یکی از روش‌های پیش‌بینی قیمت‌ها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس در این صفحه روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان به نمایش گذاشته شده‌اند. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمت‌ها براساس شواهد موجود پیش‌بینی شده‌اند.

بازار سهام

اهرم دوجانبه حمایت از صنایع کالایی

دیروز شاخص کل بورس با رشد ۷۴۹ واحدی (۹/ ۰ درصدی) بیشترین رشد در یک ماه اخیر را ثبت کرد. تداوم رشد قیمت جهانی کالاها و تثبیت نرخ دلار در سطوح بالاتر از ۳۷۰۰ تومان، پس از چند روز فضای احتیاطی، اقبال معامله‌گران از نمادهای فلزی- معدنی را رقم زد. خوش‌بینی‌ها به رشد تقاضای چین، چشم‌انداز نوسازی زیرساخت‌های آمریکا و رشد قیمت انرژی با رشد قیمت نفت در کنار افزایش سفته‌بازی در بازارهای جهانی، رشد قیمت جهانی کالاهای فلزی- معدنی را رقم زد (مس ۵۸۵۰ دلار و روی بالاتر از ۲۷۰۰ دلار). اما روند صعودی این نمادها از ابتدای پاییز و نگرانی از رشد انتظارات سودآوری بیش از واقعیت، برخی معامله‌گران با شناسایی سود اقدام به عرضه کردند. همچنان ابهام در پایداری رشد قیمت جهانی کالاها، توقف نمادهای بانکی و خودرویی، حرکت «خودرو» نزدیک کف تکنیکال و ریسک‌های سیاسی می‌توانند مانعی برای رشد شاخص باشند.

بازار ارز

تغییر انتظارات در بازار ارز

دیروز هر دلار آمریکا با افت ۱۵ تومانی به نرخ ۳۸۹۵ تومان معامله شد. روز گذشته چرخش انتظارات عامل فشار بر دلار شد. روز گذشته رئیس‌کل بانک مرکزی از شرکت‌های صادرکننده درخواست انضباط در فروش ارز را برای کاهش نوسانات بازار ارز داشت؛ با توجه به حرکت تدریجی نرخ ارز به سمت تعادل بازار، این عامل می‌تواند با تقویت سمت عرضه نوسانات دلار را تعدیل کند. علاوه‌بر این با کاهش انتظارات از تداوم روند صعودی نرخ درهم، نرخ درهم به سطح ۱۰۷۳ تومانی رسید و بر نرخ دلار فشار آورد. کاهش ارزش دلار در مرزهای سلیمانیه نیز کاهش تقاضای آربیتراژی ارز را رقم زد. با تشدید روند صعودی دلار پس از عبور از سطح ۳۷۰۰ تومانی، رشد ۸/ ۵ درصدی نرخ دلار از ابتدای آذر رقم خورد. با وجود حمایت تقاضا، انتظارات کاهشی می‌تواند احتیاط را در بازار ارز تقویت کند.

بازار سکه

نوسانات اندک سکه با دلار

دیروز هر سکه طرح جدید با افت هزار تومانی همراه شد. افت نرخ دلار، در شرایط حبس بازه‌ای اونس طلا عامل فشار بر قیمت سکه شد.در بازار طلای جهانی با شناسایی کف توسط معامله‌گران، پس از رسیدن به کف ۱۰‌ماهه، اونس طلا با رشد اندکی همراه شد اما چشم‌انداز افزایش نرخ بهره در نشست دسامبر فدرال رزرو، حبس بازه‌ای طلا در سطح ۱۱۷۰دلاری را رقم زده است. همچنین روز گذشته نرخ دلار با انتظارات کاهشی به زیر سطح ۳۹۰۰ تومانی رسید. همچنان ارزش جهانی دلار و رشد تقاضای آذر (با نزدیک شدن به پایان سال میلادی) عامل حمایت از دلار است، اما تقویت احتیاط می‌تواند مانع از رشد شدید دلار شود. چشم‌انداز رشد تقاضای مناسبتی و تمایل معامله‌گران به کاهش نوسانات سکه، پس از افت ۱۲۰ دلاری طلا، همچنان باعث بالاتر بودن قیمت بازاری از ارزش ذاتی سکه (حباب) حدود۵۰ هزار تومان است.

