ظرفیت تولید نفت به پیش از تحریم‌ها رسید

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه ظرفیت تولید نفت به میزان پیش از تحریم‌ها رسید، گفت: این مهم در شرایط تحریمی و فشارهای اقتصادی رخ داده است. خجسته‌‌‌مهر افزود: پیش از تحریم‌های جدید یعنی در شهریور سال ۱۳۹۷، ظرفیت تولید نفت خام حدود ۳‌میلیون و ۸۳۸‌هزار بشکه بود اما با آغاز تحریم‌های ظالمانه و به‌‌‌علل متعدد بخش قابل‌‌‌توجهی از ظرفیت تولید نفت کشور را از دست دادیم. او ادامه داد: برخی از عوامل آن عبارت است از اینکه تعمیرات اساسی در این مدت چند سال در شرایط گذشته انجام نشد و تعمیر چاه‌‌‌های نفتی با نارسایی‌‌‌هایی مواجه بود و تاسیسات سرچاهی دچار نقصان و مشکلاتی شدند. خجسته‌‌‌مهر اضافه کرد: همچنین اقدامات مربوط به خطوط لوله جریانی و خطوط انتقال نفت خام به مبادی مصارف داخلی و مبادی صادراتی و تلنبه‌‌‌های درون‌‌‌چاهی که باید طبق برنامه در آن چاه‌‌‌ها نصب می‌شد و پمپ‌‌‌های درون‌‌‌چاهی، انجام نشد و بخش قابل‌‌‌توجهی از ظرفیت تولید نفت کشور را از دست دادیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: با آغاز به کار دولت سیزدهم از جمله اولویت‌‌‌هایی که آقای اوجی وزیر نفت به شرکت ملی نفت ایران تکلیف کرد این بود که مکلف شدیم در مدت ۶ماه، در ۱۵ اسفند ظرفیت کاهش داده‌‌‌شده و ازدست‌‌‌رفته را به پیش از تحریم‌ها بازگردانیم.

او گفت: بیش از ۱۸۰۰ اقدام عملیاتی در چاه‌‌‌های نفتی توسط متخصصان شرکت ملی نفت ایران انجام شد و بیش از ۲۵۰ کار مربوط به تعمیرات اساسی از جمله تاسیسات سرچاهی و تعمیرات اساسی مربوط به تاسیسات سطح‌‌‌الارضی انجام و حدود ۵۰۰‌میلیون دلار در این زمینه هزینه شد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: بخش قابل‌‌‌توجهی از این هزینه‌‌‌ها صرف نگهداشت توان تولید شد. خجسته‌‌‌مهر گفت: همچنین افزایش ظرفیت جدید داشتیم از جمله تولید از میدان مشترک آزادگان جنوبی، و موفق شدیم در مدت این ۶ ماه حدود ۱۳ حلقه چاه جدید را به تولید بیاوریم. او با اشاره به اینکه همه نیازهای صنعت نفت فناورانه است، اضافه کرد: اگر می‌‌‌خواهیم تولید پایدار و مستمر داشته باشیم و بهره‌‌‌وری را بالا ببریم و هزینه‌‌‌ها را کاهش دهیم چاره‌‌‌ای نداریم جز اینکه اقتصاد نفت و گاز را دانش‌‌‌بنیان کنیم. خجسته‌‌‌مهر با بیان اینکه ۸۵‌درصد کالا و تجهیزات و مواد موردنیاز صنعت نفت کشورمان داخلی است و به واردات نیازی نداریم، ادامه داد: برای ۱۵‌درصد دیگر که بیشتر آن فناور و دانش‌‌‌بنیان است باید برنامه‌‌‌های مدون، سنگین و هدفمندی را تعریف کنیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: برای نگه‌‌‌داشت توان تولید و بازگرداندن ظرفیت تولید نفت به پیش از تحریم‌ها هیچ نیازی به خارج از کشور نداشتیم و به‌‌‌طور کامل از ظرفیت داخل صنعت نفت چه مربوط به نیروی انسانی و چه مربوط به کالا، مواد و تجهیزات استفاده کردیم.

خجسته‌‌‌مهر اضافه کرد: صنعت نفت و نیازهای فناورانه آن به‌‌‌اندازه‌‌‌ای بزرگ است که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری نیاز داریم که ظرفیت شرکت‌های فناور را به ۲ برابر افزایش دهیم. او با ابراز اینکه وزارت نفت در نیمه دوم پارسال چند اقدام مهم در زمینه به‌‌‌کارگیری شرکت‌های فناور و استفاده از محصولات، کالا و مواد و تجهیزات فناورانه انجام داد، ادامه داد: حدود ۲۷۰‌میلیون دلار قرارداد فناورانه با جهاد دانشگاهی بستیم. حدود ۷۵۰ حلقه چاه کم‌‌‌بازده یا متوقف داریم که به‌‌‌علت مشکلات فنی و عملیاتی امکان تولید از آنها را نداریم. او با اشاره به اینکه یکی از مهم‌ترین منابع تولیدی گاز هلیوم در میدان گازی پارس جنوبی است، ادامه داد: برای نخستین بار تولید گاز هلیوم را از طریق انجام فراخوان توسط شرکت‌های فناور انجام دادیم که به‌‌‌زودی این موضوع تعیین‌تکلیف می‌شود. او درباره پیامدهای سیاسی و اقتصادی بازگشت ظرفیت تولید به میزان پیش از تحریم‌ها گفت: از صنعت نفت به‌‌‌علت نقش بزرگی که در اقتصاد دارد به‌‌‌عنوان پیشران اقتصاد کشور یاد می‌‌‌کنیم و با بالا بردن ظرفیت تولید نفت، چند اتفاق خواهد افتاد.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: بالا بردن ظرفیت تولید نفت در راستای دانش‌‌‌بنیان کردن این صنعت و ایجاد ارزش افزوده و در راستای کاهش خام‌‌‌فروشی و رشد اقتصادی است. خجسته‌‌‌مهر گفت: اگر ظرفیت پالایشگاهی و ظرفیت واحدهای پتروشیمی افزایش یابد یعنی ما می‌توانیم از ظرفیت تولید نفت خام یا گاز همراه یا میعانات و مایعات گازی برای تخصیص به عنوان خوراک واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی استفاده کنیم و این یعنی رشد اقتصادی کشور. او افزود: افزایش ظرفیت تولید نفت کشور یعنی اکنون قادریم صادرات کشور را به دو برابر افزایش دهیم و این به معنی درآمد و تولید ثروت برای کشور است و این از نظر امنیت انرژی یعنی اینکه جمهوری اسلامی قادر است پایداری و ثبات را در عرصه بین‌المللی به ارمغان بیاورد. او گفت: بازارها و مقاصد جدید شناسایی شد و میعانات گازی را در مقایسه با مرداد ۱۴۰۰ حدود ۳ برابر افزایش دادیم و این نشان می‌دهد مشتری جدیدی را پیدا کرده‌ایم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: از شیوه‌‌‌های مدرن در قراردادها و از سیستم لجستیک و حمل‌ونقل جدید استفاده کرده‌ایم. خجسته‌‌‌مهر اضافه کرد: از عوامل دیگر این است که کل شبکه مالی، پولی و بانکی کشور پشتیبان احراز وصول درآمدهای نفتی بود.