این کارشناس صنعت برق و عضو اصلی کمیته بهره‌‌‌وری استانداری استان خوزستان افزود: سناریوی توسعه پایدار یا SDS هم با لحاظ کردن پتانسیل بیشتر برای رشد انرژی تجدیدپذیر، پیش‌بینی می‌کند که تا سال ۲۰۴۰، تولید برق از طریق انرژی خورشیدی در جهان ۱۲ برابر بیشتر از سال ۲۰۱۹ خواهد بود.

وی ادامه داد: در نگاهی به وضعیت صنعت برق ایران و در مقایسه با سایر کشورها، ایران شانزدهمین تولیدکننده و هجدهمین مصرف‌کننده برق جهان است که اگر بتوانیم بالانس مناسبی بین تولید و مصرف در کشور برقرار کنیم در مسیر توسعه تولید و استفاده از منابع پایدار در دسترس و اصلاح سیاست‌‌‌ها و برنامه‌‌‌های هم‌راستا با ارتقای بهره‌‌‌وری و مدیریت هوشمند مصرف در آینده می‌توانیم علاوه بر رفع مشکلات تامین انرژی، به صادرکننده قوی انرژی الکتریکی تبدیل شویم. به گفته سلامت‌‌‌نیا، در حال حاضر و با توجه به وضعیت فعلی و چالش‌‌‌های موجود در صنعت برق کشور و جهت دستیابی به یک تصویر کلی از وضعیت موجود صنعت باید شاخص‌‌‌های مهم این صنعت را مدنظر قرار داده و راهکارهایی نوین و بهینه را در مسیر رفع مشکلات موجود با ارتقای بهره‌‌‌وری در کلیه ارکان صنعت انتخاب کنیم.

عضو اصلی کمیته بهره‌‌‌وری استانداری استان خوزستان یادآور شد: یکی از اساسی‌‌‌ترین شاخص‌‌‌ها تراز تولید و مصرف است که با توجه به تولید ۶۱‌هزار و ۵۰۰ مگاواتی و مصرف۷۳‌هزار و ۴۶۳ مگاواتی در سال ۱۴۰۲ شاهد تراز منفی بین تولید و مصرف برق در کشور بودیم. وی اضافه کرد: از عوامل زیست محیطی و اجتماعی در این کمبودها می‌توان به عواملی نظیر افزایش زود‌هنگام دما، کاهش نزولات آسمانی، کاهش چشمگیر حجم آب مفید مخازن سدها، افزایش استفاده از ماینرها و استخراج رمزارزها، رشد مصرف مشترکان ناشی از عدم‌نهادینه‌‌‌سازی فرهنگ مصرف بهینه در کشور و تغییرات تکنولوژیکی (استفاده از لوازم الکترونیکی جدید) اشاره کرد.

سلامت‌‌‌نیا همچنین به معضلات فنی این مساله اشاره کرد و گفت: در شبکه‌‌‌های برق می‌توان به مستهلک بودن شبکه‌‌‌های برق و عمر زیاد تجهیزات، اتلاف موجود، اثرات آلودگی‌‌‌های محیطی و صنعتی که با تغییرات اقلیمی نیز به‌‌‌شدت افزایش یافته و عدم‌بسترسازی مناسب برای مقابله با آن، نبود زیرساخت‌‌‌های متناسب با رشد تقاضا، عدم‌جایابی مناسب ایستگاه‌‌‌های برق (خارج از مرکز ثقل بار و با فاصله زیاد از مصرف‌کننده‌‌‌ها)، هزینه‌‌‌های بالای احداث، تعمیر و نگهداری شبکه‌‌‌ها و میزان تلفات بالای کشور و محدودیت‌های ناشی از تحریم‌‌‌ها در کنار همه این مشکلات اشاره کرد.