بازار طلای جهانی

حبس‌ بازه‌ای طلا

دیروز ساعت ۱۶ اونس طلای جهانی به قیمت ۱۱۷۳ دلار معامله ‌شد. دیروز اونس طلا از کمترین سطح ۱۰‌ماهه با افزایش تقاضای معامله‌گران پس از شناسایی کف، بازگشت. روز دوشنبه، آمار مناسب اقتصادی آمریکا (رسیدن شاخص خرید خدمات به بیشترین سطح در یک سال) و رشد بازارهای سهام قیمت اونس طلا را به کف ۱۰‌ماهه (۱۱۵۷ دلار) رساند. در روزهای گذشته با نوسانات یورو (پس از رفراندوم ایتالیا) همچنین با رشد پوند به سقف ۲‌ماهه (با تقویت احتمال شرایط مناسب‌تر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) نوسانات شاخص دلار تشدید شد اما همچنان تقویت احتمال افزایش نرخ بهره در ۱۳-۱۴ دسامبر از شاخص دلار حمایت می‌کند. ویلیام دادلی، نماینده فدرال رزرو اعلام کرد در مورد تسریع روند افزایش نرخ بهره در بلندمدت، پس از انتخاب ترامپ، اکنون نمی‌توان نتیجه‌‌گیری کرد. اما چشم‌انداز پایان دوره نرخ بهره پایین آمریکا، فشار بر طلا را حفظ کرده است.

بازار اوراق مسکن

حرکت «تسه»ها در کف

دیروز اوراق تسهیلات مسکن اسفند۹۳ (تسه۹۳۱۲) با رشد ۶/ ۰درصدی همراه شد. پس از رسیدن قیمت «تسه»ها به کف ۱۱‌ماهه، شاهد بازگشت اندک اوراق از کف مزبور هستیم. از ابتدای تابستان با فشار افت تقاضا افت ۱۷ درصدی «تسه»ها رقم خورد؛ اما روند نزولی اوراق از ابتدای آذر تشدید شد. «دنیای اقتصاد» دلایل افت اوراق در پاییز را تقویت سمت عرضه (رشد ۲۰ درصدی عرضه اوراق) با افزایش نرخ سپرده حساب ویژه ممتاز (که وام از طریق اوراق به آن تعلق می‌گیرد)، کاهش معاملات مسکن در پاییز، خروج تقاضای سازندگان مسکن که پیش‌تر برای دریافت وام نیاز به خرید «تسه»ها داشتند، همچنین محدودیت حجمی و زمانی (عدم‌امکان فروش اوراق تا ۴ ماه) با کاهش سفته‌بازی عوامل فشار بر اوراق بودند. همچنان با چشم‌انداز خروج تدریجی مسکن از رکود، افت شدید «تسه»ها دور از انتظار است.

بازار نفت

افت نفت پس از 4 روز

دیروز ساعت ۱۶ هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت ۲/ ۵۱ دلار معامله ‌شد. احتمال افزایش تولید اوپک در نوامبر قیمت نفت را برای اولین بار در ۴ روز معاملاتی اخیر نزولی کرد. طبق نظرسنجی بلومبرگ تولید اوپک در ماه نوامبر، پیش از انتشار گزارش رسمی، به ۱۶/ ۳۴ میلیون بشکه در روز رسید که بخش عمده آن توسط لیبی و نیجریه که از کاهش تولیدات معاف شده‌اند، اتفاق افتاد. با وجود رشد ۱۳ درصدی قیمت نفت پس از توافق اوپک برای کاهش سقف تولیدات، افزایش تولیدات این دو کشور باعث می‌شود سایر تولیدکنندگان اوپک مجبور به کاهش بیشتر تولیدات شوند. همچنان خوش‌بینی‌ها به کاهش تولیدکنندگان غیراوپک، از جمله کاهش ۳۰۰ هزار بشکه‌ای روسیه و نشست روزهای آتی اوپک و غیراوپک قیمت نفت را بالاتر از ۵۱ دلار حفظ کرده است.