اقدامات فولادمبارکه در زمینه آب
اهمیت تامین آب بهعنوان یک کالای باارزش و یکی از نیازهای دیروز و امروز صنعت همواره دغدغه مدیران صنایع بزرگ از جمله شرکت فولادمبارکه بوده است و از ابتدای راهاندازی رویکرد تصفیه و استفاده مجدد پسابها در دستور کار شرکت قرار داشته و با شدت گرفتن خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی در سالهای اخیر سرمایهگذاریها در حوزه بهینهسازی مصرف، تصفیه پساب و استفاده مجدد از آن افزایش تصاعدی داشته است.
رویکرد فولادمبارکه در زمینه آب شامل موارد زیر است: بهینهسازی وکاهش مصرف آب بر تن تولید محصول در فرآیندهای تولید، افزایش بازچرخانی آب صنعتی با تکمیل تصفیهخانههای پساب صنعتی، کاهش برداشت آب از رودخانه با تامین قسمتی از آب خام موردنیاز شرکت از طریق جمعآوری، انتقال و تصفیه پساب شهرستانهای پیرامونی، ایفای مسوولیت اجتماعی در جهت بهبود سطح بهداشت و محیطزیست شهرستانهای همجوار و ذینفعان حوزه رودخانه زایندهرود.
با رویکرد کاهش برداشت و مصرف منابع و در راستای هدف کاهش و بهینهسازی مصرف آب در فرآیندهای تولیدی، خدماتی و پشتیبانی، شرکت فولادمبارکه مطالعات، طرحها و پروژههای فراوانی را برنامهریزی کرده و به اجرا درآورده است که این اقدامات باعث شده بهرغم افزایش تولید شرکت مقدار برداشت و مصرف آب در سالهای اخیر روند کاهشی داشته باشد و مصرف ویژه آب شرکت در پایان سال ۹۷ به کمتر از ۳ مترمکعب بر تن اسلب کاهش یابد.
اقدامات صورت گرفته در راستای استفاده بهینه از منابع آبی موجود و کاهش مصارف آب در فرآیندهای تولید نیز عبارتند از:
۱- استفاده از پسابهای کمکیفیت خروجی برخی از فرآیندها برای خنککاری سرباره، تختال و شستوشوی سایت صنعتی
۲- تکمیل و راهاندازی سیستمهای نوین تصفیه در تصفیهخانههای پسابهای صنعتی برای تولید آب با کیفیت بالا برای فرآیندهای خنککاری
۳- تکمیل و بهرهبرداری از پروژه جمعآوری و انتقال پسابهای شهری شهرستانهای منطقه پیرامونی (مبارکه، زرینشهر، چمگردان، زیباشهر، دیزیچه، ورنامخواست، سده لنجان و صفاییه) به منظور تامین بخشی از آب مورد نیاز شرکت
۴- جایگزینی گیاهان فضای سبز شرکت با گونههای کممصرف
۵- تصفیه و بازچرخانی پسابهای شرکت و استفاده مجدد از آن در فرآیندهای تولید
۶- بهسازی آبهای گردشی در برجهای خنککاری شرکت
۷- نوسازی شبکههای انتقال و توزیع آب صنعتی و بهداشتی در سطح شرکت
۸- بازسازی برجهای خنککاری واحدهای نیروگاه و نوردگرم
۹- توسعه تصفیهخانههای پساب انسانی و صنعتی شرکت به منظور افزایش کیفیت پساب تصفیه شده و استفاده مجدد از آن
۱۰- انجام مطالعات اولیه کاهش تلفات آب در برجهای خنککاری و فرآیند احیای مستقیم
۱۱- اولویت بررسی و اجرای پیشنهادهای ویژه کاهش مصرف و بهینهسازی آب در سطح شرکت
آب بهعنوان سیال خنککننده در فرآیندهای تولید مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی از فرآیندهای شرکت فولادمبارکه، تصفیهخانههای محلی احداث شده است که فرآیند و تجهیزات این تصفیهخانهها متناسب با دبی آب گردشی، نوع و میزان آلاینده آب طراحی و اجرا شده است و دو وظیفه عمده را بر عهده دارد؛ اول اینکه آب با کیفیت مورد نیاز فرآیند تولید را تامین کند و با حذف آلایندههای آب باعث بهرهوری بیشتر از آب در آن فرآیند و کاهش دمای آب برای استفاده مجدد شده که این عملیات باعث صرفهجویی قابل توجه در مصرف آب تازه میشود.
در راستای اهداف استراتژیک شرکت فولادمبارکه مبنی بر تامین پایدار آب مورد نیاز و کاهش برداشت آب از رودخانه زایندهرود و همچنین در راستای مسوولیتهای اجتماعی و بهبود شرایط زیست محیطی و بهداشتی شهرهای منطقه پیرامونی با همکاری سازمان آب و فاضلاب استان اصفهان (آبفا) در سال ۱۳۹۲، قراردادهای ایجاد شبکههای جمعآوری، انتقال و تکمیل و ساخت تصفیهخانههای فاضلاب شهرستانهای مجاور (مبارکه و لنجان) بهصورت مشترک به ارزش ۷هزار میلیارد ریال منعقد و اجرایی شد.
گـام اول در این طرح، سرمایهگذاری برای ایجاد شبکه جمعآوری فاضلاب شهری مبارکه، کرکوند، صفائیه، زیبا شهر، دیزیچه، ورنامخواست، سده لنجان، زرینشهر، چمگردان، ساخت یا تکمیل تصفیهخانههای فاضلاب شهری و گام دوم طرح دریافت و انتقال پساب تصفیهخانههای شهری به تصفیهخانه آب فولادمبارکه در ادامه گام سوم ساخت تصفیهخانه تکمیلی فاضلاب در شرکت فولادمبارکه و انتقال آب صنعتی تولید شده به شبکه توزیع آب صنعتی است.
با بهرهبرداری کامل از پروژه فوق جمعیتی بالغ بر ۳۵۰هزار نفر شهرهای پیرامون تحت پوشش سیستم جمعآوری و دفع بهداشتی فاضلابهای شهری قرار میگیرند.
پس از تکمیل فاز اول طرح حدود ۳۵۰ مترمکعب بر ساعت فاضلاب بهداشتی از تصفیهخانههای فاضلاب شهری به فولادمبارکه انتقال مییابد و در افق طرح این میزان به بیش از دو برابر افزایش مییابد.