حرکتی برای اسقاط نیروگاه‌های قدیمی

با این حال برنامه دولت سیزدهم برای از مدار خارج کردن نیروگاه‌های فرسوده استارت خورده و آن‌طور که عبدالرسول پیشاهنگ، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی برق حرارتی به «ایسنا» گفته، برای این موضوع برنامه‌‌‌ریزی صورت گرفته که بودجه سالانه آن نیز تخصیص می‌‌یابد تا به مرور این مساله انجام شود. وی با بیان اینکه مقرر شده که کنار نیروگاه ری یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی نصب و این نیروگاه از مدار تولید خارج شود، اظهار کرد: ظرفیت کنونی نیروگاه ری ۴۸۰ مگاوات است و این طرح را برای نیروگاه بعثت نیز در دستور کار داریم.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی برق حرارتی با بیان اینکه یک برنامه برای جایگزینی نیروگاه‌های با راندمان کم با نیروگاه‌های راندمان‌‌های بالا در دستور کار داریم، گفت: در بندرعباس نیروگاه دو‌کوهه و زرند کرمان و نیروگاه سهند این طرح را در دستور کار داریم.

راندمان ۱۷ درصدی نیروگاه‌های فرسوده

درباره راندمان نیروگاه‌ها باید گفت که درحال حاضر متوسط راندمان سالانه نیروگاه‌های کشور بیش از ۶/ ۳۹ درصد است. نیروگاه‌های سیکل ترکیبی با راندمان بیش از ۵۵ درصد در کشور فعال هستند، معمولا ‌‌در فصل زمستان از نیروگاه‌های فرسوده با راندمان ۱۷ یا ۱۸ درصد که سهم کوچکی از ظرفیت نیروگاه‌های ایران را دارند، استفاده نمی‌شود و بهره‌برداری از این نیروگاه‌ها فقط در زمان اوج مصرف تابستان که تقاضای برق افزایش پیدا می‌کند جهت کمک به افزایش تولید صورت می‌گیرد.

با به مدار آمدن بخش بخار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی راندمان نیروگاه‌ها به بالای ۴۰ درصد افزایش می‌‌یابد. آن‌طور که اعلام شده قرار است راندمان نیروگاه‌ها سالانه ۷/ ۰ درصد افزایش پیدا کند. سال گذشته ۱۰۳۵ مگاوات واحدهای موجود ارتقا یافت همچنین سال گذشته ۹۴ هزار مگاوات تعمیرات در کشور انجام شد، سال جاری ۱۰۷ هزار مگاوات تعمیرات صورت خواهد گرفت که اکنون در حال اجرا است و براساس برنامه‌ریزی‌‌های صورت‌گرفته تا پایان اردیبهشت‌‌ماه این تعمیرات به اتمام می‌‌رسد. تاکنون ۳۳ هزار مگاوات وارد دوره تعمیرات شده، همچنین برنامه‌‌‌ریزی برای احداث نیروگاه‌های جدید صورت گرفته و در سال آینده ۳۰۲۵ مگاوات نیروگاه‌‌ جدید وارد مدار می‌شود.۱۴۰۰ واحد نیروگاهی نیز براساس تفاهم‌‌نامه‌‌ای که با بخش صنعت منعقد شده وارد مدار خواهیم کرد و مابقی ۶هزارمگاوات را انرژی‌‌های تجدید‌پذیر، تولید پراکنده و نیروگاه‌های DG به خود اختصاص می‌دهند.

از مدار خارج شدن نیروگاه‌های فرسوده نیازمند ایجاد یک نیروگاه جدید است، بار مالی این موضوع و تدوین سیاست‌های جایگزینی موجب شده تاکنون آن‌طور که باید این مهم مورد توجه قرار نگیرد، اما انتظار می‌‌رود سیاست دولت برای این موضوع با جدیت دنبال شود و شاهد کاهش نیروگاه‌های فرسوده در کشور باشیم.