عضو اصلی هیات‌مدیره شرکت توزیع نیروی برق اهواز، تدوین و ابلاغ برنامه‌‌‌های نوین در زمینه بهینه‌‌‌سازی مصرف برق، ارتقای نظام مدیریت هوشمند بار، برنامه‌‌‌های مدون در راستای افزایش تولید انرژی‌‌‌های نو، استقرار نظام مدیریت دارایی‌‌‌های فیزیکی بر مبنای تحول دیجیتال، بازآرایی و بهینه‌‌‌سازی سیستم‌های تولید، انتقال، فوق توزیع و توزیع و الزام به تاسیس و بهره‌‌‌برداری از شبکه‌‌‌های مایکروگرید را از جمله راهکارهای رفع ناترازی برق در کشور برشمرد.

وی تصریح کرد: در محور انرژی‌‌‌های نو می‌توانیم از پتانسیل‌‌‌های بالقوه کشورمان در مسیر توسعه انرژی‌‌‌های پاک بهره‌‌‌مند شویم؛ اجرای طرح‌‌‌هایی نظیر پروژه‌‌‌های نیروگاه‌‌‌های خورشیدی شناور در پشت سدهای مخزنی موجود که می‌تواند علاوه بر اثر کاهش تبخیر آب ذخیره شده در سدها، مشکلات کمبود تولید برق و حفظ منابع آبی کشور را به بهینه‌‌‌ترین شکل ممکن پاسخگو باشد. سلامت‌‌‌نیا اظهار کرد: پروژه‌‌‌های نصب Solar PV‌ها در پشت‌‌‌بام‌‌‌ها و نمای ساختمان‌‌‌ها و ترویج فرهنگ استفاده از کولرهای گازی پنجره‌‌‌ای خورشیدی با دخالت مستقیم دولت در بخش حمایت قانونی و هزینه‌‌‌ای از مصرف‌کننده‌‌‌ها نیز یکی دیگر از راهکارهای ترویج و توسعه انرژی‌‌‌های نو خواهد بود.

این کارشناس صنعت برق ابراز کرد: با نگاهی به شرایط اقلیمی ایران، با ۳۰۰ روز آفتابی و با متوسط تابش ۴.۵ تا ۵.۵ کیلو‌وات ساعت بر مترمربع، یکی از کشورهای با پتانسیل بالا در زمینه انرژی خورشیدی است. به گفته وی، مطابق مطالعات انجام شده توسط مرکز DLR آلمان در مساحتی بیش از ۲۰۰۰ کیلومترمربع، امکان نصب بیش از ۶۰‌هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی وجود دارد. یکی دیگر از راهکارهای تولید انرژی پاک و در کنار آن حفظ پاکی محیط‌زیست، بهره‌‌‌گیری از تهدیدی به‌‌‌نام پرمصرفی در بین مردم ایران و تبدیل آن به فرصتی چون ایجاد نیروگاه زیست توده بر مبنای زباله‌‌‌های تولید‌شده در کشور است.

عضو اصلی هیات‌‌‌مدیره شرکت توزیع نیروی برق اهواز یادآور شد: نیروگاه‌‌‌های زیست‌توده یک طرح موفق جهانی است که می‌توانیم در راستای دو موضوع مهم و حیاتی برای کشور نظیر حفظ منابع و محیط‌زیست و تولید برق از آن بهره گیریم و با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در این زمینه به ترند جهانی در این فناوری تبدیل شویم. سرمایه‌گذاری در بخش کاهش تلفات یا به عبارتی ساخت نیروگاه‌‌‌های مجازی نیز می‌تواند راهکار دیگری در جهت ارتقای بهره‌‌‌وری و تعادل بین میزان تولید و مصرف باشد.

وی افزود: دیگر راهکارهای بهبود بهره‌‌‌وری انرژی که می‌تواند با نظارت و دخالت مستقیم دولت ارتقا و اثربخشی چشمگیری داشته باشد، فرآیند بهبود بهره‌‌‌وری انرژی در ساختمان‌‌‌های عمومی و دولتی از قبیل دانشگاه‌‌‌ها، ادارات، مدارس و مساجد، بهبود سطح عایقی دیوار و سقف بناها، نصب سیستم تهویه و بویلرها، نصب رادیاتورها و صفحات خورشیدی، بهره‌‌‌گیری از انرژی زمین‌گرمایی در معماری ساختمان‌‌‌ها برای خنک کردن و گرم کردن ساختمان‌‌‌ها، اجرای سیستم‌های کنترل هوشمند و دیگر راهکارهای مرتبط است که همه این اقدامات نیز هم‌راستا با اهداف اقتصاد مقاومتی و بهبود بهره‌‌‌وری در کشور است.

