نکاتی خواندنی از رقابتهای اتومبیلرانی
«امینم» را دیدید یا «فرمولیک» را؟
امسال که با ۲۴ مسابقه طولانیترین فصل تاریخ مسابقات فرمولیک محسوب میشد، در شرایطی به ایستگاه پایانیاش در امارات رسید که هنوز تکلیف قهرمان تیمی بین فراری و مکلارن مشخص نبود. تیم ایتالیایی با ۲۱ امتیاز کمتر از رقیب بریتانیایی وارد گرندپری ابوظبی شد و با توجه به پنالتی لکلرک که از جایگاه نوزدهم مسابقه را آغاز کرد و حضور رانندگان مکلارن در جایگاه اول و دوم تعیین خط، فراری برای قهرمانی به یک معجزه نیاز داشت که رقم نخورد و لندو نوریس در ابوظبی برنده شد تا مکلارن برای نخستین بار از سال ۱۹۹۸ قهرمانی تیمی فرمولیک را به دست بیاورد. اما حالا که این رقابتها به پایان رسیده، بد نیست کمی هم درباره این رشته جذاب ورزشی که طرفداران بسیار زیادی هم در دنیا دارد، بیشتر بدانیم و بخوانیم.
سختترین ورزش دنیا
با این حال نگاهی به لایف استایل ستارههای این رشته ورزشی نشان میدهد رانندگی در پیستهای فرمولیک اصلا آسان نیست و در واقع هیچ ورزش دیگری در جهان نیازمند این سطح از قدرت بدنی و تحمل فشار نیست. بازه نیروی جاذبه شتاب که سر پیچها به رانندههای فرمولیک وارد میشود از G۳.۵ تا G۶ است و این یعنی راننده سر پیچ باید حداکثر تا ۶ برابر شتاب جاذبه را در کسری از ثانیه تحمل کند. در علم فیزیک، رانندگی در این سطح به عنوان یکی از مثالهای بیشترین سرعت واکنش دستهبندی میشود، چرا که افراد شاغل در آن باید سرعت عکسالعمل بالاتری نسبت به مردم عادی داشته باشند.
رژیم غذایی رانندههای فرمولیک هم جالب است؛ آنها علاوه بر تمرینات عمومی روزانه مانند دوچرخهسواری، دویدن و شنا کردن، یکسری ورزشهای ویژه و عجیب برای ساخت حداکثر ماهیچه ممکن را پشت سر میگذارند. این تمرینات شامل ورزشهای عجیب و منحصر برای تقویت گردن و عضلات سینه است. از آنجا که خودروهای فرمولیک برخلاف خودروهای خیابانی دستگاههای کمکی فرمان و ترمز ندارند، عضلات بازو و قسمت مرکزی بدن رانندهها هم باید برای کنترل ترمز و فرمان خودروها تقویت شوند. برای بهبود هماهنگی چشم، افزایش تمرکز و بهینهسازی عکسالعمل، رانندهها یکسری فعالیت منحصربهفرد را که مشابه تمرینهای فضانوردان است، با تمرینات خود ترکیب کرده و از رژیم غذایی مخصوصی پیروی میکنند که بخش عمده آن را کربوهیدرات و سبزیجات تشکیل میدهند.
ضمن اینکه تکنولوژی به کار رفته در لباس و کلاه آنها که طی سالهای اخیر سبب نجات جان رانندهها از تصادفات سهمگین شده، میتواند در هر رقابت تمرینی حدود ۳ کیلوگرم و در دور اصلی تا ۶ کیلوگرم از وزن راننده را در کمتر از دو ساعت کاهش دهد. به همین دلیل هم به اجبار قبل از آغاز هر مسابقه این افراد آب زیادی مینوشند؛ حتی اگر تشنه نباشند!
لاستیک بازی!
در کنار سازوکار دیوانهکننده اتومبیلهای فرمولیک، دانستن جزئیات لاستیک استفاده شده در این خودروها هم بسیار جذاب است. هر راننده مسابقه اجازه استفاده از حداکثر 13 دست تایر
(52 عدد) برای هوای خشک را دارد. محدودیت برای نوع تایرها نیز وجود دارد؛ به صورتی که هر راننده میتواند نهایتا از دو دست تایر سخت، سه دست تایر مدیوم و 8 دست تایر نرم استفاده کند. اگر فکر میکنید قوانین تا اینجا کار را دشوار کردهاند، بهتر است بدانید که آنها رانندگان را مجبور میکنند تا در هر مسابقه با هوای خشک، حداقل از دو نوع تایر متفاوت استفاده کنند. برای مسابقاتی که در هوای مرطوب یا بارانی برگزار میشوند، رانندگان مجازند تا از 4 دست تایر مرطوب و سه دست تایر خیس استفاده کنند. رکورد تعویض در مسابقات هم در اختیار یک راننده انگلیسی است؛ گاراژ تیم مکلارن در گرندپری 2023 لوسیل قطر، طی 1.8 ثانیه 4 تایر لندو لوریس را عوض کردند تا یک رکورد جاودانه به جای بگذارند.
ابوظبی با «امینم»
از امسال قرار بر این شد که هر فصل فرمول یک دارای 24 گرندپری یا مسابقه شود و در نهایت با برآیند امتیازات، قهرمان از بین 10 تیم و 20 راننده مشخص شد که مکس ورشتپن، راننده هلندی تیم ردبول قهرمانی را به دست آورد، اما همانطور که اشاره کردیم، در بخش تیمی این عنوان به مکلارن رسید و شاید سکانس به یادماندنی این رقابت، خداحافظی لوئیس همیلتون بزرگ با مرسدس بنز بود تا سال آینده برای فراری رانندگی کند. اما برسیم به پیست ابوظبی که از سال 2009 در زمره گرندپریهای رسمی فرمولیک قرار داشته و امسال هم یک شوی بینظیر در آنجا اجرا شد. 20 راننده 58 مرتبه مسیر 5.2 کیلومتری پیست یاس مارینا را طی کردند، اما برای کسانی که از نزدیک این رقابت را تماشا کردند، برنامههای مفرح دیگری هم در کار بود. ششم دسامبر گروه راک آمریکایی مارون ۵ (Maroon5) اجرا داشت و یک روز بعد از آن یعنی هفدهم آذرماه امینم (Eminem) اسطوره تاریخ موسیقی رپ و برنده 15 جایزه گرمی و اسکار روی استیج رفت و بسیاری برای تماشای کنسرت او به ابوظبی رفتند نه فقط فرمولیک! گروه راک انگلیسی موز (Muse) هم روز مسابقه نهایی برنامه داشت تا فرمولیک به جذابترین حالت ممکن به پایان برسد. ارزانترین بلیت گرندپری یاس مارینا، از 755 درهم برای یک روز تا 999 درهم برای سه روز شروع میشد و تا 11 هزار درهم (تقریبا 220 میلیون تومان ناقابل!) هم میرسید. برای تمامی این بلیتها، تماشای فرمول یک و کنسرت تعریف شده و دیگر لازم نبود هزینه اضافهتری پرداخته شود؛ مگر اینکه کسی میخواست به بکاستیج خواننده مورد علاقهاش هم برود.