بررسی «دنیایاقتصاد» از عملکرد بازارها
بورس همچنان پیشتاز است
بازار سهام
شروع سبز آذرماه در بورس
روند تغییرات قیمتها در بازار سرمایه در طول هفتهای که گذشت سبب شد تا شاخص کل بورس تهران رشدی 21 هزار و 947 واحدی را به ثبت برساند. بر این اساس بازده میانگین نمادهای موجود در بورس تهران در طول هفته یادشده از 63/ 1 درصد فراتر نرفت. بازده بورس تهران طی طول مدت یاد شده در شرایطی به ثبت رسیده که عملکرد بازارهایی نظیر ارز و سکه نهتنها با افت قیمت همراه بود بلکه در شرایط افت تقاضا در تعطیلیهای کرونایی افق روشنی نیز پیش روی معاملات این بازارها در هفته پیش رو وجود ندارد. این در حالی است که در بازار سهام افزایش قیمت جهانی کالاهای اساسی نظیر فلزات، محصولات شیمیایی و کانههای فلزی سبب شده تا به فرض نبودن دخالتهای مخرب دولتی افق روشنی برای آینده بخش مهمی از بازار سهام متصور باشد.
بازار سکه
عقبنشینی 4/ 7 درصدی سکه
قیمت سکه نیز به پیروی از تحولات بازار داخلی ارز و آنچه در بازار فلزات گرانبها در بورسهای کالایی جهان میگذرد، همچنان روند نزولی را ادامه میدهد. همان طور که در هفتههای پیشین نیز به آن اشاره شد در طول هفتههای اخیر شروع افت قیمت اونس طلا در بازارهای بینالمللی سبب شده تا در طول این مدت در بازار داخلی نیز شاهد عقبگرد قیمت سکه باشیم. این امر در کنار تقویت پول ملی و کاهش معاملات در بازار سبب شده تا طی هفتههای اخیر کاهش قیمت سکه نسبت به ارز از تداوم بیشتری برخوردار باشد. بر همین اساس بوده که در پایان معاملات هفته گذشته قیمت سکه تمام بهار آزادی که تا 16 میلیون تومان نیز بالا رفته بود به سطح 10 میلیون و 850 هزار تومان رسید. این رقم حکایت از نزول 4/ 7 درصدی قیمت سکه در طول یک هفته گذشته دارد.
بازار طلای جهانی
خواب تب طلا
در بازار جهانی فلزات گرانبها افت قیمت طلا همچنان بیتوجه به پایداری زیانهای اقتصادی شیوع کرونا و تاثیرات دامنهدار آن بر کسبوکارهای مختلف ادامه دارد. مهمترین و سنتیترین سنجه ریسک در اقتصاد جهانی طی روزهای اخیر در حالی به سقوط دامنهدار خود ادامه داده که انتظار نمیرود دلگرمی به پیدایش واکسن کرونا به صورت گسترده حداقل تا نیمه دوم سال آتی میلادی نمودی عملی داشته باشد. دقیقا نیز به همین دلیل است که همزمان با افت قیمت طلا در دو ماه گذشته بسیاری برای بازگشت قیمتها به سطوح قبلی ابراز امیدواری میکنند و بسیاری از بانکهای سرمایهگذاری در هفتههای اخیر چشمانداز خود از قیمت این فلز زرد رنگ را افزایشی نگه داشتهاند. قیمت هر اونس طلا در ساعت 19دیروز 1785 دلار بود که نسبت به روز قبل از آن کاهش 25دلاری را نشان میدهد.
بازار اوراق مسکن
سقوط آزاد «تسه»
بازار اوراق مالی نوین فرابورس ایران در طول هفته گذشته شاهد افت قابلتوجه قیمت اوراق تسهیلات مسکن بود. در طول این مدت هر برگ «تسه 9710» به میزان 6/ 16 درصد از قیمت خود را از دست داد و در حالی به ازای هر برگه 500 هزار تومانی به قیمت 67 هزار و 798 تومان رسید که در پایان معاملات هفته گذشته قیمت هر برگ از آن 81 هزار و 300 تومان بود. این افت قابلتوجه بعد از آن محقق میشود که کاهش قیمت دلار در بازار ارز موجی از رکود را به بازارهای موازی آورد و سبب کاهش 48 درصدی تعداد معاملات مسکن نسبت به مهرماه سال جاری شد. افت قابلتوجه معاملات مسکن در یک ماه گذشته به خوبی نشان میدهد چرا تقاضا به شکل کمسابقهای برای اوراق یاد شده کاهش یافته است.
بازار نفت
نفت؛ پایداری در کانال 45 دلاری
طلای سیاه در بازارهای جهانی همچنان امید به رشد بیشتر دارد. اگر در هفته پیش رو تولیدکنندگان بازار نفت بر سر حفظ تولید در سطح فعلی به توافق برسند، آنچه میتواند در شرایط فعلی به افت بیشتر قیمت طلا منجر شود بدون شک قیمت نفت را افزایش خواهد داد. در هفتههای اخیر قیمت بسیاری از کالاهای اساسی در حالی افزایش چشمگیر داشته که فاز کاهشی طلا بهدلیل خوشبینی به مهار کرونا تسریع شده است. بنابراین بیراه نخواهد بود اگر فکر کنیم بیمیلی تولیدکنندگان به افزایش سطح تولید قیمت نفت را از محدوده 45 دلاری فعلی نیز بالاتر خواهد برد. روز گذشته تا لحظه نگارش این گزارش قیمت هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدییت 45 دلار و 37 سنت بود که کاهشی 74/ 0 درصدی را نشان میدهد.