن را برترین تیم آسیا می‌دانند. ژاپنی‌ها مخصوصا سردار آزمون را هدف گرفته‌اند و تقریبا همه آنها در مصاحبه‌های‌شان به کیفیت بالای مهاجم اول تیم کشورمان اشاره می‌کنند؛ طوری که دیروز ناگاتومو او را بهترین بازیکن قاره نامیده بود. البته که با نمایش‌های تیم کشورمان در این تورنمنت، بسیاری از این تحسین‌ها حق ماست، اما الان بیشتر به‌نظر می‌رسد ژاپنی‌ها دارند از حربه کارلوس کی‌روش به‌طور معکوس استفاده می‌کنند. کی‌روش از پیش از شروع تورنمنت به‌طور مکرر مدعی بود ایران بخت قهرمانی نیست و سه تیم ژاپن، کره‌جنوبی و استرالیا قطعا در نیمه‌نهایی حاضر خواهند بود. کاملا واضح است که کی‌روش قصد داشت با این مصاحبه‌ها فشار را از روی تیم خودش بردارد و متوجه رقبای سنتی کند؛ چنانچه در نهایت دیدیم دو تیم از سه تیم مورد اشاره کارلوس به نیمه‌نهایی نرسیدند. حالا اما ژاپنی‌ها دارند با تاکتیک خود کی‌روش بازی می‌کنند و ظاهرا با اصرار بیش از حد روی قدرت برتر ایران، قصد دارند فضای روانی تیم کشورمان را تحت‌تاثیر قرار دهند.

طارمی؛ تنها نگرانی

تیم‌ملی ایران فوق‌العاده آماده است و در هر پست حداقل دو بازیکن خیلی خوب دارد. با این همه اما محرومیت مهدی طارمی برابر ژاپن خبر بدی است. کی‌روش بارها در جمع‌های دوستانه گفته طارمی بهترین بازیکن ایران است. او در همین تورنمنت هم نقش مهمی در تیم‌ملی ایفا ‌کرد، بنابراین غیبتش احساس خواهد شد، هرچند وحید امیری با رفع محرومیت قادر است در دیدار امروز به میدان برود. ما احتمالا با ترکیب بازی قبلی به مصاف ژاپن می‌رویم و تنها وحید امیری جای طارمی را پر خواهد کرد.