یکشنبه نرخ ارز ۲/ ۰ درصد و قیمت سکه ۶/ ۰ درصد رشد کرد
سبقت مداوم طلا از دلار
بازار سهام
تندآب نقدینگی در بورس تهران
یکشنبه بورس تهران شروعی پرقدرت داشت و شاخص کل با بازگشایی بازار 5 کانال رشد کرد؛ اما به تدریج با افزایش فروشها به رشد 3/ 0 درصدی اکتفا کرد و نهایتا در ارتفاع 418 هزار واحد قرار گرفت که خود قله جدیدی برای بازار سهام است. مهمترین ویژگی دادوستدهای دیروز ثبت رکورد 4630 میلیارد تومانی ارزش معاملات خرد بورس بود که از تداوم جریان پرقدرت نقدینگی به بازار سهام خبر میدهد. دیروز شاخص کل هموزن هم 3/ 1 درصد صعود کرد. علت سبقت گرفتن نمادهای کوچکتر از بزرگتر بورسی در مسیر رشد را میتوان به روند نزولی قیمتها در بازار جهانی نسبت داد که بر شرکتهای بزرگتر و کامودیتیمحور بورس اثرگذار است. شیوع ویروس کرونا در چین و برخی کشورهای دیگر موجب ریزش قیمتها در بازارهای جهانی شده است.
بازار ارز
نزدیکی نرخها در بازار ارز
در بازار ارز طی دو هفته اخیر شاهد نوسان دلار در محدوده 13 هزار و 350 و 13 هزار و 550 تومان هستیم. یکشنبه هم دلار در همین بازه نوسان کرد و تا ساعت 16 با رشد 30 تومانی (معادل 2/ 0 درصد) به 13 هزار و 540 تومان رسید. دیروز صرافیهای رسمی هم دلار را به نرخ 13 هزار و 400 تومان فروختند. نرخ دلار نیمایی هم این روزها صعودی است و دیروز روی عدد 12 هزار و 60 تومان قرار گرفت. کم شدن فاصله نرخهای رسمی و آزاد در کنار افزایش عرضه ارز بازارساز را میتوان از عوامل موثر بر ثبات دلار دانست. با وجود این، همچنان نگرانی فعالان بازار داخلی از روابط خارجی کشور که متاثر از عواملی چون فعال شدن مکانیزم ماشه و پایان مهلت تصویب FATF است، وجود دارد و مانع از نزولی شدن نرخ ارز میشود.
بازار سکه
تعجیل سکه در مسیر رشد
یکشنبه سکه یک قدم دیگر به مرز 5 میلیون تومان نزدیک شد و 4 میلیون و 950 هزار تومان قیمت خورد. درحالیکه نرخ دلار در بازار تهران دیروز تنها 2/ 0 درصد افزایش یافته بود، قیمت سکه 6/ 0 درصد رشد کرد. بخشی از این تفاوت در رشد را میتوان در روند صعودی این هفته طلای جهانی و چشمانداز رشد بیشتر قیمت اونس طی روزهای آینده دانست. 56 درصد کارشناسان در نظرسنجی کیتکو صعود قیمت طلا در هفته آتی را برآورد کردند. محدودیتهای کمتر خرید سکه نسبت به ارز هم عامل دیگری است که به سبقت گرفتن قیمت سکه از دلار منجر شده است. درحالیکه بازدهی از ابتدای سال دلار به 3 درصد و سکه به 5/ 6 درصد رسیده است، همچنان بسیاری از کارشناسان عقیده دارند ارزش ذاتی سکه بیش از قیمت فعلی آن است.
بازار طلای جهانی
اوجگیری طلا با اهرم «کرونا»
هفته قبل شیوع نوعی بیماری مرگبار و مرموز در چین و برخی از دیگر کشورها موجب اضطراب عمومی شد و تقاضای طلا را بهعنوان پناهگاه امن سرمایهگذاران افزایش داد. به این ترتیب قیمت اونس در بازار جهانی طی هفته گذشته 9/ 0 درصد صعود کرد و نهایتا در اوج دو هفته اخیر یعنی 1571 دلار قرار گرفت. از سوی دیگر بازدهی اوراق قرضه 10 ساله آمریکا به کف دو هفته گذشته برگشت که عامل دیگری برای افت قیمت طلای جهانی شمرده میشود. در آخرین نظرسنجی کیتکو از 17 متخصص 10 نفر روند صعودی، 5 نفر روند خنثی و تنها 2 نفر نزول بهای طلا را پیشبینی کردند. اخبار بیشتر پیرامون ویروس جدید در کنار نشست سهشنبه و چهارشنبه فدرال رزرو آمریکا مسیر هفته آینده فلز زرد را تعیین خواهند کرد.
بازار اوراق مسکن
آغاز و پایان متفاوت «تسه»ها
هر ورقه تسهیلات مسکن دی 97 که در سه جلسه معاملاتی اخیر 5/ 3 درصد صعود کرده، یکشنبه به قیمت 45 هزار و 769 تومان معامله شد. دیروز قیمت پایانی (متوسط) اکثر «تسه»ها مثبت بود و بهطور میانگین 6/ 0 درصد افزایش یافت. با وجود این، بهای «تسه»ها در آخرین معامله بهطور متوسط با افت 5/ 1 درصدی همراه شد. آمارها حاکی از آن است که معاملات مسکن پایتخت در دیماه 13 درصد نسبت به آذر افزایش یافته است. همچنین قیمت واحدهای مسکونی در این مدت 3 درصد افزایش یافته است که نشان از کم شدن شتاب رشد قیمتها در بازار مسکن دارد. در سوی دیگر بانک مسکن همچنان در حال بررسی طرح وام اجاره مسکن است. معاون وزیر اقتصاد اخیرا اعلام کرد نرخ سود این نوع وام احتمالا 18 درصد خواهد بود.
بازار نفت
شبح ویروس کرونا بر سر نفت
بازار طلای سیاه این هفته به شدت تحت تاثیر ویروس جدید کرونا در جهان و بهخصوص چین قرار گرفت. بر این اساس قیمت نفت خام آمریکا هفته گذشته 8/ 7 درصد عقبنشینی کرد و نهایتا به 2/ 54 دلار رسید. افزایش موارد ابتلا و همچنین مرگ ناشی ازاین ویروس طی هفته گذشته، منجر به کاهش حملونقل داخلی در چین (دومین مصرفکننده بزرگ نفت جهان) و همچنین لغو برخی پروازها به این کشور شده است. به این ترتیب نگرانیهای زیادی درباره کاهش تقاضای نفت و مشتقات آن (به خصوص سوخت جت) در بازار جهانی شکل گرفته است. خبر مثبت این هفته بازار طلای سیاه کاهش 405 هزار بشکهای موجودی تجاری نفت خام آمریکا بود. البته کارشناسان افت بیشتری را انتظار داشتند. از سوی دیگر عرضه نفت لیبی همچنان مختل است.