نرخ بالای خوراک، سرمایهگذاران ایرانی را روانه قطر میکند
وی با بیان اینکه برابر قانون فرمول نرخ خوراک در ایران باید اصلاح شود، تصریح کرد: فرمول نرخ در ایران میانگین وزنی مصرف داخل، صادرات و واردات است. برخی عنوان میکنند نرخ صادرات گاز ایران به ترکیه مثلا ۳۰ سنت است، چرا باید به پتروشیمی ۲۲ سنت داده شود، پاسخ اینکه ۳۰ سنتی که به ترکیه داده میشود در قیمت ما لحاظ میشود.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی با تاکید بر اینکه هاب آمریکا و کانادا که تولیدکننده انرژی هستند باید لحاظ شود تا قیمت منطقی شود نه اروپا که فقط مصرفکننده است، گفت: ما با وجودی که خود ذخایر بالایی داریم یکی از گرانترین خوراکهای منطقه را میخریم، این در حالی است که در قطر به سرمایهگذار ایرانی گفته شده خوراک را با ۱۰ سنت در اختیارشان قرار میدهند و قرارداد ۲۵ ساله منعقد میکنند، ما در قانون داریم که قیمت خوراک به گونهای تعیین شود که سرمایهگذار داخلی و خارجی را جذب کند اما شرایط را به گونهای رقم زدیم که برعکس این موضوع را شاهدیم یعنی نه تنها جذب سرمایهگذار نداریم بلکه بیشتر دفع کردهایم. به طوری که حتی سرمایهگذار ایرانی هم به سمت پروژههای قطر جذب میشود.
وی خاطرنشان کرد: باید قیمت خوراک بر اساس روح و واقعیت قانون؛ اصلاح و منطقی شود تا ما این صنعت را گسترش دهیم، در غیراین صورت دچار مشکل میشویم، کمااینکه متانولیها دچار مشکل شدهاند. البته آثار جنگ اقتصادی نیز است که در پی جنگ روسیه و اوکراین رخ داده و مقطعی است، ولی در مجموع اگر هدف ما این است که فضای کسب و کار رونق بگیرد باید منطقی رفتار کرده و یک فرمولی را برای ۱۰ تا ۲۰ سال مشخص کنیم. مهدوی بیان کرد: اگر قرار است اثری از یکی از هابهای انرژی در فرمول خودمان داشته باشیم بهتر است از کانادا و آمریکا که هاب دارند در نظر بگیریم، نه اروپا. در داخل هم صادرات و اگر احیانا وارداتی هم از ترکمنستان داشته باشیم لحاظ شود.
وی تصریح کرد: ما فرش قرمز پهن کردیم و به عدهای مجوز دادیم که واحدهای متانولی و اورهای احداث کنند، اکنون همه چیز زیر سوال رفته است. این واحدهایی که هزینه کرده و کار خود را تازه آغاز کردهاند در حال توقف هستند، چه برسد اینکه واحدی بخواهد تازه شروع به کار کند زیرا دورنمای مثبتی برای ادامه کار دیده نمیشود. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی یادآور شد: راه نجات کشور و استفاده خوب از منابع گاز تشویق به سرمایهگذاری در میادین و دیگری صرفهجویی است. ما در زمینه صرفهجویی کاری نکردهایم، اگر در ۶۰۰میلیون مترمکعبی که بخش خانگی در زمان پیک مصرف میکند ۳درصد هم صرفهجویی شود مشکل پتروشیمی و دیگر صنایع حل میشود.وی درباره تفاوت قیمت خوراک پتروشیمی با دیگر صنایع داخل کشور گفت: قیمت سوخت ما ۴۰درصد نرخ خوراک است یعنی سوخت را با نرخ ۲هزار تومان دریافت میکنیم و با همین سوخت در یوتیلیتیها برق تولید میکنیم، این در حالی است که به نیروگاهها گاز را تقریبا رایگان توزیع میکنند یا سیمان گاز را برای تولید با نرخ ۵۰۰ تومان در هر مترمکعب دریافت میکند، اما ما برای سوخت ۲هزار تومان میپردازیم و برای خوراک با عوارض ۵۳۰۰ تا ۵۴۰۰ تومان پرداخت میکنیم. مهدوی درباره کاهش گاز توزیعی به پتروشیمیها نیز بیان کرد: به NPC اعلام شده که روزانه ۵میلیون مترمکعب از گاز پتروشیمیها کم کنند و این شرکت طی جدولی آن را اعمال میکند.