بازار داخلی

آرامش بازار در دومین هفته آبان

در هفته گذشته، شاخص‌‌های کلیدی بورس رشد قابل‌‌توجهی را تجربه کردند. در شاخص کل، با روند صعودی پیوسته‌‌ای مواجه بودیم که در مجموع به افزایشی ۴.۳درصدی انجامید و سطح آن را به ۲میلیون و ۵۶‌هزار واحد رساند. شاخص هم‌‌وزن نیز رشد مشابهی داشت؛ به‌‌طوری که در ابتدا افزایش‌‌های پی‌‌درپی، سطح آن را تا ۶۷۳‌هزار و ۶۴۳ واحد بالا برد.

با این حال، در میانه و انتهای هفته با کاهش‌‌هایی همراه بود و در نهایت با رشدی خالص در حدود ۱.۴‌درصد به سطح ۶۷۰‌هزار و ۴۶۴واحد رسید. شاخص فرابورس نیز با افزایش ۱.۳۸درصدی همراه بود که طی هفته روند مثبتی را به نمایش گذاشت، هرچند در دو روز پایانی مقداری از این رشد تعدیل شد. در این هفته ورود و خروج سرمایه حقیقی به بازار نوساناتی داشت؛ به‌‌طوری که در ابتدای هفته، ورود پول مثبت بود اما در روزهای پایانی، بازار با خروج‌‌  جزئی پول مواجه شد.

در مجموع این هفته ۷۲۴میلیارد تومان سرمایه حقیقی وارد معاملات شد.

ارزش معاملات روز گذشته نیز با افزایشی ۱۱ درصدی به ۳۳۰۰میلیارد تومان رسید و میانگین هفتگی ارزش معاملات با رشد ۶۸‌درصدی به ۳۰۱۴میلیارد تومان افزایش یافت که نشان‌‌دهنده رونق معاملات و مشارکت بالاتر سرمایه‌گذاران در بازار است.

در هفته گذشته، کاهش احتمال جنگ و تنش‌‌های سیاسی منجر به آرامش و تخلیه هیجانات بازارهای موازی شد. این تغییرات به سرمایه‌گذاران این امکان را داد تا با خیالی آسوده‌‌تر به تصمیم‌گیری در مورد سرمایه‌گذاری‌‌های خود بپردازند و به این ترتیب، شاهد تقویت بازارهای مالی و افزایش اعتماد عمومی به وضعیت اقتصادی بودیم.

بازار خارجی

اوج  تقاضای محصولات  پالایشی

روز جمعه داده‌‌‌های اشتغال آمریکا برای ماه اکتبر منتشر شد. پیش‌بینی‌‌‌ها حاکی از کاهش فرصت‌های شغلی غیرکشاورزی به ۱۰۰‌هزار نفر و ثبات نرخ بیکاری در ۴.۱‌درصد بود. با این حال داده اشتغال بخش غیرکشاورزی ۱۲هزار نفر منتشر شد که ۹۴هزار  نفر از پیش‌بینی کمتر بود. نرخ بیکاری همچون پیش‌بینی اجماع تحلیلگران در عدد ۴.۱درصد انتشار یافت. میانگین رشد دستمزد ساعتی با افزایش ۰.۱واحد درصدی نسبت به انتظارات در سطح ۰.۴درصد انتشار یافت. می‌توان استدلال کرد که دلار به دلیل نزدیکی به انتخابات آمریکا کاهش بزرگی نخواهد داشت و بازارها به داده‌‌‌های ضعیف‌‌‌تر اشتغال توجه کمتری نشان دادند، زیرا این کاهش ممکن است به دلیل رویدادهای شدید آب‌‌‌وهوایی اخیر باشد. با این حال، نرخ بیکاری کمتر تحت‌تاثیر این وقایع قرار می‌گیرد و ممکن است اثرات طولانی‌‌‌تری بر بازار داشته باشد. رالی دلار این هفته در برابر یورو به دلیل داده‌‌‌های بهتر از حد انتظار منطقه یورو کمی متوقف شده، اما همچنان در برابر ارزهای پرریسک که مقابل نوسانات احتمالی انتخاباتی آمریکا آسیب‌‌‌پذیرتر هستند، تقویت شده است. احتمال دارد که پس از برطرف شدن ریسک ناشی از گزارش اشتغال، برخی از سرمایه‌گذاران موقعیت‌‌‌های خود را در برابر ریسک انتخابات آمریکا تعدیل کنند که ممکن است به تقاضای بیشتر برای دلار منجر شود و باعث بدتر شدن شرایط نقدینگی در بازار ارز شود. همچنین در تقویم اقتصادی آمریکا، شاخص تولیدی ISM که پیش‌بینی می‌شود از ۴۷.۲ به ۴۷.۶ افزایش یابد، قرار دارد. همچنین انتظار می‌رود که مؤلفه اشتغال این شاخص کمی بهبود یافته باشد که ممکن است توجه بیشتری را به خود جلب کند. برآورد اولیه تورم منطقه یورو برای ماه اکتبر نشان‌‌‌دهنده افزایش دوباره‌‌‌ به ۲.۰‌درصد است، که این موضوع باعث تغییرات قیمت‌گذاری در بازار شده و جهت‌‌‌گیری‌‌‌ها را به سمت سیاست‌‌‌های انقباضی‌‌‌تر برای یورو سوق داده است. بازار نرخ بهره بین‌‌‌بانکی (OIS)  اکنون احتمال کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا را برای دسامبر و ژانویه ۵۸ درصد پیش‌بینی می‌کند و احتمال کاهش ۰.۲۵واحد درصدی نرخ بهره در دسامبر به ۲۲‌درصد کاهش یافته است. وودز مدیرعامل اکسون موبیل عنوان کرد که ما شاهد سطح بی‌‌‌سابقه‌‌‌ای از تقاضا برای محصولات پالایش‌شده هستیم. بخش قابل‌توجهی از عرضه جهانی نفت از نفت شیل ایالات متحده تامین می‌شود. قیمت نفت عمدتا از عرضه و تولید تاثیر می‌‌‌پذیرد.  بازار پس از انتشار بودجه بریتانیا در روز چهارشنبه، واکنش‌‌‌های مختلفی به آن نشان داده است.

در ابتدا واکنش بازار ملایم بود، اما سپس اوراق قرضه دولتی (gilts)  و پوند استرلینگ با روند نزولی مواجه شدند که دیروز شدت بیشتری یافت. یکی از نکات مهم بازار پوند این است که شرایط فعلی به آشفتگی بازار پس از بودجه کوچک سال ۲۰۲۲ شباهتی ندارد.

10 copy

11 copy