بورس بیشترین بازدهی و نفت بیشترین زیان را در تیر به ثبت رساندند
کارنامه بازارها در نخستین ماه تابستان
بازار سهام
عقبگرد بورس در آخرین روزهای ماه صعودی
دیروز، شاخص کل بورس تهران با افت ۴۰۶ واحدی (معادل ۶/۰درصد) در ۶۷ هزار و ۶۴۴ واحد متوقف شد. با این حال، شاخص رشد ماهانه ۶ درصدی را ثبت کرد. در این شرایط، در بازه یک ماه منتهی به روز توافق هستهای (۲۳ تیر) رشد ۱۱ درصدی شاخص کل مشاهده میشود.
بازار سهام
عقبگرد بورس در آخرین روزهای ماه صعودی
دیروز، شاخص کل بورس تهران با افت ۴۰۶ واحدی (معادل ۶/۰درصد) در ۶۷ هزار و ۶۴۴ واحد متوقف شد. با این حال، شاخص رشد ماهانه ۶ درصدی را ثبت کرد. در این شرایط، در بازه یک ماه منتهی به روز توافق هستهای (۲۳ تیر) رشد ۱۱ درصدی شاخص کل مشاهده میشود. بنابراین، بسیاری از نوسانگیران با شناسایی سود، تصمیم به خالی کردن سبد سهام خود گرفتند. در حالی که بیشتر کارشناسان روند نزولی فعلی را موقتی میدانند، اما عواملی مانند نزول دوباره قیمت نفت به سطح ۵۰ دلاری (WTI) و همچنین افت قیمت دلار به سطوح کمتر از ۳۳۰۰ تومان بار دیگر نگرانیهایی را درباره برآورده شدن سود پیشبینیشده شرکتها به وجود آورده است. انتشار گزارشهای مالی سه ماهه نیز تا حدودی بر شدت نگرانیها افزوده است، زیرا تا کنون عملکرد مناسبی در این گزارشها رویت نشده است.
بازار ارز
بازگشت قیمتی به قبل از شوک «هسته»ای
در معاملات روز گذشته، هر دلار آمریکا با افت ماهانه نیم درصدی به قیمت ۳۲۶۵ تومان معامله شد. دلار ماه اخیر را پیرو افزایش امیدواریها برای رسیدن به توافق هستهای با روند نزولی آغاز کرد. در این میان، با شوک ناشی از توافق هستهای به ارز، قیمت دلار تا سطح ۱۱۸۰ تومانی نیز سقوط کرد. در ادامه اما، معاملهگران کف قیمتی را شناسایی کردند و قیمتها در مدار صعودی قرار گرفتند. در بازار دیروز نیز شاهد رشد تقاضای ارز بودیم، این عامل در کنار کاهش عرضه در این بازار رشد قیمتی را رقم زد. در این خصوص، روز گذشته صرافی بانکها بهعنوان تنها فروشندگان ارز مشاهده شدند. بر این اساس، میتوان به این موضوع اشاره کرد که فعالان بازار، قیمتهای کنونی را برای ارز پایین ارزیابی میکنند و انتظار افت قیمتی در این بازار وجود ندارد.
بازار سکه
رکورد مجدد سکه در مسیر معکوس
دیروز، هر سکه طرح جدید با افت ۳ هزار تومانی به قیمت ۸۶۶هزار تومان معامله شد. به این ترتیب، در طول یک ماه گذشته حدود۵/ ۵ درصد افت قیمت پیدا کرد که بیشترین زیان از آبان۹۲ جاری محسوب میشود. این در شرایطی بود که دلار تقریبا در ثبات نسبی به سر برد، اما طلای جهانی افت حدود ۹ درصدی را تجربه کرد. عدم حرکت همگام سکه با اونس طلا سبب شد تا ماه گذشته، حباب منفی سکه نیز مثبت شود. به عبارت دیگر، سکه که مدتها به علت کمبود تقاضا در قیمتهایی کمتر از ارزش ذاتی معامله میشد، در روزهای پایانی ماه تیر نسبت به ریزشهای شدید قیمت اونس طلا مقاومت نشان داد. در ادامه نیز چشمانداز بازار طلای جهانی روشن نیست و قیمت دلار نیز به نظر نمیرسد نوسانات سنگینی را تجربه کند.
