مدیرعامل شرکت در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» تاکید کرد
«نیروگاه طرشت» مازوتسوز نیست
با نصب شش واحد جديد و خارج كردن دو واحد قديمي ديگر، پرونده نوسازي نيروگاه طرشت بسته ميشود
کشورهایی همچون آمریکا، استرالیا، روسیه، چین و هند که جزو کشورهای پیشرفته شناخته میشوند، در نیروگاههای خود از نفت کوره و زغال سنگ نیز استفاده میکنند، اما در کشورهای پیشرفته روی دودکشهای نیروگاه تجهیزات رفع آلودگی و فیلتراسیون نصب شده و همین مساله گاز خروجی از نیروگاهها را تصفیه و فیلتر میکند و مانع از انتشار آلودگی ناشی از سوخت زغال سنگ و مازوت در محیط میشود، اما در ایران به دلیل اینکه چنین سیستمی وجود ندارد، به اکثر نیروگاهها سوخت گاز و گازوئیل تحویل داده میشود. طبق بررسیهای به عمل آمده، در سال ۱۴۰۰ روزانه معادل ۱۹۰ میلیون لیتر فرآورده و گاز به نیروگاههای کشور تحویل داده میشد که حدود ۱۳ میلیون لیتر آن نفت کوره بوده و در فصول سرد همچون زمستان سال گذشته، این عدد به ۳۵ میلیون لیتر رسیده است.
اگر این عدد را به نسبت ۱۹۰ میلیون لیتر فرآورده توزیعی به نیروگاهها در نظر بگیریم، حدود یکششم آن را تشکیل میدهد و این در شرایطی بوده که طبق اعلام مسوولان سوخت مایع (مازوت) در کلانشهرها توزیع نشده است. با وجود این ممکن است تنها در برخی از فصول سرد سال به علت کمبود گاز و گازوئیل بهطور محدود تنها در برخی نیروگاهها که دور از کلانشهرها هستند، نفت کوره توزیع شود که البته این امر از نظر اقتصادی نیز بهینه نیست. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که از ۱۲۹ نیروگاه کشور، تنها تعداد ۱۶ نیروگاه از سوخت مازوت و سایر نیروگاهها نیز از گاز طبیعی به عنوان سوخت استفاده میکنند.
«نیروگاه طرشت» بدون مازوتسوزی در مدار قرار میگیرد
در همین راستا مدیرعامل نیروگاه طرشت درباره کمبود گاز و مشکلات نیروگاهها در فصل زمستان به خبرنگار «دنیای اقتصاد» میگوید: نیروگاههایی که در محدوده حریم شهری هستند، برای جلوگیری از آلودگیهای زیستمحیطی سوخت دوم استفاده نمیکنند. در واقع این نیروگاهها و بهطور خاص نیروگاه طرشت مخزن ذخیره و مشعلی برای سوخت دوم ندارند و در فصل زمستان صرفا از گاز طبیعی استفاده میکند. سیدیحیی نوبخت ضمن اشاره به این مطلب میافزاید: در سالهای گذشته، بهویژه در اواخر آبان و اوایل آذرماه فشار گاز منطقه کاهش پیدا میکرد و با توجه به اولویت بخش خانگی در استفاده از گاز، نیروگاه طرشت از مدار خارج میشد، اما امروزه با افزایش فشار گاز منطقه این مشکل برطرف شده و صرفا در دوره کوتاهی برای نگهداری و تعمیرات نیروگاه را از مدار خارج میکنیم، اما این نکته را باید مد نظر قرار داد که قاعدتا برخی از نیروگاههای بزرگ کشور در محیطهای خارج شهری دوسوخته بوده و با افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، نیروگاهها مجبور به استفاده از سوخت دوم میشوند.
نیروگاه طرشت در چندقدمی تکمیل نوسازی
وی درباره طرح نوسازی و بهسازی نیروگاه طرشت میگوید: درراستای سیاستهای وزارت نیرو که توسط شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی دنبال میشود، طرح نوسازی نیروگاه طرشت از مهر ماه 1400 آغاز شده و دو واحد از چهار واحد قدیمی نیروگاه برای همیشه از مدار خارج شده و قرارداد واحدهای جایگزین در راستای افزایش راندمان، حفاظت از محیطزیست و کاهش مصرف آب منعقد شده است که به زودی برای نصب وارد نیروگاه خواهند شد. با نصب واحدهای جدید، عملیات خارج کردن دو واحد قدیمی دیگر از مدار هم اجرایی میشود و به اینترتیب پرونده موضوع نوسازی نیروگاه طرشت بسته میشود.
نوبخت ادامه میدهد: قطعا نوسازی نیروگاههای قدیمی هزینههای کمتری نسبت به احداث نیروگاههای جدید نیاز دارد، چرا که مقدماتی مانند تخصیص زمین، فراهم بودن زیرساخت و تامین ترانسها در نیروگاههای قدیمی فراهم است و با نوسازی این نیروگاهها میتوان راندمان بالایی را به خاطر استفاده از تکنولوژیهای جدید شاهد بود.
تغییر نیروگاههای گازی تهران به سیکل ترکیبی؟
مدیرعامل نیروگاه طرشت درباره امکان تبدیل نیروگاههای گازی تهران به سیکل ترکیبی نیز خاطرنشان کرد: سیکل ترکیبی در هر نیروگاه با یک روش خاص انجام میشود. بهطور مثال روشهای جدیدی مانندHWB در محیطهای کوچکتر مانند نیروگاه طرشت امکان اجرا دارد، اما مربوط به زمانی است که تصمیم به نصب واحدهای بخار داشته باشیم. بر این اساس با استفاده از تکنولوژی که در واحدهای جدید نیروگاه طرشت به کار میرود، میتوانیم از حرارت برای گرمایش و سرمایش مجموعه استفاده کنیم و این خود یکی از بهترین روشهای استفاده از حرارت مولدهای تولید برق برای محیطهای شهری است. اما قطعا نمیتوان برای تمام نیروگاههای استان یک نسخه پیچید، چرا که با توجه به نوع مصرف منطقه، شرایط جغرافیایی و محل قرارگیری باید تصمیمات متفاوتی اتخاذ شود.
گذر موفق از پیک تابستان 1401
مدیرعامل نیروگاه طرشت با اشاره به موفقیت صنعت برق در پیک تابستان امسال میگوید: نیروگاهها در پیک مصرف تابستان عملکرد قابل قبولی ارائه کردند و نیروگاه طرشت هم توانست برق پایداری را بدون خروج اضطراری از مدار و محدودیت، تولید کند. در واقع تعهداتی را که بر اساس قراردادها و ابلاغیهها عهدهدار بودیم انجام دادیم. نوبخت با اشاره به عمر 63 ساله نیروگاه طرشت میافزاید: با توجه به بهرهبرداری از نیروگاه طرشت در سال 1338 و قدیمی بودن فناوریها، راندمان این نیروگاه حدود 24 درصد بوده، اما با طرحهای توسعهای از جمله اضافه کردن یک واحد جدید گازی با راندمان بالا، موفق به افزایش مجموع راندمان نیروگاه به حدود 30درصد شدهایم. در پایان امیدواریم با جایگزینی واحدهای جدید به جای واحدهای فرسوده، این رقم به بیش از 45 درصد برسد که در نوع خود نیز یک رکورد در حوزه نیروگاهی به شمار میرود.