سخنگوی صنعت برق خبر داد:
توسعه رقابت در بورس برق با مشارکت مشترکان بیش از یک مگاوات
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، «مصطفی رجبی مشهدی» سخنگوی صنعت برق در خصوص اقدامهای انجام شده برای رفع انحصار در صنعت برق و ایجاد رقابت در خرید و فروش برق گفت: رویکرد وزارت نیرو از تصدیگری در بخش برق به سمت تنظیمگری در حال حرکت است. از اوایل دهه هشتاد شمسی و با ورود بخش خصوصی به سرمایهگذاری در احداث نیروگاه و واگذاری نیروگاههای دولتی به بخش خصوصی، به مرور بخش عمدهای از تولید برق کشور در اختیار بخش خصوصی یا غیردولتی قرار گرفته است به گونهای که در حال حاضر بیش از ۶۰درصد از تولید برق کشور توسط بخش غیردولتی و بقیه آن توسط بخش دولتی تامین میشود.
وی ادامه داد: با ورود بخش خصوصی و به منظور ایجاد فضای شفاف و رقابتی برای خرید و فروش برق در کشور از سال ۸۳ بازار برق ایران راهاندازی و به تدریج گسترش یافت. در این بازار تولیدکنندگان برق، قیمتهای پیشنهادی خود برای تولید برق در روز آینده را در ۱۰ گام یا پله و به صورت ساعتی اعلام میکنند و سپس تامینکننده از طریق مناقصه، برق عرضه شده را خریداری و به مصرف کندگان عرضه میکند. مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران در خصوص بورس برق گفت: بورس برق نیز بخشی از بورس انرژی است که در آن تولیدکنندگان و مصرفکنندگان برق براساس قوانین و مقررات بازار سرمایه و زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار کشور، جهت خرید برق در زمانهای مختلف، قیمتهای خود را پیشنهاد داده و بر اساس قیمتهای توافقی اقدام به خرید و فروش میکنند.
رجبی مشهدی خاطرنشان کرد: دولت و وزارت نیرو هیچ دخالتی در قیمتگذاری برق در بورس انرژی ندارند و توانیر و شبکه برق کشور متعهد به جابهجایی برق معامله شده از نقطه تولید به نقطه مصرف بر اساس نرخهای مشخص و ثابت هستند. وی گفت: حتی در صورت عدمتولید برق توسط نیروگاه، وزارت نیرو تامین برق مصرفکننده را تضمین کرده است. در واقع مصرفکننده با خیال راحت از تامین برق پایدار میتواند وارد معاملات بورس شود و تولیدکننده نیز این اطمینان و آسودگی خاطر را دارد که پول برق تولیدی خود را در زمان مقرر (حتی پیش از تولید در معاملات سلف) دریافت کند. رجبی مشهدی در خصوص بازیگران حاضر در بورس انرژی گفت: در حال حاضر فقط مشترکان صنعتی بالای ۵ مگاوات در بورس انرژی فعالیت دارند، اما وزارت نیرو در تلاش است که مشترکان بالای یک مگاوات را نیز به زودی و از مهر ماه سالجاری وارد بورس انرژی کند تا عملا یکسوم از برق مصرفی کشور از طریق بورس معامله شود.