بازار طلای جهانی
تداوم نگرانیها در بازار طلا
دیروز ساعت ۱۶، اونس طلا به قیمت ۱۰۹۵ دلار معامله میشد. به این ترتیب، اونس طلا از سطح ۱۲۰۰ دلاری فاصله گرفت و برای چند روز است که حول سطح ۱۱۰۰ دلای نوسان میکند. بنابراین در مجموع یک ماه اخیر افت ۸/ ۸ درصدی را تجربه کرد. هرچند دلایل متعددی از جمله کاهش نگرانی از وضعیت یونان، توافق هستهای کشورمان (افزایش امنیت در فضای جهانی) و نگرانی از وضعیت اقتصادی چین بر این افت موثر بودهاند؛ اما مهمترین دلیل این تغییر کانال، امیدواری به افزایش نرخ سود توسط فدرال رزرو در ماههای پیش رو است. این اقدام از طرفی باعث افزایش شاخص دلار آمریکا و از سوی دیگر منجر به کاهش جذابیت خرید طلا (به علت نداشتن سود، مشابه سپردهگذاری در بانکها) میشود. در صورت تحقق این امر، برخی کارشناسان پیشبینی افت قیمتها تا محدوده ۱۰۵۰-۱۰۰۰ دلاری را نیز دارند.
بازار اوراق مسکن
سایه رکود مسکن در بازار «تسه»ها
دیروز، اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۲ (تسه۹۲۱۲)، با افت اندک ۷/ ۰ درصدی به قیمت ۷۲ هزار و ۳۹۱ تومان معامله شدند. در مجموع یک ماه گذشته، اوراق مزبور افت ۳ درصدی را تجربه کردند که بیان میکند در فصل تابستان نیز تقاضای قابل توجهی برای اوراق مزبور شکل نگرفته است. هرچند بخشی از این کمبود تقاضا مربوط به قرار داشتن در ماه مبارک رمضان بود؛ اما پس از اتمام این ماه نیز هنوز رونق قابل توجهی در بازار مسکن به چشم نمیخورد. بنابراین رکود نسبی در بازار مسکن همچنان ادامه دارد و در نتیجه اوراق تسهیلات مسکن نیز روند متعادلی را ادامه میدهند؛ بهطوری که بازه نوسان قیمتها از اواخر فروردین محدوده ۷۵-۷۰ هزار تومانی بوده است. تقویت سمت عرضه «تسه»ها در کنار جذب بخشی از تقاضای خرید مسکن به تسهیلات جدید بانکی، موجب آرامش نسبی قیمتها شده است.
بازار نفت
افت سنگین نفت در ماه تیر
دیروز ساعت ۱۶، هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت ۳/ ۵۰ دلار معامله میشد. در مقیاس ماهانه، نفت خام آمریکا با افت بیش از ۶/ ۱۵درصدی، بدترین عملکرد را در میان بازارهای مورد بررسی تجربه کرد. رشد شاخص دلار آمریکا، توافق هستهای کشورمان با اعضای ۱+۵، ضعف اقتصاد چین و توقف نسبی افت تعداد دکلهای حفاری شیل مهمترین عوامل کاهش قیمت نفت در مدت مزبور محسوب میشوند. در این شرایط، همچنان موجودی نفت در سطوح بسیار بالایی قرار دارد و آمارها هیچ نشانی از کاهش تولیدات کشورهای مختلف ندارد؛ بنابراین، در صورت بالا ماندن شاخص دلار، رشد قیمت نفت دور از انتظار است. ریزش بیشتر قیمتها در کوتاهمدت نیز به علت فشاری که بر تولیدکنندگان نفت شیل میگذارد، دشوار به نظر میرسد و شاید افزایش صادرات نفت کشورمان در پی لغو تحریمها شوکی به این بازار وارد کند.
ارسال نظر