عضو اصلی کمیته بهره‌‌‌وری استانداری استان خوزستان تاکید کرد: در محور مدیریت مصرف برق نیز باید راهبردهای موفق جهانی و طرح‌‌‌های نوین کشوری با موضوعیت فرهنگ و اصلاح زیرساخت در زمینه مدیریت بار و خصوصا کنترل هوشمند شبکه و مصرف انرژی را مدنظر قرار داد که از جمله طرح‌‌‌های موفق پیشنهادی در زمینه مدیریت مصرف می‌توان به مبحث نظام تعرفه‌‌‌گذاری موفق برق در جهان اعم از روش قیمت لحظه‌‌‌ای واقعی، روش زمان استفاده، قیمت بحرانی اوج بار و تخفیف کاهش اوج بار اشاره کرد. این طرح‌‌‌ها با تکنیک هوشمندسازی در جهان در حال انجام است و موفقیت‌‌‌های چشمگیری تاکنون داشته است.

وی در این باره ادامه داد: طرح‌‌‌های بهره‌‌‌ور پیشنهادی در این زمینه نظیر روش پیش‌پرداخت است که در این طرح بسان خرید شارژ مکالمه یا خرید بسته اینترنتی، برق شارژی در اختیار مشترک قرار گرفته و اطلاع‌‌‌رسانی و گزارش مصرف برای مشترک فعال، ارسال و علاوه بر امکان پیش‌دریافت هزینه برق مصرفی با دریافت پیامک اطلاعات باقی‌مانده شارژ و مصرف برای مشترک ارسال شده و این فرآیند نقش بسزایی در کنترل بار و امکان مدیریت هزینه و مصرف در اوج بار را نیز به‌‌‌دنبال خواهد داشت. ضمن اینکه با این روش مشکل همیشگی وصول مطالبات بهای برق مصرفی در کشور مرتفع خواهد شد.

وی همچنین طرح مدیریت مصرف گروهی مشترکان برق را دیگر راهکار برشمرد و ابراز کرد: گروه‌بندی مشترکان بر اساس شاخص‌‌‌های مدنظر (نظیر کاربری یا تعرفه و...) و اعمال محدودیت‌ها و طرح‌‌‌های مدیریت مصرف برای هر گروه با قابلیت انعطاف‌‌‌پذیری در تعیین میزان و زمان مصرف بار با رعایت سقف مصرف گروهی و امکان برنامه‌‌‌ریزی مدیریت بار در کشور نیز می‌تواند متناسب با اهداف کاهش و مدیریت بار در کشور باشد؛ با اجرای این روش و کنترل و تغییر زمان مصرف مشترکان سنگین می‌توان در برنامه گذر از پیک تابستان، بدون اعمال خاموشی موفق بود.

این کارشناس صنعت برق یادآور شد: از نظر اقتصاد کلان سالانه مبالغ هنگفتی از منابع کشور را در اثر طراحی نادرست، عدم‌نگهداری و تعمیرات صحیح و اتلاف‌‌‌ها در همه فرآیندها از دست می‌‌‌دهیم؛ بی‌‌‌شک بخش عظیمی از این اتلاف‌‌‌ها در ارکان اجرایی صنعت برق کشور است که بهترین راهکار ممکن در جهت حذف اتلاف‌‌‌ها و سر و سامان دادن به روال موجود، اجرای نظام مدیریت دارایی‌‌‌های فیزیکی بر اساس داده‌‌‌ها و داشته‌‌‌های واقعی صنعت برق کشور است.